Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-06-04 15:38

Pliktverket: Dugligaste 70-talisterna är från Uppsala och Stockholm

Vi fortsätter väl på den inslagna polariseringsvägen om vilka landsändar som är smartast och vilka som är mest korkade. Pliktverkets gamla statistik i ämnet, från fram till 2008, då värnplikten och mönstringsplikten gjordes vilande, är tydlig. De dugligaste 70-talisterna kommer från Uppsala och Stockholm, och de minst dugliga kommer från Göteborgs- och Bohuslän. Därtill är män födda 1987 - 1988 synnerligen korkade, generellt. Tillägg för kvinnliga läsare: Västerbottningar är riktiga alfahannar, intelligentast, mest muskler och bäst kondition. Västerbottning make love long time. Skaffa er en sådan.


Stockholmare är inte smartare än alla lantisar, men definitivt smartare än göteborgare. Faktum är att stockholmare är bättre på allt, jämfört med göteborgare. Och nu pratar vi alltså om unga oskyldiga fjuniga gymnasiepojkar här, som ännu inte flyttat dit jobb och utbildning för dem.

Dessvärre har inte Pliktverket (numera Rekryteringsmyndigheten) någon polariserande statistik i ämnet senare än 1996, som också är enda året där man presenterar datat på län istället för VK-områden. Baserat på att man mönstrade samma år man fyllde 19, dvs när alla garanterat var 18 år och myndiga, så är detta 70-talister födda 1977.

Intelligentast, eller iaf mest allmänbegåvade, var man i Västerbottens län. Mest korkade var man på Gotland.

Kan tilläggas att VKÖN (Övre Norrland) ligger i topp intelligensmässigt även 1994, så vi pratar inte om en slump här. Men intelligens och allmänbegåvning är inte allt här i världen. 

Bäst psyken hade man i Uppsala län, Jönköpings län och Kronobergs län. Mest psykiskt instabila var man i Göteborgs- och Bohuslän1.. 

Sedan har vi befälsdugligheten.

Befälsdugligast var gotlänningarna, som alltså också var mest korkade, tillsammans med Uppsala län och Östergötlands län. Minst befälsdugliga var man i Gävleborgs län och i Västerbottens län, där man också var intelligentast.

Tydligen är delmängder med hög intelligens eller allmänbegåvning inte lämpliga som befäl, och tvärt om.

Tar man ett medel på allmänbegåvning, psykisk stabilitet och befälsduglighet landar Uppsala och Stockholms län i topp, följt av Västernorrland. Jag redovisar inte fysiken här, men Övre Norrlands gymnasiepojkar har en fysik som gudar och skulle få uppsalaiterna och stockholmarna att kissa ner sig av förskräckelse. Övre Norrland ligger i topp fysiskt 1994 och 1993. De har bäst kondition och störst muskler. Väger man in både intelligensen och fysiken så pratar vi om riktiga alfahannar här, vilket är ett tips till mina få kvinnliga läsare som vill skaffa sig bra avelsmaterial. Skaffa er en västerbottning.
Mönstringsresultat 1996. Klicka på bilen för detaljer. Mörka staplar är allmänbegåvning.
I särklass odugligast var man i Göteborgs- och Bohuslän, samt Gävleborgs län.

Konflikten Stockholm - Göteborg, kan alltså också avslutas. Göteborgare och bohuslänningar duger inte till mycket. Generellt.

Tidsserie för allmänbegåvning
Sedan har vi det där med tidsserier för allmänbegåvningen.

Mönstringsår 1995 saknas. Själv mönstrade jag 1989. Tror jag. 

Mönstringarna 2005 - 2006 sticker ut. Uppenbarligen är det något fel på de årskullarna. Å andra sidan började barn födda 1987 - 1988 i skolan 1995 och 1996, mitt under 90-talskrisen, så det kan ha med Göran Persson att göra. 

Som bekant är allt Göran Perssons fel. Alltid.

1. Jag växte upp i Älvsborgs län och mönstrade när jag bodde där, om nu någon undrar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Befälsdugligaste var minst begåvade-har jag alltid misstänkt.
  Förr, när det var riktig studentexamen, så var det alltid en karriär som stod öppen oavsett betyg eller misslyckad examen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara befälen bör vara dumma och lättpåverkade. Om man ska sätta sig i plåtlådorna och snart sannolikt möta döden så är lite tomrum där uppe bara bra. Chansen till överlevnad i ett riktigt krig var större förr, när det var så många.

   Radera
  2. D dagen i åtanke?

   Radera
  3. Tänk på vad ni skriver.
   Herr Bloggaren själv hade visst 10-9-8 i militärbetyg
   Själv fick jag ena året 9-4-4.
   Andra 10-8-8.
   Jag blir aldrig klok på mig själv.
   Eler betygsättningen...

   Radera
  4. En värdelös tid tyckte jag då-men nu är det bara goda minnen därifrån-man behöver inte ha så bråttom ut i livet!
   Bästa betyget fick jag av kamraterna!

   Radera
  5. Strax innan jag började på KTH fanns där en lärare i ritteknik som gav alla elever fem i betyg. När adminstrationen sent omsider uppmärksammade detta (han hade visst gett någon en sjua), förklarade han sig med att eleverna inte var värda bättre. Som gammal militär förutsatte han att KTH också använde den tiogradiga militära betygsskalan.

   Vet inte om det säger något om militärer och begåvning.

   Radera
  6. Förr i tiden sågs väl Försvaret, posten och SJ som de självklara alternativen för de mindre begåvade att trygga sin framtida försörjning med. Dock, enligt min erfarenhet är nu försvarets goa gossar och flickor bra mycket smartare än personalen var förr i tiden. Mycket elektronik och teknisk apparatur som de har att betvinga nuförtiden. Och då duger inga backstusittare.

   Radera
  7. Jag hade plutonens sämsta betyg på 10-4-4 men fick 7 på I-testet. Ligger enligt enklare IQ-tester på 126-129 (standord binets) så det ligger nått i det resonemanget hjärna lämpar sig bäst i små doser om man vill vara en bra soldat ;). Undantag finns så klart som alltid men jag ifrågasatte nog lite för mycket för vår gode kaptens smak.

   Radera
  8. Ha ha, stämmer med länet!!! Ja jag fick lågt betyg som befäl/befattning (5) men låg i högsta graden i intelligenstesterna...

   Radera
 2. 1987
  Tjernobyl
  Kalla vintrar.
  Något måste man kunna skylla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insider: En besviken mönstrare född 87 kom hem efter kort tid. De ville inte ha mig eftersom jag nämnde nåt om allergi. Besviken eftersom han tänkte avstå men välja det själv!

   Radera
  2. Själv gjorde jag repmånad i Gävletrakten våren 1986, strax efter att utsläppen från Tjernobyl hade regnat ner där. Det skyller jag på.

   Radera
 3. Enligt pk-dogmen är alla människor lika mycket värda även om en del saknar pannlober och är komplett värdelösa i alla avseenden och därtill asociala och onda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lika värde
   Det är i själva verket en dålig översättning av FN deklarationen.
   "”All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in spirit of brotherhood.”

   Radera
  2. Alla människor är av nödvändighet lika inför lagen och samhällets regler (vilket de allra flesta inser måste gälla för att fungera). Däremot är alla människor olika inför de flesta andra bedömningar. Arbetsgivare t.ex. tycker inte alls att alla är lika mycket värda.

   Radera
 4. Var det inte Clausewitz som delade in soldaterna i Lat <=> Arbetsam och Smart <=> Osmart och sedan gjorde befäl av de Lata Smarta personerna? Hur stämmer det med den Svenska befälsdugligheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var Kurt von Hammerstein-Equord. :)

   "I divide my officers into four groups. There are clever, diligent, stupid, and lazy officers. Usually two characteristics are combined. Some are clever and diligent -- their place is the General Staff. The next lot are stupid and lazy -- they make up 90 percent of every army and are suited to routine duties. Anyone who is both clever and lazy is qualified for the highest leadership duties, because he possesses the intellectual clarity and the composure necessary for difficult decisions. One must beware of anyone who is stupid and diligent -- he must not be entrusted with any responsibility because he will always cause only mischief."

   Radera
 5. Haha! Helt missuppfattat!

  Var man riktigt smart så underpresterade man naturligtvis medvetet vid mönstringen, när det begav sig, för att få frisedel och kunna ägna sig åt bättre betalt arbete under 10 månader än att slava för 24 kr dygnet under samma tid.

  Såååå, är Göteborgare verkligen mest korkade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag drar ner statistiken, eller upp då om vi ska vara korrekta, för Göteborg av just den anledningen. Förvisso inte för pengarnas skulle, ser inte korrelationen mellan att vilja ha mkt pengar och att vara smart.

   Radera
 6. Utmärkt artikel. Nu kan alla politiker som kan läsa få svart på vitt att den omfattande mentala segregeringen i Sverige måste åtgärdas. Bara att skyffla ihop alla Stockholmare med IQ över 100 och skicka ut dem på landsbygden för att med statsbidrag titta på när bonden plöjer med sin traktor, för det finns ju inget mera jobb där nu för tiden, men kanske stimulerande ackompanjera bonden med att lyckligt klappa sina MP-händer med ett glatt leende och hymner för varje gång han lyckas vända traktorn och plöja en ny fåra.

  SvaraRadera
 7. Ack ja, vem minns inte de traktordragna cyckelskytte batajonerna, aka Palmes klubba. Det var tider det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uttrycket att lägga en klubba florerade när jag gjorde lumpen.

   Radera
  2. Det måste ha varit på basen i Rågervik i så fall.

   Radera
 8. Skit också! Om jag bara hade vetat detta innan jag satsade på en Stockholmare!

  Har du någon statistik över kvinnor som mönstrat? Jag fick en åtta i intelligenstestet så jag kanske kan kompensera som Alfa-kvinna? Min kille är bra på att bära tunga grejer.

  Ser fram emot mer fakta så vi kan fatta ett välinformerat beslut om hur vi ska gå vidare med förhållandet i denna nyuppkomna situation. Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med killar som orkar ett lyft!
   Dig över tröskeln efter bröllopet, kanske?

   Radera
 9. Kan man få ut sina gamla mönstringbetyg tro?
  Mönstrade på KA4 i Göteborg 1996, dock boendes i Älvsborgs län. Placerades på Pb-skolan vid Kungliga Roslagens Luftvärnskår tillsammans med en massa geniala fysiska praktexemplar till befälsämnen från Uppsala och Stockholm. Gick ut med 10-10-8 som bäste elev i "min" skola. Betygsinflation på pliktverket i Sthlm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur man mäter " sisu".
   Någon som vet?
   Joachim Zackris
   Carl Wilhelm, t.ex.

   Radera
 10. Som 1%-are kan jag bara le i mjugg.

  SvaraRadera