Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2014-09-21 16:23

Gästinlägg: Lätt för Schulman att spy galla

Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Peter Ekvall, i replik till Alex Schulman som spyr galla över Fredrik Reinfeldt hos Schibsted/Aftonbladet

Det är ju lätt för Schulman att sitta och spy galla. När tog han senast mer ansvar för Sverige än att sitta och bespotta andra i debattartiklar i Aftonbladet? Han gör det lite väl enkelt för sig herr Schulman.Sen vad gäller Reinfeldt och Alliansen så har de faktiskt försökt ta ansvar för Sverige i åtta år, på sitt vis. Och det är ju det allmänheten egentligen efterfrågar. att det ska finnas skillnad mellan partier och block, så att man 'vet' eller kan inbilla sig att det 'gör skillnad' om man röstar på nåt annat. Så i åtta år har allmänheten gått och spottat och skällt efter både Alliansen och Reinfeldt, och i synnerhet Reinfeldt, och Borg, som är de som mest utformat den politik som bedrivits, och av allmänheten i synnerhet bespottats som ansvarslös, kall och människovärdesförnedrande. Och eftersom man trott och inbillat sig att med en rödgrön lösning så skulle det bli bättre, så gick man nu till valurnorna och talade uttryckligen om för Reinfeldt och Borg att man anser att deras politik inte har accepterats. Så man röstar bort dem.

Alla allianspartier minskade sitt stöd i valet, vilket är detsamma som ett icke-godkänt-betyg från allmänheten. Och när man får det beskedet, så tar man faktiskt sitt ansvar för att politiken inte accepterats, och avgår. Folket har underkänt politiken Reinfeldt, Borg och Alliansen stått för. Eftersom deras politik inte är önskvärd av folket så tar man faktiskt sitt ansvar när man avgår efter att ha bedrivit den politiken, därför att folket tydligt har sagt att den sortens politik '-Vill vi inte ha!'. Det är ju så politik, parlamentarism och demokrati egentligen ska fungera. Röstar man bort en viss politik, så röstar man även bort företrädarna för den, för att ge plats för den politik man vill ha, i nuläget rödgrön politik, som Alliansen inte vare sig kan eller vill bedriva. Nu är det dags för den rödgröna sidan, som folket faktiskt själva röstat fram och talat om att de vill ha, att visa att de kan göra det bättre, ge dem chansen. Annars får man ju rösta bort dem också sen.

Apropos det, så har jaginte sett någon som gnällt över att vare sig Göran Persson, Mona Sahlin eller Stefan Juholt stannade och tog ansvar efter att den rödgröna sidan förlorat. De hoppade ju av varenda en, och en hel del av deras ministrar och annat folk också. Thomas Bodström, som var justitieminister t ex. Eller efter att Göran Persson svek sitt ansvar när han avgick i samband med valet för 8 år sen. Eller att Bosse Ringholm avgick som finansminister, eller att Pär Nuder avgick som finansminister för den rödgröna sidan efter valet 2006. Men nu jävlar ska det plötsligt gnällas och dras igång både drev och folkstormar över att den bortröstade Alliansen och deras topprepresentanter nu tagit sitt ansvar och avgått i god ordning efter att ha blivit oönskade och bortröstade. Att man avgår efter att ha blivit bortröstade är en del av spelets regler, men nu ska just de, enligt Schulman, tydligen minsann stanna kvar och, så bortröstade och oönskade de är av allmänheten, plötsligt visa någon slags god vilja och samarbeta med de rödgröna! Krav som aldrig ställts å de rödgröna när de röstats bort. Men det är tydligen skillnad mellan vilka man kan utkräva ansvar av. Varför skulle Allianspartierna och deras företrädare stanna kvar efter en förlust och göra det, när det är nya företrädare som röstats fram och som nu faktiskt förväntas ska ta ansvar istället!?

I åtta år har Alliansen bedrivit den politik de trott på, utifrån sina ideologier, men som nu folket klart och tydligt talat om att de inte vill ha. I åtta år har Alliansen med Borg Och Reinfeldt i spetsen tagit sitt ansvar på sitt sätt och på det bästa sätt de trott på och kunnat, men blivit bespottade, påhoppade och kraftigt oönskade av allmänheten i stort sett dagligen för det. Och absolut mest från de som vill ha en rödgrön regering, och att den ska ta ett bättre ansvar för en annan sorts politik.

Varför i helvete, för att använda sig av herr Schulmans eget språkbruk, skulle alliansföreträdarna vilja ha den minsta lust att stanna kvar och ta ansvar och hjälpa folk som så kraftfullt önskat bort dem? På vilket sätt skulle de göra det? Genom att göra om sig och börja föra andras, typ en rödgrön politik, med de ideologier det innebär, istället?? Nä, sjäv säger jag: Fy fan för de som inte tänker efter och verkligen vet vad de vill ha när man går till valurnorna, utan sen sitter och gnäller som småbarn, likt Jonas Sjöstedt för att han fick kalla handen av Löfvén i regeringsbildningssammanhang, över att de tycker att 'det blev fel, det var inte så vi menade'. Hur tänkte ni som gnäller från början? Vet ni egentligen vad det är ni vill?

Att de rödgröna partierna, som ni själva röstat fram, nu inte lyckas komma överens och anpassa sig till varandra så att de kan föra en 'handlingskraftig' och förståndig politik så som de rödgröna väljarna vill ha den är väl inte vare sig Reinfeldts, Borgs eller Alliansens fel!?? Så ta ert eget ansvar istället, ni som ville ha och har röstat fram det här valets 'vinnare', och ställ kraven på de partier ni röstat fram istället för att skälla på de ni just röstat bort för att ni inte vill ha dem. När valet är över och man faktiskt har 'vunnit' och fått som man önskade sig, är det faktiskt försent att gnälla och ångra sig. Det är inte så demokrati fungerar. Då får ni istället förbereda er att vänta i fyra år och försöka ta ert ansvar på nytt vid nästa val. Ett val är faktiskt inget som har en 14-dagars ångerrätt, som nåt ni köper via postorder, med mindre än att vi får ett omval. Ni kan fakitskt inte gnälla på att de ni röstat bort inte tar ansvar när de avgår, för det är precis det de gör - tar ansvar för att ni själva röstat bort deras politik! Förstår ni inte det kan man ju börja fundera på om ni som likt Schulman nu gnäller alls borde ha rösträtt, för ni tar uppenbarligen inget ansvar för vad ni la er röst på.

Peter Ekvall
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Jag förstår inte varför någon överhuvudtaget bryr sig om att läsa Schulmans dravelartiklar, han är den sämsta kvällstidningskolumnist vi har haft i det här landet sedan Linda Skugges glansdagar - ni vet hon som var så kass att hon nästan ensam lyckades sänka Expressens upplaga till den nivå där Aftonbladet gick om efter att ha varit tvåa på bollen i femtio år...

  SvaraRadera
 2. Den analysen i AB är inte värt pappret ens!
  Partierna gick ut hårt och fördömde SD utan annan effekt än att SD dubblades.
  Dubblades trots allt tal om järnrör och rasism.
  Är det demokrati vi vill ha så får vi nog låta folkviljan vara med och bestämma, på ett eller annat vis.
  En ansvarsfull regering i detta läget får söka stöd i fråga för fråga. Då även hos SD!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast SD kräver att få igenom minskad invandring, något 87% röstat emot - är det demokratiskt? Ska de vara med i ett samarbete får de nog finslipa sin pragmatiska sida. Speciellt när det gäller ursvenska traditioner kring generositet och öppenhet.

   Radera
  2. Nu är det ju inte så att 87% har uppfattningen att invandringen INTE skall minska.

   Tino Sanandaji visade i en artikel att 18% av M-röstarna vill se minskad invandring.

   http://www.realtid.se/ArticlePages/201409/16/20140916154104_Realtid981/20140916154104_Realtid981.dbp.asp

   Att folk inte sedan röstar som de tycker kan de ha många olika skäl till.

   Radera
  3. Frihetsförnimmelse

   73% röstade inte på MP men ändå ska dom sitta i regeringen och få igenom egenförd politik. Är det demokrati?

   Radera
  4. Du menar 93,1 % som inte röstade på MP.

   Radera
  5. @Frihetsförnimmelse

   Nu hade du nog lite otur med tänkandet. 87% har inte röstat emot minskad invandring. Det var inte en folkomröstning om invandring. Av de 87% kan många vilja ha mindre invandring men tycka att andra frågor är viktigare och därför röstat på ett parti som verkar för en sådan, för dem, viktigare fråga.

   Radera
  6. Akrobaten:

   Om man läser det du länkar till ser man följande:

   12% av M-väljarna tyckte det var ett bra förslag att ta emot fler flyktingar, medan 53% tyckte det var ett bra förslag att ta emot färre. Detta visar ju varför M tappade 4-5%-enheter till SD när Alliansen gjorde upp med extrempartiet MP i migrationsfrågan. Hade det bara varit 18% hade inte tappet varit så stort.

   Men den stora frågan är om partiet anpassar sig till väljarna eller om man låter väljarna anpassa sig till partiet och samtidigt fortsätter att minska? Dvs man låter invandringskritiska väljare gå till SD.

   Radera
  7. Föreslår att vi i Sverige sätter i praxis det system Finland tillämpar; regeringen består av de största partierna i turordning efter storlek.

   Vi hade då fått S+M i regering och SD stått utanför, precis som alla andra partier önskar sig.

   Radera
  8. Richard, ja det stämmer helt och hållet. Men SD:s problem är ju att man inte är beredd att samarbeta med något annat parti i riksdagen så länge man inte får igenom sin politik i just denna specifika fråga - vilket inte rimmar riktigt med hur väljarna prioriterar frågan.

   Radera
  9. @Frihetsförnimmelse

   Jo, det rimmar ganska bra med hur väljarna prioriterar. Om många vill ha minskad invandring och de andra partierna går SD till mötes så kommer ju väljarna att få igenom både sina högst prioriterade frågor som de andra partierna står för och även sin något lägre prioriterade fråga om minskad invandring som SD står för.

   Radera
 3. Peter Ekvall har naturligtvis rätt i grunden men jag tror nog att även han, när adrenalinet minskat, inser att vänsterpartierna kritiserade sönder alliansens politik, att folket inte ville ha vänsters politik heller och att alliansens viktigaste uppgift just nu är att se till att SD inte får en fortsatt tillströmning av sympatisörer. Detta är viktigare just nu än att bekämpa S. Ta tillvara möjligheten att begränsa V, Fi och Mp inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Göran,

   Jag förutsätter att du ställde samma krav S under förra mandatperioden, dvs att "ta tillvara möjligheten att begränsa V, Fi och Mps inflytande"?

   Nåt annat vore hycklande, Alliansen drev ju faktiskt även dom en minoritetsregering.

   Radera
 4. Freddan var inte mycket till stridshingst i valrörelsen, snarare en timid valack.
  Kanske borde han tagit ansvar långt tidigare och avgått ett år innan valet, men det hade ju inte sett snyggt ut i Freddans CV. Hans förfarande känns för mig väldigt utstuderat och synnerligen planerat.
  Visst är det skönt att han kliver åt sidan så att osund personkult kan förpassas till historieböckerna.
  Hög tid att återgå till klassisk moderat politik annars är det stor risk att flykten till Sd kommer att öka alt moderaterna delas i två partier.

  Besviken Gammelmoderat som stödröstade på Kd

  SvaraRadera
 5. Schulman är nog en av de få jag inte skulle ta i hand om jag stötte ihop med honom.

  Ett jävla ärkesvin. Han har gjort sig känd genom att dissa folk på sin blogg och ha en mobbarattityd i största allmänhet. Sen när media gjort honom berömd så kovänder han och försöker bli seriös.

  SvaraRadera
 6. Alliansen har av någon anledning blivit väldigt skitnödiga kring blockpolitiken. Det är väldigt synd. Väljarna är inte svart-vita, de vill inte ha ett två-partisystem. De vill ha en mångfald av olika politiska förslag, ideologier och inriktningar. Politikerna bör acceptera det och agera därefter. Antingen så slå allianspartierna ihop sina partier till ett, eller så får göra som man gör på kommunal nivå - inse att en folkpartistisk eller centerpartistisk väljare faktiskt i många frågor har mer gemensamt med en socialdemokratisk eller miljöpartistisk väljare än en moderat eller kristdemokrat dito. Medborgarna gör sofistikerade val, men borgarnas olika partiledare är så låsta i sin tvångströja till allians att de hellre sitter och tjurar än tar ansvar för Sverige.

  SvaraRadera
 7. Vem är Alex Schulman? Vem har gett honom luft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är en ballong, andra ballonger har gett honom luft.

   Radera
 8. Fredrik får gärna sluta hur o när han vill. Intressant tycker jag är att mannen som tycker vi ska öppna våra hjärtan och plånböcker flyttar till Täby som gått i täten för att göra tvärtom. Testa att göra flyktingförläggning av gamla kommunhuset (enligt kommunledningen var det omodernt, nu håller de hus i det nya miljardcentrumet), då tror jag SD skulle vara näst största parti omgående.

  SvaraRadera
 9. Uppfriskande insändare, jag riktigt njuter när någon säger ifrån om detta förbannade gnäll som är så vanligt i detta landet, det bitchas om precis allt och ingen säger vad de igentligen tycker.

  SvaraRadera
 10. Självklart att Alliansen, Reinfeldts regering, avgår. De fick inte förnyat förtroende, storförlust för dem. De hade också sagt att om det som marknadsfördes som det rödgröna alternativet blev större än dem skulle de få försöka bilda regering. Alliansens situation är snäppet sämre än Löfvens att få till en regering som kan driva den egna politiken och inte totalt vara prisgivna åt motståndarblocket.
  Vad Schulman verkar gnälla om är det samma som alla andra som nu försöker få det till allianspartierna skulle vara ansvariga för att Löfven ska kunna få till en fungerande regering. Att det som marknadsfördes som det rödgröna alternativet höll i ett halvt dygn kunde inte Reinfeldt veta.

  Det Reinfeldt kan kritiseras för är den abrupta avgången som partiledare och Alliansledare på valnatten, speciellt med tanke på det mycket osäkra läget med Sd som sk supervågmästare. Varför brådskan, varför kunde det inte vänta tills det diskuterats/meddelats partistyrelse och allianssyskonen? Känns nästan lite barnsligt att meddela avgången från partipolitiken på valnatten, samma med Perssons avgång som S-ledare 2006, men då var det parlamentariska läget klart, att Alliansen skulle ta över.
  Om det blir ett nära förstående extraval har Reinfeldts agerande förmodligen allvarligt skadat Alliansen som det ”enda” regeringsdugliga alternativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men karln inser väl att han gjort bort sig. Att han har fört en politik som går stick i stäv med M:s väljarbas och att uppgörelsen med MP i migrationsfrågan indirekt har bäddat för de rödgröna. Hoppas att han tycker att det var värt det.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Partiledarposten kunde Freddan väntat med att avgå från till efter årsskiftet. Men de inre stridigheterna i (m) måste ha varit hårda...
   (m) kan mycket väl gå in i ett långt mörker, lex (s) och GPs avgång 2006. Efterträdaren fick lång förberedelsetid, men valet av efterträdare fick stressas fram parallellt med eftervalsanalys.

   Radera