Cornucopia?

2014-07-08 13:02

Om makthavare och makt

Idag klockan 13:40 är jag live i P3 Nyheter med Emanuel Karlsten, i serien om alternativa makthavare. Jag anser mig inte vara en makthavare och eftersträvar inte heller någon makt, så en reflektion kring makthavare och makt är på sin plats.


All makt innebär tvång och förtryck, att kunna sätta sin egen vilja över andras, vilket är vad politiker utövar när de via lagar, skatter och förordningar, uppbackade av statens våldsmonopol, tvingar folk att följa politikernas vilja. Politiker har alltså makt och är därmed makthavare.

Även företagsledare och chefer är makthavare, då de kan tvinga folk att göra saker, t ex "gör de här arbetsuppgifterna, annars får du sparken" eller "vi sparkar er för vi behöver spara".

Jag har ingen makt, för jag kan inte tvinga någon till något. Istället har jag inflytande, vilket innebär att mina läsare frivilligt kan påverkas av det jag skriver eller säger. Jag är alltså inte en makthavare.

Dessvärre finns liberalismens dilemma här - avskyr man att utöva förtryck på andra, så söker man sig inte till politiken, vars grund bygger på förtryck och tvång. Det spelar ingen roll att politiker utmålar sig som goda människor - det är förtryck att diktera hur folk ska leva sina liv via skatter och lagar. Det är alltid enklare att fjäska till sig röster genom att lova att med tvång förtrycka någon valfri grupp i samhället.

Vi kan bara drömma om riktiga goda politiker, som varje morgon ställer sig frågan - hur kan jag öka människors frihet ytterligare idag - vilka lagar kan jag avskaffa, vilka skatter kan strykas, vilka förordningar kan jag riva, vilka myndigheter kan jag lägga ner?

Istället får vi bara mer och mer av samma skit från samtliga åtta partier i riksdagen, och snart nio. Skillnaden ligger bara i vem man avser att förtrycka och hur mycket. Snarare ser vi en tendens idag att samhället går mot allt mer önskan om ytterligare förtryck och tvång, dvs att en socialistisk vänsterregim tar över efter alliansregimen i höst.

Folk tror tydligen att de blir mer lyckliga av ytterligare tvång och förtryck. Men vad är något värt om det innebär att vi offrar vår frihet? Och ja, jag kan intyga att det är värt att avstå inkomster och materiellt välstånd för att få ökad frihet.

Nu får vi se hur mycket jag gör bort mig i radion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Om du nu skulle känna av att det du säger inte går hem i studion (och då förmodligen inte heller hos samtliga indoktrinerade P3-lyssnare) kan du alltid dra av ett av många säkra kort, dvs. riktad kritik mot en specifik minoritet. Rangordnar efter vad som är hetast att hata just nu:

  1. Vita, heterosexuella, medelålders män
  2. Vita, heterosexuella, medelålders män
  3. FIFA-domarnas insats i VM. (Förmodat att många av dem är just vita, heterosexuella, medelålders män)

  P3's lyssnare is gonna go like this then.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo, de är fan just sådana där människor oxå.

   Radera
 2. Dock ska man inte underskatta den gamla sanningen att pennan är mäktigare än svärdet, och med tanke på vilka ämnen som avhandlas på bloggen och vilka som läser och sedermera kan ha ekonomiska/maktresurser att förvalta dessa är och förblir bloggen en maktfaktor. Även om det kanske kan kännas knepigt att se sig själv som sådan.
  Jag tror dock att det diskussionerna och resultaten för samhället som helhet som är det övergripande målet för de flesta som läser här, har man väldigt stort ego så kanske MSM media är en bättre kanal för innehållslöst tjatter ingen människa kan ha nytta av.

  SvaraRadera
 3. Spetsar öronen med fiskespöt i hand!

  SvaraRadera
 4. För den late:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/396749?programid=4459
  @41.30

  SvaraRadera
 5. Tycker du kan ta bort etiketten trams. Du fick på kort tid fram viktiga poänger och kan vara belåten med din insats.

  SvaraRadera
 6. Jag ser det mer som en glidande skala från inflytande till ren makt där någon tvingar andra att dansa efter någons vilja. Exempelvis kan man rent hypotetiskt tänka sig en person som inte har någon formell makt men som alla anser vara en trovärdig person som alltid har rätt, vars analyser och råd politiker alltid slaviskt följer. Har den personen då bara inflytande eller har han även makt? Tvinga "by proxy"?

  SvaraRadera
 7. Svårt att ladda ner programmet här i skärgården, så jag får lyssna någon annan gång. Jag hoppas att Cornu pratade om andra saker i radio än här i inlägget. Cornu verkar ännu inte fattat att liberalism är ett minst lika stort problem som de andra ideologierna. Det är inte minst liberaler som anser att Cornu skall försörja alla som känner för att bo i Sverige. Och så är det inte minst liberaler som tycker att man kan strunta i tillväxtens gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liberaler anser att.. ska försörja alla.. Ja, verkligen typiskt liberalt.

   Radera
  2. Bara för att någon kallar sig liberal betyder det inte att de är det. Jag föredrar att inte kalla mig själv liberal heller, men det är väl det som ligger närmast, generellt, men knappast alltid.

   Radera
  3. Får jag klistra en etikett på dig, så liberalkonservativ. Tror på frihet i princip, försiktig mot oprövade experiment, men mottaglig för sakargument för frihetsinskränkningar och för experiment i särskilda fall.

   Radera
 8. Väl talat Cornu!
  Kudos till din hängivenhet till bloggen, det är läsning som numera ingår i vardagsrutinen hos en 21-årig Economics-student i Storbritannien :-)

  SvaraRadera
 9. Ok, i dessa VM-tider är det bara att konstatera att det finns inget politiskt parti att rösta på. Blir bara tjafs, pajkastning och gynnade av egenintressen. Vad har det med VM att göra? Jo, där spelas fotboll av allra högsta klass. Vill vi ha makthavare av hög klass kanske vi borde sätta ihop ett "landslag" i stället för ett ledande parti? Cornu är given som jordbruksminister. Då kunde han rensa i EU-regelträsket. Wiseman som försvarsminister är också given. Vilka andra vill ni se?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zlatan kan bli statsminister. Han är ju van med en ledande position och grupparbete, och bollen är ju rund som jorden. Vad mer behöver man kunna?

   Radera
 10. Reactance - obehags- och irritationskänslorna vid upplevd inskränkt (loss aversion) frihet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Reactance_%28psychology%29

  Vi är några som upplever större reactance än andra, det är vi som lider mer av ofrihet och förändringar av omvärlden som pådyvlas oss...

  Är vi reactance-känsligare reaktionärer? Fientliga mot allt nytt, bakåtsträvare? Inte nödvändigtvis, vi värnar också om andras frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till exempel upplever jag just nu en stark reactance över att jag inte kan lyssna på radioinslaget i Firefox med Ubuntu.

   Det är definitvt en inskränkning i friheten att inte kunna lyssna på SR utan Volksempfänger-setup, så min reactance i det här fallet, när jag nu släpper ut den offentligt, är också en kamp för frihet som gynnar också dem som bara tiger och lider.

   Radera
  2. Om allt är gratis kan du inte kräva att allt ska fungera samtidigt.

   Radera
  3. Du översätter "free" fel. Inte "free" som i gratis, utan som i "free speech".

   Radera
 11. Fast du har inte riktigt fattat vad politiker är. Politik innebär att du som individ avhänder dig en liten del av din frihet i utbyte mot att kunna delta i något större gemensamt. Tvånget som behövs för att vi ska kunna leva gemensamt i ett samhälle där inte endast våldet regerar är det inte politikerna som utövar - utan vi medborgare tillsammans. Politikerna är endast våra utsedda redskap.

  SvaraRadera
 12. Detta inlägg borde toppa listan över "Utvalda inlägg"

  Amen!

  SvaraRadera
 13. "All makt är förtryck", skriver du. Så alla politiker är förtryckare? Slutsatsen måste vara att du är emot såväl demokrat som diktatur. Är du anarkist alltså? Vill du förklara hur samhället bör styras utan att någon får mer makt än någon annan?

  Vad är skillnaden mellan förtryck och utövande av makt i övrigt? Skillnaden är väl att förtryckaren utövar makten på ett sätt som inte önskats av väljarna. Så den politiker som utövar makt i enlighet med väljarnas intentioner kan knappast kallas förtryckare.

  SvaraRadera