Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2014-08-22 20:01

Nu faller IQ i västvärlden - Flynneffekten har upphört

Mail Online rapporterar att IQ nu dokumenterats som fallande i Danmark, Storbritannien och Australien. Den sk Flynn-effekten, där förbättrad utbildning och levnadsstandard successivt höjt IQ verkar ha nått vägs ände.


Vem är överraskad - vi ser alla bevisen runt oss.

IQ är som bekant ärftligt, men det finns naturligtvis miljöfaktorer som att inte drabbas av infektionssjukdomar i ung ålder, att äta en näringsriktig kost, samt att via utbildning utveckla hjärnans synapser. Men nu är det slut med den saken.
"Between the 1930s and 1980s, the average IQ score in the US rose by three points and in post-war Japan and Denmark, test scores also increased significantly - a trend known as the ‘Flynn effect’.This increase in intelligence was due to improved nutrition and living conditions - as well as better education - says James Flynn of the University of Otago, after whom the effect is named.Now some experts believe we are starting to see the end of the Flynn effect in developed countries – and that IQ scores are not just levelling out, but declining."
Filmen Idiocracy är alltså på väg att bli verklighet. Trailer nedan.

Det alla vi som fortfarande kan räkna oss till normalbegåvning har märkt allt tydligare är alltså bekräftat, vilket vi också kan läsa om i New Scientist. Kanske är vi normalbegåvningar nu överbegåvade i takt med att medlet faller?

Bland hypoteserna som förklarar det hela finns att fler når sin fulla potential via hög levnadsstandard (näringsämnen och frånvaron av sjukdomar, som skadar hjärnans utveckling - t ex bör barn till vaccinvägrande föräldrar mer sällan nå full potential, dvs bli relativt sett mer korkade, speciellt med tanke på hur allvarliga hjärnskador man kan få av mässlingen), men samtidigt föreligger det inte längre något genetiskt selektionstryck för intelligens. Tvärt om skaffar ofta högutbildade (=har med större sannolikhet högre IQ än medel) färre barn, vilket minskar andelen intelligenta barn. Och i de västerländska välfärdssamhällena överlever numera en mycket stor majoritet av alla barn till fertil ålder, oavsett föräldrarnas intelligensnivå.

Flynn säger dock att problemet förhoppningsvis är övergående, då han väntar sig att även mindre intelligenta kommer föda färre barn i framtiden.
"He thinks that even if humans do become more stupid, better healthcare and technology will mean that all people will have fewer children and the ‘problem’ will regulate itself."
Så var det med den saken. Det var faktiskt bättre förr och det är inte inbillning att folk, speciellt yngre, blir allt mer korkade som kollektiv (alltså inte just du, kära läsare). Inte undra på att Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går framåt och får så många röster från yngre.

Eftersom vi lagt ner mönstringen i Sverige så slipper vi tack och lov få statistik på hur mycket mer korkade ungdomarna är idag. Där var man tidigare för övrigt var intelligentast i Västerbottens län.

Tillägg: Omdelbart hugger rasisterna på detta, men det handlar alltså om personer som mönstrat och deras intelligens. Mönstring sker av medborgare runt ca 18 års ålder, och inte av flyktingar. Dessutom är IQ fortfarande stigande i U-länder pga Flynneffekten och att man får allt bättre hälsa och näringsintag i U-länder. Att IQ är lägre i vissa länder beror inte på genetiska faktorer, utan på just infektionssjukdomar, brist på mat och dåliga skolor/ingen skolgång alls och inte på någon rasistisk komponent. Däremot finns det en stark koppling mellan rasistiska åsikter och låg IQ, vilket också kan förklara varför rasister har svårt att skilja på korrelation och kausalitet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

141 kommentarer:

 1. Hjärnan är som en muskel som behöver träning. Alla intellektuella arbetare som har haft en sammanhängande fem veckors semester vet att det tar någon vecka av "on the job training" innan man är tillbaka på full kapacitet. Således är IQ träningsbart inom vissa gränser.

  Kanske det är så att folket nu ägnar sig mer åt lättsamma och fördummande fritidsaktiviteter. Det säger dock inget om folkets potential när det väl kommer till kritan. För övrigt anser jag att IQ är ett verkligt korkat mått. Och nej, jag har inte dåligt på IQ test. Det är bara korkat att lägga tid på. Så därmed är jag väl i någon bemärkelse korkad som faktiskt gjort en test en gång som indikerade att jag låg en bra bit över normal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticitet

   Radera
 2. Haha tänkte 7 buckets när jag såg klippet, vi är kanske på god väg trots allt. Måste vara ''Chemtrails''.

  SvaraRadera
 3. Ibland kommer det några konstiga inlägg från din sida, du verkar ju skapligt intelligent. Har förresten läst ett par av dina böcker. Kände dock inte helt igen mig rent geografiskt i Tingstäde där jag växte upp. Jag instämmer i din tanke på sämre kosthållning idag mot förr. Fisk var ju fattigmanskost för ett par decennier sedan när de nya fiskeflottorna hade visst övertag på bestånden. Dvs. fisk fanns i god tillgång på nära håll. Dock blir du lite svamlig i fråga om selektionstryck, brukar handla om några 10- 100 tals generationer innan det händer något i den riktningen såvida det inte handlar om rent genetiska defekter. Men jag håller med dig i sak. En frisk människa gör väl inte upphov till mer än högst två replikor och då till högst egoistiska motiv såsom att lura allmänna arvsfonden på kapital. Men det vore ju kul att få veta hur en riktig prepper uppfostrar ätteläggen till att ta sin plats i världen och kunna försvara den i en framtida MadMax värld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Alla förändringar i modern tid av IQ är resultat av kulturella förändringar, etc. Många generationer måste lida och gå under för att vaska fram bättre IQ. Dessutom måste de med mer IQ klara sig bättre och föda flera barn, vilket vetenskapligt är tveksamt om det faktiskt sker. Alla som får det bättre föder färre barn. Dock är det nog ingen risk för långsiktig fördumning då mänskligheten står inför några formidabla utmaningar framöver som kommer att vaska fram de allra bäst lämpade att överleva. Kanske är IQ som vi mäter det en av dessa överlevnadsparametrar, eller så är det de lagomt korkade som klarar sig bäst. I det långa loppet inget att bry sig om alltså, för då är vi alla döda sedan länge.

   Radera
  2. Sedan är vi några som vill att våra barn och deras efterkommande ska få goda liv. Vi bryr oss om framtiden.

   Den bostadsbubbla som finns och kommer att brista betyder bara ett mindre bakslag. Utraderade förmögenheter och en höjd arbetslöshet. Peak Oil betyder mer men bör kunna hanteras på några årtionden för oss i Sverige. Fast visst finns värre kända och okända hot. Möjligheter som ny teknologi ger måste nyttjas på rätt sätt. Gillade ändå boken Stjärnklart med alla följdolyckor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. @Ardenner

   "formidabla utmaningar" sammanfattar framtiden bra!

   Hög IQ kanske underlättar, men det hjälper det inte om man använder den till att göra fel saker...

   Radera
  4. Kalle7, att göra fel saker kommer att vaskas bort. Om några hundra generationer får vi se resultatet, och då är både du och jag döda för länge sedan. Så vem bryr sig, inte jag jallafall...

   Radera
  5. @Ardenner

   Menade mest IQ som överlevnadsparameter i vårt välmående överflödssamhälle där många använder den mer till att tillfredsställa en massa begär än att just överleva och föröka sig.

   Radera
  6. Det har ju varit mycket uppmärksamhet på ashkenazim och deras extremt höga intelligens. Det finns de som för fram evolution via skrivbordsjobb som förklaring (bättre köpmän fick fler barn etc), och deras ökning uppskattas till cirka 0,5 poäng per generation. Dvs även om det kan ske såväl negativ som positiv selektion så kommer den normalt sett verka väldigt långsamt och över många generationer.

   Radera
 4. IQ är alltså ärftligt. Vi har i västvärlden en massiv inflyttning av enorma mängder individer från etniska grupper med betydligt lägre medel-IQ än den ursprungliga befolkningen. Och så uppmäter man att medel-IQ i västvärlden sjunker. Har den redan sjunkit nedom nivån att kunna uppmärksamma ett samband här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det finns inget samband där, det skulle i så fall uppmärksammat i media för längesedan..

   Radera
  2. Vorben, glöm inte att vi kommer ursprungligen från Afrika. Således finns den irsprungliga intelligensen du söker i just Afrika. Dock får man dra av några intelligenspoäng då våra förfäder parade sig med Neanderthalare som de stötte på. Ganska promiskuöst tycker jag, nästan lite djuriskt. Men de flesta av oss kan ju fortfarande knacka en bra flintasten, eller hur?

   Radera
  3. Ursprungligen kommer vi alla ur the primal slime. Alltså finns den intelligens du söker i en ljummen pöl på prokaryotisk nivå.

   Radera
  4. Kapten, de har just funnit sådana, archaebacteria, under istäcket under Antarktis. Genuint upphetsande...

   länk

   Radera
  5. @Ardenner

   "Out of Africa-teorin" är en teori, inte bevis.

   Radera
  6. @DS, nä vi kanske kommer från Antarktis. Inga bevis för det heller...

   Radera
  7. @Ardenner Svensson, hur vet du att vi får dra av några intelligenspoäng? Neanderthalare hade en hjärnvolym som i medelvärde var större än Homo Sapiens.

   Radera
  8. @dr syn Ja det stämmer, men du tror dig förstå vad ordet teori innebär. Du ser det felaktigt som en synonym till hypotes. Googla...

   Radera
  9. "Out of africa" är en teori som visat sig vara helt felaktig. Det har hänt en hel del bara de sista 5 åren.

   Radera
  10. @Ronny Paulsson

   Har du någon källa på det?

   Radera
  11. Du kan ju söka själv. Man har hittat en europe i grekland som verkar vara 700,000 år. Men framför allt är det kinesiska forskare som numer är en del av forskarvärlden som ställt saker på ända.

   Radera
  12. @Ronny Paulsson

   Sökte, hittade wikipediaartikeln som framhåller att det är Out-of-africa-teorin som är den allmänt accepterade.

   Om man nu går så långt att man hävdar att den har visat sig vara helt felaktig så borde man kunna presentera källor på det. Det borde också vara på sin plats att förklara varför en teori som enligt dig har visat sig vara helt fel trots det behåller sin status som allmänt accepterad.

   Radera
 5. Det har delvis med kvinnans ställning att göra. Idag väljer kvinnan partner själv vilket gynnar en massa "intressanta" och testosteronstinna, men ack så intellektuellt undermåliga "cads".
  Kvinnan måste alltså åter kuvas, inte ödsla tid på en massa onödig utbildning och yrkesroller som drar ner hennes barnprioritering samt i fertil ålder ställas inför behovet att skaffa sig en karl med förmåga att försörja henne.
  På det viset kan alla akademiskt högpresterande beta- och gammahannar åter bli fäder till stora barnaskaror. Specialisering och arbetsfördelning är lika viktigt på prokreationens område som på ekonomins.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En viktigare faktor är nog att det finns naturliga omständigheter som gör att bara de smartaste klarar sig, som tex ett hårt klimat där folk måste planera noga för att överleva.

   Radera
  2. Det ena utesluter nödvändigtvis inte det andra. :-)

   Radera
  3. Fast i din ideala drömvärld med förtryckta kvinnor som du målar upp så skulle ju dina "cads" buffla undan akademikerna och bara ta för sig av kvinnorna... så nej, inte ens då skulle du få ligga...

   Radera
 6. Fantastiskt att en sådan normalbegåving som Cornu inte kan - eller mera troligt inte vill - se elefanten i rummet här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I själva verket kan det vara ett tecken på att Cornu är mer än normalbegåvad. Det krävs ofta ganska hög intelligens för att frambringa de rationaliseringar som är nödvändiga för att fortsätta på en inslagen väg som så uppenbart för åt skogen, ja, för att inte säga i det långa loppet är fullkomligt katastrofal.
   Dummare människor känner ofta på sig att något är fel långt dessförinnan och reagerar instinktivt. De hittar inte på ursäkter eller förmår att pregnant formulera sina misgivings. Mer sannolikt är att någon bara åker på en käftsmäll.
   Så ja, det kan med andra ord finnas selektiva fördelar även med en lägre begåvning.

   Radera
  2. Misstänker att det där med normalbegåvning är ironi...

   Radera
  3. Jo, jag glömmer ibland att hela denna blogg består av ironi från början till slut. Allt är tvärtom och upp och ned i Cornus twilight zone...

   Radera
  4. Ja, en normalbegåvning kan sitta ute i skogen och supporta sin familj med får, gräs och nyttiga örter, och på sina lediga stunder skriva Sveriges största blogg på ... och dessutom få tid att vara författare och få tre böcker publicerade. Ja, där har vi en normalbegåvning som heter duga. Typiskt lagom i lagomlandet Sverige. Fan, jag vill också vara lagom, nu!

   Radera
  5. Man kan ju undra om projicering av sina egna tillkortakommanden är ett resultat av ointelligens eller om det är smart att skylla problemen i från sig.

   Radera
  6. Los P. Om du syftar på mig så är du ute och cyklar. Ibland skojar jag bara lite. Min karriär är solid.

   Radera
  7. Det är en halvtaskig strategi av någon som är mer än normalbegåvad, men vill gardera sig, att säga att man alltid har fel, osv. Beror iof på vad man vill uppnå, men vill man gardera sig och ändå behålla ett större mått av trovärdighet så är inte "alltid 100% fel" den bästa hållningen.
   Cornu är definitivt mer än normalbegåvad, men vissa saker hanterar han ändå inte bättre än normalbegåvat. Stämmer för övrigt in på mig med..
   Men han har valt att låtsas framställa sig som lite mer normal, kanske för att slippa stå till svars för allt jämt, som man ofta får göra om man avslöjas som överbegåvad. Lite en variant av "om du är svag, verka stark, om du är stark, verka svag".

   Radera
  8. Cornu är snarare autistisk då han saknar förmåga till helikopterperspektiv...

   Radera
 7. I länder med medel IQ under 90 kan inte demokrati existera. Detta ser vi som följer omvärldsbevakningen tydligt. Om vi har en hög invandring på mellan 100000-200000 per år under en längre tid från länder med låg medel IQ måste detta påverka vår medel IQ. Detta är inte avancerad matematik.

  Frågan man bör ställa är: När är hamnar Sveriges medel IQ under 90? Hur ser då Sverige ut?  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl titta på hur det ser ut i de områden som befolkas av många från de länderna?
   Jo det kan man, men man tillåts inte beskriva några av de slutsatser man drar..

   Radera
  2. Lögnen lugnar, sanningen skrämmer.

   Radera
  3. Det kan inte vara så att den heliga demokratin har svårt att etableras i vissa länder på grund av deras dåligt fungerande stadsapparat? Något som i sin tur även leder till att IQ-utvecklande parametrar som utbildning och näringstillförsel försämras. (I Sverige är dessa parametrar relativt sett bra=>Högre IQ, även för invandrare)

   PS. Oroade dig för att 100 000-200 000 människor känner att de måste fly från sitt hemland, istället för att en minskad andel av svenskarna klarar Mensas intagningstest.

   Radera
  4. @Lars

   Har du något belägg för att medel-IQ under 90 omöjliggör demokrati? Har du vidare något belägg för att invandrare har signifikant lägre IQ än infödda?

   Sen är det ju så att det är möjligt att genom träning höja sitt IQ - eventuella brister behöver alltså inte vara permanenta för personen i fråga och än mindre permanenta från generation till generation.

   Radera
  5. @Anonym

   Ser ut som han är på rätt spår i sina påståenden om man tittar på denna kartan.

   Radera
  6. Kartan visar i praktiken Flynneffekten, dvs att brist på mat, ordentlig skolgång och infektionssjukdomar skadar hjärnan och hindrar den från att nå sin fulla potential.

   Radera
  7. @Kalle7

   Skilj på korrelation och kausalitet. Sen skall man inte glömma vad som står på wikipediasidan om undersökningen: "Resultatet har av vissa kritiserats för teoretiska och metodologiska brister.".

   Kort uttryckt så verkar det vara slutsatser dragna på en rad med tvivelaktiga resonameng. Jag väntar fortfarande på belägg för påståendet.

   Radera
  8. @Anonym

   Nej det ser inte ut att ha något samband alls?
   Radera
  9. @Kalle7

   Inte som stödjer hans påståenden som jag ifrågasatte iaf.

   Notera gärna att indien som tycks ha IQ<90 tycks även ha demokrati - något som var omöjligt enligt tesen. Man kan iofs vifta bort det med att den inte "fungerar", men det visar ju iaf att påståendet vilar på ganska bräcklig grund.

   Notera också brasklappen på wikipediasidan: "@Johan

   Ett IQ-test är ett "skriftligt" test, detta testet kan mycket väl upprepas på en grupp individer vid olika tidpunkter. Man skulle med andra ord låta en grupp personer ta exakt samma test som en grupp personer tog för x decennier sedan och jämföra resultatet. Man kan gradera ett sånt test med en fast IQ-skala.

   "IQ-skalan" är för övrigt lite av en misnomer eftersom det finns flera skalor.". Kanske är värt att förklara (lite tillspetsat) på ren svenska: att ta en världskarta och rita i lite färger enligt tycke och fantasi utgör ingen bra grund att bygga sitt resonemang på.

   Radera
  10. Det blir svårt att få fram IQ´t på just de som invandrat hit, och kanske är det bara de smartaste som vågat göra en sådan stor förändring som att byta land?

   Den där karta är absolut inte vara baserad på enbart "tycke och fantasi", det förstår man om man läser denna länken som handlar om böckerna och forskarna bakom kartan.

   Så varför påstår du det?

   Radera
  11. @Kalle7

   Noterar att det verkar ha blivit endel redigeringsfel i min text...

   Att det är svårt att få fram data som stöder tesen är ett ganska magert stöd. Jag skulle vilja säga att det inte alls är ett stöd utan snarare i bästa fall indikerar att det är ett ogrundat antagande.

   I länken du hänvisar till framgår det en del att det finns brister i undersökningen:

   "Studiens beräkningar har fått stöd av vissa[vem?] forskare, men har också kritiserats av andra för att överdriva sambandet genom att förlita sig på små och slumpartade undersökningar och för att ignorera data som inte stödde slutsatserna."

   Cherrypicking - eller på ren svenska man låter bara afrikanska resultat som visar på tillräckligt lågt IQ vara med i undersökningen.

   Att man använder cherrypicking visar på att kartan blir mycket frågan om "tycke och fantasi" - sen är det bara till att välja mätresultat som stämmer överens med kartan och förkasta andra.

   Radera
  12. Och Cherrypicking till din favör var exakt det du precis sysslade med i ditt inlägg :)

   Jag klipper också ut lite textremsor då så vi bli kvitt:

   "Lynn författade ytterligare en uppföljare, The Global Bell Curve: Race, IQ, and Inequality Worldwide, i juni 2008. Där vederlades den tidigare kritiken genom utökade tester med huvudsakligen samma resultat som tidigare samt anges medel-IQ i subsahariska Afrika till mellan 67 och 83.."

   Och

   "Boken är baserad på fyra gånger så mycket data från underökningar av IQ som i deras tidigare bok." "Författarna försvarar de tidigare beräkningarna med att beräkningar av korrelation visade sig stämma mycket väl med nya data i den senare boken, vilket talar emot systematiskt fel. De jämförde även IQ-undersökningar för de länder där flera fanns tillgängliga (71 länder) och fann ett mycket stark samband. Samma resultat framkom när IQ och nationella resultat för skolelever på test av matematik och naturvetenskap jämfördes"

   Sådär nånting...

   Radera
  13. Många här förfasar sig över tanken på att intelligensen skulle kunna skilja sig åt mellan olika folk och världsdelar. Men är inte det inte tanken att den skulle vara lika oavsett livsmiljö som är absurd.

   Lika absurdt som att män och kvinnor, trots stora fysiska skillnader och trots skilda roller under evolutionen, att givet dessa skillnader just hjärnan skulle vara exakt lika.

   Afrika har alltid varit rikt på naturgåvor och när motståndskraft mot sjukdomar, t ex malaria, utvecklats kan det inte ha varit särskilt hårt selektionstryck på intelligens för att skaffa föda och överleva.

   Det kargare nord måste ha krävt mycket mer anpassningsförmåga och uppfinningsrikedom.

   En annan fråga är vilka i en befolkning som utvandrar. Vilka var det som en gång gav sig iväg från Afrika? Om inte självklart de intelligentaste så alla gånger de driftigaste och mest företagsamma.

   Så skulle det kunna vara idag också, men skillnaden är att de som utvandrade från Afrika och de som utvandrade till USA skapade sin egen kultur.

   Radera
  14. @Kalle7

   Om jag inte misstar mig så verkar det inte vara så att The Global Bell Curve ger något stöd för den kartan du visade på. Om man nu gör en uppföljare för att vederlägga kritiken och därmed tar bort endel av innehållet så får man ju fråga sig hur man skall ställa sig till den delen av innehållet. Han har ju inte vad jag sett då vederlagt kritiken på den punkten utan bara slopat det som var kritiserat.

   Det finns dock en annan detalj i ditt resonemang - nämligen att det även givet din kartbild inte visar mycket belägg för tesen (att demokrati inte kan existera om genomsnitt-IQ är under 90). Det som komplicerar denna tesen är att demokrati existerar i inden där genomsnittliga IQ'n enligt din karta är under 90 (så din karta som skulle styrka tesen vederlägger den snarare).

   Radera
  15. Spontant tänker jag att personer som är företagsamma nog att lyckas ta sig ända hit till Sverige ändå är rätt väl utrustade begåvningsmässigt. Landet ligger inte direkt i anslutning till ngr krigshärjade länder och det lär vara en ganska besvärlig resa att vara på flykt.

   Samtidigt är min syn på den intellektuella funktionsnivån hos svennebanan inget vidare och som jag tänker inte skulle klara av att ta sig annorstädes om situationen var liknande i Swe som där folk kommer ifrån. Således tänker jag att rent begåvningsmässigt gör det landet Sverige gott att ta in invandrare. Sen att den korkade svennebanan känner att de hamnar på efterkälken och har svårt att förstå hur det gick till. Kanske det här är en faktor som delvis förklarar SDs framgångar på sistone (slog mig nu), en rädsla för att bli intellektuellt överglänst av personer som bevisligen är företagsamma och klarar av att bryta upp från sitt gamla sätt att leva.

   Hur som helst, synen på vad IQ är för något i tråden är beklämmande skev. Det ni verkar missa är att IQ bygger på normalfördelning och är kulturellt knuten utifrån språk och kulturell symbolik. Dvs. IQ-nivån normeras utifrån sin referensgrupp och man kan därför inte säga att det existerar länder med "90 i snitt". Snittet är alltid 100 i respektive referensgrupp eftersom den toppen vald utifrån normalfördelningen. Pga. de kulturella variablerna kan man heller inte testa människor från olika kulturer med samma test, det ger ingen rättvis bild. (Givetvis finns det olika icke-verbala begåvningstester men de fångar bara delvis upp vad vi idag avser med IQ nivå och är därför inte tillfredsställande.) Källa: jag arbetar som psykolog och IQ-testar människor på daglig basis.

   Radera
  16. @Jsper Rback

   "Samtidigt är min syn på den intellektuella funktionsnivån hos svennebanan inget vidare..." "Således tänker jag att rent begåvningsmässigt gör det landet Sverige gott att ta in invandrare. Sen att den korkade svennebanan känner att de hamnar på efterkälken och har svårt att förstå hur det gick till."

   Det här var intressant. Fast nu hamnar vi i huvudbry. Kanske kan du förklara, vad som gör dig till så mycket bättre än de korkade svennebanan, som du intelligenstestar på daglig basis?

   Radera
  17. @Anonym

   Jag håller ju inte helt med om IQ-90 tesen, den var inte min, jag höll bara med om att Lars nog var på rätt spår med den och länkade till den där kartan.

   Kartan som är resultatet av att några har bemödat sig med att i åratal försöka ta reda på och sammanställa hur hög IQ befolkningen har i diverse länder och även då i U-länderna.

   De där röda och de flesta gula länderna på kartan "fungerar" inte och resultaten ligger under 90, vilket då ser ut att stödja Lars påstående, och resultaten för de utvecklade länderna stämmer helt, det kan vi väl vara överens om?

   Att då vissa inte gillar resultatet för de "röda länderna" och försöker få dessa till att inte stämma, motsägs av: "Samma resultat framkom när IQ och nationella resultat för skolelever på test av matematik och naturvetenskap jämfördes" som du inte bemötte.

   Kina, Nordkorea, Ryssland följer tex inte heller den tesen i kartan och det kan säkert vara ett antal hämmande faktorer som påverkar hur samhället utvecklas, tex en religion som uppmuntrar till förtryck och motsätter sig utbildning eller en kultur där våld bestämmer ordningen.

   Och om vi låter de hämmande faktorerna frodas även i vårt samhälle, (vilket vi gör) så får vi snart exakt samma problem i vårt land som de har i sina hemländer, det betraktar jag som ren logik.

   Och jag orkar inte leta upp någon fungerande demokrati bland de "röda" länderna om det nu skulle råka finnas någon, det kan ju du få göra...

   Mitt sista inlägg i denna diskussion

   Radera
  18. @nils, man undrar ju ibland hur intelligentian i det här landet påverkades av att 2 miljoner flydde svälten i Sverige till underbara landet i väster på 1800 talet. Man kan ju undra ibland.

   Radera
  19. @Doktor Syn

   Just den invändningen kanske jag inte väntade mig. Var skrev jag något om min syn på mig själv? Det jag syftade på var normalfördelningen där 50% alltid är under 100 i alla referensgrupper (aka "korkade", lite fult uttryckt kan jag hålla med om, kanske onödigt värderande). Ponera sen att de som lyckas ta sig hit generellt befinner sig i den övre 50% i sin referensgrupp så är sannolikheten rimlig att de bidrar till en ökning av de samlade intellektuella resurserna i landet Sverige (märk väl, dock ej säker då vi inte på ett tillfredsställande sätt kan jämföra de intellektuella resurserna mellan dessa grupper).

   Funderar själv nu på varför jag uttryckte mig så plumpt... Det jag spontant tänker är att det handlar om en viss frustration över riktningen denna blogg har tagit och vilka som numera är aktiva kommentatorer här. Har läst den i stort sett dagligen sedan många år tillbaka, men känner mer och mer agg gentemot både Cornu och kommentatorsfältet. Kvaliteten har successivt stagnerat här imo, och det var väl därav uttrycket "korkad svennebanan" kom ifrån. Jag ber om ursäkt om ngn tog det personligt (luls).

   Radera
  20. Det stämmer nog när det gäller arbetskraftsinvandring, en drive behövs iaf, men när det kommer till flyktingar så har världen krympt, man vet var man får det bäst. Det krävs ingen genialitet för att fatta dylikt.

   Radera
  21. @Kalle7

   Ja så IQ-90-teorin är vederlagd - hur kan man då vara "på rätt spår"?

   När det gäller kartan så verkar den också vara vederlagd. Underlaget på den försvann ju när författaren "rättade" sig efter kritiken.

   Vidare gäller det att skilja på korrelation och kausalitet - vilket du verkar ha oerhörda problem med. Man måste ju ställa sig frågan om inte saker som läskunnighet skulle kunna bero på vilken regim man har snarare än tvärt om.

   Radera
 8. Lägre intelligens är nog gynnsamt från ett kollapsperspektiv. Utvecklingen blir rimligen långsammare. Den kritiska nivån när naturresurserna når en allt för stor del av av BNP torde komma senare. Mot detta kan argumenteras att om alla plötsligt vore tillräckligt dumma så skulle allt kollapsa omgående. Bästa sättet att försena kollapsen vore utan tvekan om det vore färre och så snart som möjligt. En planerad kollaps sätter mycket på sin spets och det är helt omöjligt för maktapparaten.

  Att intelligensen faller tycker jag mig komma se på många håll. De med adhd har svårt att koncentrera sig. Truten bara glappar och de är väldigt improduktiva. Typisk välfärdsåkomma i bland annat USA och Sverige. Det är ingen tillfällighet att internationellt sett Storsvensken ungar bara blir dummare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lägre intelligens är nog gynnsamt från ett kollapsperspektiv."

   Jaha då antar jag att du föreslår att vi ska minska invandringen från hög IQ länder såsom Korea och Japan och kraftigt öka den från arabvärlden och Afrika för att förhindra samhällets kollaps.

   Vilken lysande analys!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Själva definitionen av "bra" respektive "dåligt" beror på vem man frågar och när man frågar

   Radera
  4. "Lägre intelligens är nog gynnsamt från ett kollapsperspektiv"

   "Att intelligensen faller tycker jag mig komma se på många håll. De med adhd har svårt att koncentrera sig"

   Du är lite överallt med argumentationen här kan du inte koncentrera dig?

   Radera
  5. @Urban Persson

   Alags observation kan visa på det rakt motsatta. Det är snarare när man på egen hand måste ta hand om sig som evolutionen kommer skilja agnarna från vetet - i dagens samhälle täcker ju staten upp för folk som inte tar eget ansvar (av lättja eller okunskap), iaf i så stor utsträckning att de lyckas fortplanta sig.

   Radera
  6. Anonym, professor Crabtree har uppenbart fel. Allt handlar om orsak och verkan och det som ligger bakom allt, inklusive intelligensen, är främst naturresurserna. Att intelligensen för tusentals år sedan var högre än idag liknar religiösa föreställningar. För 2300 år sedan var intelligensen högre i Grekland än i Sverige. Idag är den högre i Sverige än i Afrika. Alla har bara flyttats upp och bakom detta ligger naturresurserna.

   Om alla vore dummare så skulle naturligtvis utvecklingen försenas och kollapsen komma senare. Om exempelvis medeltiden vore 3 gånger mörkare så kanske kollapsen blir försenad i 200 år. . . Nu har det gått så långt och kollapsen är så nära att det har ingen praktisk betydelse om man lyckas öka intelligensen. Det enda som rent hypotetiskt skulle hända är kanske att de tokiga fantasierna om en hållbar utveckling skulle få turbo. Folk skulle bara bli mer hjärntvättade. Kollapsen skulle bli än mer plötslig och vardagens störningar bli än mer grymma.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Twilight zone den är...Saknar dock inläggen om Ryssland, Putin och Ukraina, de var verkligen underhållande. Förhoppningsvis kommer det fler i det ämnet, bra underhållning är svårt att finna idag.

   Radera
 10. Förmodligen fel forum för politikdiskussion, men är det bara jag som inte hänger med när det dras kopplingar mellan kollektiv korkadhet och ökad popularitet för FI och MP? En röst på t.ex. FI måste anses, ur ett moraliskt perspektiv, som det absolut mest rimliga. Det finns inget parti som med samma pondus står upp för, inte bara jämställdhet, utan jämlikhet.

  (Det är väldigt få som vill se dagens FI i en regeringsposition, med makt över miljö-, finans- och utbildingspolitik, eftersom de helt enkelt inte behärskar det än. Men likt miljöpartiet så kommer även FI utvecklats till ett mångfacetterat och komplext parti i takt med partiets ökade inflytande.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som anser sig berättigad att föra Cornucopias talan?

   Radera
  2. @De la Gardie

   Dock verkar F! vara väldigt selektiva när det gäller att stå upp för jamstäldhet, frågan är vilken pondus man då har egentligen. Urval ur deras valplatform:

   "En tillgänglig arbetsmarknad fri från diskriminering och en aktiv politik för jämställda löner."

   I stycket framgår de dock att de vill införa diskriminering för att uppfylla detta.

   "Individualiserad föräldraförsäkring. "

   De glömmer dock elefanten i rummet: Ifall föräldrarna separerar så glömmer de att nämna att pappans rätt väl isf kommer inskränkas till att vara pappaledig varannan helg, i vissa fall inte alls.

   "Normkritisk pedagogik i förskola och skola. "

   Frågan är dock ifall de verkligen menar detta eller att vi skall ha en pedagogik som hjärntvättar eleverna med deras syn på världen?

   Om man drar parallellerna med MP så kan man fråga sig hur pass de står upp för jämstäldheten med Romson som står och hetsar mot vita, medelålders, heterosexuella män. Frågan är ifall man når jämstäldhet genom att inta inställningen att vissa grupper av människor är mindre värda, mer klandervärda eller på något annat sätt oönskade?

   Radera
  3. @De la Gardie

   Nej, men jag fattar precis vad han menar, och det gör inte du?

   Dessutom så tycker du att FI är ett moraliskt bra parti som kommer att utvecklas till att bli "bättre", vilket då övertygar mig om att du skojar med oss..

   FI är bara ännu ett extrem-Vänsterparti (Om du tvivlar så fundera lite kring vem som är partiledare och vad hon gjort tidigare)

   Ett förklätt och med feministiskt tema, precis som Miljöpartiet, som har tema miljö, moraliskt bra teman som inte betyder ett dugg för dem egentligen eftersom deras funktion bara består i att suga till sig väljare som bryr sig om de sakerna.

   För att sedan stödja den undergångspolitik (fri invandring/öppnagränser/allt till alla) som pågår.

   Men så upplever du inte att det är?

   Radera
  4. @De la Gardie

   Finns kanske inget direkt samband mellan låg IQ och benägenhet att rösta på partier som driver en utopisk politik.

   Snarare behövs det väl en slags intuition som kommer av erfarenheter för att inte "gå på" deras svammel.

   Och att inte "gå på" den nya tidens media, där journalisternas positioner i många fall har kapats av politiska aktivister som använder den positionen till att manipulera massorna att rösta på dylika partier.

   Radera
 11. Bloggägaren vet den främsta anledningen till varför IQ-nivån i västvärlden sjunker. IQ är som sagt ärftligt, och IQ-nivån skiljer sig mellan olika folkslag. Om detta må ni (inte) berätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. referenser tack!

   Radera
  2. Finns hur mycket som helst. Googla. Gick ett Vetenskapens Värld om ämnet, för ett par år sedan. Den förklaring som fick företräde där, till varför olika folkslag presterade olika på IQ-test, var kulturella skillnader. Nu är det bara det att kulturen hos människan formas av någonting, frågan är, av vad?

   Observera att IQ, smarthet och talang inte nödvändigtvis är samma sak.

   Radera
  3. @Doktor Syn

   Googlade på "vetenskapens värld iq folkslag" fick ingen träff till vetenskapens värld, bara googla på "iq folkslag" så får man träffar på vad som verkar vara ganska politiskt (ie rasistiskt) färgade sidor.

   Vill du att vi skall anta att rasistpropaganda är din referens? Annars får du nog vara lite mer specifik.

   Radera
  4. Menar du att standardiserade IQ-tester är rasistiska i sig, för att de visar ett specifikt resultat hos olika folkslag? IQ-tester används som sagt av militär, företag mm vid anställningar. Antingen så erkänner man IQ-testerna eller så gör man det inte. Varför vill du få detta till att vara rasistpropaganda?

   Det var denna engelska dokumentär, som Vetenskapens Värld hade översatt.

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-1220343/Channel-4-controversy-documentary-claims-race-linked-intelligence.html

   Radera
  5. @Doktor Syn

   Du bad mig googla - jag fick fram rasistpropaganda. När man frågar efter referenser så förväntar man sig nog att få de som påståenderna stödjer sig på.

   Den artikeln du hänvisar till ser inte ut att väga speciellt tungt heller. Står lite om att Channel 4 fick kritik för att sända detta program och att de själva hävdar att den visar att man inte kan dra samband mellan ras och IQ.

   Radera
  6. De fick kritik för att de över huvud taget lät "rasister" komma till tals.

   Radera
  7. Så var är referenserna Ardenner Svensson efterfrågade? En artikel som visar att man får kritik för att man låter "rasister" komma till tals?

   Radera
  8. @anonym

   Ställ dig frågan, varför du i detta brännheta, och i hela västvärlden, svårt politiserade ämne, inte får fram annat än rasistpropaganda?

   Dokumentären som också visades på SVT, vederlade Rushtons och Lynns "forskning" med att skillnaderna är kulturella. Det var också hela slutklämmen på programmet.

   IQ är alltså genetiskt betingat, men skillnaderna i IQ mellan folkslag är kulturella. Jovisst...

   Radera
  9. @Doktor Syn

   Varför skulle jag ställa mig den frågan? Men framförallt så kan man fråga varför man skulle det ISTÄLLET för den frågan som faktiskt ställdes, vad är det för fel på den frågan och varför borde inte den ställas och varför tycks den inte berättiga ett vettigt svar? Om det är en fråga som jag tycker vi borde ställa oss så ärdet den sistnämnda då utöver de vi redan ställt.

   Radera
  10. @Anonym

   Du har fel, men jag talar inte om varför. Förresten, så är det inget att diskutera.

   Radera
  11. @Doktor Syn

   Eftersom du inte vill berätta varför du anser att jag har fel så tycker jag att man kan förkasta det påståendet som ren och skär lögn från din sida.

   Vill du inte diskutera så får det väl vara så med den saken...

   Radera
  12. @anonym
   Jag glömde det viktigaste: Du skulle ändå aldrig förstå.

   Radera
  13. @Doktor Syn

   Jo, jag skulle nog förstå. Problemet är bara att du tycks ha ganska tunnt på fötterna.

   Radera
  14. @Anonym

   I så fall tunt, inte tunnt. Tönt! Jag tror inte du skulle förstå, eftersom du tror att hudfärg styr IQ (se nedan), samt att du underkänner forskningsresultat, som går emot din politiska uppfattning. Att ämnet i offentligheten i princip är förbjuden mark, säger en hel del.

   Radera
  15. @Doktor Syn

   Ditt svar är baserat på ad-hominem-argumentation och lögner. Om det är det enda du kan komma med så har du verkligen tunt på fötterna...

   Har du inget vettigare argument att komma med?

   Radera
 12. Grupparbete: Jag har för mig att Lars har skrivit något tidigare om IQ och hur själva IQ-skalan är ett rörligt mål. Dvs 100 IQ ena året är inte samma som 100 nästa år. Jag har noll referenser och noll koll på var jag läst det hela. Poängen var ungefär att det är lättare att få "150" IQ nu än för x-decennier sen. Sovdags för länge sen. Natti gott folk

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Johan

   Ett IQ-test är ett "skriftligt" test, detta testet kan mycket väl upprepas på en grupp individer vid olika tidpunkter. Man skulle med andra ord låta en grupp personer ta exakt samma test som en grupp personer tog för x decennier sedan och jämföra resultatet. Man kan gradera ett sånt test med en fast IQ-skala.

   "IQ-skalan" är för övrigt lite av en misnomer eftersom det finns flera skalor.j

   Radera
 13. Tja, även en underbegåvning borde ju kunna lägga ihop 1 + 1: http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ-skillnader_mellan_v%C3%A4rldens_l%C3%A4nder

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Wall Enberg

   "Resultatet har av vissa kritiserats för teoretiska och metodologiska brister."

   Säger väl endel?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Anonym

   Det första som står i wikipedia-artikeln, är att detta är en kontroversiell forskningsfråga. Vem bestämmer det? Och varför? Allt offentligt samtal som berör ämnet är belagt med varningstexter och stämplade med bäst-före-datum 1945.

   För all del, någon kan väl ta fram ett IQ-test som bevisar att alla jordens människor är precis lika intelligenta, så är saken ur världen.

   Radera
  4. @Doktor Syn

   Med tanke på att den är kontroversiell och att det finns kritik för teorin och metodologin så kanske man bör ta det med en nypa salt. Såvida man inte är rasist och sväljer allt som tycks stödja ens stånd punkt med hull och hår utan kritiskt tänkande.

   Det normala är att den som framför en tes även är den som skall framlägga belägg för den.

   Radera
  5. Belägget är standardiserade IQ-tester. Det är så man mäter och de är allmänt accepterade. Militären använder dem och företag använder dem. Är IQ-testerna giltiga eller ej, anser du? Blir de ogiltiga bara för att de kan användas i "fel" syfte? Om de är giltiga, så måste de vara giltiga för alla slags jämförelser, även mellan folkslag. Män har t.ex. något högre snitt-IQ än kvinnor. Att forskningsresultat får politiskt ovälkomna konsekvenser, eller orsakar moraliska dilemman, är inget som jag värderar.

   Radera
  6. Det är väl enkelt för dem som kritiserar t.ex. Rushton, Lynn och Vanhanen att göra grundliga IQ-jämförelser mellan folkslag och bevisa att dessa herrar har fel. Istället lägger man krut på att svartmåla deras person.

   Radera
  7. @Doktor Syn

   Tydligen har man använt bland annat cherrypicking i den undersökningen. Dessutom så har man tydligen också använt kulturellt betingade tester. Visst kan de vara standardiserade, men det går ju på det viset att visa att svenskar är smartare än de flesta andra genom att konstruera ett test som kräver svensk läsförståelse (standardiserat som f*n givetvis).

   Det rör sig inte om svartmålandet av dem som person. Kritiken mot deras resultat är helt baserat på undersökningens kvalitet. Även slutsatserna som verkar dras är tveksam (ens givet att undersökningsresultatet håller).

   Radera
  8. Ursäkta, men cherry-picking i det här sammanhanget, skulle innebära att man väljer ut människor, i det här fallet ur olika folkgrupper, med antingen hög eller låg IQ, för att stödja den tes man vill bevisa. Hur går detta till rent praktiskt? IQ-tester har med att se samband att göra. En massa symboler. Man behöver såldes ingen läsförståelse.

   Återigen, de som skulle tjäna mest på att motbevisa nämnda herrar, är hela det etablissemang som hävdar att alla är lika, och aktivt tar ställning för ett blandat samhälle där frågor om etnicitet och rasism är svårt politiserade. Borde inte vara speciellt svårt. Vad jag minns, så avkrävdes istället professor Lynn en offentlig avbön under hot om avsked och ev. åtal.

   Radera
  9. Dr Syn du kan börja med att läsa DN idag. När du läst de intressanta artiklarna om vad läskunnighet, läsförståelse och tolkning av grafiska tecken betyder kan du återkomma.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. @Doktor Syn

   Jag har sett en uppsjö olika intelligenstester. Vissa kräver läsförståelse på specifikt språk. Läser du kritiken på wikipedia så ser du kanske att analfabetism kan vara en faktor i sammanhanget.

   Läser du kritiken på wikipedia vidare så ser du att det både rörde sig om cherrypicking (olika undersökningar i samma land har gett olika resultat - sen väljer man den som passar ens syfte bäst).

   Radera
  11. http://sv.wikipedia.org/wiki/Intelligenskvot

   http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations

   http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve

   http://sv.wikipedia.org/wiki/IQ-skillnader_mellan_v%C3%A4rldens_l%C3%A4nder

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Ras_och_intelligens

   Citat från artikeln om Bell Curve:

   "Men den mest explosiva frågan bland argumenten i 'The Bell Curve' är att en del av skillnaden i medelvärden för IQ mellan den vita Europeiska befolkningen i USA och den afrikansk-amerikanska befolkningen (stadardavvikelse om 15 poäng) förmodligen kan hänföras till genetiska faktorer. Ingen i forskningsområdet förnekar detta. Diskussionen rör varför skillnaden finns där och, förstås, om och i så fall hur den kan minskas."

   Inga forskare förnekar skillnaderna. Frågan är alltså vad de beror på. Är det tydligt?

   Radera
  12. Självklart ska man vara kritisk till all forskning. Men om man på allvar tror att alla folkslag har exakt samma förutsättningar för allt, springa fort, springa långt, hoppa högt, tänka logiskt och så vidare., då är man inte lite naiv. Här är för övrigt ett intressant norskt program i ämnet, rekommenderar hela serien:
   https://www.youtube.com/watch?v=Ve6uK00AvNo

   Radera
  13. Intelligenstest kräver förberedelse, om du skulle sätta ett intelligenstest inför en människa som aldrig har sett ett papper förr, skulle hjärnkapaciteten utnyttjas för att undersöka pappret istället för de symboler som är tryckta på det. Dessutom är det lite abstrakt att utläsa talföljder för en människa som inte gått första klass i Sverige och fått räkna päron och äpplen. Hur många träd per hektar krävs för att kallas skog?

   Radera
  14. Nej, alla kan inte lägga ihop 1 +1. Australiens aborginer kan inte lägga ihop 1 + 1...de saknar ord för 2,3 och alla andra tal. De har bara ord för 1 och många.

   Radera
  15. Kanske ett av de absolut starkaste indikatorerna på att det verkligen skiljer sig mellan olika folkgrupper är inte ett IQ-test men väl det amerikanska SAT-testet, deras motsvarighet till högskoleprovet. Detta korrelerar väldigt väl med IQ och kan därför användas som proxy.

   Eftersom de flesta som tar testet är amerikaner kan vi i hög omfattning utesluta sådant som språkproblem, undernäring, brist på skolgång etc. Tvärtom kan vi anta att alla som tar ett SAT-test har fått minst 12 års skolgång. Vi ser att provresultat korrelerar med föräldrars inkomst, detta oavsett vilken grupp vi ser på. Ingenting förvånande egentligen.

   Men vad som står ut bland resultaten är att svarta från den högsta inkomstgruppen - alltså barn till föräldrar som tjänar någon miljon per år - presterar sämre än vita i den lägsta inkomstgruppen, en grupp som tjänar mindre än en tiondel av den högst betalda gruppen.

   Radera
  16. @Doktor Syn

   "Men den mest explosiva frågan bland argumenten i 'The Bell Curve' är att en del av skillnaden i medelvärden för IQ mellan den vita Europeiska befolkningen i USA och den afrikansk-amerikanska befolkningen (stadardavvikelse om 15 poäng) förmodligen kan hänföras till genetiska faktorer. Ingen i forskningsområdet förnekar detta. Diskussionen rör varför skillnaden finns där och, förstås, om och i så fall hur den kan minskas."

   Så hur har man kunnat fastställa att denna skillnaden beror på genetiska skillnader? Det är lätt att bara slänga fram ett påstående när man inte ens nämner hur man fastställt detta.

   Att bara slänga ut stora sjok av referenser som man rimligen inte hinner lusläsa verkar bara syfta till att ge sken av att ha på fötterna. Det verkar som att TBC inte verkar ge svar på frågan (och IQATWON verkar ju vara vederlagd pga cherrypicking mm).

   Om du kunde peka på var de belägger hur stor skillnaden är pga genetiska faktorer mellan olika grupper så skulle det vara mycket lättare att bemöta. Jag hittar inte det i dina källor.

   Radera
  17. @Håkan Rohdin

   Problemet är ju t.ex. att det finns stora grupper i USA som inte talar engelska som modersmål. Hur tror du de klarar sig på synonymdelen? Läsförståelse? Skriva? Tycker du ett sånt test verkar vara rättvist?

   Radera
  18. Om du menar latinos så klarar de sig betydligt bättre än svarta som har engelska som modersmål så Anonym får nog tänka om.

   Radera
  19. @Ronny Paulsson

   Resonemanget byggde på att man kunde bortse från språkproblem - vilket jag påvisade att man inte kan. Sen kan man ju tänka sig andra faktorer som har betydelse än just bara hudfärg...

   Radera
  20. @Anonym

   Vem har sagt att hudfärg styr IQ, förutom du? Om hudfärgen styrde IQ, så skulle alla med samma hudfärg ha samma IQ. Din argumentation visar bara att du har en politisk agenda, och således inte är intresserad av forskning och eventuella sanningar som motsäger din uppfattning. Du kanske åtminstone kan tänka till, innan du skriver.

   IQ är genetiskt, precis som hårfärg och hudfärg. Saker som kan påverka IQ uppåt eller nedåt har redan nämnts. Utbildning, eller brist på densamma, kan höja eller sänka IQ något, precis som näringsbrist kan. Kultur kan räknas till utbildning.

   Radera
  21. @Doktor Syn

   "Men den mest explosiva frågan bland argumenten i 'The Bell Curve' är att en del av skillnaden i medelvärden för IQ mellan den vita Europeiska befolkningen i USA och den afrikansk-amerikanska befolkningen (stadardavvikelse om 15 poäng) förmodligen kan hänföras till genetiska faktorer"

   Läs vad du citerar. Förvisso står det inte explicit att det är hudfärgen som styr, men de säger att det finns en skillnad (men inte hur stor) som beror på genetiska skillnader mellan vita och svarta. Det verkar dock avstås från att redogöra hur man kommit fram till denna slutsatsen.

   Att du får min argumentation till att jag har politisk agenda. Snarare är det så att ifall man faktiskt är intresserad av forskning och sanningar så är man nog intresserad av att ha faktiska belägg för saker och ting och inte bara tro på saker som folk påstår utan att de kan framlägga belägg för dessa påståenden när man efterfrågar dem.

   Radera
  22. Tillägg: sen angående politisk agenda så kan man ju fråga sig vad du har för agenda som verkar tycka att dessa teorier har stor politisk betydelse. Vad tycker du det skulle få för politiska implikationer ifall det visar sig att svarta har något lägre IQ av rent genetiska skäl? Eller om det är av miljöskäl?

   Radera
  23. @Anonym

   Skillnaderna mellan svarta och vita kan hänföras till genetiska faktorer, svar Ja. Nu börjar vi komma någon vart.

   Radera
  24. @Anonym

   Denna fråga har en enorm politisk betydelse för de som styr i dag, och som hävdar att alla är lika, och har lika möjligheter om förutsättningar gives. De har satsat allt på ett kort, i och med det mångkulturella samhället.

   Jag tror faktiskt att du kan förstå, vad det innebär ifall det blir ett accepterat faktum i samhället, att genetiska skillnader i IQ mellan folkgrupper, missgynnar någon eller några grupper.

   Det är att likställa med, om det skulle vara så, att brottslighet till största delen är genetisk betingad, vilket det finns forskare som hävdar i dag. Även om uppväxt/miljö också påverkar, så är det ändå så att människor med "kriminell gen" skulle kunna dömas ut på förhand.

   Radera
  25. @Doktor Syn

   Att projicera sina egna eller tredje persons politiska agenda på mig är inget annat än projektion. Bara för att du (eller någon annan) har en politisk agenda när det gäller denna frågan betyder inte att jag har det.

   Radera
  26. @Anonym

   Själv har jag ingen politisk agenda i IQ-frågan, dels för att jag varken är medlem, eller stödjer något parti ekonomiskt. Jag är heller inte motståndare till människor med låg IQ. Däremot så är jag motståndare till ett mångkulturellt/mångetniskt samhälle, men det har inget med IQ-frågan att göra. Människor med låg IQ kan mycket väl vara framgångsrika.

   Radera
  27. @Doktor Syn

   Om du förutsätter medlemskap eller ekonomiskt stöttande av ett parti för konceptet "politisk agenda" så är du ju än mer ute på hal is när du beskyller folk för att ha en sådan.

   Radera
  28. @Anonym

   Som du kanske förstod av mitt inlägg, så var det två parametrar av flera. Jag förklarade i övrigt, att jag inte har något emot människor med låg IQ, vare sig de är svarta eller vita, Och att min argumentation om IQ som genetiskt betingad, inte bygger på att jag har en politisk agenda.

   Du däremot, har en politisk agenda, eftersom du uppenbarligen är tvångsmässigt bajsnödig, att med obstinat tonårstjafs, bemöta samtliga personer här i tråden, som går emot din politiska uppfattning i frågan. Att t.ex. svarta råkar ha lägre medel-IQ än asiater och vita, är ett obestritt faktum.

   Att bemöta forskning med typ: "-vi har ingen egen forskning, men det ni säger stämmer inte, så ni får bevisa det", är föga seriöst.

   Radera
  29. @Doktor Syn

   Om du påstår att du inte har en politisk agenda så vad skall jag göra med det påståendet hade du tänkt dig? Jag bemötte den delen av resonemanget som var meningsfullt att bemöta - nämligen det att du beskyller folk för att ha en politisk agenda, när du dessutom lägger in fler implikationer i begreppet så innebär det att du kommer än mer ut på hal is med den beskyllningen.

   Att du sen fortsätter med att hävda din teori om politisk agenda visar väl att du likt bambi blir kvar på den hala isen trots att du borde insett att du är ute på hal is.

   Vidare försöker du vända bevisbördan för dina teser är inte seriöst.

   Radera
 14. Intelligens är ett så himla luddigt begrepp. Många gånger skulle jag ha velat byta en bra portion av min, enligt tester och bekanta, rätt höga intlektella intelligens mot en aning smartness och en liten extra portion social intelligens.

  Relativt sett låg IQ för t.ex. en aborigin? Typfallet skulle nog klara sig lite var som helst, men sätt snitteuropeer i en australisk öken och se hur många timmar de överlever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kan jag hålla med, inte så att jag är så speciellt smart men därimot kan jag röra på kroppen på ett sätt som jag märkt att andra helt enkelt inte kan. Det är lite som när man hjälper någon att flytta tex, en del människor är instinktivt duktiga på att korrigera sig utan att säga något så att flytten går smidigt medans andra står helt handfallna och grubblar på hur i allsindar detta ska kunna lösa sig.
   Då menar jag inte det som är direkt lathet utan att dom helt enkelt inte ser mönster i organisering utifrån kroppen men hade troligen kunnat lösa uppgiften utifrån en dator.

   Radera
  2. Och tex människor med Asperger är ju ofta inte dumma men dom är så socialt awkward att de inte får någon plats på ett "normalt jobb" och därmed är både udda och utanför samhället vilket inte definitionsvis har med deras IQ att göra.

   Men man kan ju också vända på argumentet och ställa frågan hur många det jobbar i silicon walley som har solklara Asbergerger drag med dess sociala tillkortakommanden som följd men som absolut skulle definieras som intelligenta och framgångsrika.

   Radera
  3. Helt klart Lugubert.
   Det krävs begåvning i lagom mängder för att bli framgångsrik.
   Överintelligens är inget bra recept på framgång faktiskt.
   Smartness, gåsfjädrar är bra ingredienser. Sen finns förstås nischer för alla spännande kombinationer av intelligenser.

   Los puddas, kroppslig intelligens har uppenbara fördelar i somligasammanhang.

   Intelligens är ett spännande samtalsämne. Jag har en sådan som är väldigt plastisk upp till en viss nivå, sedan faller derivatan snabbt. Har alltid haft lätt att anpassa mig i nya miljöer och få vänner, men också haft lätt för IQ-krävande övningar, och därtill idrott. Mycket har liksom bara legat där utan ansträngning. Men strax över de nivåerna har det varit mycket svårt att öka, komma förbi de där 2%-en.

   Radera
  4. .. sen har förmågor som baseras på intelligens mer eller mindre stabil "up-time" ofta. Jag har irrterande nog ganska höga toppar, men låg up-time..

   Radera
  5. Intelligens kanske ska definieras som effekt satt i kontext snarare än potentiell förmåga att handskas med information.

   Radera
  6. Ja, jag håller nog med dig om det. Det skulle förmodligen även innebära en nedskrivning av min egen intelligens.. ^^ Men det är en rimlig definition.

   Radera
  7. "Relativt sett låg IQ för t.ex. en aborigin? Typfallet skulle nog klara sig lite var som helst, men sätt snitteuropeer i en australisk öken och se hur många timmar de överlever."

   Detta har testats. Resultatet blev Australien, ett av världens mest välmående länder..

   Radera
  8. Du menar tack vare att Piteåbon herr Daniel Solander gästade ön?
   Ja, varför ej...

   Radera
 15. En viss inverkan kan det ha att man idag bygger museer för femteklassare. "Det har visat sig fungera bra för vuxna åxå". När samhället anser att en tolvårings kunnande är tillräckligt bådar det inte gott för kunskaps och industrilandet.
  Tänk på det när ni är på ett sådant där lekstugemuseum nästa gång. Jämför sedan med vem som skulle ha intresse av långa rader stenyxor, hyvlar, skedar, klänningar eller annat som det ofta var förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dagens museer är nån sorts autistisk abstraktion som försöker trycka färskvaran "slutsatser" ner i halsen på besökarna. Ingen förklaring om varje föremål för sig, bara pratiga "holistiska" förståelser. Nån annans förståelse självfallet.

   Det är en sådan befrielse att gå på museer överlastade med föremål där varje föremål har en förklarande lapp och ingen "helhetsförståelse" som trycks ner i halsen på en.

   Radera
 16. Jag trodde Flynn-effekten förklarades som en mentalitetsfråga, om man ser världen som en resurs att dra nytta av eller som något abstrakt kunskapsobjekt?

  Och i så fall hänger IQ ihop med civilisation och den faller förstås nnu i västvärlden och därmed IQ.

  SvaraRadera
 17. Och med välstånd förstås - den som lever närmare övervlevnadsgränsen är mera inriktad på att maximera resursutnyttjandet och framstår då med dagens testkobstruktioner som mindre intelligent än den som kan abstrahera sammanhang.

  Steven Pinker tar som exempel frågan "Vad har en hund och en hare gemensamt?"

  Den som ser världen som en resurs kan resonera och analysera om vad en hund respektive en hare kan användas till, men får dåligt resultat på testet medan den som utan analys svarar "Båda är däggdjur" ger rätt svar och får ett högre resultat.

  Men att båda är däggdjur är förstås fullständigt irrelevant, närmast ett autistiskt svar, ur en överlevnadssynpunkt.

  SvaraRadera
 18. Nu skall jag snobba lite och fritt citera Stephen Hawking: "It is not yet proven that intelligence has any long term survival benefits".

  Det kan ju faktiskt vara så att intelligens är slash kommer att bli bara ännu ett misslyckat långskott inom den miljonåriga darwinismens historia...

  SvaraRadera
 19. "Att IQ är lägre i vissa länder beror inte på genetiska faktorer, utan på just infektionssjukdomar, brist på mat och dåliga skolor/ingen skolgång alls och inte på någon rasistisk komponent."

  Nja... Forskarna vet i dagsläget egentligen inte så mycket om hur sambandet mellan genetik och intellektuell kapacitet ser ut, men det handlar knappast om att kapaciteten bestäms av en enda gen vilken världen över är densamma. Istället handlar det rimligen om en stor mängd gener där vissa mutationer uppstått under mänsklighetens historia och spridit sig mer inom vissa grupper än inom andra, med skiftande intellektuell kapacitet som följd.

  Att alla undergrupper av mänskligheten skulle ha identiska förutsättningar att utveckla sin intelligens ter sig med andra ord extremt osannolikt.

  Men även om man nu tror på existensen av en Gud som i sin oerhörda godhet låtit alla människor faktiskt få identiska förutsättningar så kvarstår som ett faktum att alla människogrupper inte har identisk genomsnittsintelligens. Och därför är det också ett odiskutabelt faktum att massinvandringen (åtminstone kortsiktigt) medför en sänkning av genomsnittsintelligensen i dagens västvärld.

  Må sedan vara att det även kan finnas andra faktorer bakom utvecklingen.

  SvaraRadera
 20. Låg IQ har alla som röstar vänster och på MP. Menar Cornu att multikulturens främsta försvarare är rasister?

  SvaraRadera
 21. "Att IQ är lägre i vissa länder beror inte på genetiska faktorer, utan på just infektionssjukdomar, brist på mat och dåliga skolor/ingen skolgång alls och inte på någon rasistisk komponent."

  Det blir medalj ur Reinfeldts hand för detta PK-uttalande.

  Rasistisk komponent? Gissar att det skall vara biologisk komponent. Eller så är biologi och rasism samma sak. Vilket det kanske är i de PK-vilsnas ögon. Folkslag som lever när ekvatorn har mindre hjärna som både nyfödd och vuxen, mindre bäcken hos kvinnor, högre grad av tvillingfödslar, snabbare utveckling som barn, tidigare könsmognad och sannolikt kortare teoretisk livslängd. Det bör inte komma som en chock för naturvetare att delar av mänskligheten har kvantitativ fortplantningsstrategi medan andra har mer kvalitativ sådan. Så ser nämligen övriga djurvärlden ut. r/K-selektion kallas det.

  Observera att denna kommentar inte uttrycker någon moral eller värdering av människor (BÖR), utan bara uttrycker en teori om verklighetens beskaffenhet (ÄR). Om bloggägaren anser teorier om verkligheten kan klassas som rasism måste han själv anklagas för steriliseringshets genom att ha nämnt teorin om att IQ hos befolkningen faller.

  SvaraRadera
 22. "Däremot finns det en stark koppling mellan rasistiska åsikter och låg IQ, vilket också kan förklara varför rasister har svårt att skilja på korrelation och kausalitet."

  Stämmer, vilket kan förklara den märkliga paradoxen att högintelligenta, humana västeuropéer älskar att importera lågintelligenta rasister från sydligare breddgrader.

  http://img.washingtonpost.com/blogs/worldviews/files/2013/05/racial-tolerance-map-hk-fix.jpg
  http://robertlindsay.files.wordpress.com/2010/03/800px-iq_by_country-by-current-resident-majority.png

  SvaraRadera