Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-06-18 11:28

Unikittyekonomin: Konjunkturen åter positiv

"Business, business, business! Numbers!" - Unikitty
Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator klättrade återigen över 100 till 101.0 och konjunkturen är återigen positiv. Institutet uppdaterar även sin BNP-prognos fram till 2018, där BNP sänks något för 2014, men istället höjs för 2015. Beskedet är återigen att Sverige är inne i en superkonjunktur och aldrig mer (iaf inte förrän tidigast 2019) kommer gå in i en lågkonjunktur med under 2% i BNP-tillväxt!

Barometerindikatorn

Eller som det också heter: Kööööööööööööööööp! Konsumeraaaaaa!

Eller inte.

Det är förstås fascinerande att KI kan lägga en prognos för BNP fram till 2018, utan att ens veta utfallet i valet i höst.
Samlade BNP-prognoser
för Sverige till 2018

KI menar alltså att svensk politik inte har någon som helst påverkan på den ekonomiska utvecklingen och tillväxten i Sverige, och den ekonomiska politiken kan alltså helt läggas ner. Utfallet i riksdagsvalet spelar tydligen ingen som helst roll.

Ni hittar en uppdatering av svenska BNP-prognoser ute till höger, där främst Nordea och KI står för förändringarna, plus att Handelsbanken, som enda icke-statliga aktör, nu vågar gissa även för 2017. 

Vi ser här den sk superkonjunkturen, där BNP-tillväxten inte ens (vare sig i medel eller i median) ska tangera 2.0% utan vi ska ligga i konstant högkonjunktur (över 2.0% i tillväxt). Detta är alltså vad alla officiella talespersoner baserar sina uttalanden om svensk ekonomi och att t ex bostadsbubblan aldrig kan krascha på. Och politikerna baserar sina vallöften och statsbudget på.

Allt är små fluffiga rosa moln. Helt osökt kommer jag att tänka på allas vår Unikitty från LEGO-filmen. Spoilervarning, men annars är nedanstående klipp särskilt tillägnad vår samlade kår av ekonomer:
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. "KI menar alltså att svensk politik inte har någon som helst påverkan på den ekonomiska utvecklingen och tillväxten i Sverige, och den ekonomiska politiken kan alltså helt läggas ner. Utfallet i riksdagsvalet spelar tydligen ingen som helst roll."

  Nja, det kan ju också vara så att KI bedömer att den ekonomiska politiken kommer vara densamma oavsett utgång i valet - eller så har man gjort en bedömning om sannolikheten att vi får rödgröna socialister eller blågröna socialister.

  Eller så gissar man friskt lite baserat på hur man önskar att utfallet skall bli. Det skulle vara mer intressant att veta hur prognosmetoden fungerar och hur de faktiskt räknar fram sin prognos. Rent faktiskt så kan man ju fråga sig ifall det finns en vettig modell och varför man inte försöker påverka de ingående variablerna i modellen så att man kan förvänta sig framtida tillväxt? Förstår man hur systemet fungerar så borde man ju eventuellt i viss mån kunna styra systemet dit man vill också.

  SvaraRadera
 2. http://www.di.se/artiklar/2014/6/18/ki-enorma-skattehojningar-kravs/

  SvaraRadera
 3. Vill bara lägga till att Sverige redan har Världens högsta skattetryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sivan

   Inte sant (längre), Danmark, Frankrike, Belgien och Italien har högre enligt ekonomifakta. Har faktiskt varit osant en längre tid nu, det är kanske läge att uppdatera sina argument lite då och då...

   Radera
 4. @anonym
  Instämmer, det verkar gå fort nu, hoppas vi kan världsbäst igen, det är ju en position att sträva efter. :- )

  SvaraRadera
 5. Den videon måste man nog vara påverkad av droger för att kunna förstå. Eller som jag har, feberfrossa pga en sommarförkylning.

  KIs skattehöjningar kommer såklart att bidra till att sänka bostadspriserna då de kommer tas ut av de som lånar mest => driver mest på priserna. Det är såklart V och Fi(fan) som driver på mest här.
  Skulle inte förvåna mig ifall man inför genuskvoterade skattesatser, trots att det är förbjudet.

  Och sedan har vi alla anti-miljöskatterna som MP vill införa. Det bidrar ytterligare till att öka arbetslösheten vilket ytterligare frestar på bopriserna.

  Nä, det blir nog SVFIMP som får denna bäbisen i knäet. Hårt...

  SvaraRadera
 6. Finns det någon statistik på dessa spåkärringars track record?

  Bättre än en fondförvaltande schimpans?

  SvaraRadera
 7. Är det du eller kaninen som inte kan stava till business?

  SvaraRadera