Cornucopia?

2014-06-03 11:33

Trollbataljonen - detaljer kring rysk Internetpsyops

Mer detaljer har kommit fram kring ett av Rysslands psyopsförband på Internet. Hackers ska ha kommit över ett stort antal dokument kring företaget Internet Research Agency (IRA), baserat i Sankt Petersburg (Buzzfeed). En trollbataljon med över 600 troll, som kommenterar på Internet, avlönade av Kreml.


Just IRA ska vara inriktat på dels engelsktalande sajters kommentarsfält och även ryska kommentarsfält och forum. Uppdraget för operatörerna beskrivs nedan.
"On an average working day, the Russians are to post on news articles 50 times. Each blogger is to maintain six Facebook accounts publishing at least three posts a day and discussing the news in groups at least twice a day. By the end of the first month, they are expected to have won 500 subscribers and get at least five posts on each item a day. On Twitter, the bloggers are expected to manage 10 accounts with up to 2,000 followers and tweet 50 times a day."
Samtidigt är detta förband, i form av ett företag som har ett statligt kontrakt på att trolla på Internet, bara ett av flera.
"Several people who follow the Russian internet closely told BuzzFeed the Internet Research Energy is only one of several firms believed to be employing pro-Kremlin comment trolls."
Kom ihåg detta när ni läser pro-ryska kommentarer i kommentarsfält, på Twitter och på Facebook. Är det inte avlönade operatörer så är det nyttiga idioter. Idioter i dubbel bemärkelse - dels för att de går på rysk psyops, och dels för att de jobbar gratis när de istället kunde få betalt. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

102 kommentarer:

 1. Det gäller bara att inte drabbas av förföljelsemani! Då blir det svårt att skilja på fantasi och verklighet.

  Att ligga i topp bland de mer seriösa bloggarna(volymmässigt) kan också det skapa en skev självbild om man inte aktar sig. Jag tycker det är rimligt att din allmänna anti-rysslands ton kan/får balanseras med lite anti-väst kommentarer(eller för den delen pro-ryss) utan att kallas nyttiga idioter. I min värld handlar det varken om öst- eller väst-sympatier utan mer om en kritik av hur dagens politiska system fungerar och agerar.

  För övrigt förväntar sig nog ingen här på bloggen att du har en mer balanserad uppfattning om rysk politik kontra väst. Ditt författarskap riskerar isf att tappa i trovärdighet(ivf från en andel läsare)?

  Men jag förstår givetvis också att du inte vill ha en blogg som tillhandahåller alltför mycket pro-rysk försvar i pågående inbördeskrig och övrig subversiv verksamhet. Oavsett vilka avsändarna må vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Författarskap, trovärdighet? Du vet om att jag skriver skönlitteratur? Och du har uppenbarligen inte läst Midsommargryning, på tal om balanserad uppfattning.

   Radera
  2. Ryska Psy-Ops har börjat göra fejkade videos också.

   https://www.youtube.com/watch?v=WLLS-rqPDfI&app=desktop

   Radera
  3. And yet another staged recording.

   https://www.youtube.com/watch?v=qUIiRPO0W28

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=rlxm4GhPnbU#t=18
   Visar när Ukrainas regim gör flyganfall mot sitt eget folk och dödar 8 civila.
   Vad säger Cornu nu? Skall FN/Nato införa flygförbud över Ukraina och störta den illegalt tillsatte presidenten?
   Troll?
   Putin inför kanske flygförbud om han inte tror att det är just vad den USA-styrda regimen i Kiev vill?

   Radera
  5. Ja, tänk så det kan gå när fulla amatör-rebeller får händerna på en granatspruta och ska spela allan.

   Nedslagskratrarna är typ 1/10 av vad de borde varit om det varit ett flyganfall. Men såna detaljer bryr ni er väl inte om?

   Radera
  6. Exakt, Ben Dover.

   Frågan är om alla (sd):s väljare likt folkhemsfundamentalisten och Anders Breivik-hyllaren RB är så inkompetenta. Ingenstans visas något flyganfall och det som visas är en massa rök och en klen explosion, som inte är från något flyganfall.

   Radera
  7. De där filmerna på en massa döda intill en husvägg stämmer inte heller med en explosion i ett fönster ett stort antal våningar upp, samt en bil som exploderar.

   Radera
  8. Tvärt om visar väl ovanstående film att filmen på en massa "döda" civila är fejk. Eller iaf inte från Lugansk. Precis som det inte visas någon Su-25 i filmen som hävdar att det var en Su-25, en rysktillverkad stridsvagnsdödare, motsvarande amerikanarnas A-10. Den har ... lite starkare vapen än enligt filmen...

   Radera
  9. Här har vi en autentisk film från när terroristerna anfaller en ukrainsk gränsgarnison i Lugansk. Bland annat ser man den orange symbolen på en kamera, tillhörande ett ryskt TV-bolag, som alltså var med på anfallet.

   Klimax på filmen är när en av terroristerna blir skjuten i huvudet och alla flyr. Terroristen ser ut att höja en kamera, men det har inte rapporterats att någon journalist dödats, så han ville nog bara spela in en schysst rulle att lägga ut på YouTube. Liksom alla andra på filmen.

   https://www.youtube.com/watch?v=4HlDdUkcN7Q

   Radera
  10. Cornu; Vad som är balanserat avgörs av den enskilda läsaren och hans/hennes kunskapsnivå respektive fördomar. I synnerhet när det saknas en "objektiv" kritiker-kår. Därför är också image-skapande något som ofta leder "kända människor" in i fångenskap för att till varje pris underordna sig egen promotion-bild.

   Nej, jag har inte läst Midsommargryning men hotet från öst är väl trots allt ett grundtema!

   Radera
  11. Nej, du har inte läst Midsommargryning, och den innehåller inte något hot från öst. Så stoppa dina förutfattade meningar där de hör hemma.

   Radera
  12. En bra promotion för boken mao! Fniss.

   Radera
 2. Är det någon som är en nyttig idiot så är det du Cornucopia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får i alla fall inte betalt per ord, för i så fall hade du aldrig skrivit så torftiga inlägg.

   Radera
  2. Have you ever asked yourself - and what if (just in case!) you are wrong and all these people are not getting paid?

   Radera
  3. Står i inlägget.

   "Är det inte avlönade operatörer så är det nyttiga idioter"

   Radera
 3. Cornu; Om du får tid vore det intressant att titta närmare på Attefall´s s.k bostadsreform. Är det verkligen en reform i dess rätta mening eller är det något annat? Byggandet har trots allt tagit fart rejält utan någon reform! Jag läste din länkade artikel som skrivits av Attefall där han bl.a påstår att det finns ett stort problem med att byggbolagen ligger ute med så oerhört mycket pengar innan de får intäkter. Utan att förklara det närmare så misstänker jag att saken handlar om att byggbolagen som vanligt investerar långt i förväg i mark som saknar detaljplaner. Men har de rätt att diskontera ett marken överhuvudtaget bebyggs? Jag kallar det spekulation med efterkommande lobbying att påverka lokalpolitikerna. Byggbolagen har i alla tider bedrivit "hoarding" av mark. Och i Storbritannien överväger man istället en Landtax för att inte driva upp markpriserna under de stora återkommande byggkonjunkturerna. Som vi vet är initialkostnaden för att bygga ett bostadshus kring tätorterna redan alltför hög pga markpris-explosionen. Något som tyvärr kommunerna i högsta grad är ansvariga för eftersom de inte bygger bostäder i egen regi på egen mark och för eget ägande.

  SvaraRadera
 4. Har inte liknande strategier använts av CIA för att blåsa på "folkliga revolutioner" i olika länder?

  http://stuartjeannebramhall.com/2014/01/18/the-cia-role-in-the-arab-spring/

  Att tro att bara ena sidan sysslar med Psyops är nog lite naivt. (Att tro på Uppgift A och säga att Uppgift B är falsk propaganda när sanningen ligger någonstans mitt i mellan)

  /Inte rysk PSYOPS - jag lovar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. EAP sägs ha varit en psyop från kalla kriget, med en ganska festlig idé - att fånga upp alla auktoritära virrhjärnor så att de anslöt sig till EAP istället för ett kommunistparti.

   Annars finns ju idag, med informationsteknologin, helt enastående möjligheter att skita i båda sidornas organiserade media och i själv titta på råmaterial, rapporter direkt från händelsernas centrum, etc etc helt ofiltrerat. Eller ja, i alla fall oerhört mindre filtrerat än mänskligheten någonsin kunnat.

   Radera
  2. Att du vet om EAP säger en hel del om dig rent politiskt.
   Att du placerar EAP på vänsterskalan säger ännu mer om din politiska åsikt.

   Radera
  3. Resonemanget haltar en del Wofser, för att uttrycka sig milt.
   Givetvis finns det psyops på bägge sidor, men den proryska diton som vi sett bl a på detta forum hävdar ju att Sveriges Television och alla större tidningar är del av den proamerikanska propagandan, och att allt de rapporterar är lögner. Om man tror det, och vidarebefordrar det är man definitivt nyttig idiot.
   Det bästa exemplet handlade om de val som har hållits i Ukraina, där bland annat svenska journalister har rapporterat om de parodier av fria val som hölls, medan debattörerna här hänvisade till samma val som något helt legitimt.
   Då kan man inte säga att "sanningen ligger någonstans mitt i mellan".

   Radera
  4. @Unknown:

   Men, du kände ju också till EAP? Vilket behäftar dig med exakt samma brist som du påstår att jag har. Vad det nu kan vara - faktakunskaper är inte politiska.

   Att du sen tror att jag placerade EAP till vänster beror bara på att du inte kan svenska. Eller är dum i huvudet. Eller båda.

   Radera
  5. Och även det s.k. råmaterialet har ju någon valt allt lägga upp och någon har valt att filma just det vi ser och inte det som händer bredvid. Så den ofiltrerade verkligen finns inte.

   Det vi inte ser med informationsteknologin är det som inte läggs upp btw.

   Radera
 5. Kära Cornubot. Undertecknad är Humanist, försöker vara det och för mig spelar det ingen roll vad folk kallas som mördas. Mördas de så mördas de, och mördare ska ställas till svars.

  Ex. kan man ju kalla bristen på info om massmordet i Odessa som utfördes av personer - troligen från Right Sector … och som på det hela taget förtigs i väst för en lyckad psy-ops av väst --- eller möjligen fascistsympatisörer i Ukraina.

  Jag har ägnat alltför många timmar denna månad åt att se videoupptagningar från händelserna i Odessa filmade med smartphones och ibland med mer sofistikerad utrustning. Allt är dokumenterat.

  Här är en länk till en film som givetvis är anti nazister och som är illa redigerad. Men, efter ungefär 25 minuter börjar den visa filmer från Odessa - till stor del filmmaterial som jag inte sett tidigare.Nya vinklar och uppenbarligen fotografer.

  https://www.youtube.com/watch?v=mrG_UZibwbU&feature=youtu.be

  En spännande detalj är att mot slutet är det ett antal kvinnor som står och skäller på en OSCE representant från Estland för att inte Odessa utreds. Denne person googlade jag upp, han heter Tiit Matsulevitš och verkar för tillfället vara kidnappad av separatister. Något ironiskt om han nu var en man som verkligen undersökte vad som försiggått.

  Det man måste tänka på att folk är inte siffror eller pro det ena eller pro det andra. Det är människor. Kött och blod som mördas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Varför ska man föregripa en polisutredning?

   2. Ja, det var typ 40 pers som dog. Det dog fler i den där koreanska färjeolyckan, det är det också tyst om.

   3. Ukrainska myndigheter har iaf släppt en del information, t ex om resultatet av obduktioner.

   4. Det är knappast OSCE som ska agera mordutredare.

   5. Det man måste tänka på att folk är inte siffror eller pro det ena eller pro det andra. Det är människor. Kött och blod som mördas. Precis. Och då dör det ju betydligt fler i Donetsk och östra ukraina. Naturligt, således, att medias ögon riktas dit. Så fungerar medierna.

   Vad är det då för "Brist på information" du avser, egentligen? Svenska medier? Ukrainska myndigheter? Själv tycker jag det skrivs alldeles för lite om varpa, denna ursvenska sport, i våra medier. Men jag tillskriver inte detta faktum en konspiration eller en politisk uppfattning.

   Radera
  2. Att jämföra mord med färjeolyckor säger en del om dig Ben.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det är också intressant att det är helt tyst i media om att Ukraina nu har börjat flygbomba sin egen befolkning, ungefär som Assad.

   Radera
  5. Kanske för att Ukraina inte bombar sin egen befolkning. Du borde sluta titta på de direkta lögnerna som går ut via Kremls media som Russia Today.

   Radera
  6. För att heta Eva Berglund skriver du mkt dålig svenska. Faktum är att dina felskrivningar följer hur en ryss skriver svenska. Ni borde ha språkgranskare innan publicering.

   "undertecknad är Humanist". Fel, på svenska är humanist inte ett namn och ska inte ha versaler.

   "anti nazister". Ska skrivas ihop på svenska.

   Med tanke på att du påstår dig forska om språk så är ditt eget språk vedervärdigt.

   Radera
  7. Vidare, tittar man på dina bloggar så ser man samma dåliga språk där, som "datera upp", istället för uppdatera.

   Radera
  8. Extra humor blir det ju när du tydligen ska vara lektor i specialpedagogik, men inte kan stava eller skriva korrekt.

   Radera
  9. Ok, vad kallar du flygbombningen av centrala Lugansk för?

   Radera
  10. Vilken flygbombning av centrala Lugansk? Man är berättigad, precis som Assad, att bomba rebeller, vilket man t ex gjorde med de 400 rebeller som anföll 70 man i gränsposteringen i Lugansk.

   Till skillnad mot Assad terrorbombar man inte befolkningen, utan bara terroristerna.

   Radera
  11. Visa en enda icke-rysk källa på att man bombat civila i centrala Lugansk, civila som inte befann sig i direkt anslutning till identifierade terroristers positioner?

   Radera
  12. Skjuter man en mängd raketer in i en cental del av en stad, tenderar civila att stryka med. Var går gränsen för dig? Om de hade släppt en daisy-cutter över stadshuset, hade de fortfarande bara bombat "terrorister"?
   Så enligt din egen retorik, var skjutandet av "terrorister" på Maidan i början av upproret inte heller så allvarligt?

   Radera
  13. Du har fortfarande inte gett några som helst referenser till dina lögner om att Ukraina bombat sin egen befolkning.

   Radera
  14. Ännu så länge bara filmer på youtube, vet ej vem som har filmat. Det kanske kommer mer info vad det lider.
   Såklart är det svårt att veta exakt vad som har hänt, men tycker det är intressant att media är nästan helt tysta om den senaste händelseutvecklingen.
   Det vore ju bra om fler än bara RT rapporterar om intressanta händelser.

   Radera
  15. https://www.youtube.com/watch?v=WLLS-rqPDfI&app=desktop

   Här har du referenser till att Ukraina bombat sin egen befolkning.

   Dessutom är Ukraina en ny stat där det har bott Ryssar sedan början av 1700-talet och även om de kallar sig "Ukrainare" är de Ryssar precis som att Skåningar är Skåningar (och jo, de har egen flagga!)

   Radera
  16. Finns inget som säger var och när det hela filmats. Kan lika gärna vara från ryska bombningar i Tjetjenien, Abchasien, Georgien etc. Och det kan förstås också vara helt fejk.

   Källkritik?

   Radera
  17. Absolut, Google maps och journalister, innan du avfärdar något måste du dementera påstådd fakta, så fungerar journalistik.

   Radera
  18. "Dessutom är Ukraina en ny stat där det har bott Ryssar sedan början av 1700-talet och även om de kallar sig "Ukrainare" är de Ryssar precis som att Skåningar är Skåningar (och jo, de har egen flagga!)"

   Jaha, det gamla goda historieboksargumentet. Så skåningar är inte riktiga svenskar för att deras förfäder på 1700-talet var danskar? Som östgöte boendes i halland är jag då att betrakta som bosättare på ockuperad mark? Om vi inte ska acceptera de gränser och regeringar som faktiskt existerar, utan hitta på nya gränser baserad på etnisk tillhörighet sett ur ett historiskt perspektiv, var ska vi dra gränsen? Ska vi ogiltigförklara Finland? Borde vi lyda under den danske kungen? Är England Danskt, Franskt eller Tyskt eller är vi alla romare?

   Radera
  19. Framför allt menar väl vederbörande i så fall att delar av Ryssland tillhör Sverige, likt på 1700-talet. Bland annat Karelen och Ingermanland, inklusive S:t Petersburg.

   Bara att ge tillbaka helt enkelt.

   Radera
  20. Under hockeyVM tycker jag definitivt att frågan om att ogiltigförklara Finland legitimt kan resas.
   För övrigt tror jag inte att något land på våra breddgrader har varit romerskt, eller tar jag fel...?

   Radera
  21. S:t Petersburg (Nyen) grundades ju rent av av svenskarna, så det är ett solklart fall att lämna tillbaka till Sverige enligt unknown120. Eller så tänker han fel.

   Radera
  22. Det jag märker när jag ser på videon är hur tyst det är, bortsett från kamerasnubben som gormar på. Annars hör man i princip ingenting, alla verkar vara lugna, inga alarm eller något. Inga sirener eller ambulanser hörs utan det är bara knäpptyst.

   Jämför med tex denna videon som visar Syrien(Varning för känsliga tittare), koppla från Allahu Akhbar och så hör man väldigt många saker, folk som skriker och gråter, sirener och allt möjligt.

   https://www.youtube.com/watch?v=6pvMohIkmtE

   Radera
  23. Saxat från Wikipedia:
   "Kievan Rus' was founded by the Rus' people, Varangians who first settled there around Ladoga and Novgorod, then gradually moved southward eventually reaching Kiev about 880. Kievan Rus' included the western part of modern Ukraine, Belarus, with larger part of it situated on the territory of modern Russia. According to the Primary Chronicle the Rus' elite initially consisted of Varangians from Scandinavia."
   Med andra ord så borde en annan blågul flagga vaja där nere, eller?

   Radera
  24. "Under hockeyVM tycker jag definitivt att frågan om att ogiltigförklara Finland legitimt kan resas.
   För övrigt tror jag inte att något land på våra breddgrader har varit romerskt, eller tar jag fel...?"

   Nä, så långt nådde väl egentligen aldrig civilisationen. Det tog väl stopp i tyskland någonstans. Man tyckte väl inte att det fanns något värde i att gå längre norr ut.
   Kanske lite synd.. hade varit coolt med romerska fort i Sverige.. :-)

   Radera
  25. Tyvärr tror jag de mer porösa stenkonstruktionerna hade frusit sönder i Sverige...
   Dessutom hade semaestrarna blivit torftiga om man redan hade allting hemma.

   Radera
  26. Cornu; Du som tillhör Generation X vet väl att under din tid startade nedräkningen för Sveriges ungdomars kunskaper i bl.a svenska, matte. Produkten blev Generation Millenium. Frk Berglund är kanske en produkt av någon av generationerna?

   Fan, jag trodde ni visste att krig mest handlar om propaganda och lögner. Bättre att
   diskutera det vi vet verkligen har hänt, gjorts eller sagts, inte minst av allas våra ledare. Men utbudet av vanligt folks videoupptagningar har betydelse. Bara man är försiktig med slutsatserna.


   Radera
  27. Något skämtsamt: den romerska civilisationen sträckte sig så långt norrut som det var möjligt att odla vin.
   Ja, och där inte Arminius var i vägen....

   Radera
 6. Den intelligente förstår nog att det finns psyops på båda sidor om taggtråden och inte, som det framställs lite väl ensidigt på denna blogg, enbart på den ena sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu har väl aldrig förnekat förekomsten av västliga underrättelsetjänsters psy-ops?

   Radera
  2. Exakt, Clabbe, vilket visar vilken svart-vit världsbild en del har. De tror att A->B, eftersom de är helt uppfyllda av hat mot USA.

   Radera
  3. Cornu är inte direkt objektiv heller, varje gång han gapar kring Ryssland så är det lätt att sätta honom på plats.

   Så att prata Svart Vit världsbild är Cornu bäst på. Du inser väl att du tappar trovärdighet och läsare Lars? Fast å andra sidan driver du trafik till folk som Birger Schlaug så din egen enfald slår tillbaka politiskt mot dig..

   Radera
  4. Unknown, om du nu är samma Unknown som tapetserade forumet med prorysk propaganda under konflikten, du har kanske en aning begränsad trovärdighet nu? Det nazistiska maktövertagandet och den ryska antinazistiska mobiliseringen går väl sådär just nu?

   Intressant att du skriver här nu dock, innebär det att det är nya ryska framryckningar på gång?

   Radera
  5. Jupp, Kingedward24, det är Unknown120, som medgett att han är ryss.

   Radera
  6. Not so sure.

   I would say that majority on the both sides are simple people who indeed believe what the write - pro or against.

   The issue is what is the truth.

   Radera
  7. Shit, och en hel massa kommentarer i olika ämnen. Kan betyda att han är avlönad och att Kreml anser att det fortfarande finns skäl att fortsätta propagandan.
   Fast mot det talar ju att trupperna faktiskt drogs tillbaka, kanske kan spåra en viss ambivalens här.

   Radera
  8. Men Don, du också!!
   Saknar Sunburn..? Är han på dass?

   Radera
  9. Hehe.. Cornu har heller aldrig förnekat att jorden är platt. Betyder det att han tror det.

   Poängen. Du har aldrig förnekat västs psyops. Men du har heller aldrig påtalat det. Eller identfierat något klipp eller dokument eller bloggkommentator.

   Det retar många, du tiger ihjäl och så skyddar du dig genom att säga "att det har jag aldrig hävdat" sen kommer en harang av lågbegåvade bla bla säger man A betyder det inte B osv. Det sista är löst skrivet.

   Radera
 7. Cornus resonemang är omvänt när det gäller t.ex. chemtrails då är det foliehatt som gäller. Kanske det då och då finns vettiga argument för att hålla med ryssarna ibland. Tycker Cornu i vissa fall är förvånande trångsynt med tanke på hans annars så vidsynta perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ähh skärp dig! Han är alltid lika kategorisk, alltid... Skillnaden är bara om du håller med eller inte.

   Radera
  2. Unknown, för du är ju så nyanserad. Fniss.

   Radera
  3. "Fniss" ?

   Kan du inte bättre än så Cornu?

   Radera
  4. Nej inte alltid med ofta.

   Radera
  5. Conradius: Det är ingen som är imot Ryssland i väst det är dom som försöker inbilla alla det för att de har en sämre affärside. Det betyder inte per definition att man är imot, dock gäller det ju konflikter naturligtvis. Det är inte vi som säljer antiväst ideen för det är det enda den går ut på.

   Radera
 8. OK, välkommen hem till mig Cornu, det är ju lite sorgligt att du är paranoid. Jag bor i Uppsala, och skriver uppenbarligen inte svenska på det sätt som tilltalar dig. Tja, too bad.

  Välkommen, skicka ett mail, jag finns på gmail. Jag kan gärna bju på helt hemkokt snabbkaffe (eller the om så önskas) i min datja i Fålhagen ;)

  SvaraRadera
 9. Hur kan man få veta vad som händer i Ukraina? Jag tycker twitter är rätt utmärkt. Sök på Ukraine.

  Då kommer en blandning av poster upp från "pro-Kiev" till separatister eller "pro-ryssar" om man vill kalla dem så.

  Det bästa (enligt min mening) är att se på videos. Alla filmar nu när folk har smartphones. Många videos är helt oredigerade vilket är det bästa förstås.

  Sen kan man ju inte veta precis "vem" som är emot "vem" och varför. Det lär fortsätta så eftersom västliga media verkar vägra att försöka följa vad som händer på ett seriöst sätt.

  Men, om man VILL se verkligheten och inte blunda med ena ögat (som Cornu av någon anledning gillar) så går det alldeles ypperligt. Skaffa ett twitterkonto bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inhämtar sin information som du beskriver blir man enormt exponerad för manipulationer.
   Det går ju att göra allting grått genom att posta “motfilmer” till det som man inte vill att allmänheten ska veta. Om SVT rapporterar att en gränsövergång är lugn, och jag hittar en film daterad samma dag på nätet som visar eldgivning, ska jag då tänka att sanningen ligger nog mitt emellan eller…?

   Radera
  2. Personligen litar jag inte på SVTs rapportering. Det behövdes bara att jag kollade upp vad som hände i Odessa och som är synnerligen väl dokumenterat för att inse att något "mitt emellan" finns inte.

   Man får sonika försöka leta reda på fakta och dra sina egna slutsatser.

   Radera
  3. Jag litar nog mer på SVT än på filmer som du beskriver är utlagda för propagandaändamål.
   Det är väldigt enkelt att lägga ut en gammal film, eller en som inte ens är filmad i rätt land.
   Vad får dig att tro att du kommer att knåpa ihop en bättre "sanning" som hemmaspanare än vad man kan få från andra källor?

   Radera
  4. Som sagt … ser du samma situation ur flera perspektiv med samma personer inblandade så är det nog så det går till.

   Om vi nu ska vara snälla med SVTs reportrar så kan man ju till deras försvar säga att det har ju hänt med rätt hög frekvens att journalister kidnappats och mördats även i Ukraina, så de kan ju ha sina rutiga och randiga skäl till att försöka hålla sig väl med olika fraktioner när de befinner sig på plats.

   För att undersöka någon aktuell händelse kan du göra så här. Du har sökordet Ukraine uppe på twitter. När det rapporteras att det händer något på ett visst ställe så söker du på det sökordet … ex Lugansk här om dagen. Med tämligen stor säkerhet kommer en eller flera filmer att komma från den aktuella händelsen. Jämför filmerna. Är det samma plats - samma personer ? Hur ser det ut?

   Vem som gjorde det är svårt att veta om de inte har tydliga beteckningar på sig. Gul-Blå för Kiew och ofta orange-brun för pro-ryska. Även dessa beteckningar verkar fejkas ibland i "False-flag" operationer.

   Det är faktiskt synnerligen intressant att se sådant i realtid. Du har alla chanser när det gäller Ukraina konflikten.

   Radera
  5. Hur vet du att filmerna verkligen kommer från aktuell plats? Det förekom ju bara häromdagen att rörliga bilder från Ukraina 2014 egentligen kom från Dagestan 2012?

   Radera
  6. Intressant fråga … Du gav mig anledning att kolla på Google maps … om du slår på Odessa Kulikovo pole så hittar du exakt det huset som är just trade union huset och som förekommer på filmerna. Du får till och med foto på huset. Jag ska se om jag lyckas göra samma manöver med platsen i Mariupol.

   Radera
  7. Om man tittar på Google maps och Satelite view över Mariupol så är jag rätt övertygad om att vissa av skjutningarna skedde i korsningen på en stor gata som leder fram till en teater i en park. (Vissa sekvenser har jag sett från teatern också och folk som verkade skadade och kom från parken) Men skjutningen på gatan som det finns så många versioner av verkar vara från korsningen av den stora gatan och en gata som heter Enhel'sa street enligt Google.

   Radera
  8. Fast om du inte begriper språket och vägrar läsa media, så har du ju ändå ingen aning om vem som befinner sig inne i huset och vem som står utanför, etc.

   Det kanske är ukrainare som brinner inne och elaka ryssar som tänder på?

   Radera
  9. Jaa du bra fråga återigen. Det tycks av allt att döma huvudsakligen ha varit Odessaiter som brann inne. Någon person sägs i en film jag sett ha varit från Transnistrien. De som tänder på Trade unionhuset är personer som går i ett tåg från en fotbollsmatch. De kallas ibland för "ultras". Det besynnerliga med vissa av dessa fotbollshuliganer är att somliga av dem bär både hjälm, sköld och påkar. Somliga bär yxor som används till lite av varje. Hugga upp asfalt, hugga sönder reklam är väl det mildaste. Någon av dessa yxor visas i en filmsekvens inifrån trade union byggnaden och är täckt med blod.

   Det intressanta med förloppet inför upploppen utanför trade-union byggnaden är att "ultras" och fotbollshuligantåget på en plats anfalls av en kolonn personer med röda armbindlar (alltså, inte orange-bruna som "pro-ryska" brukar ha) Dessa personer med röda armbindlar skyddas av en mur av poliser. Skjuter in bland ultras och släpps in bakom poliserna.

   Vissa analyser menar att det är en "false-flag" operation. Att de är betalda (finns vittnen som säger) för att provocera huliganerna.

   På väg till trade union huset tillverkas molotovcocktails av personer med blå-gula flaggor. Det finns en film med ett gäng poliser som går förbi.

   Alltså, det tycks (och det är min analys) som Odessabränningen var en provokation av "ultras" för att få dem att göra just det upplopp de gjorde. Vid trade union huset går vissa av dessa grupper in i huset och det finns film inifrån i hur de bryter sig in. De ska ha ägnat sig åt att systematiskt gå igenom huset och mörda dem som var inne i det. Somliga brann inne och somliga kastade sig ut. Somliga slogs ihjäl utanför.

   Den som finansierade false-flag operationen tror jag ville dra in ryssarna i det hela.

   Kolla det faktaunderlag du kan hitta på internet och tala om för mig om du tycker jag har uppfattat det hela felaktigt på något sätt?

   Radera
  10. En snabb sökning motsäger din teori eftertryckligt.
   De stora tidningarna, wikipedia och andra är realtivt eniga om vad som hände, med undantag av det du kallar "din analys" och det som du betecknar "ska ha" hänt.
   Så mycket för alla dessa filmer alltså.

   Mer intressant var ju när Ryssland gick in i Krim, och det postades filmer som skulle visa att det minsann inte var ryssarna. Är det också del i "faktaunderlaget på Internet"?

   Radera
  11. @Eva Berglund:

   Den som finansierade false-flag operationen tror jag ville dra in ryssarna i det hela.

   Utan att kunna ett ord ukrainska har du sett några filmer av ett upplopp och lyckats komma fram till:

   -Att det hela var organiserat

   -Att någon finansierade den

   -Att det dessutom var en false-flag operation

   ...etc.

   det var jävlarimig inte dåligt. Det enda JAG ser på filmerna är folk som slåss. Inga pengar byter händer, t ex. Så hur kommer du fram till att nån får betalt?

   Radera
  12. … stora tidningarna … wikipedia?

   OK

   I rest my case ;)

   @Ben Dover

   … organiserat … det finns en film på polischefen som berättar om just organisation och finansiering. Ja, jag har bett en ryskspråkig vän översätta en del av klippet. Han uttalar sig om just dessa frågor. Eventuellt kan jag leta rätt på länken. Jag ska göra ett litet försök.

   Om du undrar hur jag kan läsa ryskspråkiga texter … inte så bra, men jag använder google translate och får en viss uppfattning. Men jag ska ägna några minuter åt att leta efter polischefen (han förekommer på mängder med bildmaterial i samband med upploppen)
   Radera
  13. Jag hoppar till Cornus nya Ukraina tråd det blir lite långt och krångligt att hitta här.

   Radera
  14. Du menar polischefen som fick sparken och flydde landet? Ja, det låter ju trovärdigt.

   Radera
 10. "Det bästa (enligt min mening) är att se på videos. Alla filmar nu när folk har smartphones. Många videos är helt oredigerade vilket är det bästa förstås."
  Hur vet man vilken video som är oredigerad, och vilken som är redigerad så att den ser ut att vara oredigerad?

  Tar på sig foliehatten och visslar på "X-files"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt lätt. Händelserna i Odessa exempelvis - filmades med … kanske hundratals smartphones. Åtminstone en tjugo olika vinklar på samma plats på samma tid när fackföreningsbyggnaden brändes finns.

   Om du tar skjutningen vid en uteservering Mariupol så är även den händelsen filmad ur åtminstone 5-6 perspektiv. När man ser samma händelseförlopp ur så många perspektiv så kan man faktiskt få en mycket god uppfattning av vad som hänt.

   Det är lättare än det kanske verkar. Försök själv.

   Radera
  2. Nä, jag tror jag måste göra lite riktigt jobb också. Cornu hävdar att jag är skyldig staten en massa miljoner sedan jag gick ur skolan, så jag försöker betala tillbaka genom att hålla ekorrhjulet snurrande.
   Men det HAR hänt i världshistorien att bilder på bomboffer har varit fejkade, hur cyniskt det än låter. Bara för att det ser ut att vara filmat med mobiltelefon gör inte att det nödvändigtvis är mer äkta. Men vi förleds att tro att ju sämre kvalitet det är på mediet, desto mer äkta och ärligt är det, för vem skulle lägga ner tid på att sicensätta något och sedan filma eller fota det med en sketen mobilkamera? Om något är filmat med en 4K filmkamera och redigerat och försett med infographics och undertexter blir vi genast misstänksamma och vet att det är ett tvättat och polerat budskap som går ut. Samma sak med skrivna ord. Twitter känns mer genuint än något som är skrivet på SvD.se. Men egentligen vet vi inget om vem som styr twitterkontot eller vem som håller i mobilen.

   Jag såg två filmer som nämndes ovan, bägge visade samma plats, med en massa kroppar och blod och bråte. Jag kan inte säga om det är äkta eller falskt. Jag vet bara att det hade gått att iscensätta, eftersom allt går att iscensätta. Man hade kunnat göra en skakig iphone-video som visar en tyrannosaurus som käkar upp demonstranter om man hade velat. Man behöver inte ens Jurassic Park budget för sådant idag.
   Vad jag tyckte var lite magstarkt var att snubben med kameran filmar en kvinna i rött som fortfarande lever, istället för att släppa telefonen och ge henne första hjälpen. I nästa sekvens jag såg, verkade det som hon hade dött utan att någon gjort några försök att seriöst hjälpa henne. Men jag håller det inte för otroligt i vår mediakåta värld. Bättre vara först på youtube än att hjälpa en döende medmänniska, eller hur?

   Radera
  3. Självklart blir det ett mer tvättat och polerat budskap ju längre tid som gått sen de aktuella händelserna. Och självklart vill olika parter föra ut ett budskap.

   När det gäller Odessa handlar det om massmord och att inte försöka förringa eller förtiga massmord.

   Men om du är snabb på't så när det inträffar en ny händelse, ett luftangrepp, skjutningar eller något, så kommer de första videoversionerna inte att vara tvättade. De kräver däremot mer arbete av dig själv att försöka vaska fram fler versioner ur twitterflödet så du får se samma sak på flera sätt … vilket ofta går.

   Radera
  4. Spännande Eva.

   Då kan du kanske upplysa oss om vad som egentligen hände på Krim?

   Radera
 11. Nej det kan jag inte. Jag började följa händelserna vid massmordet i Odessa. Tyvärr.

  Hade jag kunnat hade jag gjort det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det mest roande jag har hört på länge, att man skulle kunna bilda sig något slags uppfattning öht av konflikter genom att hoppa in i händelseflödet vid tidpunkt x och sedan konsekvent vägra att ta del av någon som helst information i dåtid.

   Det tillvägagångssättet torde leda till svår förvirring. Om du nu är nån slags lärare, har du samma undervisningsmetoder? Historien börjar idag, skit i bronsålder, järnridå och världskrig, vem bryr sig liksom, tihi.

   Radera
  2. Ja, jag måste säga att jag försökte hålla mig utanför det hela i det längsta. Det är lite jobbigt att betrakta bilder av människor som är mördade på öppen gata eller innebrända. Efter Odessa morden blev det omöjligt.

   Jag kan inte sätta mig in i politiken. Jag förstår inte ryska eller ukrainska. Det jag kan sätta mig in i är massmord och dödsskjutningar. Att kalla en spade en spade och inte överse med övergrepp vem som än gör dem.

   Radera
  3. En massa ord som inte alls besvarade frågan.

   Du som påstår dig syssla med "Kommunikation" borde väl klart och tydligt kunna identifiera och besvara en fråga?

   Radera
 12. Angående det där med att ta reda på saker själv. Jag är tyvärr lite nörd på det. Jag liter måttligt på massmedia. Ett annat exempel på hur det kan vara var när Fukushima inträffade för tre år sedan.

  Långt långt innan Japanerna medgav att det skett stora utsläpp gick det att från oberoende twitterfeeds och privata mätningar veta ungefär hur illa det var ställt.

  Vill man hitta en "bred" websida som håller koll på världens konflikter, kanske mest ur ett USA perspektiv så ska man läsa antiwar.com … de plockar upp artiklar från lite varstans, ibland länder som rapporterar helt annorlunda nyheter än de som kommer oss till livs i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Eva, jag har ett mycket lågt förtroende för svensk nyhetsrapportering. Att läsa utländsk media ger en mycket mer heltäckande bild och tyvärr en helt annan än vad svensk media rapporterar. Börjar man tänka själv i Sverige kan man snabbt bli obekväm.

   Radera
  2. Absolut. Förmodligen betraktad som … tja fnoskig … psy-ops eller vad nu Cornu och hans vänner har lust att kalla det.

   Radera
 13. Låter det inte som att de ropar "Allahu Akbar - Allahu Akbar" i bakgrunden...? Filmerna visar alltså Assads flygräder i Syrien.

  Och terroristerna som gömmer sig inne i stadshusparken l leker bara med fyrverkerir!!

  Så var det med den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "The deployment of the fighter jets later became a source of intense debate when an earth-shaking explosion struck the heart of Luhansk city, a regional center that’s home to half a million people.

   Rebels initially said the blast was caused by an airstrike. But Ukrainian security officials said the separatists had fired a heat-seeking missile at a jet and inadvertently struck their own headquarters, the occupied regional administration building.

   The explosion killed at least two people, including the separatists’ self-appointed health minister."

   Talar för att bilderna på dödade kvinnor är falska.

   Radera
  2. Här är en sida som sägs vara från OSCE och som säger följande

   n Luhansk the situation remained volatile. On 2 June, shortly after 15:00 hrs, rockets hit the occupied regional administration building. Based on the SMM’s limited observation these strikes were the result of non-guided rockets shot from an aircraft. The number of casualties is unknown.

   http://us6.campaign-archive1.com/?u=b11aceda364f8f9afa6cadbbb&id=0fcf218135&e=5cd3f6aa85

   Radera
  3. Hoppas bara kulturministern överlevde oskadd:

   http://www.newrepublic.com/article/117848/peoples-republic-luhansk-appoints-minister-culture?utm_source=internal&utm_medium=margin&utm_campaign=mostshared

   Radera
  4. Jag är ingen "expert" som Cornu men det förefaller inte som otroligt att nedanstående bilder från Lugansk(Inte Luhansk!! Bra om man vet var kanske) visar att det handlar om ostyrda raketträffar och ej bomber mht till nedslagsplatsen.

   http://globaleconomicanalysis.blogspot.se/2014/06/ukrainian-warplanes-miss-targets-hit.html

   Radera
  5. Ehm, vad jag förstår så uttalas det snarlikt "Luhansk" på ukrainska och "Lugansk" på ryska. Ryskan öht saknar ju h-ljud vad jag vet och ersätter det regelmässigt med "g", vilket blir jätteroligt när de ska försöka diskutera t ex gip-gop-artister och så där.

   Så, tomato/tomejto, du vet.

   Radera