Cornucopia?

2014-07-30 16:01

Pinsamt hemligt använt igen - främmande makt kränkte svenskt luftrum

Schibsted/SvD (eller var det Bonnier/DN?) har kommit över en hemligstämplad rapport om att utländskt statsflyg (=militärt flyg) avsiktligt kränkte svenskt luftrum den 17:e juli. Inget svenskt flyg skickades upp för att avvisa kränkningen.


Rapporten är alltså hemligstämplad. Journalister i Sverige har (något förenklat) rätt att berätta om innehållet i hemligstämplade rapporter, men får inte citera eller visa rapporten. 

Det handlar inte heller om en liten felflygning.
"Flygplanet befann sig som längst 55 kilometer in i svenskt luftrum. Enligt försvarsmaktens rapport gjordes ingen markering från svenskt håll mot överträdelsen. Totalt flög planet 21 mil i svenskt luftrum."
55 kilometer in i luftrummet, 210 kilometer i sträcka. Territorialvattengränsen är 22 km ut från kusten, så 55 kilometer in är flera mil in över fastlandet - tror inte det finns 55 km sammanhängade skärgård, t ex är det en bit internationellt vatten mellan Gotska Sandön och Landsort (väl?).

Varför hemligstämplar man detta? Främmande makt vet bevisligen om vad de gjorde och att ingen incidentberedskap skickades upp, svenska försvarsmakten vet bevisligen om vad som skedde och att man inte skickade upp incidentberedskap. Svaret är helt enkelt att incidenten är PH - Pinsamt Hemlig och hemligstämplats mot svenska folket.

Man vill helt enkelt inte berätta för skattebetalarna att man har semester och att vi inte får incidentberedskap 24/7/365. Alla andra inblandade vet trots allt vad som hände.

Överlag finns det massor med hemliga saker i Sverige, som bara är hemliga för svenska folket. Luftstridsledningscentralerna är exempel på detta, då främmande makt, inklusive Ryssland, under den strategiska blackouten fått besöka dessa. Men de som betalar för anläggningarna, dvs skattebetalarna, ska inte ens få reda på var de ligger.

En möjlig förklaring till PH-stämpeln kan förstås vara att man vill dölja verkligt hemliga rapporter i ett berg av meningslösa hemligstämplar. Läckan av rapporten kan rent av vara avsiktlig maskirovka för att dölja något annat, allvarligare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Det var säkert såna där vita heterosexuella medelålders män. Ena dagen kränker de invandrare, nästa dag luftrummet.

  SvaraRadera
 2. Nationaliteten borde väl någon kunnig person kunna räkna ut från uppgiften att “Längre fram i rapporten framgår att det berörda landet tidigare har eller har haft ett tillstånd att flyga i svenskt luftrum, men att det tillståndet inte gällde den aktuella flygplanstypen.” Då kan man kanske också få en indikation på varför denna “kränkning” är så pinsam. Flygrutten redovisas i DN:
  http://www.dn.se/nyheter/utlandskt-flygplan-krankte-svenskt-luftrum/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tidigare haft tillstånd att flyga över Sverige.
   Kom senast från Lettland (ett NATO-land)
   Ville flyga över Visby och Jönköping.

   Allt tyder ju på att det är ett NATO (och då amerikanskt) plan.

   Har ett svagt minne av att Sverige fick möta upp ett Amerikanskt militärflygplan för något år sedan med Gripen? (Det rörde sig om ett transportflygplan). USA var lite buttra den gången.

   Någon som glömt att berätta för hela USA:s försvarsmakt att Sverige inte är med i NATO ... . ÄN!!!

   Radera
  2. Kan lika gärna vara Dansk/Norsk eller Baltisk. Skall dessutom inte vart något militärflyg utan snarare diplomater/regeringstjänstemän. Det utan obekräftade källor.

   Radera
 3. Mmm. Så kan det gå om man blott har luftvärnsskydd över....Halmstad.

  -Hur många HAWK system kan vi i dags dato skrapa ihop? Borde inte de i så fall vara på ett betydligt mer strategiskt ställe än i plåtskjul på LV:s materielgård?

  SvaraRadera
 4. Men det som ryssarna vet om har väl förhoppningsivs blivit modifierat?
  Var på Hemsö-fästning i förra veckan och där visade man ju vad som var tillbyggt efter att Stig Vennerström sålt hela ritningen första gången.

  Oavsett ett intressant besök som kan rekommenderas.

  SvaraRadera
 5. Kan man inte bjuda in gränskränkarna till samtal? Ta en fika tillsammans? Försvarsledningen kan väl bli lika moderna som polisledningen,

  http://hd.se/landskrona/2014/07/28/polisledning-ville-bjuda-in-till/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och eftersom man redan vet vilka det är kan man ju lika gärna stanna på basen och skriva en rapport istället för att konfrontera.

   Radera
 6. Nu vet jag inte vem som hemligstämplar diverse rapporter men borde det inte ligga i militärens intresse att göra denna rapport synlig och skylla på pengabrist? Enkelt sätt att få opinionen på sin sida.. Fast mängden information som har "läckt" kanske räcker? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det ligger i militärens intresse beror väl på vilken nationalitet det var på planet?

   Radera
 7. Tja, situationen är precis som i Asterix och Britterna, hur britterna förlorade mot romarna: de tog paus kl 5 varje dag för att dricka varmt vatten (te fanns inte då) och sedan ledigt över veckoslutet. Då beslutade den store strategen Julius Cesar att anfalla kl 5 varje dag samt på helgerna. Och snart var hela Britannien ockuperat...

  SvaraRadera
 8. "Överlag finns det massor med hemliga saker i Sverige, som bara är hemliga för svenska folket. "

  Att Sverige egentligen inte var neutralt under hela efterkrigstiden är väl ett bra exempel på detta.

  SvaraRadera
 9. Nästan så att alla gissningar nu för tiden riskerar att få foliehatt, det är tråkigt. Även varför man skulle hemligstämpla mer än nödvändigt. synd för det är en viktig diskussion. Det var väl i samband med mordet på JFK myndigheterna (med media) började smutskasta ordet på våra försök att hitta sanningen.

  Jag kommer alltid ha foliehatt men det kanske finns gränser, lämnar dock alltid någon promille åt det osannolika... Blir sällan helt överaskad. För nyfiken för mitt eget bästa men det har ju resulterat i en del bra saker med. Man kan ju inte köpa den officiella versionen med hull och hår, det känns inte bra. Synd att man skall behöva ta skit och skämmas för det hela tiden bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nille du har ingenting att skämmas för, de som accepterar de officiella rapporterna med hull och hår är de som har anledning att skämmas. Stå på dig, vår skara växer.

   Radera