Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-08-05 11:09

Länsstyrelsen och Norbergs kommun förlitar sig på Facebook för krisinformation

I listan av fullständigt sjuka inslag kring skogsbranden, så förlitar sig nu länsstyrelsen i Västmanland och även Norbergs kommun på Facebook för krisinformation sedan webplatserna inte klarar anstormningen av informationssökande medborgare. Som tidigare påtalat är Facebook synnerligen olämpligt för krisinformation, då alla följare inte får se uppdateringar.


Att över huvud taget förlita sig på information på Internet, när stora delar av de berörda områdena lider av strömavbrott och störningar i kommunikation är förstås helt sjukt. Det visar på en allvarlig brist på sjukdomsinsikt hos ansvarig personal.

Å andra sidan är det inget nytt för er som följer bloggen att svensk krisberedskap och krishantering har ... stora brister.

Att använda Facebook för krisinformation borde beläggas med någon form av straffrättslig åtgärd.

Ska modern teknik användas för krisinformation så är det Cell Broadcast SMS, där meddelanden skickas till alla mobiltelefoner uppkopplade mot lokala basstationer. Teleoperatörer som Telia använder själva detta för att t ex varna för åskväder och det finns inget tekniskt hinder för att nå ut med VMA etc även denna väg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. En lösning är att kommendera samtliga närradiostationer, som normalt sänder repriser av religiösa texter och annat ickeprioriterat, att på repeat sända "information inför evakuering" med packlista, vilka och vem som skall flytta var och som uppdateras konstant.
  "Lägesrapport klockan K: område X skall förbereda sig att omgruppera till Y. Ta med A,B, C, D, E......"
  Det är alldeles för mycket "om ni vill"-information och för lite "X SKALL klockan K till XY".

  Jag lyssnar på Aftonbladet-TV och de kör samma trams om italienska flygplan, hur många som jobbar och om röken är giftig på repeat hela tiden.

  SvaraRadera
 2. Åh herre... Måste det till ett krig, massdöd, pandemi och attack från utomjordingar för att skutan ska börja att segla åt rätt håll med sunt förnuft.

  SvaraRadera
 3. Utmärkt inlägg av Cornucopia? och kommentarer av Niclas som visar att det måste städas uppifrån. Ingen som hört om regeringen vaknat eller sover de semestersömn ännu. Kan drabbade stämma Facebook eller ?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Inte undra på att mp kallar till presskonferens om det är såhär illa..

  SvaraRadera
 5. Helt enligt plan. Enligt sälj-ut-hela-skiten regimen så anses väl marknadskrafterna bättre på informera befolkningen och då hela befolkningen är förslavade av FB både hemma och på jobbet ansåg väl Länsstyrelsen att FB var bästa plattformen. Hej å hå.

  SvaraRadera
 6. Det beror ju naturligtvis på att det är på FB som kommunaltjänstehennen "arbetar" varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *host* nej.. asså.. nej men.. man besöker aftonbladet med *host*

   Radera
 7. Hej,
  Hittar krisinformation på nätet
  http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/manniska-och-samhalle/krisberedskap/skogsbranden/Pages/skogsbranden.aspx

  Hittar dock inget om att Facebook används.

  SvaraRadera
 8. Alltså det är inte fel att använda FB. Däremot ska det inte vara den enda platformen, ingen platform får vara den enda platformen... Alla lyssnar inte på radio, alla ser inte på TV och alla har inte Cell Broadcast SMS påslagen (även om jag tror default är att vara påslagen).

  Men att de statliga hemsidorna inte orkar trycket är illa.

  SvaraRadera
 9. Man behöver ju inte "förlita" sig på internet-information. All info ska ju gå via P4, det är väl utmärkt? Eller finns det info på internet som inte gått ut i radio?

  Internet finns inte i bilar, eller åtminstone ska man inte surfa medan man kör. FM-radio drivs ofta med batterier som räcker dagar/veckor även vid strömavbrott. Läsplattan/laptopen har en batteritid som mäts i timmar. Mobilen något bättre. Dessutom tar FM-radion standardbatterier som är billiga att ha hemma på lager.

  FM-radio är fortfarande oslagbart som kris-kommunikationsmedium enligt min uppfattning. Möjligtvis lite orättvist mot döva, dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig hört talas om färgradio?

   Radera
  2. Nä, jag gav upp alla försök med ny teknik när jag provade en fax. Det kvittade hur många gånger man körde in det där dokumentet, det kom bara ut ur faxen igen.

   Radera
  3. Dessutom dricker jag fortfarande Renat. Har inte ens provsmakat sån där CD-Rom som verkar vara en populär dryck nuförti'n.

   Radera
 10. Helt riktigt. Cornucopia, är du säker på att de ansvariga ens vet vad Cell Broadcast är för övrigt? Jag skulle inte ta det för givet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. CB finns, men lagstödet (eller snarare undantaget) för att få använda det finns inte.
   Man skulle kunna tro att systemet funkade så att man skickade kommando till "sändarmasten" att skicka meddelande till alla anslutna enheter, vilket känns enkelt. Tyvärr fungerar det så att operatören måste ladda ner alla nummer (det olagliga idag) och sedan skicka CB/SMS "manuellt". MSB har velat få rätt att skicka CB länge.

   Radera
  2. Tror aldrig jag sett riktig CB användas för tex åskvarningar från telia. Det har rört sig om vanliga SMS.

   Radera
 11. http://www.sosalarm.se/113-13/Viktigt-Meddelande-till-Allmanheten1/ man kan prenumerera på uppdateringar via mail som ett komplement till att följa radio mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rymdis

   Klassiker:

   + Mail om att internet är nere
   + SMS om att mobilnätet inte funkar
   + Drivrutiner till CD-Rom på CD-skiva
   + Drivrutiner till nätverkskortet finns att ladda ner
   + Keyboard not found - press F1 to continue

   Listan kan göras lång på lösningar som inte riktigt funkar när de behövs...

   Radera