Cornucopia?

2014-08-30 17:19

Lördagsmys: Recensioner av Stjärnklart

Det har kommit in några recensioner av Stjärnklart i veckan.

"Du kommer inte läsa en bättre thriller i år"
skriver Akademibokhandeln i Växjö
som butiksomdöme om Stjärnklart
"Glöm det svenska deckarundret. Det är i alla fall totalt obegripligt (att det kallas under) och rejält överskattat. Förbered dig i stället på det svenska science fictionundret. Det är redan här med Lars Wilderängs roman Stjärnklart. [...] ruskigt realistisk. Och ruskigt spännande. Och bara ruskig."
Bloggrannen Den sjätte mannen har recenserat:
"Läs boken och bli vettskrämd mellan varven. Läs boken Stjärnklart för det är den värd. Betyget blir 5 på en 6-gradig skala. Mycket, mycket bra. Jag längtar efter uppföljarna."
Jonathan Reidar Lundkvist har också recenserat, innehåller en del mindre spoilers:
"Boken är välskriven - Wilderäng har haft lite tid att utveckla sin tidigare smått torra stil som förbättrades i Midsommargryning och som nu fått fullt spelrum med ännu en historia. [...] Personerna är intressanta, deras motiv och trovärdighet för det mesta intressanta [...]. Wilderäng har en känsla för hur han ska skriva för att vi ska förstå karaktären närmare vilket inte är något som alla författare klarar av."
Även Stewe på Foliehatt på har recenserat Stjärnklart, några mindre spoilers.
"Jag ger boken 4 foliehattar av 5, är sjukt nöjd, det bästa av två världar lagom teknisk och mörkt dystopisk. Så Lars Wilderäng, ingen press, men var är nästa del."
Ni hittar Stjärnklart enligt nedan:

Stjärnklart som inbunden CDON för 167:- SEKBokus för 169:- SEKAdlibris 179:- SEKBokmax 194:- SEK,Science Fiction Bokhandeln 199:- SEKGlansholms 199:- SEK 
Stjärnklart som CD-bok Bokmax 228:- SEKCDON 234:- SEKAdlibris 237:- SEKBokus 237:- SEK,Glansholms 284:- SEK 
Stjärnklart som MP3-bok CDON 173:- SEKBokus 175:- SEKAdlibris 177:- SEKBokmax 178:- SEK,Glansholms 209:- SEK 
Stjärnklart som E-bok Bokus 149:- SEKiBooks 149:- SEKAdlibris 150:- SEKCDON 169:- SEK 
Stjärnklart som nedladdningsbar ljudbok Adlibris 168:- SEKBokus 169:- SEKCDON 199:- SEK,Storytel 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. Köpt ljudboken inför kommande semestertripp. Mitt livs första ljudbok. Tjuvlyssnade lite. Lät som en behaglig röst.

  SvaraRadera
 2. Brukar inte kommentera här så ofta, mest när jag hittar nåt rent faktafel och det är ju inte så ofta. Stjärnklart är dock värd en kommentar tycker jag.

  Jag har precis lyssnat genom boken (via Storytel) och jag tycker det är jävligt bra jobbat, både av författare och inläsare. Boken berör. Jag kände mig väldigt illa till mods efter att jag hade lyssnat klart. Inte för att boken på något sätt är dålig eller osmaklig, utan för att den känns så verklig. Jag hade redan tidigare funderat på det här med samhällets sårbarhet och hade med ganska enkla grepp skruvat upp det egna hushållets motståndskraft mot störningar, men efter detta blir det till att ta det ytterligare en nivå uppåt. Jag tror ingen normalbegåvning som lyssnar på eller läser boken undgår att bli lite prepper, och det är ju bara positivt. Det kanske också är syftet med boken, vad vet jag.

  Nu ska jag kanske inte bli allt för detaljerad i min kritik då jag inte vill förstöra upplevelsen för någon annan, men karaktärerna är överlag jävligt bra gestaltade. Speciellt Ragnhell (tror det stavas så, har ju bara lyssnat) har du fått till väldigt bra. Sen är ju boken science fiction, men scenariot känns ändå väldigt trovärdig, i alla fall i stora delar. Någon liknande störning skulle lätt kunna inträffa på riktigt, är känslan man får. Beskrivningen av hur läget utvecklas i Stockholm och Göteborg känns autentisk.

  Överlag bra jobbat. Ser fram emot dina framtida alster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har en nåt att se fram emot då! Scifi kontra trovärdig.... Jag får för mig att boken behandlar ett scenario som verkligen kan hända. Jag hoppas det iaf.

   Radera
 3. Väl värda de 199:- jag investerade fast boken tog slut inom ett dygn. Ger förklaring på det som störde mig i början av boken med en cliffhanger hos en hembrännare på slutet i denna första boken av tre.. (Stör nog få men jag är förmodligen extra känslig när det gäller små små ytliga ting). Korta kapitel med mycket handling och nya perspektiv mellan kapitlen. Ger en bra inblick i vad som kan hända med mycket modern teknik även vid tex händelser som 1869. Inte en enda ryss BLT eller mäklare förekommer i boken och ändå får vi många överraskande händelser.

  Har köpt en ny råsaftcentrifug för att bli mer förberedd. Den gamla är från 70-talet. Får förädla mer äpplen som en extra säkerhetsåtgärd. Gillade att räddande äpplen förekom i boken. Finns också mer påfyllning av toapapper och kaffe i utrymmen hemma. Fast inte beror det på boken utan de inköpen skulle säkert skett ändå.

  Men lantstället är inte så ensligt som det borde om det nästan otänkbara skulle hända - får kolla barnbarnets lantställe i Småland också. Är förberedd för hyfsat långt strömavbrott men inte extremt långt. Böcker kan ställa till det lite ibland när det gäller tankarna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där avslutande meningen är väl så mycket toppbetyg det kan bli.

   Radera
 4. Härligt! "Pengar rullar in, det går bra nu..."

  SvaraRadera
 5. Hmm.. skickade boken till kindleapp på paddan men den har inte dykt upp än fast jag syncat manuellt, 5 minuter nu... Dock går den att läsa i Bokon Appen. Det få duga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Borstar bort dammet på paddan och försöker igen*...:)

   Radera
  2. Min bokläsare har börjat krångla just nu när jag läser den boken, funkade fint innan..

   Radera
 6. Har läst halva boken och fortsätter det att regna så blir nog anddra halvan färdig idag.
  Man känner igen sig geografiskt i den här boken och tankegångarna från bloggen lyser igenom väldigt tydligt, skall inte gå händelserna i förväg och tala om "vem mördaren är".

  SvaraRadera
 7. Har en känsla av att Hazard4:as Katoväska kommer att uppleva en försäljningsboom i Sverige.....

  SvaraRadera
 8. Är den sådär jobbig att man bör vänta tills hela trilogin är färdigskriven?

  SvaraRadera
 9. Kan bara instämma i hyllningskören. Efter att ha köpt verket vid veckans boksignering på SF bokhandeln i Gbg plockade jag fram boken i går kväll, det gick inte att slita sig från spänningen utan jag sträckläste den under den gångna natten. Kan bara påminna mig två svenska böcker (Madame Terror - Guillou och Hundraåringen - Jonasson) av de flera hundra jag läst som bjudit den spänningen eller nöjet.

  Om man ska vara något kritisk ska nämnas att författaren inte riktigt når upp till ex.vis nämnde Guillous hanterande av svenska språket i skrift. Normalbegåvade deckarförfattare som Läckberg överträffas dock av Wilderäng.

  SvaraRadera
 10. Instämmer till fullo boken är helt suverän och har hållet ett stadigt intresse hela vägen och inte ett enda avsnitt blev jag uttråkad på.
  Lars lyckades hålla en sorts långsamt stigande intresse och det gick inte att förutse någonting och man var delaktig och närvarande.
  Sjukt taggad för nästa!!

  SvaraRadera