Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2014-07-13 10:44

Världens 20 största oljeproducenter enligt BP och EIA

"Two men says they're Jesus, one of them must be wrong" - Dire Straits, Industrial Disease
BP Statistical Review of World Energy 2014 respektive amerikanska EIA:s databas har lite olika uppfattning om den globala oljeproduktion, även när man rensar bort EIA:s tillägg av biobränslen för oljeproducenternas del. Nedan redovisas världens tjugo största oljeproducenter enligt BP respektive EIA.Vi börjar med BP:s siffror.
De tjugo största oljeproducenterna 2013 enligt BP Statistical Review of World Energy 2014
EIA:s siffror nedan.
De tjugo största oljeproducenterna 2013 enligt EIA
Några enskilda positioner skiljer sig som man ser ovan. EIA sätter USA på andra plats, BP USA på tredje plats. Kuwait och Mexiko byter plats, liksom Norge och Angola, samt Algeriet och Kazakhstan.

Hur mycket produktionen ökat eller minskat skiljer sig också. EIA anger minskad oljeproduktion hos sju länder, med störst nedgångar i det kaotiska Libyen med -33.7%, följt av Iran med -9.2%, Nigeria med -6.1% och Algeriet med -4.1%.

BP anger att oljeproduktionen faller i nio av länderna, med Libyen i topp med -34.5%, följt av Irans -6.0%, Norge med -4.4% och Nigeria med -4.0%.

Intressant är att bägge källor anger att världens största oljeproducent, Saudi-Arabien, minskar sin produktion med 1.1%.

Värt att notera är att enligt bägge källor hade oljeproduktionen från världens tjugo största producenter minskat 2013 och inte USA ökat sin oljeproduktion. Enligt BP hade produktionen minskat med 273 000 fat per dag och enligt EIA 486 000 fat per dag om inte USA hade haft sin tillfälliga skifferoljerevolution. Enligt EIA gäller det samma globalt, men enligt BP hade den globala produktionen ökat något även utan USA:s ökade produktion.

Oavsett är ökningen av oljeproduktionen i USA helt avgörande för att hålla peak oil stången. Eftersom man under våren fått se kraftiga nedskrivningar av skifferoljeresurserna, så återstår att se när bubblan spricker. Inte osannolikt får vi se global peak oil samma år som USA:s skifferoljeproduktion börjar falla, vilket blir i intervallet 2017 - 2021.

USA är världens näst största oljeproducent enligt EIA, men bara den tredje största enligt BP. Annars slänger sig EIA och USA med att de är världens största oljeproducent, men då slänger man in biobränslen i summan. Ovanstående siffror handlar om råolja och kondensat, naturgasvätskor och raffineringsbokförda volymvinster. Det gynnar länder med stor raffineringskapacitet, som USA, när raffinerad olja ökar i volym på grund av lägre densitet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Intressant.
  1. Om utvecklingen för Peak Oil beror på USA, undrar om de då har en chans att förlänga platåfasen genom interna energieffektiviseringar?

  2. De länder som mer eller mindre kraschar nu eller senare (som tex Lybien), skulle de tänkas kunna exportera olja senare om de får en stabil regim eller styre? På sätt och vis har de ju potentiellt sparat på den totala konsumptionen genom att inte exportera. Och minskat på så vis "bubblans" tak.

  SvaraRadera
 2. Jesus hade varit mer intresserad av den svenska industriproduktionen, som har fallit och faller som en sten. I siffran från förra veckan sattes nytt bottenrekord. Den är nu 24 procent lägre än i januari 2007. I USA har industriproduktionen under samma tid ökat 3 procent. Kurvorna pekar åt helt olika håll sedan 2010. Så inte bara hamburgare står för tillväxten där.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industriproduktionens-utveckling/Industriproduktionsindex-IPI/11307/11314/30571/

  http://www.kshitij.com/fundamentals/funcharts/usindprodn_files/INDUSTRIAL%20PRODUCTION_US_1028_image002.gif

  Om hänsyn tas till en befolkningsökning av en massinvandring, som Jesus förövrigt också hade varit emot, så har industriproduktionen minskat cirka 27 procent. Turismen i Sverige har ökat cirka 150 procent sedan år 2000. Detta är ett strukturellt fenomen. När olja inte längre finns att köpa på världsmarknaden så har Sverige inte mycket industriprodukter att sälja. Turismen kommer att störtdyka på slutet, när landet blir livsfarligt att sätta sin fot i. Det är låg densitet i svenskarnas planering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt: januari 2008

   Radera
  2. Nu finns det väl inte så mycket Jesus själv sagt om massinvandring men hans kanske hängivnaste lärjunge Paulus skrev ju så här i Filipperbrevet:

   Vårt hemland är himlen, och därifrån väntar vi också den som skall rädda oss, herren Jesus Kristus.

   Romarbrevet diskuterar ju mer i allmänhet de jordiska lagarna och den allmänna tolkningen där är nog att man ska följa de jordiska lagarna så länge de inte står i strid med Guds lagar. En liberal invandringspolitik måste alltså stå i direkt konflikt med kristendomen om man skulle hävda att Jesus skulle vara emot den, och det ser jag inte riktigt hur den gör.

   Ur Romarbrevet:

   Varje människa skall underordna sig all den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är förordnad av honom. 2De som motsätter sig överheten gör därför motstånd mot Guds ordning, och de som gör motstånd drar straff över sig själva.

   Det är ju därför ni betalar skatt, ty de styrande är Guds tjänare när de vakar över allt sådant. Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen.

   Så, hur menar du att Jesus skulle varit emot "massinvandringen" egentligen?

   Radera
  3. Det där var nyheter för mig. Skulle kunna vara beläst på saken, medges. Man ska alltså enligt det där brevet lyda makthavarna, hålla käften och betala allt dom vill ha. Jesus var väl också med geopolitiskt och störtade det grekiska demokratiska systemet.

   På den tiden var det omöjligt att prognostisera den sinande oljan och annat. Idag är massinvandringen en ekonomisk fråga. Ju fler som ska dela på kakan när tillförseln utifrån upphör desto sämre blir det. Problemen ökar nog exponentiellt med befolkningen i hemlandet, i varje fall när det är så många att vissa slås ut. Så länge allt kan importeras och betalas med annan export så har massinvandringen ingen större betydelse. Sa inte Jesus något om att det kunde bli trångt hemlandet himlen?

   Radera
  4. Kom ihåg att Jesus blev korsfäst av invandrarna, med uttryckligt stöd från den lokala pöbeln. Paulus sägs också ha blivit avrättad av romarna, om det än inte står något om det i Bibeln. Trots att han inte bara var jude utan också romersk medborgare. Manar det till efterföljd?

   Den citerade bibeltexten förefaller också antyda att tyskar som opponerade sig mot Hitler inte borde gjort det. Samma med alla andra diktatorer och tyranner. Man skall underordna sig dem.

   Tanken att folket skulle kunna välja sina ledare uttrycks förvisso inte heller av den där texten.

   Så det förefaller milt sagt lite tvivelaktigt att basera sina handlingar på religion.

   Radera
  5. Nu är ju invandring och ockupation inte riktigt samma sak.

   För övrigt är Sverige ett land som kommer klara sig jämförelsevis mycket bra med lägre tillgång på olja då mindre än en sjättedel av vår energi kommer från fossila bränslen.

   Radera
  6. Massinvandring och ockupation av dårskap är ungefär samma sak.

   Oljan i sig är nog som du säger blir nog inget större problem eftersom det finns alunskiffer. Systemet packar ihop när naturresursernas utvinning tar en allt för hög andel av BNP, världshandeln försvinner och kritiskt många fackidioter blir utan arbete. Det går inte att backa och inte ens att bromsa. Bergväggen är mitt i vägbanan. Sagor om Jesus är absolut inget att rekommendera och gör bara föraren berusad.

   Radera
 3. Tack för fin sammanställning!
  Inlägg som detta får mig att fortsätta prenumnerera på bloggen.
  Arga rants om mp och f! finns det mer än tillräckligt av på andra ställen. De får mig att hovra över unsubscribe-knappen varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Arga rants om mp och f! blir det när det är nödvändigt. Lugnar nog ner sig efter valet, då blir det arga rants om socialistregimen istället.

   Radera
  2. Kan tilläggas, att om media gjorde sitt jobb skulle jag inte behöva ranta. Har egentligen ingen större lust att lägga tid på tokigheterna själv, men desvärre måste man ibland sätta ner foten, även om jag vet att det kostar mig läsare.

   Radera
 4. Nu är det väl andra saker än bara teknik och tillgång som bestämmer oljeproduktionen?

  USA:s kraftiga produktionsökning har kanske fått OPEC-länderna att dra ner lite på produktionen för att inte priset ska sjunka allt för mycket?

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant men ett litet skönhetsfel "och inte USA ökat" ska stå om.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera