Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-08-03 14:57

Billigare flyga till London över dagen för köp av Barbourjacka?

På förekommen anledning kan man fråga sig om de stora svenska påslagen i butik motiverar att sätta sig på flyget till London över dagen, och t ex köpa en Barbourjacka där och sedan flyga hem igen? Här följer ett försök att reda ut detta.


Vi som bor på Sveriges framsida har som bekant bara två timmar med flyg till London, och speciellt vi som bor inom 20 trafikstockingsfria minuter från Landvetter flygplats kan med enkelhet hoppa över Nordsjön, handla, och flyga tillbaka på samma dag.
Shopping i London i juletid.
Här Regent Street, där butikerna
vid jul lätt har öppet till 22:00.

Flight BA0791 går till Heathrow svensk tid 11:15 på en lördag. Framme brittisk tid 12:20. Barbours butik på Regent Street stänger först 19:30. BA0792 flyger tillbaka brittisk tid 17:55, och man hemma igen svensk tid 20:50. Totalt är man alltså borta nio timmar och trettiofem minuter. Som en vanligt shoppingdag i t ex Göteborg. Samma tider gäller även på söndagar, och Regent Street-butiken stänger då först 17:30 lokal tid.

Man flyger förstås utan bagageincheckning. Den nyköpta jackan har man på sig och kommer inte ens gå som handbagage. 

Beräknad tidtabell. Man checkar förstås in online i god tid. Biljetter till Heathrow Express har man förstås köpt online i förväg.

Svensk tid
10:15 Lämnar hemmet.
10:35 Parkerar Landvetter
10:40 Når säkerhetskontrollen Landvetter
10:55 Genom säkerhetskontrollen
11:00 Vid gaten
11:15 Planet lämnar gaten

Brittisk tid
12:20 Landar Heathrow
12:25 Av planet
12:35 Vid inpasseringskontrollen till England
12:40 Vid Heathrow Express
12:45 Heathrow Express lämnar
13:00 Ankomst Paddington Station
13:30 Anländer Barbour-butiken Regent Street, via Bakerloo Line till Picadilly Circus. Tar 23 minuter, inklusive sträckor till fots enligt Google Maps.
13:30 - 14:30 Utprovning och inköp av Barbourjacka
14:30 - 16:00 Övrig shopping London
16:00 Avresa Picadilly Circus
16:25 Ankomst Paddington Station
16:30 Avgång Heathrow Express
16:45 Ankomst Heathrow
17:00 Ankomst den notoriska säkerhetskontrollen Heathrow
17:30 Genom säkerhetskontrollen
17:45 Vid gaten
17:55 Planet lämnar gaten

Svensk tid
20:50 Landar Landvetter
20:55 Lämnar planet
21:00 Genom svensk inpasseringskontroll
21:05 Vid bilen
21:25 Hemma

Vad kostar då denna dagsshopping i London?

Den 23:e augusti kan man få flygbiljetterna för 1532 + 830:- SEK. Heathrow Express kostar 34 GBP eller ca 393:- SEK tur och retur. Tunnelbanan i London går på 2:20+2:20=4:40 GBP eller 51:- SEK om man redan har ett Oyster Card. Parkering på Landvetter kostar 160:- SEK.

Summan blir alltså 2 219:- SEK. Från detta ska dras kostnaden att handla lokalt i Sverige, där t ex parkering och trängselskatt kommer in. Är då prisskillnaden mellan en Barbourjacka i butik i Sverige och i butik i London värd det hela?

Prisskillnaden vid onlineköp av en Beaufort Classic ligger på ca 500:- SEK, men då får man som bekant inte prova. Butikspriserna är rejält mycket högre i Sverige dock. Att reda ut detta lämnas som en övning till läsaren, då jag inte tänker åka till butik och jämföra.

Svaret blir alltså nej, enbart för en Beaufort Classic går inte priset att motivera.

Jag har dock inte letat efter billigaste biljett, men på grund av tidspressen går t ex Stanstead och Gatwick bort och det är Heathrow som gäller. Vad gäller tidsåtgången går det ju utmärkt att jobba (iaf för oss som bloggar) på flyget och på Heathrow Express. Dessutom var detta på en lördag...

Åker man på en vardag finns det tidigare flyg och fler timmars shopping på plats i London. 

Vad som dock är helt klart är att för lyxigare produkter än en ganska billig Barbour, eller om man köper lite fler saker, så kan man antagligen motivera en dagsresa till London. Ja, inte för dig, kära läsare. Du bor ju i världsmetropolen Stockholm i Europas bakvatten, och får betala mer för biljetterna, har betydligt längre till Arlanda och får sitta ytterligare en timme på flyget. Dessutom räntan på din bolånetorskskuld till banken...

Tillägg: Här bortses förstås från alla moraliska ställningstaganden kring CO2-utsläpp etc. Flyget är CO2-skattebefriat och politikernas besked är alltså att man ska flyga. Och med trängselskatt etc är beskedet att man inte ska åka in till Göteborg/Stockholm för att shoppa, även om exemplet ovan var på en skattebefriad lördag.

Tillägg 2: Londonproffset är medveten om att Heathrow Express just nu inte går på grund av ombyggnad/underhållsarbete, men detta var ett teoretiskt exempel.

Tillägg 3: Enligt läsare rekommenderas Countryattire.com.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. "Summan blir alltså 2 219:- SEK. Från detta ska dras kostnaden att handla lokalt i Sverige, där t ex parkering och trängselskatt kommer in."

  23:e Augusti är en lördag - då är det väl ingen trängselskatt i Göteborg?

  "Åker man på en vardag finns det tidigare flyg och fler timmars shopping på plats i London."

  Biljettpriserna är förmodligen mycket högre på vardagar.

  Billigast är nog att skicka efter på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och med trängselskatt etc är beskedet att man inte ska åka in till Göteborg/Stockholm för att shoppa, även om exemplet ovan var på en skattebefriad lördag."

   "Prisskillnaden vid onlineköp av en Beaufort Classic ligger på ca 500:- SEK, men då får man som bekant inte prova. Butikspriserna är rejält mycket högre i Sverige dock. Att reda ut detta lämnas som en övning till läsaren, då jag inte tänker åka till butik och jämföra.

   Svaret blir alltså nej, enbart för en Beaufort Classic går inte priset att motivera."

   Radera
  2. Man letar naturligtvis reda på en butik och provar jacka eller skor, och sen beställer man på nätet. Moraliskt kanske tveksamt men billigast. I synnerhet om man beställer från England....

   Radera
  3. @huginomunin,

   +1.

   Radera
  4. Med Ryanair brukade man för några år sedan kunna flyga tur och retur Göteborg - London för ca 500kr. Jag vet inte hur det är nu men det borde fortfarande gå att få tag i biljetter för detta pris. Då vet jag däremot inte om man kunde göra trippen tur och retur under en dag.

   Radera
 2. Fast så mycket längre tid tar det inte med Gatwick Express (30 min enkel resa) och då kommer man till Victoria station istället för till Paddington station. Från Victoria station tar man Victoria line till Green Park och byter till Piccadilly line. Enligt reseplaneraren tar den resan c:a 7 minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Därtill finns det betydligt tidigare plan till Gatwick, t ex vid 7-tiden, så totalt kan det ge mer tid i London. Om inte annat är promenaden Victoria-Picadilly Circus rätt trevlig, tar man en liten omväg via Whitehall och Trafalgar Square hinner man se rätt mycket sk "sevärdheter" på vägen och kan leka turist.

   Radera
  2. Eller så kan man köpa en billig resväska på Primark eller Sports Direct och ägna dagen åt en massa shopping. Det är vad jag brukar göra när jag åker till London :)
   Jag har dock aldrig åkt dit för enbart en dag, men det vore kanske en idé. Nära till Arlanda har jag så det är inte alls omöjligt utan att vara hemma extremt sent.

   På en lördag går det att åka från Arlanda runt 7.30 med SAS/Norwegian/BA och sista flyget tillbaka går 18.55 (BA). Då får man ungefär sex timmar för shopping, I praktiken blir det dock något mindre eftersom man rimligen åker iväg till Westfield.
   Jag blir onekligen sugen.

   Radera
 3. Priserna är verkligen höga i Sverige, bortsett från att utbudet är rätt skralt. Senast jag var i Paris köpte jag en väska som kostade 3400 euro, eller lite drygt 30 000 kr med den växelkurs som gällde då. I Stockholm kostar en likadan väska 38 000 kr. Det är faktiskt lite hisnande skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skiljer säkert mer mellan olika butiker i Sverige.

   Gå till prisjakt och kolla på en vara och se hur stor spridningen är, exempelvis Playstation 4:

   Billigast - 3395kr
   Dyras - 7247kr.

   Detta är alltså olika butiker inom Sverige.

   Radera
  2. Priserna kan absolut variera väldigt mycket på många produkter i olika butiker, men de lyxigare segmenten har ofta egna butiker och/eller stenhård koll på distributionen så att priserna och imagen upprätthålls. Väskan jag köpte var Hermès, och de lär man inte hitta på prisjakt.

   Radera
  3. Wofser: Är det verkligen svenska butiker?
   Under IT eran hade jag en ide om att öppna en omlastningslagercentral med postorder, internetkatalog, från Lux, då de har lägst moms. Jag har bråkat med företagare som säger att de inte betalar momsen, men, det är ju inte sant, jag skiter i vad jag betalar, jag bryr mig om varan, 10% lägre moms ger mig möjlighet att öka marginalen med 2% och det känns ändå billigt. Numer fakturerar vad jag hört tex alltele från Lux med 15% moms.
   Och hur ska Svenska onlinebolag klara sig mot italienska och tyska? Frakt plus moms plus lönekostnad plus fastighetskostnad...

   Radera
 4. Vill man verkligen komma ner i pris finns ju ställen som ebay

  SvaraRadera
 5. Ahem:

  Vi som bor på Sveriges framsida har som bekant bara två timmar med flyg till London, och speciellt vi som bor inom 20 trafikstockingsfria minuter från Kastrups flygplats kan med enkelhet hoppa över Nordsjön, handla, och flyga tillbaka på samma dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast, å andra sidan, vi som bor härnere åker väl i allmänhet söderut istället för nån regnig skit-ö i Atlanten.

   Det måste vara skönt att vara göteborgare - vart man än åker är vädret bättre än hemma, gäller t o m London.

   Radera
  2. @Ben Dover,

   Spot on! Kan tillägga att jag har totalt ca 100 meters promenad utomhus i centrala Malmö innan jag 20 minuter senare via Citytunneln är på Kastrup.

   Malmö sparkar Göteborgsstjärt alla dagar i veckan.

   Radera
  3. Norwegian har en resa nästa måndag Kastrup Gatwick för 1 924 det fanns ett tidigare flyg som var billigare.
   Åker man med Norwegian ingår internetanslutning på flyget.

   Radera
 6. En seglarjacka hade förmodligen lönat sig.

  När jag var i England i tjänsteresor för två-tre år sedan så märkte jag vilken enorm skillnad det var mellan t ex affärskjedan Watski i Sverige och den lokala butiken i Southampton, där jag råkade vara just då (www.marinesuperstore.com). Efter en snabb koll på just den affären så kostar t ex en Musto HPX Gore-tex jacka 3500kr där just nu. På prisjakt kostar den 7000 via "outdoorexperten". I butik i Sverige kostar den garanterat än mer (watski har lämpligt nog tagit bort sina kläder från hemsidan). Enda frågetecknet är väl egentligen huruvida jackorna är dyrare i London än i Southampton. Förmodligen, men inte så mycket.

  SvaraRadera
 7. Kläder är vansinnigt dyrt i sverige, märkeskläder är absolut värst.

  Köpte en Burberry trenchcoat i USA för cirka 7000-7500 när jag var där sist. Samma trenchcoat kostar det dubbla i sverige. Köpte annat också, men det var väl det mest flagranta exemplet.

  Nu kostar det lite mer att åka till USA, men behöver man förnya garderoben, och gillar märkeskläder, så är ju en resa till USA med lätthet betald efter man lastat resväskorna med Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Lewis och allt annat som är lite "finare" hemma i svedala. Även vanliga kläder är extremt billiga i USA, vanliga vita T-shirts kan man få för en dollar stycket på walmart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma i London. Burberry kostar ungefär hälften mot Sverige.

   Radera
 8. På ebay finns just nu en Beaufort Classic för 1844.79 och 20 euro i porto

  SvaraRadera
 9. Vet att engelsmän iallafall förut brukade åka till Irland och handla märkeskläder för att det var så pass mycket billigare där. Vet inte om så är fallet fortfarande men jag var i Dublin i höstas och upplevde shoppingen som väldigt billig iallafall jämfört med Sverige. De gånger jag har varit i London har jag haft andra ärenden än shopping så jag kan inte jämföra. Hur som helst så är Dublin en väldigt bra shoppingstad och de har dessutom den här utomordentliga vegetariska restaurangen: http://www.cornucopia.ie :)

  SvaraRadera
 10. Passa på att köpa lite RM Williams kläder i stället, ett måste för landsbyggdsfolk med stil.
  De kan man garanterat ha på sig överallt.

  SvaraRadera
 11. Flög en gång med Ryanair T o R för 2 GBP. Tyvärr så blev mitt möte inställt så jag klippte mig istället för 7 GBP.

  Tyvärr så åts hela vinsten upp av Stansted express.

  SvaraRadera
 12. Åk ut till Säve istället och ta Ryan till Turnhouse / Edinburgh och stanna över natten! Både i Edi och Glasgow kan man tokhandla och kila in på O2 eller 3 och köpa ett simkort till iPaden för en hundring. Glasgow är en exceptionellt bra shoppingstad. Själv föredrar jag att sitta mittemot Apple Store och dricka kaffe då mina vanor är rätt enkla och med tanke på att Glasgow har ett kulturutbud i överflöd är det väl värt ett besök bara för det. Att zombies går bärsärk i Glasgow i öppningsscenerna av "World War Z" är bara en bonus. Jag gillar verkligen London - men Skottland där jag tillbringar mycket tid - är faktiskt mysigare och faktiskt lite billigare också.

  SvaraRadera