Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-06-09 07:47

Stockholmbörsen uppåt på morgonen

I de asiatiska tidszonerna stiger börserna nu under morgonen. Allt talar för att även Stockholmsbörsen och OMXS30 stiger idag, mot nya högstanoteringar sedan IT-bubblan.


Eftersom börsen var stängd halva torsdagen och hela fredagen har vi lite att arbeta ikapp, och speciellt husse i USA har stigit. Så inledningsvis stiger Stockholmsbörsen vid öppningen nu på morgonen, sedan får vi se.

I de asiatiska tidszonerna är i skrivande stund Nikkei +0.45%, Hang Seng +0.72%, SSE Comp +0.44% och All Ordinaries +0.44%.

Guldet kostar nu på morgonen ca 266:- SEK per gram och det amerikanska skräckindexet VIX är på extremt låga nivåer. Vilket vän av ordning påtalar alltid föregår en större börsnedgång, men det beror på att VIX är på låga nivåer när börsen stiger, och förr eller senare faller börsen efter uppgång.

VIX låg t ex på de här nivåerna redan juni 2005, men börstoppen sågs först nästan 2.5 år senare, även om VIX också låg på de här nivåerna i februari 2007. Börsen toppade dock först i oktober 2007 och då var VIX inte kvar på bottennivåer. VIX på rekordlåga nivåer innebär att börsen stiger, inte att vi har en omedelbart förestående krasch. Även om det senare ger mer klick...

Månadschart över S&P-500 och VIX sedan 90-talet nedan.
Månadschart VIX i rött och grönt. Månadschart S&P-500 i blått.
Notera också att VIX var på dessa nivåer fram till 1996, vilkt följdes av fyra års spektakulär börsuppgång. Vilket också talar emot att VIX på låga nivåer innebär förestående krasch.

Om historien upprepar sig, vilket den på inget sätt måste, så kan börsen lätt fortsätta uppåt i två år till. Att sedan börsen stiger på grund av digitalt sedelpressande och likviditetsfällan, där sedelpressandet inte når den reala ekonomin är en annan fråga.

På agendan idag är att Connecta (OMX:CNTA) kallat till informationsmöte/presskonferens klockan 08:30. Via SMS tydligen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Hur ser PE ut för stockholms börsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlade på det, hittade iaf en beräkning på OMXS30 (beräknat som viktat medelvärde av ingående bolags P/E) till 17.5, men jag reserverar mig för att det är korrekt sätt att beräkna det. Annars om man vill ha för hela börsen så får man nog/kanske räkna ut det själv...

   Radera
 2. "VIX på rekordlåga nivåer innebär att börsen stiger, inte att vi har en omedelbart förestående krasch. Även om det senare ger mer klick"

  Ja det är ett lustigt fenomen att ointresset är monumentalt när du spår börsuppgång.
  Svider nog ganska rejält hos bloggens läsare att behöva läsa om en uppgång som de i stort har missat.

  SvaraRadera
 3. Vad gäller Connecta blir de uppköpta av Acando.

  SvaraRadera