Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2014-07-24 09:51

Streamingdöden: Headweb söker skydd mot konkurs

Den stenhårda konkurrensen och intåget av utländska aktörer med muskler, som HBO Nordic och Netflix, har skördat ett streamingoffer. I tysthet inledde svenska Headweb en rekonstruktion den 27:e juni och sökte alltså skydd mot konkurs och sina fordringsägare.


Headweb hade ursprungligen en idé om att använda en form av fildelning för att distribuera köpfilm, men blev ganska omgående i princip en ren streamingtjänst. Men utan någon unik affärsidé och utan något unikt innehåll klarade man förstås inte av konkurrensen från aktörer med större muskler för marknadsföring.

Gissningsvis var HBO Nordics och speciellt Netflix inträde på den strömmande TV- och filmmarknaden i Sverige dödsstöten. I takt med att mediet utvecklats, med t ex Apple TV och även sk "smart-TV", så klarar inte en liten perifer svensk aktör av att leverera de appar som behövs för att märkas på de nya tekniska plattformarna. 

Och då väljs man automatiskt bort, eftersom man inte har något unikt att komma med. Frågan blir också hur länge HBO Nordic klamrar sig kvar, då man visar upp en slående oförmåga att t ex leverera någon app för Apple TV mfl plattformar. Inte något unikt i sig, men tekniskt överlägsna Netflix finns på alla plattformar och blir därmed lätt ett förstahandsval, speciellt vid slötittande.

Headweb gjorde stabila förluster runt 9 MSEK om året 2010 - 2012, men har inte lämnat in någon årsredovisning för 2013 än. Återstår att se vilken svensk aktör som står på tur till slakt. För nog är marknaden överetablerad med Netflix, HBO Nordic, C More, Viaplay, Filmnet, Lovefilm, Film2Home, Voddler, CDON, Apple iTunes Store och SF Anytime, plus TV4 Play, SVT Play mm. TV4 och SVT har åtminstone delvis ett unikt innehåll, även om många serier ganska snart dyker upp på Netflix efter de visats på TV, även svenska storserier som Bron mfl. 

Övriga aktörer har nästan exakt samma utbud, eller överlappande utbud. Exempelvis kan listan göras lång över TV-serier som finns både på Netflix och HBO Nordic, speciellt sedan HBO Nordic börjat distribuera HBO-konkurrenten Showtimes utbud. Exempelvis hittar man både Dexter och Californication på Netflix och HBO Nordic, där HBO Nordic saknar appar till de flesta plattformar. Valet blir då rätt enkelt.

Headweb är alltså just nu under rekonstruktion, dvs försöker förhandla med sina fordringsägare för att undvika konkurs. Men även om bolaget får en ny chans ser det mörkt ut. Hur ska man klara sig i denna mördande konkurrens? HBO Nordic och Netflix har åtminstone egenproducerat unikt innehåll, även om de flesta större HBO-serier återfinns på flera av ovanstående tjänster, och inte ens hålls unikt hos HBO Nordic.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Har haft båda tjänsterna. HBO Nordic via Telia.

  Mina åsikter om dem:

  Netflix - överlägsen teknik - mediokert utbud, dock med vissa guldkorn.

  HBO Nordic - överlägset innehåll - medioker teknik, funkar dock helt ok via Telia IPTV (då får man hela utbudet som ett vanligt programbibliotek i Telias box).

  SvaraRadera
 2. Har knappt tittat på tv-serier det senaste året. Jag får min underhållning via Twitch.tv, en livestreamsida av diverse dataspel. Får lika mycket underhållning, gratis och lagligt, om man gillar den typen av underhållning.

  SvaraRadera