Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2014-07-03 11:16

Svenska kronan faller hårt

En effekt på KPI-inflationen har åtminstone Riksbankens chocksänkning av reporäntan. Svenska kronan faller nu hårt på räntesänkningen, vilket kommer dra upp priserna på i princip alla importerade varor.


I skrivande stund stiger EURSEK +1.82%, USDSEK +1.77%, CADSEK +1.93%, DKKSEK +1.83% och NOKSEK +1.34%. 

Uppenbarligen hade inte valutamarknaderna prisat in chocksänkningen.

Vi som har utländska aktier, fonder eller andra utländska tillgångar, t ex guld, blev genast lite rikare mätt i SEK, men vill man konsumera importerade saker för de pengarna var det till ingen nytta.

Guldpriset är nu det högsta på länge för oss svenskar, med ca 290:- SEK per gram.

Ett extra stort grattis till de av mina läsare som låg korta mot svenska kronan på valutamarknaden, vilket jag vet är både en och annan. Med fin hävstång så lär ni tjänat årslöner idag. I övrigt, happy trading. Det rör sig fort på valutamarknaden nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Detta måste väl ligga bakom aktiekursernas rörelse oxå!
  Med stora delar av verksamheten utanför SEK området så bör bolagen värderas i andra valutor, vilket ger till följd en ökning i noteringsvalutan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och exportindustrierna drog i ett svep in mer pengar.

   Radera
  2. ...plus att bankerna får en lägre ränta att jämföra aktiernas avkastning med.

   Radera
 2. Kanske riksbanken får rätt ändå då?
  Om priserna på importerade konsumtionsvaror ökar, så innebär det väl högre KPI inflation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slår inte fullt ut. Betänk att en Kinapryl som säljs för 100:- SEK i handeln (80:- ex moms) säljs för 20:- SEK av importören, som köper in den för 10:- SEK från Kina. 2% svagare svensk krona slår bara med 2. öre på priset innan moms, eller 2.5 öre inklusive moms, dvs en ökning på 0.025% för slutkund. Men visst, det är också en prishöjning.

   Radera
  2. Poängen är att handelns enorma påslag och de höga svenska lönerna gör att KPI-påverkan på svagare valuta blir väldigt liten. Speciellt gäller detta billiga varor, som kläder och mat. Påslagen är procentuellt lägre för kapitalvaror, men där hålls KPI-påverkan nere genom kvalitetsjusteringar.

   Radera
  3. Har du något exempel på kvalitetsjusteringar nedåt?
   Visst förekommer det men det är inte alla som köper det billigaste alltid!

   Radera
  4. Ah, det är klart. Påslagen sker inom landets gränser.
   Tack.

   Radera
  5. 2 % på 10 kr blir väl 20 öre?

   Radera
  6. Cornucopia, jag håller inte med dig. Om företagen i alla led vill behålla samma procentuella marginaler kommer självklart priset för slutkund öka med 2% i ditt exempel, dvs 2kr.
   Vi ser att importören dubblar priset från 10kr till 20kr. Sedan säger vi att det är butik direkt som köper för 20kr och quadruplar (stavning?) till 80kr och lägger på moms.
   Korrekt räkneexempel vid 2% dyrare import blir 10,2kr * 2 = 20.4, 20,4kr * 4 = 81,6. På med moms: 81,6*1,25 = 102 kr.
   En sådan liten ändring kanske företagen inte bryr sig om i första taget.
   Däremot, om kronkursen med tiden blir fortsatt svagare, vilket den rimligtvis kan bli med säkert 10-30% mot de stora valutorna, så kommer det säkerligen få stora effekter.

   Radera
 3. Initialt kan möjligen en del som använder bostaden som bankomat behöva låna mer för att få utländsk valuta inför semestern. Anser att den trötta regeringen måste orka besluta något i rätt riktning för att dämpa bostadsbubblan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Så då blev vårt planerade husbygge genast två procent dyrare.. tror ni att kronan kommer att fortsätta falla eller är detta det nya normala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @S/S Josefin

   Jasså, jaha - har ni fått en offert angiven i EUR då eller? Annars kan man ju förvänta sig att det blir dyrare just pga evt räntesänkning på bolån (i enlighet med landräntemodellen) vad det lider.

   Radera
  2. Kronan har varit i fallande trend mot både EUR och GBP sedan i mars 2013 ungefär.
   Fallit med 20% mot GBP sedan dess, 10% mot EUR.
   Mot USD ca 7% sedan mars i år.
   Trenden kommer fortsätta.

   Radera
 5. Bra för mig som bor och jobbar i euro-land och drar på semester i Sverige imorgon alltså.

  SvaraRadera
 6. " Vi som har utländska aktier, fonder eller andra utländska tillgångar, t ex guld, blev genast lite rikare mätt i SEK, men vill man konsumera importerade saker för de pengarna var det till ingen nytta.

  Guldpriset är nu det högsta på länge för oss svenskar, med ca 290:- SEK per gram.

  Ett extra stort grattis till de av mina läsare som låg korta mot svenska kronan på valutamarknaden, vilket jag vet är både en och annan. Med fin hävstång så lär ni tjänat årslöner idag. I övrigt, happy trading. Det rör sig fort på valutamarknaden nu."

  Vad menar du med kort. Att ha endel av sina placeringar i EUR eller USD? Ja det kanske man gör av andra anledningar än att spekulera i kronkursen. Som du nämnde kan det t.ex. ha att göra med att man räknar med att konsumera importerade saker (vilket hade blivit dyrare ifall man bara hade placerat i SEK).

  SvaraRadera
 7. Äger pund och dollar och har väl fått ihop några månadslöner iaf denna dag. Mitt tips är att kronan fortsätter sjunka under 2014 för att sedan plana ut nästa år. Räntesänkningen är ett rejält svaghetstecken och på pappret inte så långt från euroland. UK däremot tuffar på bra nu efter flera år i recession, och blir ett bra alternativ för inesterare som vill placera i Europa.

  SvaraRadera
 8. Nyss sade de på TV4-nyheterna att den ökade inflationen kommer att minska lånen. Det är väl en sanning med modifikation? Ett lån blir väl bara mindre värt om inflationen överstiger räntan?

  SvaraRadera