Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2014-07-17 17:26

FLASH: Malaysiskt passagerarflygplan nedskjutet över Donetsk/Ukraina

Ett malaysiskt passagerarflygplan, MH17/MAS17, ska ha skjutits ner på 10 km höjd över Donetsk, precis som det skulle passera gränsen Ukraina-Ryssland. Tillägg: Terroristerna själva bekräftar nedskjutningen i tron att det var en ukrainsk militär AN-26.Det handlar om en Boeing 777-200, med en kapacitet på runt 440 passagerar plus besättning. Planet ska inte varit fullsatt, men 295 passagerare fanns ombord.

Flygplanet ska ha flugit från Amsterdam till Kuala Lumpur och sköts ner i exakt samma område som ett ukrainskt attackplan tidigare idag.

Ukrainas luftfartsverk bekräftar att planet kraschade nära den rysk-ukrainska gränsen. Malaysian Airlines har bekräftat att något har inträffat.

Flygrutten till Sydostasien går tvärs över Donetsk och dussintals passagerarflygplan passerar dagligen rätt över striderna, baserat på Flightradar 24. Jag har ännu inte hittat Flightradar 24:s historiska spårning av planet, då sajten verkar lite ... överbelastad just nu. Tillägg: Har hittat planet på Flightradar 24 nu. Möjlig länk, men sajten är oerhört seg just nu.

Länk till Ukrainas Interfax.

Nedskjutningen ska ha skett ca klockan 13:30 UTC.

Voice of Russia rapporterade för några dagar sedan att terroristerna i Donetsk tagit kontrollen över ukrainska luftvärnsanläggningar. Även ryska ITAR-TASS rapporterar att terroristerna har fått kontrollen över BUK-system i slutet av juni.

Terroristerna ska ha skjutit ner planet med ett BUK-M SA-11 "Gadfly"-system i tron att det var ett ukrainskt militärt transportplan.

Här skryter terroristen överste Girkin om att ha skjutit ner ett ukrainsk AN-26 transportplan idag. Texten:
Сводки от Стрелкова Игоря Ивановича
17.07.2014 17:50 (мск) Сообщение от ополчения.

"В районе Тореза только что сбили самолет Ан-26, валяется где-то за шахтой "Прогресс".
Предупреждали же - не летать в "нашем небе".
А вот и видео-подтверждение очередного "птичкопада".
Птичка упала за террикон, жилой сектор не зацепила. Мирные люди не пострадали.

А также еще есть информация о втором сбитом самолете, вроде бы Су."
En snabb Google Translate:
"2014/07/17 17:50 (MSK) Meddelande från milisen. 
"I området Torrez bara nedskjutna plan An-26, som ligger någonstans i gruvan" Progress ". Också varnade - inte flyga in "vår himmel.Och här är en bekräftelse av nästa video "ptichkopada." Fågeln föll till avfallshögen, är bostadssektorn inte fångas. Civila är inte skadade. 
Och även ha information om andra nedskjutna flygplan, som Su. ""
Om ni bortser från den dåliga översättningen ovan, så medgav terroristerna ovan att de skjutit ner ett stort flygplan på exakt denna plats och hävdade att det var en An-26, men det var vist MAS17/MH17.

Bloggrannen Wiseman konstaterar på Twitter att man hanterar inte ett BUK-system, utan omfattande utbildning, samordning och ledning. Jag har själv som bekant varit på studiebesök hos Luftvärnsregementet i Halmstad och suttit i kontrollenheten för Sveriges motsvarighet EldE-97 (RBS-97 HAWK). Fotoförbud rådde dock, så jag kan inte visa hur det ser ut på arbetsplatsen. Det finns ungefär lika många reglage och visare som i en Hercules, och det är inget man bara sätter sig i, siktar och skjuter med. Därtill ska själva avfyrningsenheten samordnas med målradar och eldledningsradarenheter mm.

Kort sagt har man haft "militära rådgivare" eller "konsulter" på plats, garanterat från Ryssland. Skattat styrkebehov för att dra runt allt som behövs kring ett BUK-system är ett kompani, säg 60 - 100 man, så det räcker inte med enstaka personer med rätt kompetens.

Ukrainas president påtalar att Ukrainas försvar inte har använt luftvärnsrobotar i konflikten, eftersom terroristerna inte har flygplan.

Terroristerna har nu tagit bort sitt skryt från Internet om att de sköt ner en AN-26 på denna plats tidigare under dagen, men det är kopierat och spritt 1000-tals gånger i sociala medier redan. Då man kontrollerar området vägrar terroristerna att lämna ut den svarta lådan, annat än till Moskva, som kan sopa det hela under mattan.

Foto på en grupperad och maskerad BUK-M hos rebellerna tidigare idag för den som förnekar att man skulle ha BUK-system. Här är också foton, med identifierad plats, på en BUK-M under förflyttning på terroristkontrollerat område tidigare under dagen. Enligt ukrainska Pravda så säger ukrainska säkerhetstjänsten att de har telefonavlyssning där terroristerna informerar ryska GRU att de sköt ner MH17. Här är inspelningen.

Jag kommer antagligen inte uppdatera blogginlägget mer i kväll. Följ mig som vanligt på Twitter för snabba uppdateringar av utvecklingen, mest retweets.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Och NU kommer gammelmedias uppmärksamhet, men de vågar inte skriva nedskutet. Bara "kraschat". I exakt samma område där hittils två ukrainska flygplan blivit nedskutna. Redaktionerna måste verkligen tro att ingen svensk läser andra nyheter än deras så de inte vet om att det är ett område där flygplan skuts ner de senaste 24 timmarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BUK kräver full besättning för att fungera, och kan inte startas av en enda person. Så om det verkligen var BUK som förstörde planet, var det en avsiktlig handling. Innan störtandet av Ukrainas valda regering genom västjuntans stöd, importerade Ukraina BUK från Ryssland och till och med utvecklat ett förbättrade radarsystem för den som de saluför till andra användare av systemet. Så det är ett faktum att Kiev juntan har detta vapen. Så jag funderar på om Kiev sköt ner 777 för att försöka klämma dit ryssarna eller pro-ryska rebeller. Jag har problem att hitta bevis för att Rebellerna har tillgång till BUK och jag förstår inte deras motiv att skjuta ner ett civilt plan, så jag tycker det stinker om denna historia.

   Radera
  2. https://pbs.twimg.com/media/Bsw59rcCEAA_E9L.png:large Bild på just ett sådant BUK-M system i händerna på "rebeller" tidigare idag, rullandes för placering. Varsågod.

   Radera
  3. Rebellerna får plocka fram nämnda BUK så den kan kontrolleras. Är den borttappad så är det väl klart vilka som är skyldiga.

   Radera
  4. http://www.reddit.com/r/worldnews/comments/2ayjwz/malaysian_plane_crashes_over_the_ukraine/cj08brt

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Oegentligheter:

   Planet avledas från sin normala vägen över en krigszon. Varför?

   http://www.zerohedge.com/news/2014-07-17/was-flight-mh-17-diverted-over-restricted-airspace

   Videon som den Ukrainska regeringen stöjer med bevis släpps "bekvämt" ganska snabbt efter flygkraschen.

   Och ...

   Videotidsstämpeln på den är från dagen innan.

   VARFÖR skulle separatisterna skjuta ner ett civilt passagerarplan, väl medvetna om att det skulle vända världsopinionen mot dem? Vem tjänar? Vem får vad de vill ha? Poroshenko vill att USA ska komma in i kriget. USA i sin tur vill komma in i kriget. Varken Ryssland eller separatisterna vill att USA ska gå in i kriget så varför skulle de rulla ut den röda mattan med ett sådant stunt?

   Radera
  7. @alag

   Nedskjutningen inträffade enligt uppgift på ljusan dag, det räcker med att gå in på engelska wikipedia så ser man bilder på hur AN-26 ser ut respektive 777-200. Dessa två plan ser ganska olika ut och även en amatör borde se skillnaden (ie att 777-200:an inte är en AN-26:a iaf).

   Om det var fri sikt så var alltså antingen terroristerna riktiga klåpare med avancerad utrustning (jag hittade inga GTAM hos min järnhandlare iaf), eller så var de fullt medvetna om att de skjöt ner något annat och trodde att ingen skulle märka att ett flygplan saknas.

   Det förefaller som att vi inte vet allt om historien än iaf (och kanske inte får veta heller på ett bra tag pga militära konflikten).

   Radera
  8. @Anonym, vi har ingen aning om historien. Cui bono är en relevant fråga dock och varje gång jag ser media hoppa till slutsatsen(utan oberoende vetenskaplig undersökning av bevismaterial) så får jag en känsla av att ett manus är förskrivet.

   https://www.youtube.com/watch?v=jTWY14eyMFg

   Radera
  9. Dina känslor är inget argument.

   Radera
  10. Ben Dover, din åsikt är noterad.

   Radera
  11. Ha ha, så att känslor inte är fakta och argument är en "åsikt". Inte konstigt att du har kasst grepp om verkligheten, tramspelle.

   Radera
 2. Satt precis och tittade på Flightradars historik, länk om den behagar fungera: http://www.flightradar24.com/2014-07-17/13:20/12x/MAS17/3d6095b
  verkar dock gå trögt med siten, kanske många som vill in samtidigt? I vilket fall faller den bort, helt, från kartan vid ca 13:30 UTC

  SvaraRadera
 3. Fruktansvärt, den där rutten har frugan åkt nån gång.
  Hoppas verkligen att detta var ett steg för långt och ryssarna tvingas avsluta det här vansinnet.
  Överste Girkins sista dagar avundas jag inte, här lyckas de nästan besegra Ukrainas armè i mediaskuggga från fotbolls-VM och begår sen en handling som återigen riktar hela världens blickar (och avsky den här gången) mot Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AB:

   Tatyana Dvoryadkina, en ledare för självutnämnda folkrepubliken Donetsk, uppger att de är på väg till nedslagsplatsen:

   – Vi har ingen aning vad det här handlar om eller vem som sköt ner planet, säger hon enligt Reuters som hänvisar till gazeta.ru.

   Radera
  2. Ett pass som skall ha hittats på ett tak:
   https://pbs.twimg.com/media/Bswcx3aCYAEk0Dd.jpg (Holländska)

   Radera
  3. Ryssarna kan knappast stoppa det här... Anden lämnar flaskan. De borde ha läst sin von Clausewitz.

   Radera
  4. Jodå, om Putin ger sig fan på det så KAN han sätta stopp för det här på nån vecka. Det skulle kanske innebära att han fick göra det med våld vilket känns otroligt.. men han KAN!

   Radera
  5. Klart dom kan stoppa det. Varenda uppror sedan tidernas begynnelse har varit beroende av en vänligt sinnad eller åtminstone likgiltig grannstat som de kunde smita över gränsen till.

   Vietnameserna hade Burma, Kosovoalbanerna hade Albanien etc. Sverige fungerade som bas för norska motståndsrörelsen, etc.

   Skulle Ryssland stänga gränsen på riktigt, med ärliga avsikter att hålla den stängd, så skulle konflikten snart vara mer eller mindre över.

   Radera
  6. Men varför skulle Ryssland göra det? Ärliga avsikter? Klart de alltid är ärliga, men Ryssland vill ha fri invandring av ryssar, man måste få fly. Blablabla. Tänk inte som en kallakrigs-snubbe. Det kommer aldrig att gå ur, att vi har en unipolär geopolitisk värld där krig används när så passar.

   Radera
 4. DN sätter rubriken till Malaysiskt passagerarplan ”sköts ned” i östra Ukraina

  Vad antyds genom att använda citationstecken?

  Hur som helst fruktansvärt. Jag undrar hur många som "omkom". ;P ;) :| :/ :(((

  SvaraRadera
 5. 100 år efter Franz Ferdinand........

  SvaraRadera
 6. Kan det vara detta ryssarna väntat på. Nu kan man ju hävda att Ukraina saknar kontroll över området och behöver få lite "fredsstyrkor"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att detta inte var planerat. Men herr idrottsarrangör Putin gnuggar nog sina rådgivares geniknölar för att använda detta kortet. Jag bävar hur, för jag känner på mig att de är duktiga på det de gör.

   Radera
 7. Vilken idiot flyger ett passagerarplan genom en krigszon? För övrigt så används BUK även av Ukrainas arme, de BUK-system georgierna använde för att skjuta ner några ryska plan i kriget 2008 såldes till dem av Ukraina. Det är rätt så låga odds på att bland alla de civila i donetskområdet finns några som gjort lumpen på ett BUK-system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det bevisar närvaron av ryska "rådgivare".

   Radera
  2. Håller helt med Keff. Så jävla idiotiskt och tragiskt.

   Radera
  3. Det bevisar snarare att rebellerna inte har ryska rådgivare då dessa torde vara uppdaterade om civila flygkorridorer i området och förväntade typer av mål.

   Ett jetdrivet trafikflygplan som flyger på 10-11000 meters höjd i hög subsonisk fart (ca 900 km/h) förväxlar man inte med ett turbopropflygplan (AN-26/30) som flyger betydligt långsammare (ca 450 km/h) och lägre vilket var vad rebellerna sade sig ha skjutit ner initialt. Det senare kan omöjligt tas för det förra om man har utbildning som luftvärnsstridsledare.

   Radera
  4. Fast var är då AN-26:an som de skröt om att ha skjutit ner på samma tidpunkt och samma plats?

   Just nu meddelar också TV att separatisterna kommer att skicka den svarta lådan till Moskva. Det var ju lämpligt.

   Radera
  5. ...och Carl Bildt har redan meddelat på nyheterna vilka de skyldiga är. Det kan då tyckas onödigt att över huvud taget analysera den där lådan.

   Radera
  6. Jaja, man kan ju tycka vad man vill om Calle Bildt. Däremot sa en riktig statsman, V V Putin, det här:

   Denna tragedi skulle inte ha inträffat hade det varit fred på jorden och hade stridsföringen i östra Ukraina inte blossat upp på nytt

   "Fred på jorden"? Hur gammal är karln? Typ 5?

   Radera
  7. Fast han är rätt streetsmart, Putin. Han vet vilka som är ansvariga och undviker att blåneka denna gång, vill inte ertappas redan imorgon med någon omöjlig lögn.
   Sedan skyller han i och för sig på striderna som han själv har provocerat igång, men vad ska han säga?

   Radera
  8. Vem är ansvarig? I mad max land?

   Radera
 8. När vi flög hem från Cypern (natten till 12/7) berättade kaptenen att vi skulle flyga över ukrainskt luftrum, han pausade medan jag i mitt huvud också tänkte "är detta en bra idé", sedan fortsatte han med att vi skulle flyga väster om Kiev, innan han fortsatte med att nämna varje land vi skulle passera. Så delvis tror jag att flygtrafikplanerarna har varit medvetna om detta problem nu ett tag. Men om det verkligen är så att de skjutit ned ett civilt plan nu, så kommer också hastigheten på själva utvecklingen i östeuropa och "rysslandproblematiken" att eskalera. Det är en otroligt dålig utveckling minst sagt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände samma sak när det stora svenska resebolaget flög oss rakt över Ukraina på väg mot Cypern i juni :-(

   Radera
  2. Känns aldrig bra när man har rätt om såna här saker. Det betyder också att det är mer på gång i Ukraina precis som magkänslan säger att det här bara är början.

   Radera
 9. Flög ca 12h innan mh17 på ett sq (Singapore airline) plan som flög över samma area och läste faktiskt din bok midvintersmörker. Flyger till Singapore fler gånge per år och vi brukar alltid flyga över detta område varje gång

  SvaraRadera
 10. Ruggigt, flög till Thailand med Finnair i april över samma område och tänkte tanken då...

  SvaraRadera
 11. Så vad tror ni, är detta droppen som kommer tvinga EU/NATO till handling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU-politiker förstår naturligtvis att det är fullt möjligt att Kiev ligger bakom detta och försöker manipulera EU till att kriga åt Kiev.

   Radera
 12. Vi får se hur Moskva väljer att sopa det under mattan om detvisar sig att flygplanet hade en måttlig last av kineser.
  Kanske kan bli en oväntad X factor i konflikten.

  SvaraRadera
 13. Måste vara Ryssarna som sköt ner MH370 också.

  SvaraRadera
 14. Nu snackar nån expert på CNN om att varkdelarna inte tyder på att planet träffats av någon robott.
  Kan det varit en olycka? (Det vill man ju egentligen tro)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja själv tänker jag inte flyga med Malaysia Airlines så länge planen försvinner/krashar utan förklaring.

   Radera
  2. Visst, det kan ju vara så. Men just nu, över konfliktområde där flygplan har skjutits nyligen. Näh, lutar åt nedskjutning oavsett vilken sida det nu må vara.

   Radera
 15. Finns tydligen även en förment inspelning av ett avlyssnat samtal där separatister informerar om att de skjutit ner ett plan:

  http://www.pravda.com.ua/news/2014/07/17/7032262/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För sådär 30 år sedan brukade jag ta vintersemester i Gambia.
   Några av gångerna flög vi andra och längre vägar över Nordafrika för att undvika att flyga över "olämpliga" områden.
   Att flyga över ett område, som börjar likna en krigszon, tycker jag tyder på ett mycket dåligt omdöme.

   Radera
 16. Min ukrainske vän, med ryska som modersmål, har översatt texten du citerat i inlägget:

  "The leader of the terrorists Igor Girkin (Strelkov) immediately commented on the airplane catastrophe, believing that it was the Ukrainian jet that crashed down: “In Torez An-26 was shot down, its crashes are lying somewhere near the coal mine “Progress”. We have warned everyone: do not fly in our skies.”"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klandrar flygbolagen snarare än terroristerna även om inga av dom är änglar, om du har ett gängbråk i Brooklyn på en gata där det står ett gäng på varje sida och skjuter på varandra, går du mitt på den gatan då?

   Radera
 17. Kort analys:

  1. Ukraina är en krigszon, vilket ingen riktigt har förstått p g a framgångsrik rysk psyops. Även om de borde. Civila plan har sedan någon vecka tillbaka ingenting att göra inom porté för världens mest avancerade luftvärnssystem + 10 mil från åtminstone östra Ukraina.

  2. Flygploanet skjuts ner antingen i spekulation för att väcka opinion (ukrainska regeringen) eller inkompetens (rebellerna).

  3. De publicerade rapporterna om en nedskjuten An26 pekar på rebellsidan = ren inkompetens.

  Åtskilliga bör rannsaka sitt ansvar i detta. Tyvärr tror jag de flesta inblandade komer att rycka på axlarna och avfärda detta som "collateral damage" medan en maktlös västvärld går i verbal spinn - som aldrig når de breda massorna i Ryssland. Och som inte förändrar något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maktlöshet. Precis. Och vem gjorde vad och varför?

   Stick n stones....

   Radera
 18. Enligt en ukrainsk källa som ahr screenshot från separatisterna tidning för tre veckor sedan så skrev de att spearatisterna skaffat sig jsut BUK-system. https://twitter.com/ilya_shepelin/status/489803523216117761
  Alltså har de just den kapacitet som ovan ansågs nödvändig för att skjuta ner planet.

  SvaraRadera
 19. 1.5 miljarder USD ersatte Gaddafi de drabbade efter Lockerbie. Men det är ju småpotatis för Putin.

  Sanktionerna som införts mot Ryssland är ju fruktansvärt löjliga och verkningslösa. Varför inte stänga ned Visa och Mastercard för samtliga Ryssar samt hindra överföringar via Swift från Ryssland, visst Cash is king med det skulle ändå göra det väldigt besvärligt för somliga.

  Frankrike och Tyskland beter sig som ryggradslösa fegisar.
  Om inte den repressive tyrranen Putin bjuds på kännbart motstånd så kommer han inte att nöja sig med Krim och östra Ukraina.

  En kall och lång rysk vinter kommer att drabba oss varesig vi vill det eller ej.

  SvaraRadera
 20. Visserligen är en Buk-eldenhet avsedd att fungera inom bataljons ram tillsammans med ett dussintal andra specialfordon, men åtminstone de radarförsedda eldenheterna är faktiskt fullt kapabla att operera oberoende och kräver då egentligen bara en eller två utbildade personer för att ställa till med en sådan här katastrof. Visserligen tvivlar jag starkt på att ryssarna skulle släppa loss ett Buk-system utan att ha någon översyn på det hela, men det kan ha räckt med en ensam operatör (knäpp eller överentusiastisk eller vad vet man) för att ställa till med eländet.

  För MÖP:ar: Buk-bataljonen består normalt av:
  - ledningsbandvagn
  - spaningsradarbandvagn
  - tre eldenhetskompanier med vardera:
  -- två radarförsedda eldenheter (fyra robotar vardera)
  -- en radarlös eldenhet som även tjänstgör som laddbandvagn (ytterligare fyra robotar)

  Utöver detta förstås en mängd underhållsresurser osv. I princip har Cornu rätt i att det nog krävs åtminstone ett femtiotal soldater för att bemanna ett batteri, men långt ifrån alla behöver vara specialutbildade.

  SvaraRadera
 21. Rysk propaganda påstår nu, att det fanns "flera" batterier Buk i östra Ukraina redan innan nedskjutningen av passagerarflygplanet från Malyasia. Ytterligare ett batteri förbereds i Kharkov för tillförsel.
  Om detta verkligen är sant, kommer nog bevis fram rätt snabbt.

  http://rt.com/news/173636-buk-malaysian-plane-crash/

  SvaraRadera
 22. En relevant fråga i sammanhanget, vem gynnas av detta ?

  SvaraRadera
 23. Din googleöversättning var nog fel i strofen "någonstans i gruvan". Donetsk betyder "gruvorna", har jag hört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Trash

   Men som du ser så står det väl inte "Donetsk" (Донецьк/Доне́цк) eller något liknande i orginaltexten?

   Radera