Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2014-08-09 18:10

OSINT: Militära förråd nebrunna i skogsbranden utanför Sala

Det ser ut som en militär förrådsslinga har brunnit ner, mitt i skogsbranden utanför Sala. Om slingan fortfarande var aktiv och i så fall vad för materiel eller utrustning som förvarades där går förstås inte att avgöra.


Styr man sin Google Maps till området så kan man räkna till minst tolv förråd, utplacerade regelbundet med 100 - 200 meters mellanrum.

Min bedömning är att det inte handlar om äldre rena mobiliseringsförråd, då dessa ofta kunde stå tätt intill varandra, t ex 2 - 3 större garageförrådsbyggnader för ett kompanis mobiliseringsplats. Sådana mobförråd gick att köra rakt igenom, med garageportar i bägge ändar. Istället är antagligen de aktuella förråden försvarsmateriel, inte osannolikt ammunition, baserat på att förråden stod så utspridda. Förråden ser inte heller ut att vara garage, vilket talar mot mobiliseringsförråd. Baserat på satellitbilderna är var förråden välunderhållna och antagligen inte avvecklade än. Mycket möjligt att de var underställda Ledningsregementet i Enköping innan de brann ner.

Det kan också handla om gamla, fortfarande underhållna, men tömda, brigad- eller fördelningsförråd från invasionsförsvarets tid. Slingplaceringen gör att underhållsförband enkelt kan köra in i ena ändan och ut i andra, efter att t ex lastat ammunition.

Att det handlade om militära förråd går att reda ut via en korsjämförelse mellan Google Maps satellitbilder och Lantmäteriets Kartsök och ortsnamn, där inga byggnader finns utsatta på terrängkartan trots att de finns på satellitfoton. Förråden är dock inte retuscherade hos Eniros flygfoton eller Hitta.se:s satellitfoton, som verkar vara samma som Google Maps. Det är bara på Lantmäteriets kartor de inte finns med.

Återstår nu att se om förekomsten av militära förråd mitt i Sveriges största skogsbrand på decennier, samtidigt som Ryssland för krig i Ukraina och blir allt aggressivare i Östersjön, och ryskt skogsbrandflyghjälp nekades, ger upphov till några konspirationsteorier...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. De finns dock med på Lantmäteriets topografiska karta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar dem inte där. Gick annars direkt på terrängkartan, mest detaljerad.

   Radera
  2. Äsch, digitala topografiska mer detaljerad ser jag.

   Radera
  3. Jo det är intressant att sitta och jämföra olika kartor och se vad som finns med och vad som är retuscherat. De polska planen flög ju också mot en intressant plats, retuscherad hos Google, Eniro och Hitta men inte hos Lantmäteriet http://www.dn.se/nyheter/planen-flog-in-fran-oster-under-natoovningen/

   Radera
 2. Jackpot för MP alltså, global uppvärmining avrustar militären.

  SvaraRadera
 3. Var det det sista av det svenska försvaret som försvann i och med detta?

  SvaraRadera
 4. Att en så stor brand bara påverkade ett militärt förråd är ett tecken på att det mesta är avrustat och nedrivet...

  Landsbygden har varit pepprad med förråd, det har funnits allt för att hålla igång cirka en miljon män ganska jämt utspritt över den då ingen mobiliserande enhet skulle vara ett mål värt att flygbomba och senare under kalla kriget värt att atombomba.

  Du Lars W vet det dock är det värt att repetera.

  SvaraRadera
 5. Här snackas för mycket!
  En svensk tiger!

  SvaraRadera
 6. Om du tänkte på min kommentar så tog jag infon från aftonbladet och rt.com. Så det är illa dold hemlighet isåfall.

  SvaraRadera
 7. Sverige sålde 2013 nästan alla sina helikopter 4, utrustade för bl.a. skogsbrandsbekämpning till ett Amerikanskt bolag som jobbar med att släcka skogsbränder.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5933431&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  SvaraRadera
 8. Tv4 om nedbrunna militärförråd, de länkar till första källan till och med: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/milit%C3%A4ra-f%C3%B6rr%C3%A5dsbyggnader-i-brandomr%C3%A5det-2894782

  SvaraRadera