Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2014-07-27 15:17

Hybridkrig?

Det saknas ett ord för det nya postmoderna krig som Ryssland utkämpar mot Ukraina. Ett förslag till namn är hybridkrig.


Det handlar alltså om att officiellt förneka all form av aggression och krigföring, samtidigt som man skickar in massivt med eget krigsmaterial, specialförband, officierare och "frivilliga", till synes som privatpersoner. Därtill ger man direkt understöd i form av bland annat artilleribeskjutning över gränsen, men förnekar samtidigt allt.

Assymetrisk krigföring är fel term, eftersom de ryska förbanden uppträder helt militärt, med full organisation, ledning och utrustning. Utrustningsnivån matchar också Ukrainas eget försvar. 

Det handlar inte om ett gerillakrig, eftersom det förekommer tydliga fronter och tydliga slag. Kom ihåg att Vietnamkriget bara till en liten del var ett gerillakrig.

Inte heller är det ett inbördeskrig eftersom större delen av manskapet kommer från andra sidan gränsen.

Man kan inte heller kalla det reguljärt krig, eftersom Ryssland förnekar all inblandning. Visserligen uppträder förbanden med ryska flaggor, men inte med ryska förbandsemblem och påstår sig inte vara ryssar, utan oroade medborgare (från främst Tjetjenien påstås det ...), trots överväldigande bevisning av att de, inklusive ledarna, är ryska medborgare (och ofta ryska officerare) från andra sidan gränsen.

Däremot är kriget i Ukraina en kombination av alla dessa krig och hybridkrig är alltså en bra benämning. Problemet är att krigsformen saknar stöd i folkrätten från Ryssland sida och blir en gråzon, där terrorism är den enda formellt korrekta benämningen. Och mycket riktigt så kallar Ukraina sin insats för ATO - Anti Terror Operation.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Rysslands krigföring har visst stöd i folkrätten. Folkrätten är inget annat än den starkes rätt. Normalt är det FNs säkerhetsråds beslut som anses vara folkrättens grund och då Ryssland är vetomedlem av rådet vet vi i alla fall en sak och det är att folkrätten inte går emot Rysslands agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands krigföring är inte i enlighet med folkrätten och suveränitetsprincipen, utan i strid med folkrätten.

   Att Ryssland med VETO kan stoppa ett FN ingripande är inget som ändrar skuldfrågan. De permanenta medlemarna av säkerhetsrådet är också bundna till internationella avtal och har exempelvis ingen rätt till kemiskkrigföring, anfalls krig etc.

   Radera
  2. Jus Cogens, tillåt mig att le Bendover. Tror du att stormakterna USA, Kina och Ryssland bryr sig om sånt om det inte gynnar deras intressen? Begreppet existerar i teorin men det finns inget som binder stormakterna till det och då skyddar det ingen.

   Radera
  3. Att man ignorerar något innebär inte att det slutar existera. I så fall skulle du varit försvunnen för länge sen.

   Radera
  4. Men Bendover, vad för betydelse har folkrätten om det bara är stater som Sverige, som ändå inte för krig, som respekterar den och lägger någon som helst vikt vid den?

   Radera
  5. Ditt påstående var att Rysslands krig hade stöd i folkrätten.

   Huruvida folkrätten respekteras eller inte är ju en helt annan fråga.

   Med andra ord - goddag yxskaft.

   Radera
  6. Ja, så som folkrätten ser ut och utformas är det lika giltigt att säga att Rysslands agerande har stöd i folkrätten som att det inte har stöd i folkrätten. Säkerhetsrådet är folkrättens främsta utformare och jag har då inte sett några uttalanden från rådet som skulle tyda på att Rysslands Ukrainaengagemang strider mot folkrätten. Har du sett några sådana resolutioner, Bendover?

   Radera
  7. Nu bytte du alltså till en tredje åsikt. Kan du bestämma dig?

   Radera
 2. Ickelinjär krigföring direktöversatt från eng non linear warfare och då åsyftas fjärde generationens krigföring.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fourth-generation_warfare

  SvaraRadera
 3. Ett krig som har likheter med konflikten i Ukraina är kriget i Angola i slutet av 80-talet. Där understödde den reguljära Sydafrikanska armen UNITA grillan samtidigt som Cuba understödde regeringsstyrkorna. Stridernas omfattning och teknologinivå har även de likheter med konflikten i Angola. Som oftast med krig kan konflikten i Angola sammanfattas med "i stort sett meningslös", även om det alltid finns någon idiot som gör kortsiktiga vinster.

  SvaraRadera
 4. Skymningskrig, mellanläge mellan skymningsläge och krig?

  SvaraRadera
 5. Särskilt nytt är det väl inte?

  Laos kallades väl för ett "Shadow War" eller "Skuggkrig".


  SvaraRadera
 6. Som andra har skrivit. Det är väl verkligen inget nytt.
  Tänker spontant på Nicaragua, flera afrikanska krig, Korea, Vietnam, Afghanistan, Syrien, Irak, Libyen osv osv osv.
  Alla krig har väl sina egenheter men att en stormakt går in och mer eller mindre aktivt ger stöd till rebeller/separatister/terrorister har hänt mängder med gånger i närtid.
  Proxykrig har jag sett att det kallas.

  SvaraRadera