Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2014-06-17 16:37

Ukrainas största gaspipeline sprängd

Ukrainas största gaspipeline har sprängts utanför Poltava. Det handlar om Broderskapspipelinen, med en kapacitet på 100 miljarder kubikmeter fossilgas per år. Utan att kolla upp alla pipelines är detta eventuellt den största pipelinen på hela kontinenten.
Pipelinen sammanstrålar med Yamal-pipelinen och ska sedan förse Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien, Ungern och Ex-Jugoslavien med gas.

Man kan nu fråga sig vad nästa steg är. Ska man utgå från ett Midvintermörker-scenario har Ryssland därmed ett casus belli och kan hävda att Ukraina inte kan skydda rysk energiinfrastruktur, och likt i Midvintermörker gå in fullt ut i landet.

Frågan kring Rysslands export av gas via Ukraina kan nu sägas vara en ickefråga...

Tillägg: Enda mediakällan är än så länge Russia Today, som inte direkt gjort sig känd för att fara med sanningen i Ukrainakonflikten. Återstår att se om det finns någon officiell bekräftelse från annat håll. Om RT blåljuger vore det intressant att fundera på varför Kremls propagandakanal väljer att hitta på något sådant?

Tillägg 2: WSJ bekräftar pipelineexplosionen, men menar att den inte har någon påverkan på gasförsörjningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Nu går jag ner i min källare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, Ryssarna väntar nog tills i vinter...

   Radera
 2. Hittar inte någon som bekräftar uppgiften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller. Men Iraks största oljeraffinaderi har stängt. För ISIS befinner sig bara 6 mil från Bagdhad.

   Är det någon som vet varför det vore så dåligt med ett återupprättat kalifat? Om det är många i Irak som inte gillar västs värderingar utan föredrar sharia, så kan de väl ha det så? Och om ISIL lyckas, så verkar det sannolikt att Kurdistan uppstår. Kurderna släpper inte en kotte över sin gräns, vare sig ISIL eller irakiska armén. Och de har inte haft terrordåd pga detta på över ett år. Fö: skulle inte Ryssland vara betjänt av ett splittrat Irak med ett Kurdistan (som kommer att vara sjukt korrumperat) och sitter på fina oljetillgångar. Ryssarna har ju goda kontakter med Iran så det kanske skulle gå att transportera olja österut. Dessutom gjorde Iran en deal med Kina och Indien idag.

   Radera
  2. Därför Lotta att de flesta manniskor där nere faktiskt inte vill ha ett kalifat med stenhård sharia. ISIS/ISIL är ju en liten minoritet som skrämmer folk till lydnad med diverse praktiska exempel med medeltida metoder (för att inte tala om alla minoriteter som skulle ställas inför valet att konvertera eller mista huvudet, som det gått till i Syrien).

   Mycket talar också för att ISIS bara var en liten del av en stor allians sunni i senaste offensiven som syftar till att kasta ut den gravt dysfunktionella Bagdad-regimen.
   Ledande Baahtister (ja Saddam är fortfarande så populär i en del läger att regimen flyttat graven till hemlig ort pga alla pilgrimer) har försökt tona ner ISIS och tona upp sig själva. Baathister är som du kanske vet som regel sekulära vilket inte riktigt går ihop med de extrema galningarna i ISIS.

   Främst Bagdad-regimen som vill få det att framstå som att allt motstånd är ISIS vilket inte är så konstigt då man för en sekteristisk och orättvis politik mot Sunni och Kurder men såklart inte kan stå för sina misstag.

   Radera
  3. Det är Saddams folk som ger igen efter att sk demokratiska shiaregeringen förföljt sunnimuslimerna på värsta sätt. I väst kallas de förstås för terrorister. Ta del av tidningar, text tv, tv och upplev en politiskt propaganda som är fantastisk. Sverige har blivit fantastiskt igen! Politiskt fullständigt korrupt och odemokratiskt.
   Ta del av gammelmedias bild av Libyen, Syrien, Afghanistan, Egypten, Ukraina, Irak, mfl.
   Total hagemoni och slickande av USA/Israel.

   Radera
  4. Många vill ha sharia , även jag när jag läser vissa nyheter.
   @RH , ingenting händer med minoriteter , de betalar skatt och behöver inte ta till vapen.
   Ren sharia är tand för tand , öga för öga. Det som finns i Saudi-Arabien mm är icke sharia , det är skräckvälde med straff i sharia.
   Sharia kan funka i moderna samhällen , vem har sagt att svensk lag är rättvist , vi läser många gånger om fall där förövaren undkommer och släpps utan straff mm.

   Radera
  5. Unknown, tycker du verkligen Sharia funkar i ett demokratiskt samhälle, att man tex hugger händer av folk som stjäl något. Sen håller jag med om att svenska regler är för slappa men att gå tillbaka till liknande lagar som vi hade på medeltiden är inte lösningen.

   Radera
  6. Jag hoppas ingen (oftast stöld offret) skulle kräva att tjuven blev av med handen för nån brödbit (skulle det hända skulle nog den bli hatobjekt själv) . Men det finns fall när man kunde önska det. Det finns grova hjärtskärande exempel på förövare man vill ont , även utdöma dödsstraff. Nu har ju maffian dödstraff den utövar och när mördaren själv åker fast så blir det kort fängelsestraff eller oftast förmildrande pga hotbild mm.

   Radera
  7. Det är ju inte stöldoffret som ska kräva nåt, det står ju rakt av i Koranen att handavhuggning är ett avskräckande straff från Allah. För den som är bokstavstroende torde det ju därmed vara en pietetshandling att amputera tjuvhänder?

   Radera
 3. Hur länge dröjer det tills MSM snappar upp detta? Om det inte är en anka, fast bilderna tyder ju inte på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk MSM blundar hårt, inte ett ord, toppnyheter:
   SvD: "Het debatt i Riksdagen"
   DN: "Storförlust för SAS"
   Aftonbladet: "Dagispedofilen möter föräldrarna"
   Expressen: "Rättegången hårdbevakad"
   SVT: "Storförlust för SAS, 300 sparkas"
   DI: "Rena vinstpartyt"

   Man har antagligen skrivit av det som RT-propaganda.

   Radera
 4. Fan va gôtt, då är det världskrig nästa vecka då?

  SvaraRadera
 5. Ledaren för ”Högra Sektorn” har hotat med att förstöra pipelines genom Ukraina för att skada Ryssland.
  http://rt.com/news/yarosh-destroy-russia-pipelines-186/
  Men fortfarande vet vi inte om det är fråga om sabotage. RT skriver bara att en explosion har inträffat.

  SvaraRadera
 6. Wall Street Journal har en uppgift om att Ukrainas inrikesminister har sagt att ledningen ”sprack”, vilket orsakade branden.
  http://online.wsj.com/articles/explosion-rips-through-gas-pipeline-in-central-ukraine-1403013593

  SvaraRadera
 7. Nästan ingen olja eller gas till Europa, lagom till hösten?
  Det borde ha en lugnande inverkan..

  SvaraRadera
 8. @cornu; På vilket sätt rapporterar västs-msm sanningsenligt om Ukraina-krisen? Tycker dom utelämnar en hel del som RT rapporterat om, därmed inte sagt att dom presenterar "sanningen" om den nu finns någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västs-msm är värst av alla. RT har mer matnyttigt och relevant information vad det verkar.

   Radera
 9. RT har betydligt högre trovärdighet än svensk och västerländsk media.

  Svensk media har ju som specialitet att förvanska, dölja och undanhålla fakta för att förhindra medborgarna se det större SAMMANHANGET. RT försöker åtminstone get tittaren möjligheten att se ett sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. RT är extremt trovärdigt som språkrör för putinregimen. Det hindrar dem dock inte från att även rapportera sådant som är korrekt. Det som de definitivt inte rapporterar är sådant som ställer uppdragsgivaren i dålig dager.

   Radera
  2. I alla fall sammanhanget Putin vill att tittaren ska se.

   Radera
 10. Det här är riktigt illa oavsett.
  Sen är det ju även så att alla de gamla ledningarna är antingen på slutet eller har passerat sin tekniska livslängd. Det har ju hållit bra, men att underhålla en pipeline är antaligen kostsamt.
  Det kan ha varit en olycka, och det kan ha varit ett attentat eller något annat.

  Vad gäller RT och egentligen alla andra nyhetsmedier, så är det snarare inte rekommenderat att enbart förlita sig på en nyhetskälla utan helst flera. Det finns alltid risk att en som läsare/tittare litar mer på en källa som förstärker ens egna världsbild och åsikter. Och det utnyttjas gärna frisk nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Intressant att RT är snabb med denna nyhet.
   2. Om det visar sig att pipelinesystemet är tekniskt på utgången på grund av slitage och dåligt underhåll, samt även teknisk livslängd, och om detta beror på mer tekniska faktorer än attentat (men även om det beror på attentat) så kanske detta undergräver förtroendet för pipelines generellt och bidrar till:
   - Ett skifte från pipelines till mer LNG eller andra transportsätt
   - Snabbare övergång från gas till andra bränslen på längre sikt.
   - Det kan även leda till större förtroende för havsburna pipelines (som Nord Stream) men dessa är inte direkt enkla heller att konstruera. Fram tills att de blir opålitliga.
   Ovanstående kan (obs! kan) vara en befrielse för Ukraina till viss del, även om det är ett inkomstbortfall. Då hamnar inte Ukraina mellan Europa och Ryssland, där den förra kräver gas och den andra säljer gas.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Brinkmanship som gått väldigt fel? "Får vi inte mer gas (till rabatterat pris) förstör/skarvar vi pipen..."

  SvaraRadera
 13. Pipelinen vid Poltava är en s k dubbelpipe och det är bara den ena som är skadad, enligt uppgift!

  SvaraRadera