Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2014-08-05 19:58

Civilsamhället ställer upp vid skogsbranden

Medan svensk krisberedskap och avrustning av samhällelig beredskap visar vad den går för, så svarar det frivilliga civilsamhället upp på sin sida. Listan över frivilliga resurser är lång.


På Sala kommuns hemsida finns nu en lista över civilsamhällets frivilliga resurser. Det handlar om allt från släpvagnar och motorsågar, till stallplatser, betesmarker, djurtransporter eller platser för 60 kor, boende, fordon och experthjälp. Även IKEA ställer upp med sängutrustning till evakuerade. En person ställer upp med fika.

För det är så här ett samhälle fungerar. Det är självorganiserande och fyller frivilligt upp där institutionerna misslyckas. Och man ser det inte bara vid större kriser, utan även allt mer i det lilla med frivillig socialhjälp.

Man kunde förstås tycka att personer, företag och organisationer som ställer upp frivilligt i krissituationer borde få någon form av skatteavdrag, eftersom man betalat skatt för service som inte finns. Men i det här läget handlar det inte om pengar utan om den hjälp man frivilligt ger till varandra i ett fungerande samhälle.

Listan över frivilliga resurser hittar ni här. Hjältar i det lilla och det stora. Fundera själv på vad du, ditt företag eller ditt hushåll kunde ställt upp med om du själv verkade i närheten av ett område drabbat av liknande.

Värt att notera är att listan över frivilliga resurser visserligen ligger på Sala kommuns hemsida, men anmälan och administration sker i regi av den privata klubben Civilförsvarsförbundet, dvs återigen civilsamhället.

Författaren Sven Olof Karlsson sammanfattar väl hos Bonnier/Expressen vad det är för människor som ställer upp i det här läget.
"En nybliven pensionär som alltid varit bonde och grovjobbare: att hamna i en fysiskt påfrestande, till stor del livsfarlig situation under obestämd tid är alltså nästintill normalt för honom. Han är väl bekant med sina förmågors yttersta gränser och vet hur man får orken att räcka hela vägen. Reklamkeps och blåkläder.
Så ser människorna ut som nu försöker rädda den västmanländska landsbygden från undergång i eld."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Helt korrekt. Man kan jämföra detta med den typiska politikerresponsen man såg från (mp) idag. De flesta politiker är inte "doers" utan verkar drivas av maktbegär och att kontrollera andra människors resurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns endast ett parti i sverige som som har detta inskrivet i stadgarna för att motverka maktbegär eller att man gör det "för lönens skull"

   "17.2 Ingen får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd. Riksdagsledamot får sitta tre mandatperioder. Statsråd får sitta 12 år. EU-parlamentariker får sitta två mandatperioder. Samma person får därefter ej väljas till samma igen inom tre år (principen mot långsittande). Språkrören undantas från rotationsreglerna i denna stadgeparagraf."

   Radera
  2. Ja, bara 12 år i riksdagen eller 10 i EU-parlamentet, följt av generös inkomstgaranti...

   Inte helt förvånande är det vänsterpartierna som är bäst på att skörda politikens frukter, eftersom de verkar mindre kompetenta att hitta jobb utanför.

   Var tredje lever på riksdagens inkomstgaranti.

   "De som utnyttjar inkomstgarantin i högst utsträckning är tidigare ledamöter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna (63 respektive 59 procent av ledamöterna), följt av Miljöpartiet (40 procent).

   För allianspartierna är sifforna som följer: Kristdemokraterna 31 procent, Centerpartiet 23 procent, Moderaterna 13 procent och Folkpartiet 13 procent."

   Radera
  3. Detta har precis uppdaterats för nya ledamöter, vilket är bra. Dock ser jag hellre att "många" hellre får gratisengar än att de blir generaldirektörer och förstör någon myndighet eller verk

   Dock är det bra att de har bra skydd, att bli politiker skall vara något som många skall vilja vara, som det är nu känns det som det få som borde vara där som är där.

   Radera
  4. Alla utom möjligtvis SD:s politiker saknar den viktigaste egenskapen för att vara en bra politiker, nämligen att vara patriot och älska sitt folk. Alla sjuklöverns politiker är motsatsen - de är antisvenskar och gör allt för att så snabbt som möjligt göra svenskarna till minoritet. De drivs av simpelt maktbegär och strävan att berika sig på svenskarnas bekostnad.
   Mer än så behöver man i dagens Sverige inte in förstå då detta är fundamentet i den utförsbacke som Sverige befinner sig i.

   Radera
  5. Med än hälftens SDs mandat är ju tomma så där finna ingen.

   Radera
 2. Det är inte ofta nuförtiden man har anledning till att vara stolt över utvecklingen i Sverige men det här är en av dom.
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Joakim Persson påtalar ovan, det här är inte politiker utan människor. Inte snackare, utan utförare.

   Radera
  2. Gjorde du precis skillnad på "Människor" och "politiker"? Är det inte lite Åsa Romson över det?

   Radera
  3. Nej. Att bli politiker är något man väljer. Att vara vit heterosexuell man är inte något man väljer och därmed inte ska angripas för.

   Radera
  4. Man kan välja att bli politiker och tjäna på att polarisera mellan människor, eller bli helikopterpilot och tjäna på att hjälpa människor.

   Försvarsmakten Vs Miljöpartiet 14-0

   http://www.expressen.se/nyheter/helikopterbesattningen-raddade-14-fran-luften/

   Radera
 3. Bra och kanske rätt väg också, ökat civilförsvar centraliseras väl endast i stockholm ?

  Antar att nuvarande regim kommer att utföra offentlig "avrättning" av utvald MSB personal snarast.

  Skulle tro att Ryssland och USA är länder som har organiserat detta bra.

  Detta kanske borde vara ett bra samarbetsprojekt för Sverige, Finland och Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA fick mycket kritik efter new orleans-översvämningen. De kunde inte ens få fram vatten till de evakuerade förrän efter flera dagar. Det tyckte många amerikaner var märkligt då de är över hela klotet och "hjälper"andra. Detta var alltså det organiserade civilförsvaret och politikerna som visade sin inkompetens precis som här hemma.

   Radera
  2. Det var FEMA som fick kritik, de hade dock precis som svenska försvaret inte så bra förutsättnignar, enligt NPSD så höll de på att skydda USA mot diverse terrorist attacker, bland annat ett fruktat EMP anfall, där de har spritt stora resurser (läs lager) över hela USA och säkrat upp delar av elnätet och specifikt kärnkraften.

   Det mesta av brandflyget ligger under Forest Service, National Guard och National Guard. Se http://www.ahsafa.org/

   Radera
  3. Jag har en känsla av att organisationen i USA är som i Sverige dvs det civila samhället som ställer upp - kanske är det lättare att få uppslutning i USA eftersom man kanske inte i samma utsträckning föreställer sig att staten skall lösa alla problem.

   Radera
  4. Det beror ju på vad som händer, det är nog liknande det är många kristna och muslimer i USA som gärna ställer upp

   Nuvarande så brinner det på 13047 acres = 52799382.42 square kilometers

   http://activefiremaps.fs.fed.us/
   http://cdfdata.fire.ca.gov/incidents/incidents_current

   Fram med spannen!

   Radera
 4. Här raderas det friskt ser jag. Man får visst inte konststera fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @BP

   Jag ser inget som har raderats. Var ser du att det raderas friskt?

   Radera
  2. Jo, jag raderade en bunt inlägg från BP där han drog in invandring i ett inlägg om skogsbrand. BP är en rasist och hatar invandrare. Om någon fiser är det en invandrares fel enligt BP.

   Att inläggen inte syns som raderade beror på att jag raderade dem från Bloggers administrationsgränssnitt, och då försvinner inläggen utan spår. Anledningen till det var att jag vid tillfället använde telefon och det ordinarie sättet att radera inlägg, ett i taget, blir då omständligt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Raderar återigen BP i uppfostrande syfte.

   För övrigt får inte arbetslösa hjälpa till frivilligt. De ska nämligen stå till arbetsmarknadens förfogande och får alltså inte binda upp sig med att släcka skogsbränder.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Du försöker dra rasistiska växlar på en skogsbrand och har en vedervärdig människosyn. Jag kommer fortsätta radera, du visar bara att du uppenbarligen inte kan förstå något, förblindad av ditt hat mot människor som inte är som du.

   Radera
  7. Jaja.... jag ger mig. Det är kanske lite OT

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  9. Inlägg raderat av misstag. Tror jag.

   Radera
  10. @Cornu

   Det tror jag - inget rasistiskt iaf utan det var angående anledningar till att arbetslösa inte finns med bland de frivilliga. Bortsett från din förklaring kan det finnas en korellation mellan arbetslöshet och initiativförmåga (det krävs viss initiativkraft för att ställa upp frivilligt) - jag ser kausalitetssamband på bägge hållen mellan arbetslöshet och initiativförmåga.

   Radera
 5. Det sitter skyltar i affischformat på stolpar runtom i Sala som uppmanar till frivilliga insatser och att skänka saker till de drabbade.

  Skyltarna är handskrivna. *Handskrivna*. Jag fick nästan tårar i ögonen när jag såg dem. Inga spinndoktorer, stage divers eller bidragsdiare här inte, utan folk som bryr sig.

  Körde förbi Norberg mot Sala, omväg via Avesta (668 från Ängelsberg mot Hästbäck avstängd och bokstavligen Dödens väg) runt lunch idag. Darkness at noon. Bara att stänga alla luftintag. I Sala kändes knappt röken, men senare på eftermiddagen vände vinden och man kunde fysiskt se molnet när det vällde in.

  Det som de kallar regn var löjligt, En lätt sommarskur bara, första på flera veckor. Det här är inte över på långa vägar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag själv upplevde Gudrun på nära håll kan jag bara hålla med dig.
   Jag lovar att det lär inte vara över även efter det att branden har släckts.

   Radera
  2. Nej, då rötterna på träden brinner upp måste väl hela området "säkras" genom att plocka ned varenda pinne som står upp.

   Gudrun II kanske kan hjälpa till?

   Radera
 6. Glädjande att se att Larsson , Andersson och Johansson ställer upp för samhället och varandra.

  SvaraRadera
 7. Drar mig till minnes en överskottsauktion där det såldes 10-15 st "TGB40, SBAT 111", flygvapnets brandbilar(?). Gamla men verkar fräscha med få mil på mätarn för 40-60kkr/st.
  http://www.tovek.se/auktioner/n%C3%A4tauktion-f%C3%B6rsvarsmaterial-milit%C3%A4rfordon-%C3%A4tran-m%C3%A5ndagen-19-november/288/?start=1&max=177

  Vad hade tillskottet av dessa varit värda i västmanland denna vecka?

  Ska det vara så fasligt kostsamt att lagerställa sådant material och låta en snubbe göra tillsyn/service en gång per år?

  Den kapitalförstöring som nedmonteringen av försvaret/civilförsvaret gör ont i mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många andra att lägga pengarna på.

   Radera
 8. Själva branden hade aldrig behövt utvecklas till den tragedi som utspelas inför våra ögon, om inte våra gemensamma tillgångar delats ut som jobbskatteavdrag mm. Varenda brandkår i Sverige bantas ner med högerspökenas goda minnen.
  Går bra att mumla nåt om att inför naturen är vi alla små då. Idiot.
  Fantasilösa, imbecilla och rent samhällsfarliga politiker på ansvariga positioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Fredrik Reinfeldt har ju personligen sålt av massvis av brandbilar. Tacka vet jag de andra partierna - på deras tid köpte man minsann både brandbilar och slangar!

   (Trollar du? Alla problem har inte en politisk lösning.)

   Radera
  2. Frågan är i vilken omfattning en skogsbrand bekämpas med brandbilar eller mer lämpligen med flyg/helikopter? Annars är det ju så att det är en politisk fråga hur mycket staten skall satsa på beredskap för såna här händelser och i förlägningen hur mycket staten skall bistå med att hantera kriser.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen bör beslagta listan och skicka den till SKL. Kan vara rasism. ;)

   Radera
  2. Invandring har ingenting med en skogsbrand att göra. Du är patetisk xycorr.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Lägg ner. Du bevisar bara att du ser allt genom ditt rasistiska filter.

   Radera
 10. Jag åkte själv upp fr västerås med en släpvagn fr en av ICA handlarn i stan. Bananer, filtar, bullar, dryck, mackor osv var med. Underbart att komma upp dit trots förödelsen o mötas av alla människor som tar hand om eländet. Det är dom som gör de stora arbetet på plats. Nu får vi se hur de går med brandplanen som kom igår kväll. Ja bor nära målaren o hör skyttetrafiken mellan hässlö o salaområdet. Jaja, underbart att se hur människor hjälper till.

  SvaraRadera
 11. Två referenser till Cornucopia? på SvD ledarsida idag :)

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök att göra ett inlägg om skogsbrand och civilsamhället till att handla om invandring och förorter raderat.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Försök att göra skogsbrand till en fråga om invandring raderat.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Jag är normalbegåvad, jag är inte dum i huvudet. Dina försök att linda in helt irrelevanta kopplingar till invandring går jag inte på, utan jag raderar dem.

   Radera
  6. Får man öht väcka frågan VILKA civilsamhällen som har förmåga att handla gemensamt för det gemensammas bästa i katastrofsituationer? Världen är onekligen full av civilsamhällen som saknar offentlig sektor och knappast fungerar alla bra i händelse av kris, eller hur? Vill man påvisa civilsamhällets oförmåga så finns exempel så det räcker och blir över.

   Radera
 13. Vafalls? Inte en enda genuspedagog/pilot/kommissarie i listan?

  SvaraRadera
 14. Givmildheten bland allmänheten är nu så stor att myndigheterna inte vet hur de ska hantera mångden gåvor: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2450129-myndigheterna-tackar-bestamt-nej-till-fler-gavor-

  SvaraRadera