Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-08-05 09:27

Det verkliga "suget" efter Löfvéns undersköterskor

Det verkliga suget efter Stefan Löfvéns undersköterskor är obefintligt. I kontrast mot de 20 000 ungdomar som socialistiskt ska tvingas bli undersköterskor när socialisterna tar makten i september, så sökte endast 3 000 ungdomar till det så kallade omvårdnadsprogrammet. I själva verket har antalet förvärvsarbetande ungdomar i alla yrken ökat massivt under alliansregimen, via den sänkta arbetsgivaravgiften för dessa, medan utvecklingen stod stilla under Göran Perssons socialistregim.


1980 sökte tydligen 18 200 till motsvarande utbildning på gymnasiet, varav 4 900 antogs. Nu sökte 3 041 och 3 404 kom in (?). 1980 sökte 14.7% av 16-åringarna till vårdlinjen. Idag är siffran 3.0% Man kan konstatera att ungdomar inte är intresserade av att bli undersköterskor, men ändå ska tvingas att bli detta av Stefan Löfvén.

Så var det alliansens nedskärningar i den kommunala vårdapparaten och hos landstingen. I verkligheten är som bekant vård och omsorg inte statlig frågor, utan beslutas av landsting för sjukvården och kommunerna för omsorgen. Men i den politiska debatten påstås detta alltså vara alliansregimens fel och en statlig fråga.
Antalet anställda undersköterskor
och sjukvårdsbiträden 2005 - 2012

Då låter vi verkligheten knacka på. Under vård-skola-omsorg-socialisternas sista år i regeringsställning, högkonjunkturens 2006, föll antalet anställda undersköterskor och vårdbiträden med 1.5%. Sedan tog den sjukvårdsnedskärande alliansregimen över och antalet undersköterskor och vårdbiträden ökade med 5.4% till 2008

Fram till idag har antalet anställda undersköterskor och vårdbiträden ökat med 9.1% under den fruktansvärda alliansregimens nedskärningar av vård och omsorg.1.

Speciellt har antalet anställda ungdomar under 25 år ökat kraftigt sedan man sänkte arbetsgivaravgiften för ungdomar 2007, nämligen med hela 12.5%. Dock är det fortfarande endast 12 195 ungdomar som jobbar i dessa yrken, även om Löfvén alltså vill tvinga upp siffran med ytterligare 20 000. 

Det sannolikaste utfallet är dock att kommuner, privata vård- och omsorgsinrättningar samt landsting nu kommer strunta i att anställda nya undersköterskor och invänta att man får statligt subventionerade tvångskommenderade dito istället. Om några år finns statistiken...

För övrig, var det inte invandringen som skulle rädda vården av våra äldre? Om vi istället ska tvångskommendera ungdomar till detta, innebär det att socialisterna avser att stoppa den åldringsvårdräddande invandringen? Är Stefan Löfvén i själva verket alltså en rasist?

Socialisterna avser nu att avskaffa den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar och ska alltså ersätta detta med 20 000 tvångskommenderade undersköterskor med 75% av marknadsmässig lön.

Under Göran Perssons socialistregim stagnerade, rent av föll antalet anställda ungdomar. 2001 - 2005 minskade antalet förvärvsarbetande ungdomar med 3.2%. 
Antal förvärvsarbetande i åldern 20 - 24

När den lägre arbetsgivaravgiften infördes mitt under 2007 skuttade förvärvsarbetande ungdomar upp med 8.1% eller hela 25 984 ungdomar, fler än Löfvéns 20 000 tvångskommenderade undersköterskor.

2006 - 2012 ökade antalet förvärvsarbetande ungdomar med otroliga 21.1% eller 67 580. 

SCB:s statistik sträcker sig tyvärr inte till 2013 än. Det ska bli mycket intressant att se hur 20 000 tvångskommenderade undersköterskor ska ersätta 67 580 ungdomsjobb.

Jag tittar här på "vuxna ungdomar", dvs 20 år och uppåt, då man innan dess förhoppningsvis går i gymnasiet och förvärvsarbete inte borde handla om överlevnad, utan om frihet, möjligheter och utveckling. Trots allt har föräldrar fortfarande försörjningsansvar i Sverige, ett mystiskt liberalt arv om eget ansvar. Kanske vore något för socialisterna att avskaffa?

1. Jag är född på 70-talet, så det kan finnas spår av ironi i detta inlägg för er som är äldre eller yngre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. En medborgarlön på 9000 kr för de som arbetar minst en dag i veckan i vården kunde vara något. Det torde lösa arbetslöshetsproblemen.

  Såvida man inte kör med öppna gränser förstås. I sådana fall får man se till att få hit många med stora vårdbehov, så att de välsignande (?) jobben därmed kan skapas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här i valtider kan jag väl köra lite reklam för Liberalekologiska Livsflödespartiet EkoSoLiD som självfallet har medborgarlön på programmet. Vi hoppas få minst två röster i valet.

   Radera
  2. Jag röstar på mitt eget parti Planerad Kollaps. Programmet framgår av namnet. Men inte helt övertygade är välkomna. Räknar med minst en röst i valet.

   Radera
  3. Fan vad trevligt.. 9000:- dagen i lön. Tänk om man hade ens hälften av det i månadslön. Jag hade lätt tagit ledigt en dag från mitt vanliga jobb, och gjort ett dagsverke inom vården om det hade gett mig nästan 8000:- extra i månaden. Fast det är klart, är det 9000:- före skatt så blir det ju bara 4-5000:- extra, men det är det fortfarande värt.

   Radera
  4. Då det går ca.4,5 veckor på en månad så blir "lönen" i själva verket ca 2000 kr/dag, vilket inte är dåligt det heller. Men somt kan tänkas försvinna i skatt.

   Radera
  5. @ er med små partier

   Om "vi" införde Partiborgarröster så skulle varje politiskt parti kunna få 9000 röster varje gång det är val.

   Radera
 2. "Så var det alliansens nedskärningar i den kommunala vårdapparaten och hos landstingen. I verkligheten är som bekant vård och omsorg inte statlig frågor, utan beslutas av landsting för sjukvården och kommunerna för omsorgen. Men i den politiska debatten påstås detta alltså vara alliansregimens fel och en statlig fråga."

  Vad har kommunerna och landsting för mandat att fatta beslut i frågorna? De är ju bundna av de lagar som riksdagen beslutar. Att tro att färgen på landstings- och kommunal-politiker gör så stor skillnad på politiken är nog inte så förenat med verkligheten.

  Sen behöver inte alla förändringar bero på våra "eminenta" politikers förehavanden. De kan ju också bero på förändrade behov under det att man inte ändrar ambitionen att tillgodose dem - se hur Löfvens förslag kommer "lösa" ungdomsarbetslösheten (lika bra som att låta någon schaman dansa regndans).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att tro att färgen på landstings- och kommunal-politiker gör så stor skillnad på politiken är nog inte så förenat med verkligheten." Har du sett artiklar om hur vården och omsorgen är i RÖDA Göteborg respektive BLÅA Stockholm? Då förstår alla utom du att din mening är en förbannad lögn.

   Radera
  2. @Anonym
   "lika bra som att låta någon schaman dansa regndans"

   Det är nog inte lika bra - utan bättre. För skatteproducenterna skulle en schaman vara billigare i drift. Det skulle enbart kosta några BTC för magiska svampar på Flugsvamp, att jämföra med kostnaden för nuvarande arbetslöshetsindustrikomplex vars enda bedrift varit att skapa mer friktion på arbetsmarknaden.

   Radera
  3. @Martin Sjöquist

   Ja, vad är skillnaden med vården och omsorgen i Göteborg och Stockholm och vad har det med färgen på landstingspolitiken? Om jag räknar rätt så är det borgelig majoritet i både västra götalands län och stockholms län (jag räknar då in sd till de borgeliga).

   Vidhåller du att skillnaden beror på färgen på politikerna?

   Radera
 3. Har du någon egen praktisk insyn i dessa frågor? Som anonym säger, sluta diskutera att makten, skulle ligga hos kommunerna. Jag har själv talat med många kommunpolitiker och frågat vad de gör. Svaren har varit sorgliga. Landstingen kan besluta lite mer, men då man inte får totala register över vad alla landsting bestämmer så vet man inte. Läste tex att bukplastik i Sörmland kräver 10 cm häng. I andra landsting är det tydligen 3-5 cm. Det vore en fråga att ta upp isf att nu smyghaussa alliansen.

  SvaraRadera
 4. Luktar lite FAS 4 om detta väldigt genomarbetade och genomtänkta förslag...

  SvaraRadera
 5. Du missar statistiken att ungdomsarbetslösheten ökar trots alliansens dyra lösningar (trippelstöten).
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet-i-olika-aldersgrupper/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en enda anledning och den stavas babyboomen. Den som vinner valet 2014 kommer automatiskt lösa ungdomsarbetslösheten mätt i procent, då antalet ungdomar snabbt minskar.

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/vinn-valet-2014-och-los-automatiskt.html

   Radera
 6. Kan du skriva om de italenska och franska flygplan vi behöver för att bekämpa branden i Västmanland, Norberg eller vad det hette. 6 dagar "sent".

  Var är vår beredskap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ryska flygplan närmare. Har föreslagit ett samarbete med Ryssland.

   Radera
  2. Undrar om någon statssekreterare eller statsminister kommer att kritiseras denna gång för att inte vara på allerten.

   Radera
  3. För säkerhets skull anklagar jag Regeringen med närmaste anhang för grov oaktsamhet och inkompetens så har någon anklagelse skett.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera