Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2014-07-24 10:59

Åsa Romson polisanmäld för hets mot folkgrupp

Bloggaren bakom sajten Genusdebatten har nu polisanmält Åsa Romson för hets mot folkgrupp. Detta i linje med de tankar jag bollade direkt efter talet. Därmed kommer svensk hatlagstiftning att testas och man kan få en första indikation på om det är tillåtet att hetsa mot heterosexuella män.


Som tidigare utrett är vita heterosexuella medelsålders män endast ca 14% av Sveriges befolkning och är definitivt en minoritet. Det finns rent av fler invandrare är vita heterosexuella medelålders män (VHMM), och om man får hetsa mot VHMM så får man även hetsa mot invandrare då dessa inte är att betrakta som en minoritet längre. En del invandrare är rent av VHMM själva.

Gissningsvis läggs hela anmälan ner av åklagare, vilket är synd. Det kunde varit värt att få detta vägledande fall hela vägen upp till högsta domstolen.

Vad gäller makten i samhället ska man komma ihåg att majoriteten av åklagare och domare (mer korrekt ordförande i tingsrätten eller hovrätten) i Sverige är kvinnor... Kvinnliga advokater och åklagare har rent av högre löner än manliga dito, vilket antyder att kvinnor helt enkelt är bättre än
män på dessa yrken.

Genusdebatten sammanfattar det hela väl, och jag delar i stort sett nedanstående åsikt:
"Nu tycker jag att lagen om hets mot folkgrupp är en skitlag som inte hör hemma i en rättsstat, men nu finns den ju där, och jag är ganska säker på att hade en manlig partiledare på högerkanten uttalat sig på samma förklenande sätt om ”svarta, homosexuella, unga kvinnor” och ”sudanesiska kvinnors rätt före svenska mäns” så hade han hamnat bakom galler innan man hunnit säga ”brännvinsadvokat”, och det vore därmed nästan att betrakta som försumlighet om inte samma lagar användes för att markera mot dem som är de första att annars ställa sig bakom dessa lagar och utnyttja dem när det passar agendan. Inte för att jag tror att det kommer att leda till någonting, men jag tycker det är viktigt att man markerar att man inte godtar vad skit som helst och att man är beredd att ge igen med samma mynt."
Jag skulle dock personligen aldrig anmält. Slöseri med skattepengar och speciellt min egen tid.

Återstår att se om Miljöpartiet försöker låtsas som ingenting.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaklöst, Ben Dover. Du kan bättre än så.

   Radera
  2. Jäklar! Missade den. Dock kan man konstatera att det nog vore värre för Åsa att bli totalignorerad av vita heterosexuella medelålders män. Nu fick hon ju lite respons ändå, vilket man väl får gratulera henne till.

   Radera
 2. Oj han inte se, måste ha varit väldigt dåligt ;)

  SvaraRadera
 3. Japp, självklart blir det inget åtal. Lagen är till för att skydda minoriteter, och vita heteromän kan ej anses som en minoritet i lagens namn, vilket känns godtyckligt. Det spelar tyvärr ingen roll att det t ex finns fler invandrare än vita heteromän i medelåldern.

  Lagen borde skrotas eller ändras. Just nu sitter en svensk konstnär häktad för hets mot folkgrupp, medan man i radions Sommar i P1 kan höra en annan konstnär hetsa mot borgare och infödda svenskar i allmänhet.

  Lagen inskränker på yttrandefriheten och borde endast tillämpas i extremfall, t ex vid uppmaningar om våld mot vissa grupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagen är mao rasistisk om hudfärg går före %-tal, dvs en stor grupp med "rätt" hudfärg kan mycket väl hetsa mot en mindre grupp med "fel" (läs vit) hudfärg. Kanske borde lagen i sig anmälas för hets mot folkgrupp.

   Radera
  2. Är inte vita heterosexuella vita män som grupp mindre än till exempel vita kvinnor (i Sverige)? Då borde väl de kunna räknas som en minoritet. Eftersom vänstern överlag anser att nationalstater är trams så borde minoriteter räknas globalt och då är definitivt vita heterosexuella män en minoritet.

   Men praxis är väl att vita män och svenskar generellt inte existerar som kränkbara objekt..

   Radera
  3. @Chillionaire

   "Eftersom vänstern överlag anser att nationalstater är trams så borde minoriteter räknas globalt och då är definitivt vita heterosexuella män en minoritet. "

   Även svenskar är en minoritet. Frågan är ifall man kan kalla muslimer för minoritet? Visserligen är de inte majoritet, men de är ju rätt många iaf.

   Radera
  4. Varför skyddas inte funktionshindrade t ex? Är det mindre kränkande om man säger att folk som sitter i rullstol är lata j-ar som inte pallar gå, än om man säger att vissa invandrargrupper är lata?

   Lagen innehåller en massa godtycke, och moral + godtycke blir nästan alltid trams.

   Radera
  5. NB, givetvis, att folk föds rullstolsbundna liksom de föds till sin etnicitet. Vilket gör hela saken absurd.

   Radera
  6. Tror inte att lagar som dessa kan stiftas med absolut 100% rättvisa och konsekvens för ögonen. Men utan lagen skulle man kunna hetsa mot de typiskt förföljda minoriteterna ända till man uppfyllde definitionen av uppvigling. Så lagen tjänar nog ett bra syfte trots allt.

   Radera
  7. Enligt den anglosaxiska (där man kan misstänka att denna lag hämtats) definitionen är inte vita heteromän en minoritet. Man understryker att en minoritet inte är en statistisk minoritet utan:

   "A minority group is a sociological category within a demographic. Rather than a relational "social group", as the term would indicate, the term refers to a category that is differentiated and defined by the social majority, that is, those who hold the majority of positions of social power in a society. The differentiation can be based on one or more observable human characteristics, including, for example, ethnicity, race, gender, wealth, health or sexual orientation. Usage of the term is applied to various situations and civilizations within history, despite its popular mis-association with a numerical, statistical minority"

   Radera
  8. Och musikgruppen Dr Kosmos, med sina i kultureliten etablerade medlemmar sjöng/skanderade "kapitalist nu skall du dö!" utan att det blev bekymmer för medlemmarna. Inför lagen är vi inte lika sjöng nationalteatern.

   Radera
  9. @Kingedward24

   Det resonemanget i förhållande till gällande lag gör att man frågar sig ifall det är mer rätt att göra så mot grupper som inte omfattas av HMF till den grad att det gränsar mot uppvigling. Speciellt med Ben Dover's invändning skulle det ju omfatta grupper av funktionshindrade.

   Att man inte kan få 100% rättvisa är en sak, men när man stiftar lagar som implicit värderar olika grupper olika så har man ju inte ansträngt sig ens för att skapa rättvisa lagar.

   Radera
  10. Jag tycker i alla fall att kombinationen av:

   -Begränsningen av en ganska viktig, grundlagsstadgad rättighet,
   -Det uppenbara godtycket på både längden och tvären (inte medfödda handikapp, däremot självpåtagen religiös uppfattning??)
   -Moralkaraktären i lagstiftningen,

   ger en ganska sur magkänsla.

   Lagar som inte kan upprätthållas, som t ex förbud mot homosex, brukar sägas undergräva förtroendet för rättsväsendet. Även detta moralkakeri och godtycke tycker jag har samma effekt. Det bryter ner trovärdigheten för rättssamhället. Den effekten bör man ta med i beräkningen om man samtidigt anser att lagen har någon god effekt.

   Radera
  11. Eller som Socker-Conny frågade: "Blir man ful av att tro på Gud, eller tror man på Gud för att man är ful". Till syvende och sist är fula människor också en minoritet. Kanske den minoriteten är skyddsvärd? Fula människor är födda fula, kan man anta (annars hade de gjort något åt saken) och känns på ett sätt mer skyddsvärda än folk som väljer att tro på godnattsagor från mellanöstern.

   Vilket för övrigt var ungefär det jag ville få fram med det inlägg cornu censurerade.

   Radera
  12. @Kingedward24

   Den definitionen gav inte mig någon större klarhet...

   Radera
  13. @Ben

   Men fula människor har ett val att göra något åt sin fulhet (plastikoperation). De väljer alltså att fortsätta att vara fula och är därmed okej enligt tidigare resonemang att angripa.

   Min poäng är naturligtvis inte något om fula människor, utan att gränsen är flytande för vad som kan betraktas som minoritet, folkgrupp och självförvållat. Således en väldigt dålig lag som kräver en god portion moraliskt godtycke i sin tolkning.

   Radera
 4. " Gissningsvis läggs hela anmälan ner av åklagare, vilket är synd. Det kunde varit värt att få detta vägledande fall hela vägen upp till högsta domstolen."

  Återstår då att se ifall någon gör partytricket och väcker åtal själv. Bara för att åklagaren lägger ner fallet betyder inte att man inte kan åtalas.

  Detta skulle rent av kunna göras rent taktiskt av någon som inte gillar Romson's åsikter. Man torde ju inte löpa risk för att göra sig skyldig till falskt åtal då det faktiskt finns fog för åklagelserna.

  SvaraRadera
 5. Intressant att se hur man från rättsstaten ser på en minoritet, är det bara antalet människor som ingår i gruppen, eller är det gruppens förmåga att göra sig hörd i samhället?

  Gruppen VHMM får ju exempelvis rätt mycket utymme i debatten, (typ Cornu, sveriges [nånting] största blogg) Men när denna grupp får utrymme är det ju inte i egenskap av minoritet, utan för att man har något att uttala sig om. Därför hörs sällan VHMM-individer uttala sig om hur det är att vara just VHMM, helt enkelt för att denna minoritet ej är erkänd, och och dess medlemmar inte identifierar sig som en minoritet.

  Egentligen är det lite sorgligt att vi i ett relativt välstående samhälle hittar på nya konflikter likt denna för att hålla oss sysselsatta. Är det vår strävan att alltid utvecklas som leder hit? Ska Romson & Co bara ses som en avvikande arg subkultur?

  SvaraRadera
 6. Jag polisanmälde en vänsterradikal studentorganisation för hets mot folkgrupp för cirka 15 år sedan.

  Organisationen i fråga arrangerade pubkvällar, och som bakgrundsbild till dessa affischer hade de en gammal propagandabild från Mao Zedongs kommunist-Kina med en leende Mao och glada bönder, soldater och arbetare.

  Detta var samma vecka som Dalai Lama skulle komma på besök. Jag hävdade att affischen var att betrakta som hets mot folkgruppen tibetaner på samma sätt som en nazistisk propagandaaffisch med rätta anses vara hets mot folkgruppen judar.

  Åklagaren lade ner det direkt. Det hade man nog inte gjort om högerextremister hade använt en motsvarande propagandabild av Hitler. Jag delar pga utfallet från ovanstående tyvärr Cornus pessimism, vi VHMM kommer inte att få detta prövat heller.

  SvaraRadera
 7. Om åklagaren inte vågar driva detta kan ju bloggaren driva ett enskilt åtal. Det kostar inte så mycket och det finns säkert dem som vill bidra med en slant.

  SvaraRadera
 8. Det viktiga är att det blir prövat. Läggs det när så läggs det ner men det kommer fortfarande finnas som referens för framtiden. Kan vara intressant att väga utgången av anmälan mot framtida ärenden av liknande karaktär.

  Har för övrigt väntat på detta. Ska bli intressant att se hur många dagar det tar innan det läggs ner.

  SvaraRadera
 9. En åklagare väcker ju nu åtal för att någon kallat damlandslaget i fotboll för "lesbiska horor".

  Hela denna åtalshets är förnedrande och ovärdig. HMF och förolämpningslagstiftningen bör snarast revideras och väsentligt minskas. Det är till och med värt att ta en strid med husse om.

  Det gäller också Transportverkets allt pinsammare censur av godkända trafikskyltar.

  Försvara yttrandefriheten mot det öppna samhällets fiender!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @viktualiebroder

   När det gäller lag mot ärekränkning så finns där också endel att önska.

   För det första så kan man fråga sig ifall övergreppet förolämpning är tillräcklig kränkande för att föranleda straff och isf hur långt, men å andra sidan skulle det kanske vara läge att kanske inrikta sig mot icke-fysiska angrepp som mobbing och liknande.

   För det andra så är det ett missförhållande att inte ärekränkning (i allmänhet) faller under allmänt åtal. Det gör att vi inte riktigt blir lika inför lagen när det gäller brottsoffer. Resultatet blir att det är "tillåtet" att ärekränka fattiga utan kunskaper i juridik, men att ärekränke en jurist eller en rik är brottsligt.

   Som alltid bör man ta hänsyn till vilken skada offret lider för att handlingen skall vara kriminell och isf hur pass alvarlig brottet är och vilken påföljd som kan vara lämplig.

   Jag har i många avseenden svårt att se vilken skada offret har vid HMF, men i andra avseenden så är det lättare att se det.

   Radera
  2. @Viktualiebroder:

   Just vägskyltarna känns som ett högt prioriterat forum för yttrandefrihet?

   Radera
  3. Se viktualiebroders original-inlägg, Transportstyrelsen censurerar tydligen vägskyltar.

   Undrar vilka samhällen som inte får ha vägskyltar? Tattarmåla? Judebränna?

   Radera
  4. Jag tog exemplet vägskyltar därför att det skett en markant skärpning de senaste åren, utan att något har skett bortom skrivborden på Trafikverket. Samt att det varit återkommande i sommarvikarierande mediasverige de senaste veckorna.

   Se trafikskyltarna som ett lackmuspapper på yttrandefriheten.

   Radera
 10. Glömde vinklingen att åtalshetsen är ett exempel på tilltagande komplexitet med radikalt minskande avkastning för rättsstaten också.

  SvaraRadera
 11. Nu lade jag förstås inte ner särskilt mycket tid på min anmälan. En stor del av tiden gick åt till att transkribera delar av Romsons tal, vilket jag till stor del gjorde för att ha tillgängligt inför dagens medverkan i radioprogrammet Danmarks röst http://bit.ly/UpYsAG
  Retar mig dock lite att jag nu såg att mycket av det jag mödosamt transkriberade igår fanns med i ditt tidigare inlägg.

  SvaraRadera
 12. denna anmälan kommer sätta svensk hatlagstiftning på prov.

  SvaraRadera
 13. Ingenting är i ordning längre i Absurdistan så detta leder inte ens till en minipudel från den samhällsfientliga extremisten.

  SvaraRadera
 14. http://karpstryparn.blogspot.se/2014/07/bloggen-genusdebatten-polisanmaler-asa.html

  SvaraRadera
 15. Som reumatiker funderar jag starkt på att polisanmäla Fredrik Reinfeldt och hans regering, i synnerhet socialförsäkringsminister Ulf Kristersson för hets mot folkgrupp.
  Jag har funderat på det ett par år nu, men efter detta är det lika bra att göra slag i saken.

  SvaraRadera
 16. "...vilket antyder att kvinnor helt enkelt är bättre än
  män på dessa yrken"

  Nog för att tycka att debatten om lön kvinnor/män är tjatig men att hävda att förmåga alltid reflekteras i lön är inte bara en förenkling utan också en felaktig sådan. Typ som att tro på perfekta marknader.

  SvaraRadera
 17. Jag hade nog också gjort en polisanmälan om jag hade haft tid.

  Vet inte om det r slöseri med skattepengar egentligen, varje krona jag får staten att spendera på sån här skit är en krona mindre de kan slösa på annan skit. Till slut kanske politrukerna inser att det inte är värt att detaljstyra varje sekund av våra liv.

  SvaraRadera
 18. Tacka vet jag Anna Anka:
  - "Om ens make vill att man suger av honom varje morgon måste man ställa upp på det".

  SvaraRadera