Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-08-13 15:23

USA:s marinkår rustar upp i Norge - stridsvagnar ersätter terrängbilar

USA:s marinkårs förutplacerade utrustning i bergrummen i Tröndelagen i Norge rustas nu upp kraftigt. Lättare fordon ersätts nu av stridsvagnar och stridsfordon, något man inte såg ens under kalla kriget.


Bjugnbergrummen. På bilden syns
mest underhållsfordon - containerbärare,
lastbilar och tanksläpvagnar - avgörande
komponenter i ett stridande förband.
Källa: Wikipedia Licens: Public Domain
Försvaret av Norge var av strategisk betydelse för NATO under kalla kriget. Så länge linjen Norge - Island - Grönland kunde hållas genom flygbaser och luftherravälde, kunde man hindra Sovjetunionens Norra flottas ytenheter från att komma ut i Atlanten och sänka de konvojer med förstärkningar och förnödenheter från USA, som NATO behövde för uthålligt försvar av Västeuropa. De omfattande norska flygbaserna var därmed helt avgörande. Samtidigt är den norska terrängen i Nordnorge enkel att försvara, med i princip en enda väg, genom tunnlar och över broar. Sovjet skulle behöva kombinera alla former av amfibieoperationer med luftlandsättningar för att arbeta sig ner mot norska flygbaser i t ex Evenes eller Bodö. Om ryssen inte gick rakt genom Finland och Sverige på väg mot Norge...
M1A1 Abrams under Gulfkriget.
Källa: Wikipedia Licens: Public Domain.

Av denna anledning har sedan 1981 den amerikanska marinkåren förutplacerad (eng prepositioned) utrustning i bergrum på säkert avstånd runt Trondheim, så det räcker att flyga in personalen. Det ska handlat om utrustning för en marinkårsbrigad om 15 000 man (Wikipedia anger 13 000 man), NALMEB - Norway Air-Landed Marine Expeditionary Brigade, med tidigare lättare utrustning. Bergrummen ska finnas i Bjugn, Tromsdalen och Frigaard och omfattar tillsammans nästan 40 000 m2. Bjugnanläggningen hittar man här via Google Maps och går även att beskåda via Google Streetview.

Till skillnad mot det svenska försvaret, vars två teoretiska brigader ska kunna försvara en del av Sverige i sju dagar från år 2023 och framåt, har den amerikanska marinkårsbrigaden utrustning och förnödenheter för att utan förstärkningar eller avlösning försvara Nordnorge i trettio dagar.

I dagarna nås vi nu av beskedet att man nu avvecklar den lätta utrustningen och istället flyttar in marinkårens stridsvagnar av M1A1-typ och stridsfordon för marinsoldaterna i några av de sex bergrumen. (Marine Corps Times)

Citat:
"Once the cave is clear, they’ll load some 400 vehicles and 350 containers of equipment.
Among the vehicles to be added to the stockpile at the caves are M1A1 main battle tanks, tank retrievers, armored breaching vehicles, amphibious assault vehicles, expanded capacity vehicle gun trucks1., and a few variants of 7½ ton trucks, according to the release."
Det handlar alltså om en kraftig upprustning till en tung marinkårsenhet, med kapacitet för minst en stridsvagnsbataljon.

Rimligtvis bör detta ses som en markering mot Ryssland med anledning av Ukrainakrisen och denna typ av massiv upprustning av USA:s förmåga i Norge saknar motstycke i modern tid. Det handlar också om ett ökat fokus på Skandinavien och Norden, vilket är en signal som Sverige bör lyssna på.

Delar av utrustningen för NALMEB har använts i Irakkriget och efterföljande ockupation, och erfarenheten är att lätt utrustning inte ens duger för ockupation av U-länder, en erfarenhet som bidrar till att man rustar upp till tyngre utrustning i Norge. Här finns en lärdom för Sverige - majoriteten av det svenska markförsvaret är hemvärnets 22 000 teoretiska man. De är endast utrustade med lätta oskyddade fordon. Hur det kan gå när man transporteras i en konfliktzon i en oskyddad buss, inte helt olikt hemvärnets nya, fina, minibuss personbil 8, kan man dessvärre se hos LiveLeak. Anhöriga till svenska hemvärnsmän och känsliga klickar inte på länken till LiveLeak. Däremot vore det önskvärt om FMV och de som ansvarar för beslut om inköp av oskyddade fordon tittar på filmen. Varning, klicka inte, länk anges bara som källa för de som inte litar på att oskyddade fordon är olämpliga i en konfliktzon. (Notera även hur påpassligt man placerat ut ej nedblodade visitkort tillhörande högersektorn bland de 10 - 12 offren, som inte bara mördades av terrorister, utan vars lik därefter används som falsk propaganda)

Annars har USA kraftigt nedrustat i Europa och tidigare massiva närvaro i Västtyskland har minskats med 196 anläggningar och är idag 42 stycken, varav åtta ska stängas 2015 (Wikipedia).

Se även Washington Post. Citat:
"The Marine Corps will soon begin adding M1A1 Abrams battle tanks, armored amphibious assault vehicles that can swim from Navy ships to shore, armored Humvee gun trucks and other vehicles in Norway, Marine officials said. Doing so will “greatly increase the program’s readiness,” Marine officials said in a news release.
One source told Checkpoint that it will mark the first time that the tanks and several other kinds of vehicles will be allowed in the caves."
Washington Post är också tydliga med att det handlar om en massiv upprustning och drar paralleller till kriget i Ukraina.

Bjugnanläggningen i Google Streetview nedan.

Visa större karta

1. Expanded capacity vehicle (ECV) gun trucks handlar om bepansrade och förbättrade versioner av t ex gamla oskyddade HUMVEE:s eller för den delen lastbilar. HUMVEE-exemplen ska klara 7.62-ammunition, minor och splitter från 155mm granater (Wikipedia). Mycket långt från det svenska hemvärnets dödsfällor alltså.

Tillägg: Artikel och foto på USNS Dwayne T. Williams som har hand om transporten hittar man i lokalblaskan Namndalsavisen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Ingen djärv gissning att Ryssland ser detta som ökat hot och vidtar motåtgärder.
  Kanske kan man snart jämföra Rysslands situation med USA:s när Sovjet försökte placera kärnvapenraketer på Kuba. Nato uppträder alltmer hotfullt mot Ryssland och har ökat hotbilden mot Ryssland ända sedan Sovjets fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du är en nyttig idiot, men övriga läsare bör informeras om att Ryssland massivt har upprustat nära den norska gränsen. Ryssland rustade upp först.

   Radera
  2. ""Pelle slog faktiskt Joar först, så det så! Min pappa är större än din pappa!" - från sandlådan" (http://cornucopia.cornubot.se/2014/06/ryska-invasioner-av-grannlander.html)

   Radera
  3. Men visst måste det vara bättre att vända andra kinden till som en god kristen. Ryssar förstår den handlingen och de kanske nöjer sig med Gotland den här gången. Sist fick de ju Östsverige och det har gett oss 200 år av en fred som gjort oss Svenskar till härliga pacifister.

   Radera
  4. I fallet Kuba-krisen är väl historiska fakta att NATO-först försökte placera ut Jupiter-missiler i Frankrike men då fransmännen ville ha politisk kontroll över godsakerna så föll lyckolotten på Italien och Turkiet i stället som glatt nöjde sig med att vara förstahandsmål utan egen politisk kontroll. Siterna för skvadronerna fortfarande är synliga mha Google maps (koordinater hittar ni <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter_missile>Wikipedia: Jupiter Missile</a>. Som en eftergift mot att Sovjet drog tillbaka sina missiler från Kuba efter krisen avvecklades Jupiter-skvadronerna i tysthet. Tekniskt var missilerna då redan omoderna. Flera missiler träffades av blixten och ett par blev partiellt armerade så det var väl rena turen att NATO inte lyckades nuka sig självt. Så just i det fallet kan jag tycka att aggressionen låg på NATO-sidan men det finns säkert mer fakta i historien som jag inte känner till. Men att Sovjet helt oprovocerat försökte placera ut nukleära kortdistansmissiler på Kuba är lätt att uppfatta som ren historieförfalskning.

   Radera
  5. I andra Napoleonkriget 1813-1814 så stred ryssar och svenskar på samma sida mot Frankrike. I och för sig inte så populärt bland de svenska indelta soldaterna med tanke på alla tidigare krig mot Ryssland. Det sista svenska kavallerislaget var mot Danmark 7 December 1813 vid Bornhöft. I första linjen anföll Mörners husarer, i andra Skånska husarregementet. Det var tappra gossar, inte bortklemade som dagens genusfjollor.

   Radera
  6. Självklart kommer Putin använda sin motparts upprustning som ett argument till att fortsätta sina egna aggressioner. Det betyder dock inte att han låtit bli sina fasoner bara för att vi i väst försöker inspirera honom genom att föregå med gott exempel.

   Enda sättet för Putins Ryssland att röra sig framåt är genom aggressioner. Detta eftersom det enda alternativa sättet för Ryssland att på allvar konkurrera mot resten av världen är genom att bekämpa korruption inom politiken och företagen, införa en fri media samt sluta styra universiteten politiskt.

   Grejen är att inget av detta ligger i Putins intressen. Han bygger hela sin makt på korruption inom politik samt marknad och han kontrollerar medierna såväl som utbildningarna för att hindra granskningen av korruptionen och skapandet av opposition.

   Radera
 2. Önskade verkligen Sverige var med i Nato nu när Putin kommit ut ur garderoben.

  Det enda bra som kommer ur detta är väl att fortsätter Putin såhär så blir både Sverige och Finland Natomedlemmar inom något år.

  SvaraRadera
 3. Hornguden du förstår väl att västvärldens agenda efter andra världskriget är bland annat att isolera Ryssland? Vad kan Ryssland göra annat än att försvara sitt egenintresse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bekämpa korruption, göra statens funktioner pålitliga, investera i forskning och teknisk utveckling inom många områden, locka hem förmögna ryssar och bli en ekonomisk stormakt?

   Radera
  2. ja som alla andra länder i världen så varför isoleringen?

   Radera
  3. @Magnus Redin: Med andra ord, göra exakt det Putin gör?

   Radera
  4. Gör Putin verkligen det?

   http://barentsobserver.com/en/security/russia-boost-defence-budget-25-percent-19-07

   Nedskärningar inom hälsovård, utbildning och kultur är alltså att "satsa på forskning och utveckling" och "bli en ekonomisk stormakt".

   Och vart går pengarna? Ah, just det, vapen. Det ser lite ut som att Putin satsar på att bli en stormakt, men kanske inte en ekonomisk sådan.

   Sen kan du ta del av den här väldigt väl researchade och grundliga artikeln också:

   http://www.reuters.com/investigates/russia/#

   ...och sen komma tillbaka och säga att Putin "bekämpar korruption".

   Radera
  5. Tja, Ukrainakrisen har visat att ökade försvarsanslag har varit en synnerligen god idé.

   Vad gäller din andra artikel, så motbevisar den väl knappast att det pågår ett ganska intensivt arbete mot korruption i Ryssland. Att Putin kanske, möjligen, enligt obekräftade uppgifter, tar sig lite friheter, betyder inte att han låter alla andra göra likadant.

   Radera
 4. Jag tror att den Svenska regeringen har utarbetat den så kallade skruvstäds doktrinen som man tänkt att arbeta efter, nej agera efter, nej reagera efter, Nej Absorbera var ordet jag letade efter...absorbera de militära hoten genom listig kniptångsmanöver runt egen part.

  Rommel skulle blivit avundsjuk.

  SvaraRadera
 5. Några siffror på hur mycket Norge får betala för kalaset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Såg någon siffra om 20 MUSD per år, eller om det var 20 MNOK. 140 MSEK (20 MUSD) per år för att snabbt kunna flyga in en amerikansk marinkårsbrigad känns ungefär som att ha en egen fullt utrustad brandstation i villaområdet.

   Radera
  2. Känns kort sagt rätt billigt. Bara PRIO kostar mer än så per år...

   Radera
  3. Så vi skulle i princip kunna "outsourca" hela vårt försvar till USA.

   Radera
 6. Detta var stor humor! Har cornu sett hur det ser ut i Norge? Vad kommer härnäst? Ubåtar i Andorra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga problem att få ner en M1A1 Abrams battle tank från en fjälltopp, gravitationen gör mycket av jobbet faktiskt.

   Kan det vara så att Norge fått de här prylarna för att skapa lite goodwill efter F-35 fiaskot?

   Radera
 7. Hoppas USA kan tänka sig att rulla in dem i Sverige.

  Tyvärr behöver de ta med sig eget bränsle då det finmaskiga nätet av militära bränsledepåer är tömt, uppgrävt och skrotat. Likaså bergrummen som hade beredskapsbränsle. Den beredskapen var så genomarbetat att det t.o.m. fanns pumpar och enorma mängder rör för att få ut bränsle ur berget även om anläggningen och närliggande vägar och järnväg var sönderbombade och radiakbelagda.

  SvaraRadera