Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2014-08-14 10:31

Konjunkturbarometermodellen - uppdatering

Fick en önskan om att lägga ut en aktuell chart för konjunkturbarometermodellen. Så här kommer den.


Modellen baserar sig på att man ska gå ur aktiemarknaden efter att konjunkturen varit i överhettat läge i tre månader på raken, dvs över 110 (1100 i charten). Köper gör man när konjunkturen varit i bottenläge i tre månader på raken, dvs under 90.

Ambitionen är inte att pricka toppen och botten exakt, men man slipper generellt de stora nedgångarna, även om man t ex köpte alldeles för tidigt 2001 och kom in lite sent 2013. Sådana missar vägs mer än väl upp av att man slipper nedgångarna.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött. Klicka på bilden för skarp chart.
Som jag skrivit sedan tidigare ser läget just nu ut att vara en upprepning av 2004 - 2005, dvs att återhämtningen kommer av sig. Återstår att se om den tar fart igen inom några månader eller om den fortsätter nedåt.

Naturligtvis kan hela modellen vara fel, historiska utfall säger ingenting om framtiden, och kanske har den svenska "högkonjunkturen" passerat och det är nu rätt ner i källaren som gäller.

Men sådant vet och förstår alla som sysslar med modeller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Intressant !
  Jag har precis börjat intressera mig för finans/privatekonomi så ursäkta om följande fråga är korkad.
  Vad är det för typ av värde på de två x-axlarna ( 110 resp.90) ? Är gränserna för dessa värden något som ändras ? I så fall av vad ?

  // Viktor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konjunkturinstitutets barometerindikator.

   Radera