Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-07-29 18:25

Full beordrad mobilisering i Ukraina?

Nedanstående YouTube-film påstås visa ukrainska kvinnor som tar inkallelsesedlar från en ukrainsk officer och bränner dem. Officeren säger att det beordrats full mobilisering i Ukraina. Man kan dock fråga sig om filmen är äkta, då en sådan här film är perfekt psyops för att lura ukrainare att inte mobilisera mot den ryska invasionen.


Bland annat ser jag inga förbandsbeteckningar eller utbildningsmärken på den "ukrainske" officerens uniform. Är det ens en ukrainsk uniform? Det hela ger intryck av ett regisserat skådespel inför kameran, där enskilda personer får skrika "vi vill inte ha erat krig!" utan att avbrytas etc.

Kom ihåg att det pågår ett informationskrig och psyops. Är det psyops så borde detta vara ett skolexempel att ta upp i undervisning i framtiden.
Andra hävdar att det är rumäner, boende i Ukraina som visas på filmen, och inte ukrainare.

Om filmen är autentisk så är frågan därmed om Ukraina beordrat full mobilisering, eller om det är en felöversättning, alternativt något som officeren säger felaktigt?

Tillägg: Enligt obekräftade uppgifter är inkallelsepappren vita, så det är i så fall inte det som eldas upp ovan. Inkallelse går inte heller till på detta vis, dvs med en officer som går runt med inkallelseorder. Stämmer uppgifterna är filmen psyops.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Ryskan från militären lät lite konstig iaf, medan hon som saknade framtänder pratade som en "riktig" ryss, iaf med den dialekten jag är van vid o jag har ändå 6 ryssar som jobbar för mig o är ryss själv.

  SvaraRadera
 2. Inget normalt folk vill ha krig såklart, inte ens muslimerna vilket många som hänger på avpixlat tror, det är alltid pengar eller makt genom ett _fåtal_ extremister som drar igång krigen, inget nytt.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle nog snarare säga att militärens ryska lät lite som en del ukrianska ryssar pratar. Han verkar vara ukrainare. Däremot om uniformen stämmer osv vet jag ej.
  Hon som pratade sist och typ kommenterade eller "hetsade vidare" lät mer vanlig rysk ja.

  Det som är dock märkligt är att det står inte vart videon är tagen, ett datum säger inte så mycket för denna kontext. Det har diskuterat en större mobilisering i dagarna i Ukraina.

  Rumäner? Svårt att säga. Finns inget säkert sätt att avgöra det. En plats hade varit bra.

  Däremot:
  Å ena sidan ser man en diskussion och en lite mer demokratisk bydiskussion. Hade något sådant varit möjligt någon annanstans? Militären får ju faktiskt förklara sig.

  Att bränna upp de blå papperen är - som då verkar föreställa inkallelseordrar eller vad det nu skall vara, men det ges inget tydligt besked om dem - är ju en fin symbolhandling som man kan använda i psyops. Men det är väl att printa ut nya.

  I allmänhet påminner detta lite om de i Ryssland existerade soldatmödraorganisationerna som finansierar utredningar och försöker hålla sina söner i vissa fall borta från militären. Kanske en sorts liknande ukrainsk variant på by eller områdesnivå?

  @Alex. Ja, de flesta vill inte ha krig, det är väl så. Men det beror på vilken sida de är och vad de känner måste försvaras eller krigas för. Även pacifister har ju börjar kriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte kvar länken, men det kan ha varit så att man ville utöka mobiliseringen i dagarna för att kunna genomföra en bättre rotation i ATO-operationen. Däremot har Ukrianska presidenten Poroshenko inte låtit införa krigsläge i öst. Krigsläge - om jag minns rätt - kan innebära att parlamentsval kan skjutas på framtiden. Det är samtidigt pågående business och politik här. Ett parlamentsval kan komma att ta fram ett rätt nytt Ukraina på sikt.

   Radera
  2. Det här är nog det senaste beslutet. Tredje vågen av partiell mobilisering.
   http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=343567
   Kan ha fel. Skall vara den officiella kanalen för Ukrainska parlamentet.

   Radera
 4. I ett sånt här läge flödar desinformationen. Om Cornu hade varit blott ett uns kritisk mot all desinformation som publiceras så skulle mycket av inläggen inte ha blivit skrivna.

  SvaraRadera
 5. Kiev-regimen spurtar för Ukraina är snart bankrutt. De måste vinna snart om de ska vinna alls.

  SvaraRadera
 6. Psyops? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5925406

  SvaraRadera
 7. ...the Ukraine girls really knock me out...

  The Beatles / Back in the USSR / 1968

  Paul McCartney hade aldrig varit i Ukraina när han skrev texten...

  SvaraRadera
 8. Det är tydligen fråga om partiell mobilisering. Inte så konstigt att det blir protester eftersom landet är djupt splittrat. Jag skulle gissa att den här filmsnutten handlar om att de inkallades anhöriga har tagit med sig kallelserna och letat upp den ansvarige för det lokala rekryteringskontoret för att framföra sina protester.
  http://english.pravda.ru/news/world/22-07-2014/128119-ukraine_mobilization-0/#.U9ivaGPXOUk

  SvaraRadera