Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-09-11 11:33

Hamling av lönn

Några av kan ha notera att det inte kom ut några blogginlägg under eftermiddagen igår. Det berodde på dålig planering och tidsoptimism, då jag gav mig ut för att hamla en vårdlönn på gården.


Egentligen skulle lönnen hamlats i augusti, men bokrelease kom emellan och gav inte tid nog över för detta. Fast lönnen borde hamlats redan 2013, vilket skulle sparat en del arbete. Oavsett så tog det ca fyra timmar att ta ner trädets grenar och lägga upp dem på tork som vintergodis åt fåren.
Den hamlade lönnen och skörden i morgonsolen
Lövruskorna kommer efter de torkat i solen att förpassas in i ladan, varifrån de sedan tas fram som komplementfoder till fåren under vintern. Eftersom det sker syratorkning när löven suger ut vätskan ur grenarna, så blir dessa tillsammans med vidare torkning i ladan under vintern utmärkt knastertorr ved framåt vårkanten. Bara att bunta ihop och stoppa in i vedklippen så får man färdig ved.

Förr i tiden kunde ett småbruk ha hundratals träd man använde som lövtäkt och hamlade. Själv har jag runt tjugo träd som lövtäkt, men inget är så produktivt som denna lönn, som dock bara hamlas ungefär vart fjärde år. Ungefär hälften av träden hamlas årligen, medan andra skördas med olika tidsintervall.

Viss träningsvärk har nu infunnit sig, då det är ganska tungt att såga av hundratalet mer eller mindre grova grenar - de grövsta ungefär som mina underarmar - med en manuell grensåg på ett upp till fem meter långt teleskoprör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. "Fast lönnen borde hamlats redan 2014, vilket skulle sparat en del arbete."

  Vilket år är det nu, enligt din uppfattning? :)

  SvaraRadera
 2. Det var alltså inte så grova grenar.

  SvaraRadera
 3. Livskvalité!

  SvaraRadera
 4. För dig som MÖP har alltså beteckningen JAS även trädgårdsbetydelsen Juli, Augusti, September innebörden som den klassiskt bästa beskärningsperioden. Hamlar själv Ask, Rönn, Lönn och Sälg vid den tiden. Ett arbete för sinnesfriden även om en del ovana muskler protesterar lite efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönn ska inte hamlas innan augusti, man kan döda trädet.

   Hamlar själv al, oxel, sälg och lönn.

   Radera
 5. Fin tradition, och fodervariation till djuren.

  SvaraRadera
 6. Annars finns det nuförtiden ett stort sortiment av batteridrivna sågar på teleskopspö, om man vill spara tid och träningsvärk alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidsbesparingen brukar vara minimal i jämförelse med kostnaden, och dessutom blir knappast arbetet mindre tungt av att vifta runt med en 5 m lång maskin...

   Nej, jag håller mig nog till min grensåg.

   Radera
 7. OT:

  http://ren.tv/novosti/2014-09-11/amerikoy-pravyat-inoplanetnye-nacisty

  Edward Snowden informerar om att nazist-aliens styr USA.

  http://euromaidanpress.com/2014/09/11/babchenko-the-war-in-afghanistan-was-hard-on-us-chechnya-crippled-russia-but-this-war-will-finally-finish-us/

  Bra intervju med journalisten och krigsveteranen Arkadij Babtjenko.

  SvaraRadera
 8. Det ser lite fult ut med gräset i plattskarvarna.

  SvaraRadera
 9. Och löven på gräsmattan! C borde allt genast skaffa en lövblås och en ogräsbrännare. Finns säkert billigt på närmaste av de "store tyske".

  I år verkar det bli ållonår förresten.

  SvaraRadera