Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-07-23 10:55

Geoanalys - Ryssland ljuger om BUK-systemet på film

Bellingcat.com har en omfattande bild- och geoanalys av den film på ett BUK M-system som transporteras bort på lastbil. Ryssland hävdar att denna film inte alls är tagen inne på terroristkontrollerat område, men Bellingcat bevisar att den är tagen i terroristkontrollerade Luhansk.

"It seems that based on studying the information available about this site the Russians lied when they claimed the billboard was located in government controlled territory. It’s unclear if this is yet another example of the Russian government parroting internet rumours and theories as part of their official statements, but either way, it’s increasingly clear the claims are false."
Vad gäller terrorister, så handlar det inte om separatister eller rebeller. 
 • De stridande kommer inte från Ukraina, utan från Ryssland, inklusive Tjetjenien
 • Deras vapen och vapensystem kommer från Ryssland
 • De har korsat gränsen
 • De är inte ukrainska medborgare
Det finns alltså inte någon annan benämning än terrorister. Möjligen invasionsstyrka. Är man inte medborgare i ett land kan man inte heller vara rebell eller separatist i det landet.
I
InterpreterMags Mark Galeotti plockar också sönder de ryska lögnerna. Galeotti sammanfattar också metodiken med att sprida lögner nedan.
"In short these particular allegations, like the others raised by Moscow and its chorus of apologists, simply fail to hold water. Their main role, after all, is not so much to convince the skeptical and the informed, but rather to reassure the sympathetic and confuse the uncertain, filling the information space with enough rumor, conjecture, conspiracy theory and downright misinformation to try to prevent any clear consensus emerging."
Det är bara att konstatera att aktiva bevisbara lögner i frågan innebär att Ryssland anser sig ha något att dölja, och rimligtvis är medskyldiga till nedskjutningen av MH17. 

USA har också släppt satellitdatat från sina avfyrningsövervakningssatelliter. BUK-systemet var grupperat i byn Snizhne utanför Luhansk, långt in i terroristkontrollerat område.

Vidare är regeringen i Kiev inga kuppmakare, utan helt legitim. Regeringen ombildades och utsågs av parlamentet, som är samma parlament och med samma mandatfördelning och representanter som tidigare valts i öppna allmänna val. Tidigare presidenten valde att överge sitt ämbete och fly till ett land som invaderade och annekterade en del av Ukraina (Krim) och nu för krig i sydöstra Ukraina. Nya allmänna, lagliga, val till ny president hölls och har valts. Därtill är den nye presidenten gift med en judinna, vilket kullkastar allt tjafs om nazisterna i Kiev - nazistiska presidentkandidater fick bara 2.4 procent av rösterna och tog inte presidentposten. Terroristerna i sydöstra Ukraina slåss inte mot några kuppmakare, utan mot en helt legitim regering.

Tillägg: Terrorister erkänner nu och berättar hur nedskjutningen av MH17 gick till enligt italienska Corriere Della Serra. De fick informationen att terroristerna hade skjutit ner ett ukrainskt transportplan med fallskärmsjägare och skulle åka och mörda eventuella överlevande trupper. När man kom fram blev det uppenbart att det inte var några fallskärmsjägare man skjutit ner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Cornu, sluta ljug! Det finns många exempel på ukrainska medborgare som strider för rebellerna, läs tex i denna artikel: http://www.dn.se/nyheter/varlden/proryska-rebellerna-ar-en-brokig-skara/
  Så länge du ljuger kommer inte din blogg tas på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du skärpa dig, kan du inte läsa? "Vad gäller terrorister" (sedan innebörd) är inte detsamma som att det endast finns terrorister. Utan att det antyds att, de facto upprorsmakare kompletteras av terrorister.

   Radera
  2. Om du endast kan se ett (1) st vinkel vid varje givet blogginlägg så kanske du ska läsa mer än du kommenterar.

   Radera
  3. Puddas; Cornu refererar bara till "terrorister" i sina blogginlägg om konflikten, så i hans värld är alla stridande, som är emot Kiev, från andra länder.
   Du läser Cornus inlägg som fan läser bibeln.
   Dessutom är definitionen på terrorism, när man medvetet attackerar civila, vilket rebellerna sällan har gjort (vilket däremot Kiev har gjort vid upprepade tillfällen).
   Så det handlar alltså om dubbelfel.
   Med andra ord; du försvarar en dubbellögnare, grattis!

   Radera
  4. Anders Matsson, har du oberoende källor som säger att Ukrainas armé eller vilka du nu benämner "Kiev" medvetet har attackerat civila?

   Radera
  5. Referenserna till terrorister uppkommer bara när det finns fog för det som tex i händelsen när terroristerna sköt ner flygplanet, sannolikt av inkompetens eller medvetet felaktiga uppgifter, eller när de stridande inte härstammar från nationalstaten konflikten står i.

   Nej jag läser inte blogginläggen som fan läser bibeln, Jag läser bara.

   T ex här refererar han till en Ryss i samma konflikt.

   http://cornucopia.cornubot.se/2014/03/andreij-illarionov-det-ar-riktigt-krig.html

   Du får sluta projicera dina egna tillkortakommanden i det Svenska språket på andra annars får psykologen i mig indikationer på att det är detta är anledningen till att du känner dig främmande för din egen kultur och därmed söker bekräftelse i den starka mannen från öster som ser dig för den du egentligen är.

   Radera
  6. Det finns en hel del dokumenterade fall av civila offer vid terrorbeskjutning av bostadskvarter och stadskärnor. Här tex, obs varning för otäcka bilder; http://www.youtube.com/results?search_query=rocket+lugansk

   Radera
  7. Så din slutsats av en film som visar en explosion på en gata, är att rebellerna sällan attackerar civila mål, men Ukrainas armé har gjort det upprepade tillfällen.
   Om det är en robot som slog ned, vilket man få anta, verkar den ju inte direkt ha träffat sitt mål, om inte målet var at skrota parkerade bilar.

   Radera
  8. Kingedward24, det var en raketattack rätt in i centrum där civila strosade runt på gatorna. Det finns flera exempel om du bemödar dig att titta runt lite, det lönar sig att ta bort skygglapparna. De är dessa attacker som gör att fler och fler Ukrainare sällar sig till rebellerna som var ganska få till antalet i början. Det är alltså ingen bra taktik att bomba civilbefolkningen.

   Radera
  9. Markus,
   är någonting du nämner vidimerade fakta? Är det antalet rebeller eller sympatisörer som ökar? Kommer de nya rebellerna över huvudtaget från lokalbefolkningen?
   Frågan gällde om Ukrainas armé "Kiev" medvetet har attackerat civilbefolkning eller inte, det kan knappast anses som bevisat av filmer som denna.
   Om nu dessa raketattacker som du hävdar har fört över befolkningen på rebellernas sida, är det då inte en false flag operation vi ser? Eller existerar sådana bara från den andra sidan?

   Radera
 2. Cornu skriver: "Bellingcat bevisar att den är tagen i terroristkontrollerade Luhansk.

  "It seems ...""


  Mja, vi har helt enkelt väldigt olika krav vad gäller bevis. Att en bloggare drämmer till med "It seems ..." är inte riktigt vad många av oss menar med bevis.

  Det är tom så att det är väldigt långt ifrån.

  SvaraRadera
 3. I di så läser man idag att en separatist säger att det var de som sköt ned planet. Där läser man också:

  "Uppgifterna stöds av källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten, som också tonar ned Rysslands roll och avfärdar uppgifterna om att ryska militärer var på plats vid nedskjutningen"

  Och det är ju lite tungt för konspiratörerna här. Nu verkar Ryssarna infiltrerat CIA till att avfärda att rysk militär var inblandad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citat från din artikel:

   "USA har även radat upp flera bevis som tyder på rysk inblandning i nedskjutningen av planet. Bland annat ska konvojer med upp till 150 fordon kört från Ryssland till Ukraina. Lasten ska ha innehållit stridsvagnar, artilleri, raketer. USA har även hävdat att Ryssland utbildar separatister i en anläggning i sydvästra Ryssland. I utbildningen ingår hantering av luftvärnssystem."

   Radera
  2. xycorr, varifrån får du inspiration att skriva det du skriver? Varför känner du att du behöver försvara Ryssland? Är de utsatta för någon slags komplott?

   Radera
 4. http://www.telegraph.co.uk/comment/cartoon/

  SvaraRadera
 5. cornu skriver: "Vidare är regeringen i Kiev inga kuppmakare, utan helt legitim. Regeringen ombildades och utsågs av parlamentet, "

  Hm, avsättandet av presidenten (som man försökte skjuta ihjäl) gjordes inte i enlighet med lagstiftningen. Det gick till ungefär som om i Sverige V+S skulle ha haft en egen hemlig session i Riksdagen och avsatt Regeringen.

  Det var också så att parlamentsledamöter som representerade de östra delarna av Ukraina hotades till livet och vågade inte besöka parlamentsbyggnaden.

  Lite intressant att Cornu menar att detta är helt i sin ordning.

  Vi andra som har lite krav på demokrati menar att beslut tagna när valda ledamöter inte är kallade eller skräms bort, med hot om att dödas, från att vara med i voteringar handlar mer om kupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @xycorr: "Det gick till ungefär som om i Sverige V+S skulle ha haft en egen hemlig session i Riksdagen och avsatt Regeringen.

   Det var också så att parlamentsledamöter som representerade de östra delarna av Ukraina hotades till livet och vågade inte besöka parlamentsbyggnaden."

   Källor, or it didn't happen...

   Radera
  2. Möjligen att det inte fanns inskrivet exakt hur man hanterar situationen då presidenten inte dyker upp på jobbet flera dagar i rad, samt inte går att nå.

   Så lite mer som att Fredrik R inte kommer på jobbet tre dar i rad medan det pågår 10 st Ådalen 31 utanför riksdagshuset.

   Radera
 6. Ja jag håller med ovanstående talare att om man inte har ordentlig 99.9 % ig fakta så ska man vara försiktig med för säkra uttalanden.

  Det är bara att inse att under krig och inbördeskrig så är det väldigt svårt att veta exakt vad som händer och har hänt eftersom båda sidor ljuger för sin egen vinning.

  Att nu rebellerna erkänt att de sköt ner planet var vad troligen 90% av alla oss här trodde samt att det enligt iaf den rebellen som intervjuades var ett misstag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ja jag håller med ovanstående talare att om man inte har ordentlig 99.9 % ig fakta så ska man vara försiktig med för säkra uttalanden."

   Lite lustig replik från någon som hämtar sina fakta från en ökänd konspirationsblogg som torgför fullständigt ogrundade teorier.

   Regimer som den ryska utnyttjar väl den lilla osäkerhet som finns, och de har en klick trogna medhjälpare på nätet och kultursidor som hjälper dem att dämpa reaktionerna och flytta fokus från den känsliga punkten.
   Om man gör som du vill, dvs låter bli att anklaga eller uttala sig innan man har 99,9% fakta, klarar sig alltid skurken undan. Den lilla osäkerhet som proryska debattörer och skribenter så ihärdigt spred i samband med Krim hjälpte Putin. När det till slut stod 100% klart vad som hänt var det för sent att göra något, precis enligt planen.

   Radera
  2. Som jag skrev förut om en nyanserad konversation så måste kan se på allt från alla synvinklar.

   Men det innebär inte att det som står i den bloggen är min personliga åsikt men jag läste den med stort intresse för att just få input från alla källor och inte bara "ryss hatande" källor.

   Cornucopias blogg är den klart bästa bloggen jag någonsin läst och jag har följt hans inlägg enda sedan den tiden som han skrev på aktitips.se (Jag har jag för mig siten hette så) för många år sedan. Men det innebär inte att jag samtidigt kan vara lite kritisk mot vissa saker han skriver.

   Radera
  3. @Kingedward24: "Om man gör som du vill, dvs låter bli att anklaga eller uttala sig innan man har 99,9% fakta, klarar sig alltid skurken undan."

   Nja, det håller jag inte med om. Om man anklagar någon för fort, och denna egentligen är oskyldig, då har man begränsat och fokuserat sin undersökning (på fel person) och DÅ har skurken chans att komma undan.

   Radera
  4. Antingen är du matematiskt och juridiskt icke skolad eller Putins kompis, för vem annars tycker att gränsen 99,9% är rimlig?

   Radera
 7. Sådant 'bevis' tillverkas på 5 minuter på en laptop med Google Earth och valfritt bildbehandlingsprogram. Inga bilder på själva eldenheterna, inga bilder på avfyrningen, bara ett par linjer som visar flygplanets och robotens tänkta bana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   För science fiction-författaren Lars Wilderäng med den osedvanligt livliga fantasin räcker denna animation som bevisföring...

   Radera
  2. Eller så har de bilder att bevisa sina påståenden, men det krävs tillgång till allt material och kunskap om hur systemet fungerar för att kunna inse hur bilderna bevisar det? Och har gått med en lättare och mer visuell version, som visar händelseförloppet?

   Eller tror du fortfarande på att det var Ukrainska jet-piloter som sköt ner det? Något som bevisades vara felaktigt och ren lögn inom några timmar?

   Radera
  3. Tja, ryssarnas presentation såg betydligt mer trovärdig ut. Där visade man både satellitfoton och dokumentation från luftövervakningssystemen och det det var begripligt även för en lekman.

   Något man har slängt ihop i Paint är inget bevis, möjligen en illustration av ett.

   Radera
  4. Ah, OK grabbar. Så om man ska lura er så ska man visa fejk-grejer som tar 10 minuter istället för 5 att slänga ihop.

   Radera
 8. C är verkligen tröttsam ...

  Måste vara något i uppväxten ...

  Som gör att han hatar ryssar så ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du citera vad du anser är hat? På tidigare frågor har jag inte fått svar.

   Radera
  2. Ivan Svensson,
   Med tanke på att vi talar om ett land som genom sin ledare erkänner att de skickar in förklädda specialförband i grannländer för att underlätta annektering av dem, är det kanske svårt att skriva helt neutral om dess politik.
   Jag finner dock inget rysshat här, ingen motsvarighet till Romsons manshat exv, där hon talar om alla mäns bristande egenskaper. Ser inga generella förklenande omdömen om ryssar alls faktiskt.

   Radera
  3. Kingedward. Vi ser i alla fall förklenande omdöme från bloggaren om alla som inte sväljer propagandan från EU och dess styrorgan.

   Radera
  4. Och vissa sväljer propagandan från Putin om att ryssarna bröt mot krigets lagar i Krim. Påhitt, givetvis.

   Radera
  5. Jag håller med dig Cornu du hatar inte Ryssland; det du visar kallas paranoja.

   Radera
 9. Lite tråkigt att Mike 'Mish' Shedlock, som annars brukar vara rätt intressant att läsa, vänder ut och in på sig själv för att smeta detta på alla andra än separatister/terrorister/ryssar.

  Tycker bevisläget varit gott från början, och det som framkommer mer och mer pekar på samma sak. Att det sköts ned av separatisterna/terroristerna, även om det var av misstag, och med mer eller mindre hjälp från ryssarna.

  Men för konspirationsnötterna är allt sådant som verifierbara fakta, t.o.m. erkännande från Girkin, mer att betrakta som irritationsmoment som förstör en bra konspiration...

  Någon sa en gång nåt i stilen "missta inte dumhet och inkompetens för en konspiration", vilket passar bra in här.

  (Däremot så vill jag nog i ärlighetens namn säga att jag inte är helt "felfri" heller. i fallet 9/11 fanns så mycket bevis innan på vad de planerade att man i svaga ögonblick nog kan misstänka att centrala personer inom USAs underrättelsetjänst visste vad som var på gång, men av politiska orsaker valde att låta saker ske... Se bara på hur många krig USA kunde påbörja efteråt exempelvis)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du helt fel, det fanns absolut ingen "actionable intelligence" före 9/11, alltså uppgifter som kunde föranleda ett ingripande, vilket kräver mycket konkreta uppgifter om planerna, inte bara "det går rykten i terroristkretsar om en stor kommande operation".

   Att man i efterhand, när man hade fått fram namnen på de inblandade, kan plocka fram mycket ur den enorma mängden information som man hade insamlad, är en helt annan sak än att förutsäga attacken i förväg. Självklart skulle man ingripit om det hade funnits konkreta indikationer på en förestående terrorattack, med namn, platser, eller annat som kunde följts upp.

   Radera
  2. @Greenious: hur verifierar man t ex Girkins 'erkännande' enligt dig? Med tanke på att han från början har hållit sig borta från sociala medier och bara postar på ett slutet forum för antikvarier.

   Radera
 10. Jag vill inte utsätta mig för risken att bli anklagad för att vara betald agent/nyttig idiot/psykiskt sjuk/konspirationsnöt, så därför skriver jag ingenting om mina egna åsikter beträffade krisen i Ukraina eller MH17. Betrakta följande länkar endast som inspiration till en utveckling av diskussionen:

  http://cluborlov.blogspot.se/2014/07/fact-free-zone.html#more

  http://consortiumnews.com/2014/07/20/what-did-us-spy-satellites-see-in-ukraine/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med följande citat från den första länken, blir uppdraget att se detta som "inspiration till en utveckling av diskussionen" övermänskligt. Du är antagligen en feg stackare som inte riktigt vågar tala själv.

   "You see, the Ukrainians have been doing everything they can to pull Russia into the conflict, in order to then pull NATO into it as well, because their chance of victory while acting alone is nil. To this end, they have been shelling civilian targets relentlessly, causing many dead and wounded, in the hopes that Russian troops would pour across the border to defend them."

   Radera
  2. Mitt försök till ironi tycks inte ha fungerat. Om du vill fortsätta diskussionen utan ironi och invektiv är du välkommen hit:
   http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=14114

   Radera
  3. Jag ser tyvärr ingen ironi, vare sig i ditt inlägg 16:04 eller på sidan du hänvisar till.

   Radera
 11. Äntligen! Här finns alla avgörande bevis som styrker Cornus utsagor:

  https://pbs.twimg.com/media/BtNH-gOIMAED8iq.jpg

  SvaraRadera
 12. Du skriver:1. De stridande kommer inte från Ukraina, utan från Ryssland, inklusive Tjetjenien Då borde väl de tillfångatagna enbart vara från Ryssland. Att de tjetjenska islamisterna inte hörsammat Ukrainas vädjan måste vara en besvikelse.
  2. Deras vapen och vapensystem kommer från Ryssland Och vad? BUK innehas även av Ukraina. Rysk infiltration?
  3. De har korsat gränsen Jaha fast visa upp dem.
  4. De är inte ukrainska medborgare Se ovan

  SvaraRadera
 13. Idag cirkulerade uppgifter från amerikanskt underrättelseväsen att planet kunde ha skjutits ned av separatister. Sånt säger man inte utan förankring mycket högt upp. Jag kan bara tolka det som att USA vill trappa ned något. Från att igår ha lagt skulden på Ryssland så söker man nu en kompromiss. Har interna analyser kommit fram till att bevisen inte håller? Inom sådana myndigheter sker analyser oberoende om önskan om resultat. Sverige verkar dock ett undantag tyvärr.
  Att majdankämparnas kandidater inte fick mer än 2,4% visar bara hur liten klick, som styr landet. De behärskar genom sitt nationalgarde och SA-liknande uppträdandande landet och den valde presidenten har en svår uppgift. För du menar väl inte att det krossade parlamentet efter valen 2012 är representativt? Eller menar du att inget hänt i Ukraina mellan 2012 och 2014, som kan ha ändrat stämningen i landet? Om det är så har en kupp ägt rum, eller hur?
  Eller är du uppfostrad i samma kretsar, som vår utrikesminister där man ej kunnat förlåta Sovjet för att det besegrade 3:dje riket?

  SvaraRadera