Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2014-07-18 08:57

Microsoft sparkar 18 000 och 25% av Nokias fd anställda i Finland

Igår tillkännagav den feta katten Microsoft (NASDAQ:MSFT) sin största personalnedskärning någonsin, där 18 000 personer. Det ser därmed också ut som att ca 25% av Nokias fd anställda i Finland, numera anställda av Microsoft sedan köpet av den forna mobiltelefongigantens mobiltelefoni, kommer bli av med jobben.


Enligt Wall Street Journal handlar det om ca 1 100 finnar som blir av med jobben. Man går alltså samma väg som Ericssons mobiltelefoni, fd Sony Ericsson, numera bara Sony. Verksamheter på dekis räddas inte av utländska övertaganden, plågan förlängs bara något. Rationaliseringar och uppsägningar gäller i princip alltid vid övertaganden, även om detta är mycket snabbt jobbat av Microsoft.
Dagschart Microsoft
Microsoft-aktien stärktes förstås på beskedet om att man rensar bort anställda.

Man ska komma ihåg att bolag som IBM, Microsoft och framöver även Apple, alltid blir feta katter. Lönsamma, men med måttlig tillväxt och där ingen enskild innovation eller ny produkt kan omvandla bolaget till en tillväxtraket längre. Innovation och nya produkter blir snarare en nödvändighet bara för att bibehålla marknadsandelar, eller som i fallet Microsoft rent av ändå tappa marknadsandelar.

Den feta kattens dilemma är att det alltid, förr eller senare, kommer en ny, hungrig och innovativ aktör och tar marknadsandelar. Men den feta katten fortsätter att vara välmående, men inte något fantastiskt tillväxtcase. Tvärt om riskerar man förr eller senare bli en Nokia.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. " Den feta kattens dilemma är att det alltid, förr eller senare, kommer en ny, hungrig och innovativ aktör och tar marknadsandelar. Men den feta katten fortsätter att vara välmående, men inte något fantastiskt tillväxtcase. Tvärt om riskerar man förr eller senare bli en Nokia."

  Man skall inte glömma att även Nokia varit en fet katt, listan kan egentligen göras lång och verkar vara symtomatisk. Den feta katten känner sig lugn med sin dominerande ställning, blir hemmablind och märker inte att de tappar förrän det börjar bli för sent (föreställningen att man är ledande lever sig kvar långt efter att man inte är ledande längre).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just exakt så. Microsoft är också ett exempel, jmf deras tidigare totala dominans med Internet Explorer.

   Radera
  2. Förstår inte relevansen, internet explorer är ju inget som microsoft tjänar några pengar på.

   Microsoft/Windows är fortfarande total dominerande i pc världen.

   Radera
  3. @ivl

   Nej, men väl operativsystemet det kräver för att köras. Problemet med dominans är när folk gör sidor som blir illa eller inte alls fungerande för andra browsers än internet explorer - det gör att folk blir "tvingade" att använda deras operativsystem (som de tjänar pengar på).

   Radera
  4. Amerikanska staten ansåg att Microsoft använde fula metoder i konkurrensen med Netscape Navigator. Microsoft blev så småningom fälld och dömdes till höga böter.
   Men då hade Netscape Navigaror hunnit gå i konkurs (vinst nr 1).
   Microsofts advokater lyckades omförhandla bötesbeloppet till leverans av mjukvara, som i princip inte kostade Microsoft något (vinst nr 2).
   Denna mjukvara levererades till USA:s skolor, som hade ont om pengar och övervägde att välja gratis Linux (vinst nr 3).
   Har man pengar och goda advokater kan det vara lönsamt att förlora.
   Netscape Navigator släppte, innan de gick i konkurs, rättigheterna till sin webbläsare och gjorde den till open source för att sätta käppar i hjulet för Microsoft.
   Denna webbläsare heter nu Firefox.

   Radera
  5. @Åke M
   Som en klassisk saga att läsas om kvällen för de små.

   Av ren nyfikenhet: Hur mycket av koden från den tiden är egentligen kvar i Firefox? Måste ju ha förnyats ett par ggr sedan dess?

   Radera
 2. Nokia bytte operativsystem till Microsoft, övertog sedan Stephen Elop från Microsoft.
  Stephen Elop är nu tillbaka till Microsoft och Microsoft är nu ägare till Nokia.
  Verkar som affären var planerad sedan länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elop hade dessutom en fet bonus att plocka ut om Nokia blev sålt under exakt de förutsättningarna samt att kursen gick ner.

   Radera