Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2014-07-03 10:12

Riksbanken chocksänker räntan till 0.25%

Riksbanken har blivit helt desperat efter sin jakt på att få igång den svenska KPI-inflationen, och chocksänker sin styrränta, reporäntan, från 0.75% till 0.25%. Det innebär bland annat inlåningsräntan  sänks till -0.5% och det kostar alltså bankerna pengar att deponera pengar hos Riksbanken över natten.

"Konjunkturen fortsätter att stärkas i svensk ekonomi. Men inflationen har blivit lägre än väntat och inflationstrycket bedöms vara tydligt lägre jämfört med bedömningen i april. Riksbankens direktion anser att det krävs en ännu lägre ränta för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent. Reporäntan sänks nu med 0,5 procentenheter till 0,25 procent samtidigt som räntebanan revideras ner påtagligt. Först i slutet av 2015 väntas reporäntan höjas." - Riksbanken
Men frågan är om detta ens hjälper? Vi sitter antagligen fortsättningsvis fast i en likviditetsfälla, där de billiga krediterna åker in i tillgångar som en tävling om vem som kan bjuda mest för en befintilig bostad, eller för den delen aktiemarknaden.
Aktuella BNP-prognoser.

Eftersom tillgångar inte räknas in i KPI-inflationen kommer därmed inte inflationen ta fart. Riksbanken själva tror att KPI slutar på -0.1% för 2014, 1.3% för 2015 och 3.0% för 2016, dvs över det godtyckliga målet på 2.0%.

Räntevapnet är nu uttömt och Riksbanken är nu meningslös ur penningpolitisk synvinkel om man härnäst inte ska börja trycka digitala pengar och köpa obligationer på finansmarknaden för...

Samtidigt sänker Riksbanken sin BNP-prognos för 2014 från 2.7% tillväxt till 2.2%, men höjer något för 2015 och 2016. Sammanlagd snittprognos för 2014 är nu 2.6% i medel och 2.7% i median. Graf över aktuella BNP-prognoser bifogas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Så länge räntan är så här låg är det svårt att se att börsen / bostadsmarknaden ska ner.
  Finns ju inga alternativa placeringsmöjligheter för allt kapital.

  SvaraRadera
 2. Oh. Nej. Det här kunde knappt bli värre.
  Håller helt med dig. Risk för en tjurrusning rakt över kanten när man hägrar en bro rent ekonomiskt för bostadsbubblan.
  Mökligen är det faktiskt läge nu att införa sucessiva amorteringskrav just för att undvika ytterligare förlängning av lånefesten. Men osäkert att det hjälper.

  SvaraRadera
 3. "Riksbanken har blivit helt desperat" - ja instämmer och ordet desperat är i underkant. Vansinnet eskalerar. Nu är man vid vägs ände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan ju fortfarande sänka mer, trycka lite mer pengar eller göra lite stödköp. Långt kvar till vägs ände...

   Radera
  2. Sänkningen idag måste väl ses som en besvikelse för alla oss som hoppades på negativ ränta.

   Radera
  3. Observera dock att både riksbankschefen och vice riksbankschefen reserverade sig mot beslutet. Den korrekta beskrivningen torde därför vara; Delar av riksbankens direktion har blivit helt desperat och gjort uppror mot ledningen .

   Radera
  4. @Linus

   Det är nog inte så långt (dock en bit kanske) kvar. Riksbanken kan förvisso sänka räntan ett par snäpp till då iaf utlåningen sker till en högre ränta och inlåningen till lägre, men det säger sig själv att ifall man sänker den så långt att räntan blir negativ även för riksbankens utlåning så har man ju gett bankerna fri tillgång till riksbankens sedelpress.

   Man får då se vilka verktyg riksbanken har bortsett från reporäntan att föra sin penningpolitik.

   @alag

   Inlåningsräntan är 0.75%-enheter lägre än reporäntan, om någon (vem?) hoppats på negativ ränta där så har de fått sin önskan i uppfyllelse.

   Radera
 4. Det blir en liten devalvering av SEK.(1,7%)
  Så all import blir dyrare vilket ger inhemsk produktion en fördel.
  Huspriserna påverkas dock inte av denna devalvering eftersom byggmarknaden fortfarande är lokal.
  Kanske polackerna som bygger vill ha mer i lön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken inhemsk produktion? Råvarukolonin Sverige?

   Radera
  2. Du lever i en förgången tid Dr Syn. Råvaror utgör en allt mindre del av vår ekonomi. Det som växer snabbast är tjänsteexport. (Fast det är mängder av polacker som bygger i Stockholm)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. En stor del av vad som tillverkas i landet går på export, det är speciellt sådana saker som "svensson" aldrig har hört talas om eller sett, utrustning till olika processindustrier, paketeringsutrustning, maskiner till gruvor m.m. En stor del går till Kina och andra "nya" ekonomier.

   Radera
  4. Nja tjänsteexporten ökar snabbt sedan mitten av 90-talet och visst betyder turismen inklusive norrmännens inköp en hel del. I förgår var Stadsgården packad med kryssningsfartyg och minst ett låg ankrat utanför kajen. Vet att du brukar avfärda enskilda iakttagelser men kryssningsfartygen har ökat länge.

   Vår tjänsteexport till Saudiarabien är stor och en betydande del där är intäkter till Telia. Vet att just intäkterna fört data & telekommunikation ökar mycket.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. @Lars Sundberg 11:46
   Och varför är just exportföretagens väl och ve en helig ko? Vad jag vet så syns dessa vinster sällan i hushållens plånbok? Eller har du fastnat i tankebarnorna liknande det sk. hästskitsteoremet?

   Däremot drabbas hushållen hårt av en svag krona eftersom vi importerar det mesta som vi behöver i det dagliga livet.

   Radera
  6. Kan vi inte satsa på vågkraftverk i fartygslederna i skärgården som ytnyttjar vågsvallet från kryssningsfartygen?

   Radera
 5. Riksbanken skriver:..."Med en låg ränta länge brådskar det för andra politikområden att hantera riskerna med hushållens skuldsättning och utvecklingen på bostadsmarknaden. För att minska riskerna räcker det inte enbart med åtgärder som stärker motståndskraften i banksystemet utan det krävs även åtgärder som riktas direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Utan ytterligare åtgärder ökar risken för att samhällsekonomin utvecklas på ett sätt som inte är långsiktig hållbart,...."

  Trycket ökar på den trötta regeringen att ta hand om bostadsbubblan, men regeringen vill nog lämna det till nästa regering. Tycker denna försummelse under lång tid att göra något åt bubblan borde uppmärksammas mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Nar rantan ar noll har "pengar pa banken", din bostad och dina aktier _INGET_ varde _I OBELANADE PENGAR_ (sedlar, guld och Bitcoin) for de genererar ingen ranta oavsett rantekursen.

  Nu dor den globala bank ekonomin och det kommer att bli bank runs inom kort. Riksgalden avvecklar riksgalds spar med argumentet: "Vi behover inte dina pengar, nar vi kan lana nya frasha kronor till lagre ranta".

  Men belanade pengar ar inte samma sak som obelanade pengar, det forstar inte ens folk med lang utbildning.

  Jag vet inte om jag ska skratta eller grata, speciellt nar cornu ar emot Bitcoin for att skapa debatt som genererar Google reklam bank SEK samtidigt som han far betalt i detsamma for att vara for guld.

  Denna penga-karusell snurrar bade for fort (inflation) och for langsamt (deflation) samtidigt, vi far se om barnen slungas ifran sina hastar eller om snurran bara stannar och ingen har rad att betala nasta tur.

  Bada kommer formodligen att handa men inte samtidigt pa samma karusell. Nicole Foss och cornu tror pa att lane karusellen stannar; sen hyperinflation nar det blir gratis att aka och tillslut FIAT kollaps.

  Men bada hander samtidigt as we speak i olika karuseller. Spanningarna i de tektoniska FIAT plattorna (belanade/obelanade) ar nu jattenara en jordbavning, eller sa kan vi leva sa har i flera decennier? Vad tror ni?

  Jag tror inte att det kommer bli krig, vilket det borde bli, for vi har inte tillrackligt med energi (= pengar) for att kriga.

  Bara sedlar, guld och bitcoin ar hursomhelst riktiga pengar fr.o.m nagra ar tillbaka i den ordningen.

  SvaraRadera
 7. Antingen så överskattar man gravt reporäntans inverkan, eller så viker man sig för det mediala trycket från överbelånade journalister. Sänkningen må vara stor procentuellt sätt, men är bara några hundringar per miljon för BLT.
  Politikernas oförmåga, eller rättare sagt ovilja att agera i tid har de senaste åren styrt in Sverige på ett sluttande plan...
  Hej vad det går bra för Sverige

  SvaraRadera
 8. Hurra! Nu har vi råd att låna ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, en kund hos Swedbank kan nu efter sänkningen med 0,1 procentenheter på 3-månadersräntan, som motiveras med riksbankens sänkning av reporäntan, låna nästan 4% mer till samma månadskostnad.

   Trevligt!

   Radera
 9. Det närmast självklara är att makthavarna håller räntan låg och tycker pengar, tills de förlorar sitt värde med åtminstone några hundra procent inflation, så att skulderna blir hanterbara och pensionärer och andra sparare blir blåsta. På så sätt gör Riksbanken rätt. Man följer USA och EU. Sverige är inget Schweiz. Så nu har jag fått rätt en gång till. Cornu kanske är ”chockad”.

  Man kan rent hypotetiskt starta en konkurslavin genom att höja räntan, vilket är den klassiske moralistens dröm. Gamla tider kommer åter, tror dom. Tillgångarna blir då än mer koncentrerade. De äldre och rika blir än rikare. Unga personer med skulder blir luspanka. Staten kan i och för sig ta tillgångar genom extrema skatter, vilket också moralister föredrar.

  Alternativt blåser man pengarna värde på en gång genom att dela ut minst några årslöner till alla att sätta sprätt på. Bankernas värde minskar då rejält. Gamla tider kommer aldrig tillbaka och samhället kollapsar lika säkert. En restkultur bör man verkligen räkna in i allt. Det blir bara en lite mindre kraschlandning.

  Pengarna har inte så stor betydelse i det hela, utan det är fysiken som styr, vilket moralisten också har svårt att förstå. Restkulturen och stenålderns återkomst har dom också svårt att fatta. Inger parti i Almedalen verkar ha detta på sitt program.

  SvaraRadera
 10. Jaha, känns ju sådär när man hyr bostaden men sparar för att kunna köpa (hus).

  SvaraRadera
 11. Det verkar som vi är på väg ner i en japan situation. Time for some swedish QE

  SvaraRadera
 12. “Thinking sucks” -Beavis
  “Work sucks, let’s go break something” -Butthead

  SvaraRadera
 13. Bra att Riksbanken visar att dom inte tänker ta ansvar för hushållens höga skuldsättning. Reporäntan är ett alltför trubbigt vapen för detta ändamål. Nu sätter man press på politikerna att få kontroll över skuldsättningen. Bra!

  Trappa ned ränteavdraget. Trappa upp amorteringskrav. Höj kravet på kontantinsats.

  SvaraRadera