Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2014-07-31 15:01

Konsekvenser av Ukrainas partiella mobilisering

Ukraina genomför just nu en partiell mobilisering, vilket får negativa konsekvenser för ekonomin i landet, som redan befinner sig i en mycket djup recession. Konsumtionen faller i landet, bland annat då stora grupper i arbetande ålder kallas in till militären.


Enligt en hög chef på ett ukrainskt företag och industri med 1000-tals anställda i Ukraina kallas nu stora delar av personalen in till militärtjänstgöring. Trots att majoriteten av de anställda är kvinnor har ca 12% av personalen fått inkallelseorder. 

Ukrainas inkallelseordrar är tryckta på vitt papper och skickas ut som rekommenderade brev. Tidigare inlägg med en film på påstådda ukrainska mödrar som eldar upp inkallelseordrar är alltså falsk - ordrarna delas vare sig ut av militärer eller är blåa.

Företaget har ytterligare runt 20% av sina anställda som är i riskzonen för att mobiliseras just nu, vilket i så fall drar upp tappet av anställda till 32%. Det är dock inte säkert att alla är mobiliserade samtidigt, utan Ukraina roterar militär personal.

Effekten av mobiliseringen är att övrig personal tvingas jobba övertid och man får rekrytera en del tillfälligt anställda, men delvis kompenseras detta av snabbt fallande konsumtion i landet, vilket också drabbar industrin.

De allra flesta accepterar sina inkallelseordrar, och inser allvaret i situationen och vill försvara sitt land. Samtidigt är man rädda och oroliga, då det faktiskt dör ukrainska värnpliktiga soldater och officerare.

Individer kan få undantag från mobiliseringen, t ex om man är ensamstående förälder. Detta har lett till enskilda fall där anställda tar ut skilsmässa och mamman i den nu splittrade familjen avsäger sig vårdnaden av de gemensamma barnen. Därmed räddas pappan från mobilisering.

På större arbetsplatser mönstras tidigare inkallade ofta på av mönstringsofficerare på plats, istället för att de ska bege sig till mobiliseringsplatser. Därmed får kollegor se dem mönstras på och de får ett massivt stöd från sina arbetskamrater. Solidariteten med de inkallade är stor. På många arbetsplatser startar man insamlingar bland de som inte mobiliserats, och privata inköp av utrustning och förnödenheter skickas sedan till kollegorna ute i kriget. Populärt är moderna kevlarhjälmar, kroppsskydd, sovsäckar och mat.

Eftersom mobiliseringen fortsätter så lär Ukrainas BNP stanna kvar i fritt fall. Dels konsumerar man ingenting när man är inkallad, och dels drar hushåll ner på sin konsumtion och ökar sparandet inför eventuell inkallelse eller försämring av läget. Osäkerheten att leva i ett land med krig gör också att man skjuter upp viss konsumtion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Två intressanta beskrivningar av det meningslösa våldet i Ukraina:

  http://www.sovereignman.com/trends/boots-on-the-ground-in-ukraine-i-needed-to-see-this-for-myself-14791/

  http://mobile.bloomberg.com/news/2014-07-27/my-captivity-in-ukraine-reveals-when-amateurs-succumb-to-hatred.html

  SvaraRadera
 2. Händelseförloppet börjar anta likheter med det som ledde till VK1. Rekommenderar Peter Olaussons bok "1914- vägen till första världskriget"

  SvaraRadera
 3. Kan man stödja Ukrainarnas kamp mot Putin på något sätt? Finns det insamlingar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på det också. Det skulle behövas en rent ekonomisk uträkning som tar hänsyn till ukrainas ekonomi och invånarnas PPP för att se hur mycket skulle göra skillnad.
   Samtidigt. Jag tror att en mycket stor del av en eventuell hjälp skulle vara just att köpa deras produkter. De vet säkert själva bättre än vi exakt vad de behöver i exempelvis militär hårdvara och dylikt. Men de behöver i vilket fall få fart på ekonomin så det finns en framtid.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det som finns är sedan tidigare etablerade stiftelser med stöd till civilsamhället, i synnerhet barnhem och annat stöd till de svagaste. Som etablerade stiftelser har de förhoppningsvis koll på hur korruptionen ska hanteras också.

   Jag har inte sett någon seriös konkret insamling med stöd för just krigsinsatsen.

   Radera
  4. Antar att det ges ut eller kommer börja ges ut krigsobligationer?

   Radera
 4. Och Europa segar som vanligt. Det är egentligen inte konstigt att USA försöker "ta andelar" i denna situation.
  Jag uppfattar det också som en numer alltför snabb eskalering. Det har gått ytterst fort från batonger och slagsmål på stan till i princip allt utom ett klassiskt krig snart. Bryts det inte snart blir det allvarligt.

  Frågan är om inte det är ändå bara EU som är dem som skall under tiden se till att konsumera det som tidigare var Ukrainska produkter. EU får väl snabba på byråkratin helt enkelt. För att hålla Ukrainas ekonomi under vingarna. Hur mycket tapp på marginalen skulle det bli för EU jämfört med hur mycket Ukrainas ekonomi skulle slippa tappa?
  Jämför Polens och Ukrainas ekonomier. Polens är mindre till befolkningen och har långt mycket bättre ekonomi enbart sett till omsättningen. (Det är ett ett dåligt mått visserligen.)
  Som det är nu ser det ut som det från öst försöks svälta ut Ukraina. Förbud på import av ukrainska varor osv.

  Europas stora styrka är handeln. Och det bekommer Europa (dvs oss här EU) att visa att det går att handla gemensamt utan mutor och utan att behöva ha "illiberala regimer" (som Viktor Orban sägs ha sagt).

  @huginochmunin. Ja, tyvärr. Det har det gjort länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tillägg: Korruptionen är såklart det stora problemet. I både Ukraina och Ryssland, men även en hel del EU-länder.

   Radera
 5. Apropos videon med de karpato-ruthenska mödrarna - finns det några källor v.g. informationen om inkallelseordrarnas färger, sättet de skickas ut på m.m.? Skulle vara behövligt, så att inte diverse rykten eller ogrundade uppgifter sprids.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får se mig som källan här. Jag har naturligtvis kommunicerat med personer på plats i Ukraina.

   Radera
 6. Som svar till ett par ovanstående kommentarer: Det ges sedan ett bra tag ut krigsobligationer som administreras av statliga Oschadbank. Räntan är så usel att den aldrig kommer nå upp till inflationen. Det pågår ett antal privata initiativ också. Om någon önskar kan jag leta upp något av de seriösare som kanske ahr engelskspråkig hemsida. ukrainskättlingar i bla Kanada och Australien skänker nämligen en hel del tydligen.

  Några ukrainare frågade mig om vad vi har för skydd i Sverige till våra soldater. Sa att vi iaf har kroppsskydd 90 som ska ta splitter. De lät inte så imponerade. Började själv fundera då. Vad klarar de kroppsskydd som tex svenska hemvärnet har egentligen och har vi inget bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har även kroppsskydd med keramiska plattor, som ska ta kulor, t ex kroppsskydd 12.

   Radera