Cornucopia?

2014-07-16 11:03

Rysk brigad ur mobiliseringsreserven nu i Ukraina

De senaste dagarna har det kommit rapporter om massiv införsel av tung rysk militär utrustning till terroristerna i sydöstra Ukraina. Det handlar om motsvarande en mekaniserad svensk brigad, och utrustningen kommer från Rysslands mobiliseringsreserv, bemannade av ryssar.


Bloggrannen Wiseman har sammanställt uppgifterna i ett blogginlägg idag och ställer sig frågan när är det faktiskt krig. Ryssland vägrar ju erkänna sin del i kriget, och Ukraina vågar förstås inte förklara Ryssland krig. Men stridsvagnar, bandhaubitsar och mekaniserade luftvärnsfordon, samt tillhörande utbildad personal handlar man faktiskt inte från hylla på ukrainska ICA. Istället har materialet hämtats från ryska mobiliseringsförråd, och bemannas av rysk personal.
"Från att till en början ha varit enstaka fordon handlar det nu om större förband. Under tisdagen kom uppgifter om att >30 stridsvagnar, >30 bandhaubitsar och därutöver stridsfordon korsat gränsen, varav vissa fordon med rysk flagg. Det rör sig liksom tidigare dock inte om materiel som återfinns i ryska frontförband utan materiel från 70-talet och som därmed återfinns i motsvarande den ryska mobiliseringsreserven. Dagens förstärkning handlar dock om materiella numerärer som börjar närma sig de som återfanns i en svensk mekaniserad brigad tills dessa försvann."
För lite proportioner så har Sverige 42 stridsvagnar i den svenska krigsorganisationen, och 24 stycken dumperhaubitsar, varav än så länge endast tre levererats till försvaret.

Film på en pluton stridsvagnar och en pluton bandhaubits nedan, åtföljd av en vit lastbil som antagligen agerar tross och TOLO, med ammunition, bränsle och annan nödvändig utrustning.
En liten fotnot.

Jag vill anmäla avvikande åsikt från Wisemans text ovan att utrustningen nödvändigtvis kommer från 70-talet. Fordonen på filmen tillverkades fram till och med 1987 och 1991.

Stridsvagnarna ser ut att röra sig om moderniserade T-64, med aktivt pansar (klossarna på pansaret är sprängladdningar, som sprängs vid kontakt med RSV-pansarvärnsvapen (riktad sprängverkan, eng HEAT), och slår därmed bort den pansarbrytande strålen. T-64 var en revolutionerande stridsvagn på sin tid och världens bästa stridsvagn långt in på 70-talet. Uppgraderingen med aktivt pansar skedde tidigast på 80-talet och att detta är monterat visar på att det inte är okvalificerad utrustning Ryssland skickar in i Ukraina. T-80 är en utveckling av T-64, som var Rysslands modernaste stridsvagn till T-90 förbandssattes runt 1995. T-64 tillverkades fram till 1987.

Även om Ukraina själva har T-64:or, så har Ukrainas armé beslagtagit en av terroristernas T-64:or och serienummer visar att den kommer från den ryska 205:e brigaden (IHS Janes).

Tillägg: Här är ett foto på en av terroristernas T-64:or, efter en intern ammunitionsexplosion orsakad av nedkämpning från Ukrainska försvarets sida. Övriga foton är på terroristernas nedkämpade stridsfordon.

Bandhaubitsarna ser ut att vara 2S1, med en 122mm haubits. Tillverkades fram till 1991.

Kom ihåg att Ryssland bedriver ett aktivt informationskrig och det kommer ni även se desinformationen i kommentarerna nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Ja, Ryssland är för närvarande ett skitland som bedriver utrikespolitik genom att sprida död och förintelse omkring sig. En diktatur som utgör en fara för sina grannar och ett hot mot världsfreden.

  Se om nån kan besvara detta inlägg utan att nämna USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är NATO som bedriver expensionspolitik och hotar Ryssland allt mer genom att efter kalla krigets slut inringa Ryssland militärt. Den ryska reaktionen är fullständigt förutsägbar. Ryssland är ett land som bryr sig om den ryska befolkningen, också när den befinner sig utanför Ryssland. Allt som skett har hittills varit tämligen förutsägbart.
   Min gissning är att Ryssland kommer att stötta frihetskämparna i östra Ukraina till dess revolutionsregeringen i Kiev går med på någon form av utökat självbestämmande för de områden där många etniska ryssar bor. Ryssland vill inte annektera de östra delarna utan istället ha kvar det inflytande det innebär att ha en stor rysk befolkning i Ukraina. Vad Ryssland antagligen inte kan gå med på är ett Ukraina som riskerar att låta Nato komma in och ytterligare ringa in Ryssland och närma sig Moskva.

   Radera
  2. Jaså, tycker det verkar som det är Ryssland som invaderat och annekterat en del av Ukraina (Krim) och nu bedriver krig i Ukraina. NATO syns inte till.

   Radera
  3. RB, vad hade hänt om Ryssland hade gått med i NATO, eller rentav EU?
   i EU hade Ryssland haft en hel del saker att bestämma om tex, i och med att landet är a) stort på alla sätt och vis, b) det hade varit knappast ett problem att diskutera saker.

   P.S Idag förefaller ett Ryssland som EU-medlem väldigt väldigt långt bort. Men det var knappast något som verkade omöjligt för 10 år sedan när EU expanderade.

   Radera
  4. Kanske dags att kalla sakerna vid dess rätta namn, RB?
   Rysslands aktivitet kan inte uppriktigt kallas att stötta frihetskämpar, det är ju snarare de som har initiativet. För de som inte har begripit det ännu bör än en gång strykas under att Ryssland har haft 20 år på sig att reagera på att Ukraina är självständigt. Att de agerar nu beror endast på två saker; militär kapacitet efter kraftig upprustning samt en imperialistisk regim.

   Radera
  5. Idissla gamla lögner som det där med att världens till ytans största land med grannar som t ex Nordkorea på nåt sätt skulle vara omringat av NATO impar nog fan inte på nån.

   Radera
  6. Lite konstigt att ett skitland drar till sig ledarna för ett av världens just nu mest framgångsrika land (och då menar jag inte bara i fotboll). Merkel sågs tillsammans med ryska ledare vid många tillfällen i Brasilien.

   Radera
  7. Vad är det för konstigt med det?

   Radera
  8. Jag förstår inte riktigt. Om inte rebellerna har folkets stöd är det väl bara att vänta ut dem tills folk tröttnar? Att bomba sönder bostadskvarter och infrastruktur tyder ju på ett regelrätt hat mot folket i regionen, och är ju då ett bevis på att upproret är befogat?

   Radera
  9. RB: Är inte detta expansionspolitik då?

   http://rt.com/news/173092-russia-sigint-facility-cuba/

   Radera
  10. @Markus

   Hett tips: Att framhålla sin egen oförståelse och icke-intelligens är inte ett bra sätt att argumentera.

   Radera
  11. "Hett tips: Att framhålla sin egen oförståelse och icke-intelligens är inte ett bra sätt att argumentera."
   Ben, att inte möta argumenten är ett ännu sämre sätt att argumentera.

   Radera
  12. Är rysktalande tanter på youtube bra argumentation?

   Radera
  13. @Markus

   "Jag förstår inte riktigt. Om inte rebellerna har folkets stöd är det väl bara att vänta ut dem tills folk tröttnar? Att bomba sönder bostadskvarter och infrastruktur tyder ju på ett regelrätt hat mot folket i regionen, och är ju då ett bevis på att upproret är befogat?"

   Jag ska förklara. Blogginlägget handlar om att Ryssland har skickat in stridsfordon och artilleri i östra Ukraina, det är ett grovt brott mot folkrätten. Svensk säkerhetspolitik bygger på att det finns en internationell tilltro och respekt av folkrätten, där FN är den enda organisation som efter beslut kan ingripa i andra länders angelägenheter. Om Ryssland planerat och kontinuerligt bryter mot folkrätten är det således ett hot även mot Sverige på samma sätt som Sverige tidigare var militärt hotat av Sovjet.

   Radera
  14. Emil, att bomba civila är också ett brott mot folkrätten.

   Radera
  15. Om det föreligger misstanke om folkmord eller kemisk krigsföring skall sådant framföras till FN som kommer att agera.

   Radera
  16. @Emil

   Du låter lite naiv när du tror att FN per automatik kommer att agera (hur?) bara för att man framför misstanke (till och med befogad sådan) om detta. Det är inte troligt att FN kommer göra ett skvatt med tanke på rysslands ställning i säkerhetsrådet - de kommer säkert lägga in sitt veto om eventuell resolution.

   Med tanke på rysslands storlek så kommer nog ingen annan göra något heller med mindre än att ryssland trampar någon tillräckligt mäktig på fötterna först.

   Radera
  17. @Markus:

   Argumentet "jag förstår inte" är så urbota korkat att det inte behöver bemötas. Återkom när du kan föra ett logiskt och sammanhängande resonemang istället för att beklaga dig over din undermåliga förståndsgåvor.

   Radera
  18. Ben, jag förstår i alla fall bättre än vad du kan läsa. Det är uppenbart.

   Radera
  19. ...säger killen som inte kunde hitta textningsknappen på Youtube. Bra där, Markus. Låt för all del andra avgöra vad som är "uppenbart". Dina förståndsgåvor är ju som du själv säger lite klena.

   Radera
 2. Det intressant är om man följer utlänska medier (Reuters, mm) så skriver de som en självklarhet att ryssarna krigar mot Ukraina.

  Sedan kräver Putin att de skall vara med i Fredsförhanldingarna mellan Ukraina och terroristerna.

  Mina kontakter i Luhansk har för tillfället flytt när tvångsrekryteringarna började. De blev dessutom avskedade från sitt jobb när Terroristerna behövde kontorshuset till något. Huset ligger i ett bostadsområde.

  SvaraRadera
 3. Lämpligt vald tidpunkt kan man tycka. Putin & Co hoppas nog att Rysslands fortsatta destabilisering och, får man förmoda, kommande ockupation av Ukraina, ska glömmas bort lite i skuggan av situaationen i Israel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför Europa kan (obs! kan) göra rätt stor skillnad om Europa vill, och inte låter sig splittras av manipulation och osäkra olika egenintressen. Att Europa inte är militärt enat betyder inte att det är svagt och inte kan göra något.

   Radera
 4. Den skrattretande videon från mongoloiden Kurginyans besök i Luhansk (var det va?) är också upplysande förresten Han sitter i videon och erkänner öppet att de fått massor med hårdvara från Ryssland, och surar för att de lämnat kvar dem vid sin reträtt. Och så frågar han Pavel GUbarev "vem fan är du?" vilket är lite roande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben, jag tror de flesta vid det här laget har förstått att rebellerna får stöd från Ryssland, det är ingen nyhet längre.

   Radera
  2. Jag är inte säker på vilken Kurginyan du menar Ben, men om du menade Sergei Ervandovich Kurginyan (första som dök upp när man googlade efternamnet) så är jag hyfsat säker på att han inte är mongoloid...

   Radera
  3. No shit sherlock? Han resonerar som om han vore det i alla fall, men det kan ju vara nåt annat mentalt handikapp.

   Radera
 5. Vad västmedia skrev om / Vad ryssen gjorde.
  1956 Suezkrisen....... Ryssen in i Ungern.
  1968 Sexdagarskriget........ Ryssen in i Tjeckoslovakien.
  1979 Revolution i Iran, gisslan, Eagle Claw osv....... Ryssen in i A-stan.
  2014 Allmänt stök i Gaza, som vanligt....... Ryssen in i rejält i Ukraina
  2014 Ryssen slickar Mainstay som "Ghostrider" över Östersjön och skrämmer skiten ur charterplanen......... ICA i Ukraina utökar utbudet med bandartilleri, salvpjäser och långräckviddigt luftvärn.

  SvaraRadera
 6. Detta hittade jag på Mises.se: http://www.mises.se/2014/07/02/den-oanstandiga-tystnadens-politik/
  vilket visar att man kan se konflikten ur lite olika synvinklar. En rad rätt brutala övergrepp från Ukrainas sida har trots allt begåtts mot civila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också den där artikeln var rätt bra. Oavsett vilket lag man hejar på så tycker jag diskussionen överlag är lite väl svart eller vit.

   Radera
  2. Den innehåller faktafel, bl a. Ryska språket är inte och har inte varit förbjudet t ex.

   Oavsett vilket lag man hejar på bör man inte bygga sin uppfattning på lögner.

   Sen tror jag inte heller det är särskilt många som ogillar Putin pga att Ryssland "besegrade Karl XII".

   Radera
  3. M h t kvaliteten på artikeln förutspår jag Nikodemus Ungh (vilket j-a namn!) en strålande framtid!

   Vid stekbordet på McDonalds, alltså.

   Radera
  4. "Sen tror jag inte heller det är särskilt många som ogillar Putin pga att Ryssland "besegrade Karl XII"."
   Kanske Carl Bildt, som tillhör en gammal militärsläkt?

   Radera
  5. Eller inte. Du får väl fråga honom. I vilket fall som helst är det bara korkad spekulation, inget att bygga resonemang på.

   Radera
  6. Om man bortser från att hon har glasögon modell "Andrei Tjikatilo" så framlägger Novodvorskaya här ett ganska rimligt och resonligt resonemang:

   https://www.youtube.com/watch?v=QCjiNIacPuM

   Radera
  7. Är du snäll och översätter?

   Radera
  8. Från engelska? Nä, nån måtta får det vara. Engelska ingår i grundskolan för fan.

   Radera
  9. Om den människan talar engelska, pratar min katt serbokratiska.

   Radera
  10. Det finns engelsk textning inbäddad, ljushuvud. Kan du bara hitta knappen så är det fixat men jag är inte hoppfull.

   Radera
  11. Textningen fungerade inte förut, men gör det nu. Tanten verkar lite gaggig, men det kan ligga en del vettigt i vad hon säger.

   Radera
  12. Ha ha, ja, textningen försvann och dök upp igen. Så var det. Vi säger så.

   Radera
 7. Jag tycker vi borde börja gränshandla mer fritt här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att Sverige också behöver handla lite snabbt på den så omtalade ukrainska ICA butiken? Riktig marknadsmässig off-the-shelf.

   Radera
  2. Grejerna är nog köpta på taxfree m h t att det suttit ryska tullsigill på dem.

   Radera
  3. Har själv länge önskat mig en egen luftvärnskanon (måsarna vid sommarstugan är jävligt jobbiga).

   Radera
  4. Det skulle passa bra med (lösryckt från Jägarchefens artikel) "..Försvarsberednings ordförande Cecilia Widegren påtalar att det är aktuella händelser som måste styra Försvarsmaktens utveckling". Behöver vi lite högre operativ förmåga så behöver vi bara handlar på ICA.

   (Obs! Ironi.)

   Usprunglig källa till det lösryckta citatet: Jägarchefen http://jagarchefen.blogspot.se/2014/07/marginaliseringseffekten.html.

   Radera
  5. @markus:

   Det är bara att utropa sommarstugan till egen republik och ljuga ihop lite övergrepp, så kommer nog bössan i paket med ryska postverket.

   Radera
 8. Som stridstross (den vita lastbilen) verkar iaf inte någon Kamaz eller Ural duga utan en svensk Scania skall det vara för att få med underhållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar stulen? Den har konstig kamo-målning annars...

   Radera
 9. Lite O.T:
  BRICS utmanar västvärlden:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5915039
  Början på slutet på USD som hårdvaluta? Eller hur skall man tänka här?
  Är det därför dessa länder handlar massor av guld? Intressant om Cornu tog upp en tråd om detta...

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. eller dum och dummare....

   Radera