Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2014-08-25 11:32

Hur skulle du klara mer än två veckor utan ström, vatten, avlopp och transporter?

Med anledning av att min nya undergångsroman Stjärnklart släpptes idag kan det vara på sin plats att ställa frågan hur du och ditt hushåll skulle klara ett längre avbrott i infrastrukturen? Den privata klubben Civilförsvarsförbundet rekommenderar som bekant att man ska ha beredskap för två veckor, men vad händer om avbrottet blir långvarigare än så och omfattande?

Tänkbara scenarion kan t ex vara en solstorm, där visserligen stamnätet klarar sig i enlighet med Svenska Kraftnäts uppgifter, men där de lokala elnäten slås ut för överskådlig framtid och mycket elektronisk utrustning skadas. En annan variant kan vara en isstorm, likt de som drabbat Kanada i modern tid. Över mycket stora områden slås strömförsörjning ut, nödströmsanläggningar på kärnkraftverk sätts igen av isen, och vägarna blir ofarbara till isen smält. Man kan också drabbas av en snökanon, likt Bornholm och ett stort område täcks av 2-3 meter med snö. Andra civila varianter är t ex en Gudrun-liknande storm, eller med lite fortsatta klimatförändringar i form av allt varmare hav en tropisk orkan. Man kan också tänka sig oljebrist i spåren av att oljeexportmarknaden upphör runt 2030, och Sverige inte förberett sig nog. Med brist på bränsle kommer successivt infrastrukturen klappa ihop. Mindre fredliga varianter är förstås krig, kärnvapenterrorism eller kärnvapenkrig. Ett exempel hittar man i boken One second after (Adlibris 80:- SEK, ej läst av mig) där terrorister detonerar kärnvapen i atmosfären över USA och EMP-pulsen slår ut i princip all elektronik och strömförsörjning tills vidare.

Sammantaget kommer elförsörjningen sluta fungera, kommunalt vatten kommer sluta fungera, avloppen kommer också sluta fungera, butiker och logistik fungerar inte och transporter blir inte heller möjliga.
Hit sugs soporna på Södermalm.
När strömmen fungerar...

Kan vara på sin plats med en förklaring kring avloppen. Avloppen är beroende av att vattnet fungerar, annars går det inte att t ex spola, och med för lite vatten i avloppen kommer dessa sätta igen. Därtill är avloppen beroende av ström för pumpstationer längs sträckan till reningsverket. Fundera på vad som händer när nästan 2 miljoner boende i Stor-Stockholm inte längre kan gå på vattenklosett, utan måste utföra sina behov på annat sätt, t ex i påsar eller utomhus. Ett följdproblem med frånvaron av ström är också att i delar av Stockholm slutar också sophämtningen att fungera, t ex på Södermalm och Hammarby Sjöstad, där man har automatiserad sophämtning via pipelines. Så de där påsarna med avföring har man ingenstans att göra av, om man nu inte bara traskar iväg och sätter sig i en buske i Tantolunden eller Vita Bergen, vilket får konsekvenser när det bor 100 000 personer på Södermalm. Shit happens (obskyr popkulturell referens).
180 liter vatten räcker till
dryck och matlagning för
fyra personer i ca två veckor.
Flytande bröd finns också.

Har du ens toalettpapper till hela hushållet i två veckor?

Civilförsvarsförbundet rekommenderar alltså två veckors mat till hela hushållet. Därtill måste du också ha rent färskvatten, både som dryck, till matlagning och för hygienbruk. Du måste också ha ett sätt att tillaga maten. 

Scenariot gör också att du inte kan åka till affären eller åka till släkt och vänner som bor där det finns ström. I den mån du kan gå till affären, så kommer inte affären få några leveranser ens av torrvaror i det svenska just-in-time-samhället, som helt bygger på automatiserade, datoriserade rutiner. Dessutom saknas ofta manuella rutiner för att ta betalt i kassan när man inte ens kan läsa streckkoder. Därtill kan snöstormen, isstormen, orkanen eller vad det nu är blockera vägarna och hindra transporter oavsett.

Du måste också kunna hålla övrig hygien. Vid fel årstid måste du kunna hålla värmen. Hur tänkte du tvätta kläder för att hålla hygienen? Åtminstone vill man tvätta underkläder... Har du mer än två veckors lager av medicinering för livsfarliga kroniska åkommor, som t ex hjärtmedicin, psykofarmaka eller insulin? Har du medicin för att kunna hantera att någon blir sjuk i infektioner eller för den delen influensa (febernedsättande) om apoteket har stängt?

Med tanke på skogsbranden utanför Sala, så är det tydligt att samhällets beredskap inte ens på två veckor kan ta sig i kragen idag och klara av full funktion ens då. Att man inte ens kunde ordna mat och vatten till räddningsarbetarna visar på att Civilförsvarsförbundets två veckor är för låg beredskap.

Jag lägger ut en enkät till höger där ni kan kryssa för er beredskap för mer än två veckors havererad infrastruktur.

När det gäller mat och vatten finns det relativt enkla lösningar för den som vill vara förberedd. De stavas beredskapslager och vattenfilter. 

Öppnade påsar nödproviant.
Min samarbetspartner Preppad.nu har ett utmärkt Sawyer-vattenfilter, som klarar av att rena tre miljoner liter vatten om det hanteras korrekt. Filtret används även av militära förband världen runt och kommer klara av att rena allt vatten hushållet behöver under en längre period.

Preppad.nu har även en mindre och billigare variant av detta filter som kan rena över 350 000 liter vatten, Sawyer Mini, vilket teoretiskt är mer än vad en person behöver dricka under sin livstid.

Ett alternativ är det större filtret Jerrycan, som Preppad.nu också säljer. Hanteringsmässigt är det ett smidigare sätt att hantera de större vattenmängder som ett hushåll med flera personer kan behöva, då man får ett flöde på tre liter i minuten. Extra filter utöver de 10 000 liter man klarar av finns förstås att köpa. Filtret används också militärt och vid kriser världen över.

Därtill har Preppad.nu nödproviant i form av frystorkad mat med mycket lång hållbarhet om 25 år. Det innebär att man köper idag klarar sig förbi den potentiellt viktiga perioden runt 2030. Det medelstora nödförrådet klarar med sina 90 måltider av att ge en familj om tre personer två mål mat om dagen i lite mer än fjorton dagar. För fyrapersonersfamiljen behöver man dock betydligt mer än så. Stora nödförrådets 183 måltider räcker till tre måltider om dagen i drygt två veckor. Se även mitt tidigare test av maten under fältmässiga förhållanden

En stor fördel, som lätt underskattas, med frystorkad mat i en krissituation är att man minimerar mängden disk och bränsle. Maten kan ätas ur påsarna och det enda som behövs för matlagningen är att man kokar upp vatten, vilket också sparar energi och bränsle jämfört med att t ex koka pasta i tio minuter. I värsta fall kan man rent av använda kallt vatten. Just bränsleåtgången är extra viktig om man bor i lägenhet, med begränsade lagringsmöjligheter.

Det är viktigt att tänka på vilka enorma volymer mat och antal måltider som faktiskt krävs vid en längre kris och tillhörande bränslebehov.

Därtill behöver man ett sätt att laga maten. Har du tillräckligt med bränsle för matlagning på ditt spritkök? Annars har Preppad.nu en effektiv vedgasbrännare, med sekundärförbränning av vedgaser från t ex kvistar och löv. En sådan brännare ska förstås endast användas utomhus, och i storstan kan det också vara brist på kvistar, kottar och löv. Oavsett glöm inte tändstickorna, har du två veckors tändstickor hemma om du ska elda för matlagning och tända dina ljus?

För kortare behov eller evakuering, men även vid en längre kris, har Preppad.nu en färdig 72-timmarskit, som inkluderar det mesta du kan tänkas behöva, men normalt inte har med dig. Det är en bra minsta beredskap.

Preppad.nu har också en bra lösning för våra breddgrader vintertid - en lanterna som lyser i upp till 30 minuter efter 1 minuts vevning. Vid längre strömavbrott vill man inte vara utan en pålitlig lyskälla, speciellt inte på vinterhalvåret. Därmed kan man ordna belysning så länga man orkar veva lite.

Så handen på hjärtat - klarar du verkligen två veckor utan ström, kommunalt vatten och avlopp och transporter? Har du ens manuell utrustning för att laga en varierad och ätlig kost med ditt beredskapslager, t ex manuell visp, köttkvarn, matberedare?

Exempel manuella alternativ.
Den manuella köttkvarnen var
utlånad vid fototillfället.
Inte ens på landbygden är det säkert att man klarar detta. 

Visserligen klarar många av uppvärmning och matlagning via ved, som är betydligt vanligare på landet. Därmed löser sig även frågan om vatten, om alltid kan kokas på vedspisen. Egna brunnar slutar dock fungera utan ström, men många har en handpumpad gårdsbrunn och ett litet antal lyckliga få har brunnar med självtryck - tänk på detta om ni bosätter er på landet och ska göra en ny brunn - bor ni i en sluttning och äger marken högre upp har ni möjlighet till brunn med självtryck. Eget avlopp kan däremot fortsätta fungera, så länge det inte är de nya, moderna reningsverk allt fler kommuner kräver - det räcker att spola med en hink i toaletten, så fungerar avloppet om man inte har en anläggning som kräver pumpning till högre belägen infiltration, vilket en del dessvärre har. Till trekammarbrunnen är full iaf...

Detta inlägg är sponsrat av Preppad.nu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Vanliga Sawyerfilter tar inte bort virus ur vattnet (det finns en variant som gör det men som är dyrare och har lägre flöde).
  Hur vet man när risken för vattenburna virus är så stor att man vill använda kemisk rening också?

  SvaraRadera
 2. En tankevurpa att ha mat för närmaste familjen. Hört talas om internflyktingar? Vad sägs om att ryktet går att Corny har mat hemma för flera veckor? Huset fullt kallas det nog. Istället för att mysa med familjen till tända ljus blir det till att brassa käk åt hundratalet personer. I demokratisk ordning blir du utan mat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med brakfest! Nej men allvarligt. Har man ordnat ett nödlager bör man ha resonerat igenom hur man håller det hemligt både nu och i kris samt skapat en plan för att försvara lagret.

   Radera
  2. De flesta har iaf rätt långt till Cornu, värre inne i stan :)

   Radera
 3. Klarar alla punkter utom tvätten. Dock så kommer jag vara tvungen att gå över till pump vad gäller avloppet om ett par veckor så då skiter sig toaletten, möjligt jag skulle kunna koppla på pumpen till solceller eller batteri.

  SvaraRadera
 4. Min nödplan är att kompisar dyker upp vid min lägenhet och de kan gott äta ur den tinade frysen medan jag försöker hitta på något att göra åt problemen. Det borde gå att värma en ganska stor soppgryta med en liten gasolbrännare. Troligtvis är jag redan mobiliserad av Hemvärnet och har lämnat över nycklarna till en vän. Jag har redan en hyfsad uppfattning om vad olika vänner kan åstadkomma för nyttor vid olika problem.

  F.ö. behöver man inte lagra toapapper, det räcker med vatten och tvål.

  SvaraRadera
 5. Skulle nog klara mig i två veckor med avsevärt försämrad komfort. En snabb inspektion av skafferiet ger att det iaf finns gryn till hela familjen i minst en månad. Det finns också lite obskyra konservburkar, lite frystorkat osv. Så svälta ihjäl lär man ju inte göra. Bränsle till allehanda friluftskök finns och lär räcka i två veckor. Bara reservdunken i bilen bör kunna driva bensinköket en bra stund. Bilen får förstås stå i ett sådant läge.

  Vatten är det sämre med, då det inte är realistiskt att förvara hundratals liter med vatten i en lägenhet. Däremot är det gott om vattendrag i närheten och vattenreningsmedel till drygt 1000 liter vatten finns. Vattendragen ligger högre än föroreningskällor, så det förutsätter en ordentlig katastrof eller

  En fotogenkamin finns, men inget bränsle. En miss där. Vintertid är det kört.

  Ett omfattande förråd av mediciner finns och bör räcka mycket längre än två veckor.

  Tvättar kläder gör man med schampo, tvål, grönsåpa utan några som helst problem. Maskintvättmedel räcker i flera månader och går förstås att använda också.

  Bajsa kan man göra i avfallspåsar?

  Och ja, som avlönad rysk psyops förväntar jag mig förstås en evakuering till Ryssland om bajset skulle träffa fläkten i längre än två veckor.

  SvaraRadera
 6. Mat, medicin och all form av hygienartiklar är lugnt. Bränsle skulle man säkert kunna ta i skogen även om det är svårare när 2 miljoner andra också ska göra det. Vatten är dock problematiskt, ska nog faktiskt ta och investera i ett Sawyer-filter, just in case.

  Värme i en lägenhet är lite knepigt att hantera på egen hand, hur många värmeljus går åt per dag för att värma 40 kvadrat när det är säg -20 grader ute? Kanske finns bättre alternativ som man även kan laga mat med?

  Hur bra är förresten Sawyer-filtret, är det nåt man bara använder i nödsituationer eller kan man tänka sig använda det när man t.ex. är ute på cykeltur och vattenflaskan är tom?

  SvaraRadera
 7. Gör väl som de flesta andra, räknar med att någon annan har fulla förråd som jag kan överta. Och om de inte delar med sig frivilligt, så får det väl bli ofrivilligt med lite övertalning.

  SvaraRadera
 8. Två veckor, rena semestern, behöver ju inte åka till jobbet.
  Extratiden används till att prata med grannarna.
  Sen det där med att behöva tvätta är det verkligen nödvändigt?
  Det borde räcka med att byta underkläder ofta och tre stora ombyten av kläder.
  Jag var strömlös 40 dagar under gudrun det var inga problem med kläder.
  Städning av huset var ett större problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småbarn. Då tvättar man kläder ofta.

   Radera
  2. Beroende på om de skall vara ute eller inne får de byta kläder.
   Inga problem jag gjorde med mina barn.
   Alla barn på landet visste detta för 40 år sedan.

   Radera
  3. Bajs. Kiss. Spyor. Snor.

   Radera
  4. Aha du menar spädbarn,
   Gör tygblöjor av ett gammalt lakan.
   Det du räknade upp är vattenlösligt skölj kläderna ofta.
   Annars se till att ha tillräckligt med blöjor hemma.

   Radera
  5. Menade bara att man får tvätta kläder ofta med småbarn inblandade. Att det går utmärkt utan tvättmedel och tvättmaskin och lite handarbete är ju en annan sak.

   Radera
 9. Tändstickor är jag osäker på och kattmat är för lite. Får fylla på, behövs nog lite mer batterier även om det finns värmeljus och andra ljus som räcker bra för mer än 14 dagar. Kan nog också tillverka en del lysstickor som var vanligt på 1800-talet. Håller jag eld i kakelugnen behöver jag inte mer tändstickor men det är obekvämt.

  Bra att inte framträda med namn med tanke på en del yttrande tidigare här. Vill helst inte få hit rånare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. Helt körd.

  Annars säger jag bara "The Road". Se filmen eller ännu hellre läs detta mästerverk. Och kom ihåg att vi är bara ca 6 måltider från barbariet. Så Cornu, säljer preppad.nu även vapen?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yep, den som är det minsta intresserad av ämnet i fråga bör läsa boken och se filmen. Obekvämt och kanske obehagligt, men läsa och se måste man.

   .../sjodan.

   Radera
 11. Plundra och råna är väl det enklaste sättet. Survival of the fittest.

  Nej, jag har ingen moral om det gäller att överleva..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din tolkning av "överlevnad för den anpassningsbara" är intressant.
   Du har inte funderat på att bättra på dina språkkunskaper?

   Radera
  2. @Anders Ryden

   "Survival of the fittest" brukar väl inte översättas med "överlevnad för den anpassningsbare"? Det bör väl närmast översättas med "överlevnad för den bäst anpassade"?

   Om anpassningen är att man överlever direkt eller indirekt på andras bekostnad så är det likväl en anpassning till situationen som faktiskt funkar. Om anpassningen gör att man inte överlever så är det kanske inte så välfungerande anpassning...

   Radera
  3. Jag tolkade Daniel som att det bästa är att tänka på sig själv och försöka plundra andra.
   En dålig strategi om man möter några som hellre vill samarbeta.
   Som typ grannsamverkan.
   Sen ser jag förstås en sådan här situation från landsbyggdens vinkel.
   Med en befolkning som har en hyffsad gemensam värdegrund och då är ju samarbete en självklarhet.

   Radera
  4. @Anders Ryden

   Miljön är avgörande för ifall man är välanpassad eller inte. Du och Daniel kanske lever i olika miljö...

   Jag säger dock inte att Daniels strategi är tillräckligt bra i hans miljö. Att plundra kan fungera dåligt också ifall man stöter på någon som är bättre på att plundra.

   Framgången i strategin att samarbeta är nog rätt mycket beroende på ifall ens grannar är på någorlunda samma våglängd när det gäller att ta ansvar. Det är nog inte så framgångsrikt ifall man bor i en miljö där ingen annan tar ansvar för sin situation utan förväntar sig att någon annan skall komma till undsättning.

   Radera
 12. Skulle givetvis, som många andra börja med att plundra (handla så långt det går) affärer på flaskvatten och annat bra.

  Annars räknar jag med att staten kommer sätta in extraordinära insatser i ett sånt här läge, vi pratar inte om en liten brand i glesbygden. Det kommer inte finnas någon gräns för vilka resurser som kommer sättas in, och det är här jag tror ditt resonemang haltar, för jag tror att dessa insatser kommer räcka rätt långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tillåt mig asgarva! "inte ngn gräns för vilka resurser som kommer sättas in".. Om du verkligen tror på detta så kommer du vänta förgäves... det finns inga sådana resurser.
   Tvärtom har lärdomar från stora katastrofer (typ Katarina) visat på att de som faktiskt har skrivit på "kontraktet" med staten att bistå vid olyckor, prioriterade sin familj och helt enkelt inte fanns som resurs att tillgå.
   Samma sak kommer hända här vid ett stort nödläge - vi är inte bättre än andra!

   Radera
 13. Blir Sverige strömlöst så kan vi inte ringa varann. Vi kan inte tanka bilen.Vi har inget internet heller. Är det dessutom 20 grader kallt så fryser dom flesta ihjäl på några dar.
  På tal om branden. Tänk vilken förödelse om ett tiotal terrorister får för sig att bara åka runt och starta skogsbränder en het sommar. Det behövs inte mycket för att förpassa oss 1000 år tillbaks i tiden.
  Jag har iaf garderat mig med vedspis,ved och utedass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @BITTERPITTEN

   Se det på den ljusa sidan - du slipper iaf telefonförsäljare och spam;)

   Radera
  2. Vi kan väl fortfarande ringa via det analoga nätet. Jag använde dialog-telefoner (med nummerskiva) på landet senast igår. Det stora problemet är att dialogerna inte klarar att hantera brädhög och fyrkant.

   Fast om det finns någon i andra ändan återstår att se.Telia ska ju tydligen säcka ner det analoga nätet (eller delar av det) i höst.

   Radera
  3. Spam går ju att äta och har lång hållbarhet. Telefonförsäljare, däremot, är förmodligen helt oätliga.

   Radera
  4. Telefonnät är bara möjligen analogt från telefon till linjekort som sitter i någon obskyr burk i skogen. Sen är det digitalt, bla via IP. Skulle förvåna mig om de har batteri och dieselgeneratorbackup så det räcker någon längre tid.

   Radera
 14. Om man är förutseende kan man inhandla receptbelagda mediciner, bl.a. antibiotika när man är utomlands i länder där dessa mediciner inte är receptbelagda. Förutsatt att man har grundläggande kunskaper, fast det har väl preppers?

  SvaraRadera
 15. Alla som är intresserade av survivalism bör läsa A Paradise Built In Hell av Rebecca Solnit i mitt tycke den absolut bästa boken om hur människor reagerar i en krissituation.

  SvaraRadera
 16. Jag bor i Enskede söder om Stockholm utan barn. Tycker att det är enormt intressanta frågeställningar det här... Som barnlös känns det relativt enkelt men jag tänker nästan alltid på vatten. Vid flygplanskapningar svämmar toaletterna över på några timmar... Jag har gasolkök på vinden och hyggligt mycket torrfoder, ris, pasta, soppa etc... Matmässigt skulle vi klara oss i säkert tre veckor på en rätt tråkig diet. Men vatten? Kunde man smälta snö är det ok för då kanske vi skulle samsas kring gården, men att hämta vatten i Årstaviken känns hopplöst. Vi skulle sannolikt ta tälten och maten och allt vi kan använda och ge oss av till någon bortglömd sjö i Tyresta / Gnesta eller så långt man kan komma ifrån Stockholm och ändå känna sig "trygg" med närheten till Civilisationen. Skulle man kunna ta bilen skulle vi fara upp till fjällstugan i Arvidsjaur. Primitivt förstås, men med 20 kilo pulvermos ett par säckar ris och några tuber Berocca kan jag leva där i ett halvår utedass till trots. Om scenariot är som du skriver är inte städerna någon bra miljö att vistas i under längre tid då sannolikt laglösheten tilltar. Bättre att inget ha och leva under enkla former med andra man känner i någon avkrok. Hela scenariot blir förstås helt annorlunda om man måste tänka på barn. I det beskrivna scenariot kan det nog vara vettigt packa ryggsäckarna, tänka till och ge sig av till någon harmlös plats. Kanske göra inbrott på någon skärgårsö eller bygga vindskydd så långt ut i skogen man kan komma nära en bäck? En egen generator och en dunk Bensin är nog ingen dum ide om apokalypsen kommer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaliumpermanganat prepperns bästa vän.

   Sterilisering av vatten, 2,5 milligram KMnO4 per liter. 2-3 kristaller (bakterier). KMnO4 är ett starkt färgämne, 2,5 milligram/liter ger en lätt rosa färg på vattnet.
   Elddon, KMnO4 självtänder blandat med glycerin.
   Desinficering av sårskador 5-6 kristaller per lite vatten.

   Kaliumpermanganat är giftigt vid större mängder. LD50 oralt råtta, 1090 milligram/kilo kroppsvikt.

   Kaliumpermanganat är ett kraftfullt oxidationsmedel som exploderar blandat med ett stort antal brännbara ämnen!

   Radera
 17. Man kan väl alltid bli lite bättre. Toalettsituationen kan nog förbättras. Bor på en höjd men är lite osäker vad som händer om jag bara fortsätter "spola" ut i toaletten. Risken är väl att någon lägre belägen granne får "överskott" så att säga.

  SvaraRadera
 18. Tack Anders Ryden. Ska läsa boken kan behöva veta mer om hur reaktioner blir i katastrofer. För övrigt bygger Svenska kraftnäts förberedelser på erfarenheter av de solstormar som träffat Sverige de senaste 60 åren och inte på vad som kan hända om vi får en storm som 1859.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. @nanotec,
   Läser du boken lär du bli förvånad.
   http://www.nytimes.com/2009/08/21/books/21book.html?pagewanted=all&_r=0

   Radera
  2. @Anders Ryden det var en givande recension. Efter att ha läst Stjärnklart och nu se slutet på artikeln i New York Times får jag än större lust att läsa boken. De kan ge en sorts komplement till varandra. Just den möjligheten till stjärnklart finns bara vid totala strömavbrott i större delen av den bebodda världen eller långt ute på landet en kall och klar vinternatt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 19. Har man en husbil, som jag, så har man en vattentank på 100 liter + 2 st 10 liters gasflaskor som servar spisen och kylskåpet. Bränsletanken rymmer 80 liter diesel. Ser man till att gas, diesel och vatten är upptankat så klarar man sig ganska länge.

  På sommaren ser en 80 watts sollcell på taket till att det alltid finns ström i batterierna. Blir det oroligt i trakten där man bor kan man alltid rulla till någon lugnare plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @wikstrom

   Man kan kanske tillägga att det är ganska troligt att en störning i elförsörjningen är förhållandevis lokal. Om strömavbrottet inte omfattar mer än en cirkel med 50 mils radie så bör man kanske kunna fly strömavbrottet.

   Det som verkar sina först i fallet med husbilen är nog vattnet - kan man inte fly strömavbrottet så gör man nog bäst i att köra till en plats med tillgång på bra vatten (kan något man bör kolla upp i förväg).

   Radera
 20. Efter två veckor finns det väl ingen frisk som skulle svälta ihjäl? Möjligtvis dö av någon annan orsak då man tappar huvudet och börjar göra korkade saker. Värme, dricka, hygien och säkerhet är väl de omedelbaraste problemen.

  För min del är det främst dricksvatten och bränsle till annat än matlagning som är svårast. Med 2 meters snödjup blir det svårt att samla pinnar att elda med. Då skulle jag inte ha nog för att värma tvättvatten. Men dricksvatten skulle vara lite lättare iom snön. Utan nederbörd har jag en mil till drickbart sjövatten. Är det cyklingsbart skulle det funka. Annars ser jag inte så många alternativ till drickat. Dricka vatten från eutrof sjö? Knacka dörr och hoppas att någon villa har egen brunn att dela med sig från?

  Sen är det bara att offra det finaste man äger till gudarna så att inte någon granne bränner ner hela huset.

  SvaraRadera
 21. Det enda jag inte kommer att klara är att åka till jobbet varje dag. Men det kan ju å andra sidan kvitta. Lär ju få lite merarbete hemma, så sysselsättning finns nog ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att dina åtaganden gentemot arbetsgivaren helt plötsligt upphör bara för att avföring träffar en fläkt?

   Radera
  2. Eftersom min arbetsgivares åtagande gentemot mig inte sträcker sig längre än en timanställning så känns min lojalitet hyfsat begränsad.

   Radera
  3. Timanställning istället för heltids analt slaveri är faktiskt inte illa ur prepperperspektiv. Men behovet av pengar under och framför allt efter avföringsregnet då?

   Radera
  4. @Kenneth

   Dina åtaganden mot arbetsgivaren regleras väl i ett avtal och även som timanställd kan det finnas ett avtal, men det kan givetvis skilja sig från fall till fall.

   @Skillass

   Finns vissa omständigheter som kan befria arbetstagaren från ansvar för sina åtaganden. T.ex. lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl, men även force majeure kan åberopas.

   Sen kan man ju som arbetsgivare iofs hävda mot force majeure att arbetstagaren borde ha förberett sig så att han fortfarande har möjligheten att ta sig till jobbet.

   Jag skulle tro att de flesta arbetsgivare är relativt ointresserade av att de anställda dyker upp ifall det inte finns någon ström. Skall han åberopa force majeure för att slippa betala lön under tiden så kan han inte kräva att de anställda dyker upp (utan måste snarare skicka hem dem).

   Behovet av pengar under ett strömavbrott kan vara ganska överskattat. Vad kan du egentligen köpa när kassaapparaterna är stängda och inga leveranser kommer till affärerna? Det är nog främst när strömmen återställs som pengar kan vara nödvändiga och givetvis bör man med obunden timanställning ha en rimlig buffert då ett åtagande från arbetstagaren som bara sträcker sig på timbasis så får man anta att arbetsgivarens åtagande är lika lojalt.

   Radera
 22. Helt OT i frågan men med bäring på branden såh jag idag tre terrängbilar modell Ä. som det stod "Militärpolis" på nära brandområdet, så det stärker den (bekräftade?) förmodan att det var något viktigt som gick upp i rök. Kanske var det först idag platserna kunde besökas och skadorna utvärderas?

  Helt OT 2: Man undrar hur klimatförändringar också påverkar trakthyggningen i skogsbruket. Groten på det i vintras avverkade området där elden gick över väg 668 (och en timmerbilsförare förolyckades) måste ha brunnit som tomtebloss. Bara sotiga stenar på "marken". Går det att lämna grot kvar på hela hyggen så där om torr- och hetperioderna blir valigare sommartid?

  SvaraRadera
 23. Jag gillar preppingkulturen. Det är bara att leta reda på snubben med störst ficklampa (lätt att se) och råna honom på allt av värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rickard Ohlin

   Du glömmer att maglite kanske inte bara är populär inom prepperkulturen, de är rätt populära bland escrimadorer då den kan användas som vapen och passerar lätt knivlagen.

   Illa förberedd kan ditt "rån" sluta ganska illa för dig...

   Radera
 24. Den så kallade vadgasbrännaren från Preppad.nu säljs för 1990 kr och väger 280 gram. I Kina görs mängder av sånt här och det säljs för 20-50 USD beroende på var och hur försäljningen sker. Den sista idioten är tydligen inte född. I Sverige verkar det vara väldigt tätt mellan dom. Det mesta från Preppad är bluffprodukter. Affärskonceptet verkar gå ut på att Cornu skrämmer skiten ur idioten och så går denna till Preppad.

  https://www.google.se/search?q=stainless+wood+mobile+stove&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=I0r8U8fVOYfIyAPYuYKABQ&ved=0CB8QsAQ&biw=1373&bih=749&dpr=0.95#imgdii=_

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bluffprodukter? Urvalet av produkter är mycket bra skulle jag säga. Det som inte är bra är priserna. Mångdubbelt dyrare än på andra ställen. Det är orimligt att det ska bli så dyrt.

   Radera
  2. Du har rätt. Verksamheten går ut på att lura folk. Cornus samarbetspartner är en bluffmakare.

   Radera
  3. Med priserna på produkterna känns det inte precis som företaget vill en väl. Månade man verkligen om människor skulle man leta upp lågkostnadsprodukter, men här handlar det om att göra största möjliga profit på kunderna. Är man inte höginkomsttagare kan man gott dö, verkar det. Någon får se till att skapa ett lågprisalternativ. Eller så nöjer man sig med smarta tips i bloggar och forum. Det behöver inte kosta mycket att säkra sin fortexistens.

   Radera
  4. @Urban Persson

   Domedagsprofeten #1 (=du) anklagar cornu för att skrämma folk med lite "små" krissituationer;)

   Radera
  5. @Kuckeliku

   Ja? Hört talas om vinstdrivande företag?

   På något konstigt sätt verkar det vara fult att tjäna pengar för företagare, litegran sådär lagom kan man få tjäna på arbete, men skall man tjäna storkovan så får man satsa på bingolotto ifall man inte vill behöva betraktas som en ful typ.

   Radera
  6. Det bör finnas en prepperbutik för folk med begränsad budget, precis som det finns IKEA och H&M och inte bara dyra designerbutiker och dyra varumärkesklädhandlare. Man blir lättare rik på en butik för de breda massorna än på en butik som bara är till för höginkomsttagare.

   Radera
  7. Nu vet jag inte vilket bolag som driver preppad.nu (finns ingen info om det på sajten och inget bolag som heter preppad på allabolag), men om det drivs i Sverige så är prisskillnaden inte konstig. Vi har en helt annan kostnadsbild för företag i det här landet jämfört med många andra länder.

   Dock skulle jag aldrig beställa från en sajt där det inte går få någon som helst info om bolaget som driver den.

   Radera
  8. Om man köper kraftigt överprissatta produkter så är det högst troligt att man finansierar ett antal personers lyxliv. Det har jag som miljövän ingen lust att göra.

   Radera
  9. Tror ni att de säljer så mycket? Låt oss säga att "ett antal" är tre. För att de ska ha något som kallas lyxliv så är väl iaf intäkter som täcker månadslöner på 35tkr per person någorlunda rimligt, då måste de ha en avans på minst 138tkr / mån om mina beräkningar inte är helt galna. Det motsvarar rätt många Sawyer-filter.

   Radera
  10. Hej anonym, mycket smickrande för mig att bli kallad Domedagsprofet #1. Budskapet har tydligen gått hem. Jag tjänar dock inget på dom. Till mig kan dom bara komma och jag sparkar dom utför stupet. Att vara preppad med en förmögenhet är som att pissa i Atlanten.

   Radera
  11. Om man har en butik nära Stureplan är det inte konstigt om varorna man säljer kostar. Preppad.nu håller mer troligt till i det egna huset, som inte osannolikt ligger på någon mindre ort. Lokalkostnaderna bör kunna göras högst begränsade. Högst sannolikt är det också ett enmansföretag eller ett äkta familjeföretag utan anställda. Man kan få privatekonomin att gå runt fint om man har ett mindre antal prisokänsliga kunder. Men man gör inte mycket gott för det här landets befolkning. Folk som är täta brukar klara sig. Det är framförallt folk som är intelligenta nog att bekymra sig över samhällsläget men har begränsade marginaler som kan behöva hjälp. Studenter har knappast råd med lyxpreppingprodukter. De får leta varor på annat håll.

   Radera
  12. Även om man har lokal på Stureplan så är lokalkostnaden för ett bolag rätt liten i jämförelse med vad kostnaden för att finansiera "ett antal personers lyxliv". Nu vet vi inte ens om bolaget är svenskt, men jag är skeptisk till att det finansierar flera personers lyxliv...

   Radera
  13. Urbans analys är helt korrekt. En vedgasbrännare kan man bygga av ett par plåtburkar. Finns massor av filmer på Youtube som beskriver bygget.

   Radera
  14. När jag pratar om flera personers lyxliv så avser jag inte bara folk knutna till preppad.nu utan också de som tillverkar grejorna som preppad.nu säljer. Gissningsvis har många av dem också ganska extrema marginaler på sakerna de tillverkar. De låtsas att "vedgasbrännarna" och annat de tillverkar är högteknologiska så att de kan ta 1000 kr för dem trots att de kostar en hundralapp att tillverka. Priset blir det dubbla hos slutförsäljaren, inklusive moms.

   Vill man ha en mer högteknologisk "vedgasbrännare" kan man titta på BioLite, med vilken man kan ladda mobiltelefoner mm. Den kostade ca 1500 kr förra sommaren.

   Radera
  15. Biolite kostar bara 130 dollar nu. För 150 dollar får man deras nya Kettlecharge. Kolla också deras Basecamp som kostar 300 dollar.

   biolitestove.com

   Radera
  16. Just den vedgasbrännaren som preppad säljer finns också på amazon för cirka 450kr. Om de kostar 100kr att tillverka så pekar inte 450kr i försäljningspris på ett sjukt påslag, det brukar ju vara några led innan varan når konsumenten. Så nej, tillverkaren tar rimligtvis inte 1000kr för den.

   Radera
  17. Den finns t.o.m på naturkompaniet för 600kr :) http://www.naturkompaniet.se/wild-stoves-ltd-woodgas-camp-stove

   Radera
  18. Man kommer nog akta sig för att köpa hos preppad.nu om man upptäcker att brännaren man köpte kostar mindre än en tredjedel på Naturkompaniet! Men det bör vara bättre ur preppingsynvinkel att också kunna alstra el med brännaren.

   Radera
  19. @Kuckeliku

   Men då har du ju en affärside, bara till att öppna en butik - det råder ju etableringsfrihet här i landet.

   @Stefan H Singer

   Att det inte verkar finnas någon information om vem som driver preppad.nu verkar oerhört oseriöst. Är det ett aktiebolag så skall organisationsnummret framgå på en hemsida. Dessutom så kan man ju fråga sig vart man skall vända sig ifall man vill reklamera något.

   Radera
  20. # Anonym 16:55

   Jag har gott om affärsideer, men jag är inte road av business. Och kan knappast kalla mig prepper.

   Radera
  21. @Kuckeliku

   Om inte du är villig att driva den verksamhet som du förväntar dig borde finnas så tycker jag inte du har rätt att kräva att någon annan skall göra det heller. Det skulle kunna vara så att andra inte ser den potential i konceptet som du gör av en eller annan anledning.

   Radera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera