Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-08-21 10:43

Fortsatt rekordbyggande i Stockholm - risk för överutbud

Nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus (i dagligt tal bara kallat lägenheter även om villor också är lägenheter) i Stor-Stockholm fortsätter ligga på rekordnivåer. Undantaget för Odellplattornas byggstartspuckel har det inte startats så här många nybyggen sedan miljonprogrammets dagar på 70-talet.


Det senaste året har 10 248 lägenheter börjat byggas i Stor-Stockholm. Detta kan jämföras med de 6 195 lägenheter som färdigställts under perioden. Vi har alltså att se fram emot en rejäl uppgång i färdigställda lägenheter framöver. Frågan landar i hur byggbolagen ska undvika ett överutbud (eng supply glut), när vi talar om en ökning av utbudet på nyproduktion med 65%.
Påbörjade lägenheter i flerbostadshus i Stor-Stockholm 1975 - andra kvartalet 2014. Klicka för skarpare bild.
Glidande 4-kvartals medelvärde ovan är det intressanta, då det eliminerar säsongsvariationer.

Färdigställda lägenheter i flerbostadshus i Stor-Stockholm 1975 - andra kvartalet 2014. Klicka för skarpare bild.
Även om färdigställda lägenheter ligger på toppnivåer så är de ännu inte ikapp det kraftigt ökande byggandet i Stockholmsområdet. 

Det intressanta är att då alla partier på olika sätt i valrörelsen lovar att öka nybyggandet via stimulanser, subventioner, regelförenklingar mm, så lär vi få ett överutbud av lägenheter framöver. Man ska också komma ihåg att nettoinflyttningen till Stor-Stockholm faller och inrikes inflyttningsnetto bara var 5 082 personer under 2013, samtidigt som det färdigställdes 6 195 lägenheter, mestadels mycket dyra bostadsrättslägenheter knappast möjliga för arbetslösa flyktingar att köpa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Inrikes inflyttning-vad säger det om efterfrågan?
  Med tanke på segregeringsviljan så är det total inflyttning som styr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många vill ha en Ferrari men får köper en Ferrari.
   Så är det.
   Men det är också så att det byggs inte fler BR än vad det finns avsättning för och det är ganska få.
   https://storify.com/MartinLindahl/conversation-with-lennartweiss-lindahli-and-nattyn?utm_source=embed_header

   Radera
  2. Visste inte att får kunde ha nytta av dylika fortskaffningsmedel...

   Radera
 2. Bara Cornu kan få till att Stockholm hotas av överutbud!
  Men ändå (eller tack vare), tack för en fantastisk blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @bollkoll. Det är också min uppfattning. Marknaden kan nog suga upp 10.000 nya bostäder per år i Stockholm utan att priserna rasar.
   Brasklapp:
   Bara de byggs någorlunda centralt

   Radera
  2. Överutbud vid ett visst pris

   http://www.finanspolitiskaradet.se/download/18.6bec34c113ef744e2883ee5/1377195305283/130610+Peter+Birch+S%C3%B6rensen.pdf

   Radera
 3. Inget problem, Migrationsverket kan väl köpa dessa bostadsrätter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bollibompa

   Många BRF:er har restriktioner på juridiska personer som medlemmar. Det skulle hindla Migrationsverket från att köpa bostadsrätter i stor utsträckning.

   Radera
 4. Bra då kan de nyanlända få dessa bostäder, i dessa dyra områden finns inga Sverigedemokrater som kan ha ont av flyktingar, utan endast snälla Miljö- och Vänsterpartister de är som bekant många till antalet i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den största delen av befolkningsökningen i sthlm har sedan många år varit utlandsfödda. Inga problem med det. Är bara i orter som saknar invandring som invandringen är ett (upplevt)problem.

   Radera
  2. @Linus

   Inrikes inflyttning avser de som flyttar från en kommun till en annan i landet, inflyttning från utlandet avser de som flyttar från utlandet till en kommun i sverige. Var man är född saknar i det avseendet betydelse. Jag kan tänka mig att endel av de som flyttar till stockholm bland de utlandsfödda gör det från annan kommun (dvs inrikes inflyttning).

   Radera
  3. Och en hel del av de inrikes födda flyttar från utlandet.. Vad är poängen?

   Radera
 5. Lägg till den demografiska effekten där det snart börjar minska med ungdomar som vill bo i storstäderna.

  barnfamiljer bor helst i något lugnt villaområde där barnen har en trygg miljö och nära till sina vänner. De flesta av dessa tvingas ju dock kvar i stan pga sina arbeten.

  Pensionärerna ökar i antal och en del av dessa flyttar ut till någon landsort, sommarstugor även om de flesta förstås stannar kvar när de väl hamnat i stan. När de väl dör blir dock garanterat dessa bostäder lediga.

  Finns ju undersökningar på var folk vill bo som tvivlar kan söka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du lyckats söka upp undersökningar från framtiden...

   Radera
  2. tolvtretton är nicket din ålder eller intelligenskvot? Demografin är väldigt givet och väldigt säker förutsägelse om just befolkningsutvecklingen. Hur människor VILL bo finns det också flertalet undersökningar vilka gjorts via intervjuer.
   Var folket vill bo kan förvisso variera över tid men det kan nog försummas bredvid den demografiska utvecklingen och med tanke på att vi redan lever i en urbaniseringstrend så skulle väl ett trendskifte knappast vara ökat intresse för att flytta till stan?

   Finns ju dessutom knappt kvar någon utanför städerna

   Radera