Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2014-07-01 18:35

Radiotjänst skickar ut bluffakturor

Trots den vägledande domen som förkastade att datorer är att likställa med TV-mottagare, så fortsätter Radiotjänst i Kiruna AB att skicka ut bluffakturor, där det står att man ska betala TV-avgift för att man äger en dator.

Framsidan på fakturan med
datumet 2014-06-23
Domen föll den 13:e juni, och en faktura där dator, surfplattor och mobiltelefoni anges som skäl till att man måste betala TV-avgift bifogas detta blogginlägg.

Fakturan är daterad den 23:e juni och på baksidan står följande:
"Exempel på TV-mottagare är [...] dator och surfplatta med internetkoppling."
En ren lögn och således en ren bluffaktura.

Dessutom har man längst ner en omfattande text, som jag inte citerar, som förtydligar att dator och surfplatta absolut är belagda med TV-avgift. Därtill hotar man i texten med polisanmälan om man avanmäler, trots att man bara har dator.

Baksidan ser ni nedan, med dator och surfplatta-texten inringad. Det råder inget tvivel om att Radiotjänst här vilseleder konsumenterna.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Underbart...!!
  Kanske är ett afrikabrev... Eller vad det heter.
  En bluffaktura vars postgironummer inte alls är Radiotjänst...
  Det är ju sommar...

  Det roligaste i den vägen jag hört var han som delade ut inbetalningskort till "Djuren vänner"...
  Notera att ett -s- fattas....

  Man kan ju kalla sig Radiotjänsten.....
  Eller nåt....

  Förresten det blev nog mycket pengar på kontot för "Djuren vänner".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte det hade varit mer accepterat men det är allt radiotjänsts plusgironummer.

   Radera
 2. Skämt åsido. Jag fick nyligen en sådan här faktura. Har endast haft dator (jobbets dessutom). Ska man betala det här eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du betalt innan, så behöver du nog bestrida fakturan med hänvisning till domen.
   Annars bara kasta den, står inte skrivet nånstans att man måste läsa post från Radiotjänst eller öppna dörren för dem.

   Radera
  2. Nej du är inte skyldig att betala för jobbets saker. Den drog dom för mig när det fortfarande var ett giltigt skäl ifall man hade smartphone och internet men jag förklarade gladeligen att både telefon, hemdator och internetuppkoppling stod på jobbet så dom kan ta och ringa dom istället. Hota att anmäla dom för bedrägeri ifall dom börjar med något dylikt.

   Radera
  3. @Confucius

   Problemet för den som får fakturan är troligen att denne har anmält TV-innehav. Att bestrida fakturan är nog inte rätt väg att gå (inte ens med hänvisning till domen). Det du behöver göra är att avanmäla TV-innehav, dessutom skall du kräva att avanmälan sker retroaktivt då anmälan baserades på felaktig information från radiotjänst. Vidare bör man dessutom kräva tillbaks TV-avgift man redan har betalt (skall man vara riktigt elak så meddelar man inte sitt bankkontonummer så de får betala för en utbetalningsavi).

   Radera
  4. Du ska inte betala ring deras kundtjänst och förklara. Dem är medgörliga nu efter stormen dem haft sedan domen föll.

   Radera
  5. Ringde dit en gång förra vecka. 9 timmars telefonkö, bara för att bli "bortkopplad" så fort jag ställt min fråga. De gör allt för att slippa behandla folks ärenden just nu.

   Radera
  6. agazza: Det där är inte korrekt. Privatpersoner var fram till nyss licenspliktiga om de hade jobbdator med sig hem. Förvaltningsrätten i Luleå kom fram till följande i ett uppmärksammat fall för ett år sedan:

   ”Vem som äger/tillhandahåller den avgiftspliktiga utrustningen som finns i XX:s hushåll har ingen betydelse. En dator som finns i ett hushåll kan inte anses vara arbetsgivarens egendom och falla under deras radio- och tv-avgift om den finns och används i ett hushåll där internetuppkoppling finns.”

   Läs mer på IDG:
   http://techworld.idg.se/2.2524/1.513090/ska-privatpersoner-betala-tv-avgift-for-foretagets-datorer

   Radera
 3. Bör logiskt sett falla under brottsbalken, 9 kap.

  "1 § Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år.

  För bedrägeri döms också den som genom att lämna oriktig eller ofullständig uppgift, genom att ändra i program eller upptagning eller på annat sätt olovligen påverkar resultatet av en automatisk informationsbehandling eller någon annan liknande automatisk process, så att det innebär vinning för gärningsmannen och skada för någon annan. Lag (1986:123).

  2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till skadans omfattning och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för bedrägligt beteende dömas till böter eller fängelse i högst sex månader."


  Frågan är nu om Radiotjänst uppsåtligen (med b.la. Eva Hamilton som ordförande) har underlåtit sig att ändra i den automatiska process som fakturautskicken bygger på. Det är ju som bekant styrelsens ansvar att lagar och regler följs.

  Om någon fått en sådan faktura och saknar TV, bestrid den och polisanmäl styrelsen (vilket också är bra ur inkassosynpunkt). Kom ihåg att du även retroaktivt skall få tillbaka din TV-avgift.

  SvaraRadera
 4. De sitter i Kiruna!
  Nyheter når inte så långt bort så snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det finns inget teh internetz så nära nordpolen! Och brevbärarna antingen fryser ihjäl eller blir uppätna av isbjörnar när de försöker nå dit med posten/tidningen!

   Radera
 5. Jag gjorde misstaget att tala om för Radiotjänst att jag har en dator som är konstruerad för att INTE kunna ta emot TV-sändningar (t.ex. inget ljudkort). Ordet INTE hörde de inte, så nu har jag skickat ett brev med begäran om avregistrering (jag har ingen TV) plus krav på återbetalning av de två betalade avgifterna. Jag håller inte andan i väntan på svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar säga att jag är elallergiker när de ringer och de få gånger som jag varit dum nog att betala tv-licensen har jag skickat brev till dem och hänvisat till en paragraf i tv-lagen som hävdar att jag avlidit. Det är inte svårare än så. Ringer de ofta så är det bara att hota med polisanmälan rörande trakasseri.

   Radera
 6. "Har du TV?" - Nejförihelvete! - Enligt min lokala spåtant kan strålningen från en TV förstöra min foliehatt. "Eh, du har alltså ingen TV?". - Absolut inte. "Nehej, tack då *klick".

  SvaraRadera
 7. Jag ringde radiotjänst i måndags och sade upp vår TV-licens som vi betalat sedan februari. Ville även ha tillbaka pengar för att vi inte haft någon TV. Enligt den jag pratade med hade vi skrivit under att vi hade en TV, men var välkomna att göra en rättssak av det hela. ... Kul..

  SvaraRadera
  Svar
  1. @S/S Josefin

   Problemet när man betalt pengar till någon är att rollerna omvänds. När ni väl har betalt pengar till radiotjänst så kommer det vara ni som måste rikta krav mot dem för att få tillbaks dem. Det är ju en anledning till att man inte skall betala kontrollavgift för olovlig parkering om man skall bestrida p-boten.

   Det tragiska i sammanhanget är att radiotjänst (per definition ett vinstdrivande företag) har tilldelats (ganska långtgående) myndighetsbefogenheter.

   Jag tycker att ni bör stå på er - ni har ju (som jag förstått det) erkänt TV-innehav på felaktiga grunder. Dessutom så kan man ifrågasätta ifall det räcker, har ni i anmälan erkänt TV-innehav eller var det bara innehav av dator eller liknande som erkändes? Jag tolkar inte lagen som att de per automatik får rätt att ta ut avgift bara pga anmälan, den måste även avse något som är licenspliktigt - vilket man som sagt kan fråga sig.

   Radera