Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2014-08-10 10:04

Svält i Sverige utan rysk olja

JTI:s VD Anders Hartman och den privata klubben Civilförsvarsförbundets ordförande Sven Lindgren har skrivit en debattartikel hos Stampen/GP, där man påtalar att utan Rysslands olja får vi svält i Sverige. Inget nytt för bloggens läsare, men en god sammanfattning över det svenska försörjningsläget och hur helt avgörande oljan är för vår livsmedelsförsörjning.


JTI publicerade en rapport förra året, som denna debattartikel utgår från.

Man konstaterade där att Sverige klarar sig vid hastigt minskad oljeimport med 25%, men redan vid 50% eller i extremfallet 75% mindre olja får vi landsomfattande svält. 2012 stod Ryssland för 42% av  Sveriges olja, vilket visar på vad som kan hända om handelskrigen eskalerar.

Från debattartikeln:
"I rapporten får man klart för sig att det är fossil olja och gas som möjliggör produktionen av den mat som mättar våra magar i Sverige. Traktorer, skördetröskor och andra maskiner inom det svenska jordbruket går huvudsakligen på diesel. Uppvärmning av höns- och grisstallar sker också oftast med olja. Det som odlas ska sedan transporteras från fälten till gården, och vidare för förädling till centraliserade mejerier, slakterier, kvarnar och bagerier.
Behovet av fossil energi tar inte slut här. Livsmedlen ska transporteras vidare ut i landet. Störst behov av intransporterad mat har Stockholm och delar av Norrland. I Stockholms län produceras till exempel endast cirka fem procent av den mjölk och mindre än tio procent av det nöt- och fläskkött som konsumeras där."
De strukturella problemen är förstås ännu större än så, det spelar t ex ingen som helst roll var något produceras, eftersom det inte finns någon lokal förädling i Sverige. Grannens kött åker över halva landet innan jag får köpa det enligt gällande lagstiftning.

Notera här att man inte talar om peak oil här, utan en hastig utbudschock i form av någon form av mänskligt agerande. 50% mindre oljeimport kommer vi få ändå, mina egna grova beräkningar visar på att oljeexportmarknaden i princip helt upphört till ca 2030, på grund av peak oil exports.

Man kan alltså stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det inte föreligger konfliktrisker, men vi måste ändå ställa om bort från oljeberoendet. Och då handlar det inte bara om att ordna fram inhemska bränslen till jordbruket, vilket är fullt möjligt - svenskt jordbruk och skogsbruk kan på pappret bli självförsörjande på biodrivmedel, med marginellt mindre produktion av främst massaved. Tekniken finns och har funnits länge. Problemet är istället tid, volymer och kapital. För att säkerställa att vi inte ökar självförsörjningen inom biodrivmedel ska alliansregimen för säkerhets skull nu höja skatten på biodieseln RME och andra sk FAME-bränslen från vegetabiliska oljor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. livsmedelsförsörjning = matproduktion+ import / antal innevånare

  Om matproduktionen kommer minska rejält inom en 20 års period känns det ju inte jättesmart att kraftigt öka befolkningen idag….

  SvaraRadera
 2. Med tanke på skattehöjningen och många andra frågor undrar vem sttsministern ser som sin huvudman. Inte verkar det vara svenska folket i alla fall. Till togs på allt är statsministern enligt Palmes nya lagar lika enväldig som Castro var. Otäckt.

  En annan sak jag diverse på är vad som är det effektivaste och bästa sättet för envar att producera energi från ved.
  Värme bör väl vara kakelugnar.
  Men till transporter och energilagring?
  Eltraktor, Biodieseltraktor, gengastraktor respektive bil.
  Etalol är väl inte speciellt effektiv vid tillverkningen. Metanol bättre. Biogas ger en hel del förluster vid integrering till godkänd fordonsgas.

  Belysning då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. #%%]%×¢#*"och annat kapten Haddockspråk. Diverse skulle vara funderar.

   Radera
 3. Jag undrar om Reinfeldt känner till ett jota om det här? Fridolin och Romson har säkert aldrig heller hört talas om det, eller förträngt det för att det inte passar in i deras verklighetsbild eller deras maktambitioner. Likadant med alla våra andra kära politiker förstås. Bara ge fan i verkligheten, det är deras politiska recept. Liksom medias förstås. All form av "neo-malthusianism" skall bannlysas och de som insisterar på att se verkligheten som den är skall man förbanna och frysa ut. Liberal optimism anbefalles, ända in i döden.

  SvaraRadera
 4. Köp mylarpåsar, syreabsorbenter och en vakuumpackmaskin och börja bunkra om ni inte redan gjort det.

  SvaraRadera
 5. Frågan är komplex och landar som vanligt i att Putin är den kloke och den som man bör lyssna på. Det är bra gjort av honom att kraftigt begränsa importen av subventionerade livsmedel från bland annat EU. Denna import är mycket av lyxkaraktär. Rysslands osubventionerade jordbruk och livsmedelsindustri stärks. Putin är mycket populär just nu och utnyttjar tillfället med så kallade motsanktioner. Det här borde naturligtvis ha gjorts i varje fall. Ryssarna vill som svenskarna ha billig mat och detta är inte så lätt. Regimen i Sverige borde göra samma sak.

  De så kallade motsanktionerna minskar Ryssland import och importberoende och då kan dess export minskas, bland annat genom ett stopp av oljetransporterna till Sverige. De dryga svenskarna med sin dumma moralism får då de problem som de förtjänar. Problemen kan i viss mån minskas med en utvinning av alunskiffern i främst Kumla. Men moralisterna verkar hellre svälta ihjäl. Och det kommer också många av dom att få göra, som JTI antyder i sin analys. Hej hopp, start tar det stopp. Putin ger dom dumma en propp.

  SvaraRadera
 6. Vi kan köpa ersättningolja från spotmarknaden. Det största problemet är de länder som inte kan konkurrera om den lilla olja som finns. Arabländer som Egypten är typexempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns att araberna hellre säljer överskott till arabvänner och inte blir tillräckligt lockade med allt smör i Småland.

   Radera
  2. Risken för att de slutar vara affärsmän är nog obefintlig problemet är väl att de forsätter vara det och när du saknar deg.

   Radera
  3. Risk för brist på deg finns också. Landets stora företag inom exportindustri och annat är inte mycket att räkna med när världshandeln dyker, fackidioter utan praktiska kunskaper finns i mängder och allt blir lokalt. Folk slutar resa i arbete och som turister. Då går det varken att köpa eller sälja. Det finns en viss kritisk massa som binder samman allt och denna är inte så stor som många tror. Därför bör man planera för en kollaps med bland annat en utvinning av alla fossila bränslen inklusive alunskiffer och torv. Inget bör lämnas kvar. Om då kollapsen kommer lite senare så gör det inget.

   Planeringen är obetydlig och det kan göra det tillräckligt att oljan inte kommer för att sänka hela systemet och ge alla ett liv på rester. Ett fattigt land med färre fackidioter är mer tåligt och påverkas inte så hårt. Men det mest troliga är nog en utdragen kollaps med en lång tid från att folk fattar att kollapsen kommer till att den verkligen kommer. Det är svårt att säga eftersom hjärntvätten är så utbredd. För många och speciellt de korrupta makthavarna är det mentalt och kollapsen finns omgående när den planeras. Innan dess finns inget att oroa sig för och de dumma fåren kan beta vidare.

   Radera
 7. Det behövs tydligen inte mycket innan Stockholms livsmedelsförsörjning kollapsar.
  Vad händer om vi får en flyktingvåg av svältande Stockholmare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då försvarar vi oss till sista brödbit.

   Radera
 8. Vilket trams!

  Sverige importerar förvisso 10 miljoner m3 råolja från Ryssland - men samtidigt förädlar och exporterar Sverige 15 miljoner m3 oljeprodukter. Sverige är inte det minsta beroende av rysk olja - däremot går kanske Preemraff lite sämre om de ska förädla annan olja än rysk.

  SvaraRadera
 9. När Preemraff förlorar sin ryska leverantör så kan de varken leverera till Sverige eller utlandet. Och finns ingen råolja att köpa på annat håll, vilket är sannolikt, så blir det att shoppa runt på världsmarknaden för skvättar av färdiga produkter.

  SvaraRadera