Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2014-07-23 08:33

SEB: Den globala återhämtningen är över - gå ur högriskaktier

SEB släppte den 11:e juli sitt guldägg Quantitative Strategy: GLEI Update - contraction. Man konstaterar att den globala konjunkturcykeln (eng business cycle) har gått in i sammandragning och att världsekonomin kommer sakta in det kommande året. Rekommendationen är att gå ur högriskaktier och tillväxtaktier för att satsa på tryggare kort, då man tror på en börs i kräftgång.


Det hela baserar sig på SEB GLEI - SEB Global Leading Economic Indicator, som i sin tur är en beräknad prognos utifrån OECD CLI - Composite Leading Indicators. OECD:s CLI kallas en av de mest träffsäkra indikatorerna för den globala konjunkturcykeln.

Likt den svenska konjunkturmodell jag skrivit om här på bloggen, så följer marknaderna OECD:s CLI med några veckors fördröjning. SEB har därför skapat sitt eget guldägg, SEB GLEI, som ligger sex månader före OECD:s CLI, och denna säger nu att konjunkturen är på väg neråt de närmaste sex månaderna och indikatorn kommer vara negativ, med -0.2 i december mot +0.6 idag. Detta går mot konsensus på marknaderna, som väntar sig att ekonomin återhämtar sig trots ett svagt första kvartal.

Dock tror SEB inte på en börsnedgång, utan på kräftgång, men att man därmed bör skifta bort från högriskaktier.

Samtidigt prognosticerar man alltså OECD CLI med sex månader på detta vis. Och säger att börsen går som OECD CLI. Fast den här gången är det annorlunda, nu ska börsen inte gå ner, bara stoppa upp. Å andra sidan kanske vi får se ett förlopp som 2003 - 2004, vilket jag pratat om, med en tillfällig tillbakagång innan den riktiga uppgången tar fart.

Sverige är naturligtvis inte världen, men vi kommer inte vara opåverkade av en global ekonomisk nedgång. Speciellt intressant blir det när denna kommer samtidigt som vi får ett regimskifte bort från ansvarsfull ekonomisk politik till vänstersocialism och populism. 

Släng på att Riksbanken redan har sänkt räntan till 0.25%, och alltså saknar vapen, och att bostadsbubblan och hushållens skuldbubbla är på rekordnivåer, så ser läget inte bra ut för Sveriges del. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Då behöver man bara veta vad som för tillfället är högrisk då?

  Det här låter ju positivt
  http://www.csmonitor.com/World/Europe/2014/0722/Did-Putin-just-bring-Russia-in-from-the-cold-video

  SvaraRadera
 2. Sammanfattningsvis, aktuell CLI siffra är från april, så jag antar att SEB säger att oktober kommer vara längre än april. I så fall vet vi i januari nästa år. Eller så menar man att januari kommer vara längre än juli. I så fall vet vi i april nästa år. Hur som helst tror man inte börsen följer indikatorn. Slutsats: sälj högriskaktier.

  SvaraRadera
 3. Vilken återhämtningen?

  SvaraRadera
 4. Hur kan noll tillväxt i BNP / capita vara återhämtning?

  SvaraRadera
 5. "bort från ansvarsfull ekonomisk politik " - om den förda ekonomiska politiken varit ansvarsfull finns det delade meningar om.

  SvaraRadera
 6. Du förvånar Cornu som "Sivan" påpekar, då du skriver : "som vi får ett regimskifte bort från ansvarsfull ekonomisk politik "... Vadan denna tvärvändning? Efter att ha häcklat och kritiserat Borg, för allt annat än en ansvarsfull politik, under så många år?

  SvaraRadera