Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-06-03 16:58

Sommarpratare 2014 - endast 19% från Sverige utanför Stockholm

Årets sk sommarvärdar, eller mer populärt sommarpratare, dvs de som håller låda i Public Service/SR:s program Sommar speglar på ett representativt sätt media- och maktkoncentrationen i Sverige. Endast 19% av sommarpratarna bor i Sverige utanför Storstockholm, mot 78% i verklighetens Sverige.


Av årets 58 sommarpratare är 38 stycken bosatta i Storstockholm och nio är kändisar1. bosatta i utlandet. Större delen av Sverige, som har 78% av befolkningen, får endast elva sommarpratare. Skulle hela landet fått leva hade 30 sommarpratare kommit från Sverige utanför Storstockholm.

Fördelningen sommarpratare utifrån
boendeort, födelseort och den ljusa
stapeln är hur det hade sett ut om
alla fick lika representation.
Vän av ordning påtalar att det som bekant nästan inte finns några stockholmare i Stockholm. Men även om man tittar på sommarpratarnas födelseorter är övriga Sverige underrepresenterade. Födelseplats i Storstockholm och födda i utlandet är överrepresenterade, medan födda i provinserna är underrepresenterade. Även om alla sommarpratare bara pratar om sin barndom kommer Provinsialsverige vara underrepresenterat.

Även om alla (de flesta) flyttar till Stockholm för att bli kändisar1. och den sk mediaeliten, så är det trots det mindre chans för provinsialmedborgare att få komma till tals i media. Uppsala verkar dock vara bra att vara född i. Uppsalas representation är dubbelt så hög som i förhållande till folkmängden, men står sig slätt mot Stockholmsboendes tre gånger så höga representation.

Värt att notera att Radioutpressnings i Kiruna AB:s sk Radio- och TV-avgift (som baserar sig på förekomsten av dator, smartphone, surfplatta eller TV) är lika stor per hushåll, oavsett var man bor i landet. Uppenbarligen får inte provinserna full valuta för sin avgift.

Mediasverige håller allt mer att förvandlas till Stockholm och resten, där det bara bor svagsinta inavlade personer med gälar. Sommar är en utmärkt mätare på detta Mediasverige.

1. Definitionen av kändis är när en (halv)känd person får uttala sig i riksgammelmedia i frågor som inte har med personens yrkesroll att göra, t ex en skådespelare som får uttala sig i Aftonbladet om sin bostad, en musiker som får laga mat i TV4, en författare som får prova viner i Expressen, eller för den delen en DJ som får prata i Sommar. Lokalkändisar är motsvarande, men får bara framträda i lokalmedia.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Bostadsort är knappast mer än ett tecken på att kändisar samlas kring stora staden Stockholm.
  Födelselort säger mer och där överväger Sth med en person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övriga Sverige är kraftigt underrepresenterat även med födelseort.

   Radera
  2. Blir så när man vill ha in utländska röster!

   Radera
  3. Då ska Stockholm "betala" sin del också.

   Radera
  4. Kollade dina siffror!
   Stockholmare är smartare!
   58 pratare
   68 skulle det bli om alla fick sin del!

   Radera
 2. Sedan kan man nu inse att Stockholms dagar som "stor stad" är räknade i och med att en trendkänslig kille som F Federley nu tagit sig till Bryssel.

  SvaraRadera
 3. Men men men... Könsfördelningen då, hur är det med den? Eller har det gjorts ett politiskt korrekt urval där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ca 50%, så den är politiskt korrekt, liksom antalet invandrare, som är något överrepresenterade.

   Radera
  2. Vadå 50%, hbtqp då?

   Radera
  3. Alltid intressant att läsa dina inte helt omilda sågningar. Apropå det du skriver om överrepresenterade invandrare, "Kakan" verkar inte hålla med dig. När jag ändå har dig på tråden, kan inte du göra en genomläsning av Arnstberg och Sandelins invandring och mörkläggning II. Du brukar ju ha gas-häng på vad du kallar rasister, vore intressant att se vad du anser.

   Radera
 4. Ganska normalt med ett överskott av deltagare från Huvudstaden, men hur är med distrikt 12 längst bort? Har de några representanter med över huvud taget?

  SvaraRadera
 5. Kanske vi kan få någon fler polismördare som gråter ut, varför inte Jacki Arklöv, både utlandsfödd, polismördare och boende utanför huvudstaden (Kumla) och uppväxt i Storuman.

  SvaraRadera
 6. Allt jag har att säga om sommarpratarna är att de var bättre förr, säg fram till mitten av 90-talet. Det var på den tiden då sommarpratarna var kunniga intressanta människor som hade något intressant att säga.

  SvaraRadera
 7. Hmm....
  Stämmer väl med valresultatet och SD...
  Fast inflytelserika SD:folk flyttar väl till Stockholm snart också...

  SvaraRadera
 8. Det är väl ungefär lika representation som i regeringen. Kolla in hur det ser ut i t.ex. Norge. Sverige behöver decentraliseras!

  SvaraRadera
 9. Nä, jag blev inte tillfrågad i år heller..

  SvaraRadera
 10. Cornucopia-låter du din felkalkyl ligga kvar?
  58 sommarpratare kan inte representera 68 .
  Eller jo visst kan de-men din slutsats bygger på fel-medvetet eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på att det är två olika kategorier i grafen. Tar man bara med boendeort blir allt korrekt, men jag har även med utlandsfödda.

   Radera