Cornucopia?

2014-06-25 10:41

Miljörörelsens värsta fiende: Miljörörelsen själv

Miljörörelsens värsta fiende verkar vara miljörörelsen själv, där man under initialt goda och sunda värderingar allt mer verkar attrahera vetenskapsfientliga konspirationsnötter, milt uttryckt. Det har blivit allt viktigare att vara mot allt än att faktiskt ha belägg för något, och moderata sunda värderingar kan leda till direkt motarbetning eller uteslutning.


Låt mig först göra en spaning, dvs minst tre exempel. Till en början har vi ett antal blogginlägg jag skrivit om fullständigt galna miljöpartister, t ex här, härhär eller här. Säger bara chemtrails. För det andra har jag noterat att exempelvis omställningsrörelsen (ingen nämnd, ingen glömd) drar till sig foliehattar som inte bara tror på chemtrails, utan också är sk penningsystemhaverister, och tror på alla konspirationsteorier som finns, dvs konspirationsnötter. Står det på en konspirationssajt, så är det sant verkar logiken vara. 

En tredje spaning (av minst fyra) är den aktuella superbroccolin. Det handlar om vanlig, hederlig växtförädling, där man på naturlig väg korsar två besläktade plantor. Något människan sysslat med sedan urminnes tider. Men växten möter samma mostånd som GMO-växter, bara för att det är Monsanto. Helt plötsligt gäller inga argument som finns mot GMO, utan nu är argumentet Monsanto, alltså elakt. Det finns en lång rad legitima invändningar mot GMO, bland annat att man för in gener som inte finns i växtriket, t ex fiskgener. Med den genvandring som sker hos växter via bakterier, så kommer därmed gener som inte hör hemma i växtriket att börja sprida sig över artgränserna. Är man dessutom någorlunda påläst kring DNA, så vet man att det slinker med annat, förhoppningsvis icke-kodande DNA, som man inte vet konsekvenserna av långsiktigt. Det vi idag anser är icke-kodande DNA kan vara av betydelse, men vetenskapen vet inte hur än. Till det kommer affärsmetoder kopplade till GMO, som om de översätts till mänsklig DNA skulle ge en patenthavare på en mänsklig gen rätt till royalties på alla nyfödda barn som naturligt har denna gen. Och betalar man inte ska barnet avlivas... Men superbroccolin är inget av detta. Det är en naturlig korsbefruktning, och tillför alltså inte gener som inte redan finns i växtriket. Ändå havererar miljörörelsen, trots att Monsanto gör exakt det man tidigare krävt - skippar GMO och använder traditionell växtförädling. Det viktiga är att det finns en berättelse om en elak fiende, inte vetenskapen eller ens kunskapen.

Ett fjärde exempel kan vi läsa om hos bloggrannen Älgflugornas herre, där ekobonden Oscar skriver om varför han lämnade en Facebookgrupp för ekologiskt jordbruk. Citat:
"En droppe i bägaren var härom veckan när någon i gruppen ville veta vad en jordgubbsodlare besprutade sina bär med. När inte odlaren svarade på ett sätt som ansågs vara ok utvecklade sig detta till ett drev av värsta slag. En odlare skulle alltså under den aktivaste perioden på året lägga tid på att svara på frågor från en massa folk som redan från början bestämt sig att man aldrig i livet skulle handla där, eftersom jordgubbarna var besprutade och därmed giftiga...
Den totala ironin är att även ekologiska jordgubbar besprutas! Dock med medel som är godkända för ekologisk odling. Hela situationen visade att väldigt få är intresserade av att lära sig något nytt, framför allt inte något som riskerar att rubba ens cirklar.
När de vettiga diskussionerna då blir allt färre, och de flesta utöver ovanstående exempel utgörs av "citronsyra är farligt", "bikarbonat är nyttigt", "GMO är alltigenom ont" och rena stollerier som "kolloidalt silver" och chem-trails, ja då räcker det för mig."
Miljörörelsen blir allt mer kunskapsfientlig, vetenskapsfientlig och extrem. Kanske är det av samma anledning som extremfeministerna i (fi) gör framsteg. I världens jämlikaste land, och kanske världens mest miljövänliga land (sett till vad vi förbättrat, inte till vårt globala fotavtryck), så måste man blir allt mer extrem för att hitta något till berättelsen om fienden. Därför går djurrättsrörelsen i landet med världens hårdaste djurskyddslagar, både i papper och praktik, mot allt mer extrema åsikter. Därför omfamnar miljörörelsen konspirationsteorier. Därför fryser man ut moderata, balanserade röster.

Värst av allt är förstås att dessa kunskapsfientliga rörelser inte osannolikt bildar regering efter valet i höst. Man ska vara mycket försiktig med vad man önskar, vilket nog många väljare kommer upptäcka de kommande åren...

Fenomenet är inte unikt för miljörörelsen eller extremfeminismen. När Piratpartiet hade medvind 2009 - 2010 attraherade man massvis med extrema sexualliberaler, vilket enligt min förenklade analys gjorde att partiet gjorde bort sig när de försvarade barnpr0n inför riksdagsvalet 2010.

Min slutsats är att rörelser på gång utanför den moderata mittfåran alltid drar till sig nötter. Sedan hoppar nötterna över till någon annan rörelse när hastigheten saktar in, men på vägen drar de för lång tid ner rörelsen och genuina problemställningar i dyn. Eller skiten, som nog är ett mer passande begrepp.

Kanske borde miljörörelsen dela upp sig för sin egen skull. En del där alla som tror på chemtrails, homeopati och konspirationsteorier kan dunka varandras ryggar, och en där man prioriterar kunskap, vetenskap och insikt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

92 kommentarer:

 1. Så sant. Organisationsdisciplin är väl det enda som kan hålla kufarna under kontroll. Men nya rörelser brukar präglas av en glad anarkistisk kultur där alla släpps in, och så går det som det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp är inte längre ett ungt parti, de borde ha mognat men tydligen har de problem.

   Radera
 2. Monsanto har anpassat sin växtförädling till motståndet mot GMO. Detta genom att i stället förfina växtförädlingen via utval av naturliga variationer-på ett väldigt rationellt sätt.
  Det lät genialt men kanske passar det inte munkarna i miljörörelsen som vill se växtförädling genom korsbefruktning.
  Miljörörelsens kärna har dock övergivit handfasta åtgärder till flum om klimaträddande åtgärder.
  Rekommenderar dem en annan blogg: Klimatupplysningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beneforte är ett tjugoårigt utvecklingsarbete, troligen ett återställningsarbete med broccoli till den situation som broccolin hade för tvåtusen år sedan...
   Nu blir det en ägd sort av traditionell modell och inge GMO...
   Då kan eventuell korsbefruktning i naturen inte bli patenterade och "ägd"...
   Vilket är ok.. Eller rättare sagt riktigt bra!

   Enligt sortägarsystemet som vi åtminstone haft i Sverige i nästan hundra år så får vi acceptera detta...
   I andra delar av världen är detta som vi haft i många år en hel nyhet.
   Därav protester där....

   Vi kommer troligen att acceptera GMO när det nu är en nationell angelägenhet...
   Enligt beslut i Bryssel häromdagen. Det skall "bara" genom parlamentet också...

   Jag tycker att det vore ett bekymmer med, t.ex.gmo - Potatis som är tänkt som industriprodukt och kanske inte är lämplig att äta och folk äter sådan potatis och det skapar problem

   Radera
  2. Sedan finns det en religiös tendens hos en del debattörer att se allting i svart eller vitt.
   För eller emot Monsanto......

   Monsanto har ambitionen att dominera världens största marknad - folk mage, matproduktionen.
   Jag tycker det är en helt självklar reaktion att jag som enskild medborgare inte tycker det är riktigt OK...
   För egen del....
   Det räcker med att jag betalar skatt ända ner till fotsulorna....
   Och skall jag dessutom behöva bekymra mig över om det kommer någon kontrollant ut i mitt potatisland för att kolla vad jag odlar bakom friggeboden...
   Nej, tack!

   Den som ställer sig på Monsantos sida måste vara dum!
   Eller köpt...

   Radera
  3. Monsanto är ju ett stort företag, inte ont men kapitalister så klart

   Monsanto hävdade väl att homoslyr var helt ofarligt för människan (samma preparat hade namnet Agent Orange)

   Radera
  4. Det som orsakade cancerfallen för hormoslyranvändarna var inte den aktiva substansen utan dioxiner som bildats i tillverkningsprocessen. Klen tröst för den som drabbas, iofs...

   Radera
 3. Ja, har ni märkt hur foliehattar ofta är foliehattar på många områden?

  Inte sällan folk som tror på chemtrails även tror på besök av rymdgubbar, diverse defekta hälsokostuppfattningar, mm etc.

  Min slutsats är att vissa har ett behov av mystik och religion, och tillfredsställer detta på med diverse konspirationsteorier och slask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre att dessa personer börjar gå i kyrkan/moskén/motsvarande?

   Radera
  2. Jo kanske, fast de inrättningarna är ju också fulla med vanföreställningar. Byta en mentalsjukdom mot en annan? Fast det kanske är det bästa man kan åstadkomma.

   Radera
  3. Jag har en teori om att orsaken till religiositet (bland annat) grundar/-de sig i människans vilja att förstå världen såpass att man fyllde i sina kunskapsluckor med diverse "humbug". Det större problemet verkar mest vara att folk har fått för sig att man skall pådyvla andra sin religösa uppfattning (att mindre vetande skall försöka övertyga bättre vetande om att deras humbug-förklaring är riktig) - då blir det rätt lätt att man får dra till konspirationsteorier för att få det hela till att gå ihop (då kan man ju alltid utesluta dem som man försökte, men misslyckades med att pådyvla sin tro för att ingå i konspirationen).

   Går de i kyrkan istället så slutar de ju med att pådyvla andra sin tro utan låter sig bli pådyvlad av prästen istället - både kristendomen och islam (hur är det med judendomen?) verkar lida av denna föreställning att man skall/bör pådyvla andra sina vanföreställningar.

   Radera
  4. Den viktigaste prediktorn för att en individ ska tro på en enskild konspirationsteori, är att hon redan tror på andra konspirationer. Eller uttryckt på ett annat sätt: det är konspirationsteoretiker som tror på konspirationsteorier.

   Att tror på massor av olika, ofta ömsesidigt motsägelsefulla konspirationsteorier kallas för "fusion paranoia".

   http://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory#Fusion_paranoia

   http://www.freerepublic.com/focus/news/1057643/posts

   Radera
  5. Medier och Sociala Medier förstör mycket också

   http://en.wikipedia.org/wiki/Sociology_of_the_Internet har en del om det

   Speciellt då http://en.wikipedia.org/wiki/Tribe_(internet) och http://en.wikipedia.org/wiki/Social_occultation

   Radera
  6. @Anonym:

   Jag har en teori om att orsaken till religiositet (bland annat) grundar/-de sig i människans vilja att förstå världen såpass att man fyllde i sina kunskapsluckor med diverse "humbug".

   Ja, typ sådär.

   Går de i kyrkan istället så slutar de ju med att pådyvla andra sin tro utan låter sig bli pådyvlad av prästen istället - både kristendomen och islam (hur är det med judendomen?) verkar lida av denna föreställning att man skall/bör pådyvla andra sina vanföreställningar.

   Hur menar du nu? De flesta stora religioner är ju missionerande, Hare Krishna och Jehovas brukar ju apa sig i det offentliga? Dessutom brukar en del ta sig in i politiken.

   Kyrkan anser iaf jag är inte alls ett sätt att neutralisera såna tomtar.

   Radera
  7. @Anonym, hur passar religionen om det flygande spaghettimonstret in i din teori?

   Radera
  8. @Ben Dover

   Det ena utesluter inte det annat, men Jehovas Vittne brukar väl räknas som ett kristet samfund. Hare Krishna har sin grund i USA och man kan tänka sig att det har funnits visst inflytande från andra religiösa grupper i USA som ser som sin uppgift att pådyvla andra sin tro. Hur pass mycket missionerande som gjort buddismen och hinduismen (dvs den som finns i indien med omnejd) så stor skall jag låta vara osagt, men jag har fått för mig att hinduismen är mer tolerant med att folk har olika åsikter.

   Att ta sig in i politiken är väl en "bra" väg för att pådyvla andra sina vanföreställningar. Man kan också notera just kopplingen politik-religion som ett verktyg för politiken och att det kan vara en grund till att pådyvla folk vanföreställningar (kungen behövde då inte längre hota sina undersåtar med bara elak behandling ifall de inte lydde, man kunde även hänvisa till gudomligt mandat och att straffet för olydnad inte stannade vid döden).

   Kyrkan är väl bättre som metafor för vad det är för tomtar (fastän tomtar kanske inte hör hemma i kyrkan eftersom de är hämtade från en annan föreställningsvärld?).

   Radera
  9. Om man seriöst funderar på Jesus och den situation han levde i och det samhälle (som vi ändå vet ganska mycket om idag) så inser man att Jesus var väldigt lik Cornu!
   En lugn och stillsam debattör med ett "heligt" vrede under ytan....

   Att eftervärlden kanske utmålade Jesus till något helt annat var han helt medveten om och varnade sina "följare" för det....

   Samma gäller ju Muhammed, som var en realpolitiker av rang...

   Buddha som levde långt tidigare var också en realpolitiker, men det är kanske en annan historia...

   Det intressanta är väl bin Ladin och huruvida hans "följare" skapar en radikal gren av Islam...
   Men det får väl framtida socialantrpologer fundera på...

   Radera
  10. @Anonym, Är det inte mer troligt att religioner börjar som ett skämt, och slutar två tusen år senare med att stora delar av befolkningen går omkring med durkslag på huvudet? Religion är väl mer grupptänkt än individers sökande efter svar på livets frågor?

   Radera
  11. Det finns spännande moderna religiösa reaktioner....
   Ta exempel från populärmusiken...
   "Följare", fans, till populära artister kallar sig för vissa namn, nästan i religös anda...
   "Elvis lever" är ett typexempel....

   Den där androgyne amerikanen, vad hette han nu igen, är ett annat exempel....

   Från den politiska scenen är kommunistidolen (vad hette han nu) rena Messiasgestalten.
   Hans dödsplats påminner om grottan där Jesus begravdes ( och återuppstod).

   Vad som krävs är ett antal lojala fanatiska "följare" på nätet...
   Nej, så var det inte...

   Däremot skall Jesus återkomma den dag då han kan tala med alla människor på denna planet....
   Och det kan snart Cornu. Via bloggen!
   Så det är möjligt att Cornu är Jesus....

   Radera
  12. @alag

   Det förklarar på ett elegant sätt frånvaron av observationen av spaghettimonstret;)

   Men ärligt talat så passar den (kanske) inte in för att den är konstruerad som en parodi. Som sagt/bekant så förekommer det att man konstruerar religioner för att dra nytta av följarna (eg scientologi), men de som verkligen tror på det passar nog in på min teori (iaf efter man tar i beaktande den effekt eventuell hjärntvätt får på offret). De flesta anhängarna till pastafarism tror jag gör det som en kul grej snarare än riktig religion.

   Jag utvecklade inte min teori, men grunden är att människans tendens att bli religiös är en medfödd bieffekt av flera (annars) darwinistiskt fördelaktiga drag.

   Radera
  13. Om man vill dra in religiösa teman i miljöpolitiken så varför inte påpeka att vissa delar av miljörörelsen vill mena att man har sina rötter hos katarerna....
   Något att fundera på för dem spm inte riktigt vill erkänna att människan är ett religiöst djur.

   Då katarerna var en sista test av Manis följare så bör man inse vad vi står inför.!

   Radera
  14. "Är det inte mer troligt att religioner börjar som ett skämt, och slutar två tusen år senare med att stora delar av befolkningen går omkring med durkslag på huvudet? Religion är väl mer grupptänkt än individers sökande efter svar på livets frågor?"

   Grupptänk har även det sina fördelar i vissa situationer - dragen att ägna sig ått sånt kan alltså i den miljö människan har utvecklats i varit mer till fördel än nackdel. Religion innehåller en hel del olika aspekter som speglar olika drag hos människorna.

   Vad som är ett skämt kan såhär i efterhand vara svårt att se (isht när trosatserna nedtecknats efter lång tradition och man inte kan se vem de kommer ifrån - och ens de fall man vet så är det inte alltid man har så mycket samtida nedtecknat ändå, endast islam kommer till min tanke här före "modern" tid), men det är ju möjligt att den som framförde vissa föreställningar visste bättre. Med tidens kunskap hos stora massorna kan förmedlade vanföreställningar ha uppfattats som en rimlig förklaring på hur det förhåller sig.

   Radera
  15. "..vissa har ett behov av mystik och religion, och tillfredsställer detta på med diverse konspirationsteorier och slask."

   Det är ett trivialt påstående. Det väsentliga är vilka mekanismer som rörelser och samhällen har för att hålla sådan biologisk diversitet i schack till dess att den behövs (dvs när någon konspirationsteori visar sig sann, eller mystiken/religionen visar sig ha ett överlevnadsvärde).

   Radera
  16. Det är ett trivialt påstående.

   Tala om det för en foliehatt.

   Radera
  17. Cornu kan aldrig vara Jesus heller, han ser ut att ha för dålig skäggväxt.

   Radera
  18. Ben...
   Jag har för mig att muslimernas beskrivning av Jesus var att han var kortvuxen, rödhårig och bred.
   Alltså inte lång,ljus och skägglös...
   Men enligt muslimsk sed så får man inte avbilda "heliga" människor...
   Så Cornu duger nog.

   Radera
 4. Miljöpartiet,GreenPeace m.fl. försöker uppnå makt genom att skrämma folket med mer eller mindre uppdiktade katastrofscenarios. Detta påminner om vissa sekter som förutspår jordens undergång och som leder i vissa extrema fall sina medlemmar till kollektivt självmord. Vi får hoppas att "kollektivt ekonomiskt och socialt självmord" inte blir följden av ny regering. Det är illa nog som det redan är.
  Det enda som hjälper mot detta är att sprida korrekt information, men det svåra är att "gammelmedia" och i synnerhet "public service" är de främsta tillskyndarna av vrickade, extrema åsikter och censurerar allt som kan ge objektivitet. De politiska partierna verkar t.o.m styras av denna snudd på totalitära makt över informationen som "journalisteliten" besitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du exemplifiera med några (uppdiktade) katastrofscenarion som används? Apropå korrekt information.

   Radera
  2. Det började med sälarna!

   Radera
  3. Klimatfrågan är full med alarm som skrämmer oss.
   2007 gjordes denna beräkning om temperaturen 2014 som skulle tysta skeptikerna:
   http://notrickszone.com/

   Nu ligger temperaturen utanför det konfidensintervall de beräknade-så de kanske får höra lite skeptiska röster ändå!

   Radera
  4. Befolkningsbomben och kärnkraften har det väl figurerat diverse vanföreställningar kring?

   Befolkningsbomben är väl för tidigt för mp men jag vill minnas att de gone crazy är det gäller vår kärnkraft förr om åren. Dom har bl a ljugit om att IAEA berömt Tjernobyl som ett säkert verk bara några månader före olyckan. I själva verket hade IAEA inte alls varit där.

   Eller nåt sånt - fritt ur minnet.

   Radera
  5. Se här:

   http://dambo.net/wordpress/?p=329

   Uppenbart att de använt rena lögner för att misskreditera kärnkraften generellt.

   Radera
  6. exemplet isbjörnarnas utrotning pga att Arktis smälter. Det tvärtemot detta visat sig att isbjörnsstammen är större idag än för 30 år sedan, främst pga av att jakten har minskat.
   Värt att notera är att isbjörnarna levde och frodades även under betydligt varmare klimat än dagens. Här har man medvetet valt ett gulligt djur "isbjörnsunge" och skapat skuldkänslor hos baran och vuxna. Effekten förstärks av att det dessutom är omöjligt att med egna ögon kontrollera fakta, även forskarna har haft problem att med stor säkerhet kartlägga isbjörnsstammen eftersom den rör sig över ofantliga onåbara områden.

   Radera
  7. Isbjörnarna sägs ju redan 2007 vara "räddade"
   http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/nyheter/isbjornen-skyddas/

   Du menar att isbjörnen, för att nu ta detta exempel, klarar sig fint utan isen bortåt år 2050 då den enligt Greenpeace säga vara borta? (Om vi nu antar att issmältningen inte är ett uppdiktat katastrofscenario.)

   Radera
  8. glömde länka: http://www.klimatupplysningen.se/2009/12/24/iskallt-om-isbjornar/
   http://www.klimatupplysningen.se/2009/10/31/lite-om-isbjornar/
   http://www.klimatupplysningen.se/2012/04/10/isbjornar-som-mar-bra/
   http://www.klimatupplysningen.se/2013/05/29/om-isbjornar-igen/

   Radera
  9. Herr Muffins: ja den kommer att klara sig fint även om Greenpeace får rätt (mot alla odds).
   se avsnittet om isbjörnar här: http://www.lagmansnatursida.se/scroll/Hur%20blir%20klimatet%20i%20framtiden.pdf

   Radera
  10. Användadet av "isbjörn" har inte med isbjönar att göra utan är ett sätt att få folk att bry sig , kallas "statistical numbering"

   http://www.psychologytoday.com/blog/how-risky-is-it-really/201108/statistical-numbing-why-millions-can-die-and-we-don-t-care
   http://danariely.com/2008/05/05/3-main-lessons-of-psychology/

   Länkar till klimatupplysningen bör raderas...

   Radera
  11. Phatcuru: du menar på allvar att man lägger fram felaktiga fakta och ursäktar detta med att "ändamålet helgar medlen" ! Att AGW-rörelsen tillämpar jesuitmoral ligger i linje med att det inte handlar om vetenskap utan religion/politik.

   Radera
  12. Det är inte felaktiga fakta, fokus är på individ för att förstärka meddelandet

   Radera
  13. Tack för ditt exemplifierande av ditt påstående!

   Radera
 5. Vi har ju även detta vargdyrkande som MP och Svenska Naturskyddsföreningen sysslar med, spelar ingen roll hur mycket vargen kostar i pengar och lidande för folk på landsbygden. Vargen är helig, den nya guden en symbol för den vilda naturen som aldrig harfunnits, utom i huvudet på "miljövännerna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Vargfrågan har jag samma tydliga inställning som Henrik Ekman (SVTs naturreporter).
   Å ena sidan och å andra sidan!

   Radera
  2. Ha Ha då hamnar du i mitten, det uttrycket är bra om man vill vara alla till lags och inte stöta sig med någon.

   Radera
 6. Vi hade en studiecirkel i permakultur förra året.
  Det var riktigt trevligt, och det kändes som att vi var på gång och skapade något fint i vår lilla kommun.
  Sedan började det urarta mer och mer, då ett fåtal började ondgöra sig över chemtrails.
  Chemtrails och andra konspirationsteorier fick allt större del på mötena, till att snart detta var allt som behandlades.

  Jag tror det är ett generellt bakslag mot rationalism överlag. Oswald Spengler beskrev det som "Second Religiosity".
  Vi har aldrig varit så rationella som vissa ateister/vetenskapsälskare velat påstå, det är bara att de mer... "exotiska" tolkningarna av verkligheten har blivit kuvade så länge som rationalitets-minoriteten lyckats att leverera en bättre tillvaro.
  Nu då rationalistetsrörselens löften om bättre för alla till allt större grad visar sig vara ouppnåerliga, så får flummrörelserna vind under vingarna.

  Denna process är något som kommer fortsätta, och kommer bara öka i intensitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, ett alternativ skulle väl i så fall vara att de 1% som lägger beslag på 75% av den lilla tillväxt som finns får just 1%, så kanske "rationaliströrelsen" ha större framsteg? Men då snackar vi förstås riktig vänster/kommunistpolitik.

   Radera
  2. Spermakultur.

   Anyway, korrekt med Spengler där ja, och han skrev väl också något om att sådana sekter egentligen bara skulle vara form och men sakna spirituellt innehåll?

   Vilket på sätt och vis stämmer med chemtrails-tomteriet - det handlar bara om ett sätt att förklara/"förstå" världen, inte alls om en övergripande ideologi/uppfattning med ett antal ideal, budord, etc vilket ju kännetecknar alla "riktiga" religioner.

   Radera
  3. Stämmer ju antagligen som du säger att människan inte är rationell, men man kan ju sköta det lite snyggt. Blota i lönndom, som Grågås-lagen säger. Inte dansa halvnaken i offentligheten och tala i tungor.

   Radera
  4. Blota i lönndom... Lite som druserna som har som trossats att smälta in i och framställa sig i andra religioners dräkt. Så har drusernas religion överlevt länge också.

   Eller candomblé i Brasilien som "blotade i lönndom" till Yemanjá fast när någon ställde misstänksamma frågor sa man att det var till Maria...

   Tycker det finns mycket hedervärt i att "blota i lönndom". Caute, försiktigt, stod det på Spinozas gravsten. Friheter skall nyttjas med försiktighet.

   Radera
  5. Ben Dover...
   Väldigt svenskt det där med "blota i lönndom"....
   Det finns en del som åker till Oppsola varje midsommar....
   Om du vet var det ligger.

   Radera
  6. @alnusincana Mycket intressant koppling till Spengler. (Spengler ger en skrämmande bra förklaring till utvecklingen i Västerlandet, och där Sverige kommit längst.)

   Den verkliga andra religiositeten kan kanske anas men är inte här ännu.
   "Den andra religiositeten innehåller återigen element från den första, den äkta och tidiga, men upplevda och uttryckta på annat sätt. Först upplöses rationalismen, sedan framträder gestalter från den tidiga epoken, till sist är det den primitiva religionens värld som gör sig gällande, den värld som vek undan för den tidiga epokens stora trosformer och som nu stöps om till en folklig synkretism, något som uppträder i varje kultur på detta stadium.
   Varje upplysningsepok går från en gränslös förståndsoptimism, som alltid hänger samman med storstadsmänniskans typ, till en utpräglad skepsis. Tack var människans murande och byggande har den suveräna vakenheten avskurits från den levande naturen runt omkring och själva marken under sig och uppfattar bara sig själv. Den analyserar sin föreställda värld, abstraherad från sinnesvärlden, ända tills den funnit den yttersta och finaste, formens form - sig själv, alltså ingenting. Därmed har man uttömt fysikens möjligheter i den mån den är ett kritiskt förstående av världen, och hungern efter metafysik återkommer. Den andra religiositeten växer emellertid inte fram ur det religiösa tidsfördrivet hos bildade och litterära kretsar och över huvud inte ur tänkande, utan ur en föga observerad och spontant uppkommande naiv tro hos massorna på något slags mytiska egenskaper hos verkligheten, varvid alla bevisföringar blir lek med ord, blir torftiga och långtråkiga, och tillika ett nativt behov av att stödja denna myt med en kult. Formerna för dessa båda kan varken förutses eller väljas hur som helst. De uppkommer av sig själva, och vi har ännu långt kvar till dess.
   (vol II s. 290-291)

   "Om något redan nu låter ana dessa former, som givetvis återgår på vissa element i den gotiska kristendomen, så är det inte litterära moderiktningar kring sena indiska och kinesiska spekulationer, utan snarare adventismen och liknande sekter." (vol II s. 486, not 169)

   Radera
 7. Håller med, du har dock endast anekdotiska bevis ovan vad gäller Mp, dessutom handlar det inte om riksdagspolitiker (stålet är trams från dig )

  Hur var det nu med anekdotiska bevis.
  Anne Marie Brodén och Finn Bengtsson, riksdagsledamoter gillar vidarkliniken och är emot vaccinationer

  Slutsats:
  De är från (M) -> alla (M) är nötter alternativt (M) röstfiskar i dunkla vatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chemtrails-utredningen var riksdagspolitiker.

   Radera
  2. Vad var intentionen då? Att få något officiellt att peka på för att få tyst på chemtrailare eller något annat? (Sen är det ju väldigt roligt att försöka använda RUT för att få tyst på en konspirationsteoretiker).


   Skall samma sak gälla för peak-oil då, man slösar pengar om man inte håller med Marian Radetzky så är det fel och man slösar pengar ?

   Radera
  3. Håller med om din slutsats. Debatteknik som sådan finns överallt, i alla forum. Man använder teori och argument som passar ens egen tro och känsla. Likadant används lösryckta hörsägen och teorier för att förkasta meningsmotståndare.

   Egentligen liknar allt på detta forum (och de flesta andra) en religionsdebatt. Dock sker ju allt ur ett sekulärt perspektiv, men det handlar trots allt om känsla och tro i slutändan.

   Blev kanske inte helt kopplat men vafan: ENTER.

   Radera
 8. I-landsradikalisering?
  Miljörörelsen hamnar i samma situation som feministrörelsen och antirasismrörelsen; när framsteg sker och problemen teoretiskt alltså blir mindre, radikaliseras en del av rörelsen för att fortfarande kunna tillhöra "kärnan". Det är helt enkelt inte intressant för dem att vara en av en miljon feminister, men det är intressant att vara en av hundra extrema feminister.
  Det syntes samma tecken i svallvågorna av Expressens åsiktsregistrering och Kärrtorp; den nyradikaliserade kärnan av antirasister slängde helt enkelt de mer moderata delarna överbord, och rörelsen byter skepnad.

  Gå till ett feministiskt möte idag och kräv lika lön för lika arbete och invänta reaktionen, det blir liksom gruppstryk istället för applåder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alla deras idéer förändras till att bli allt mer idiotiska och samhällsförstörande, men de inser det inte själva. (Eller så vet de mycket väl vad de gör och det är helt medvetet gjort)

   Inte heller deras väljare inser det, för de orkar inte sätta sig in i vad partiet egentligen vill eller tänker försöka genomföra, utan många röstar mer på grejen, "Miljön" , "Feminismen" "Ett Fritt Internet" som då är direkt vilseledande.
   Det finns ju inte ett enda ont ord i media om något av de partierna..

   Radera
  2. Att de konservativa partierna M och SD inte tar upp miljöfrågan överhuvud taget hjäper ju föga. "Satsningar" på millitär och skola från M är ju intressant också

   Radera
 9. Kan man verkligen lita på Monsanto?
  Kan man verkligen lita på något stort vinstjagande företag nuförtiden?
  "Köp vår produkt, den är helt ofarlig"

  http://www.epochtimes.se/Kinas-konstgjorda-mat-uppmaerksammas-i-Sydkorea-a13118.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.expressen.se/nyheter/kriminella-tjanar-stora-pengar-pa-matfusket/

   Man kan kanske inte heller ska lita på alla artiklar som jag postar...

   Ett stort problem egentligen när falsk information blandas med sanning oavsett vilket ämne artikeln behandlar, särskilt om källan betraktas som trovärdig, eller åtminstone borde varit trovärdig som tex SVT

   Radera
 10. Jag har vuxit upp i Fältbiologerna, en natur- och miljörörelse för ungdomar som i grunden hade stor kunskap om naturen. Med åren träffade jag fler och fler fältbiologer som inte tyckte särskilt mycket om att vara ute i naturen men som ändå var miljöengagerade och ofta radikala. Inom Miljöpartiet är andelen med gedigen naturvetenskaplig utbildning eller djup kunskap om naturen förvånansvärt få. Det är relativt sett (jämfört med människor utanför partiet) vanligare att träffa på människor med diverse new-age-idéer.

  Sedan är långt ifrån alla miljöpartister radikala men däremot påverkas den interna demokratin av samma faktorer som det offentliga samtalet i övrigt. Det gäller att tycka rätt, annars riskerar man att utsättas för drev. Det är sällan som det eftertänksamma samtalet får någon större plats. (Kingedward24 beskriver det träffande som I-landsradikalisering.)

  På miljöpartiets kongress och annars blir det oftast de som är mest engagerad i en fråga som utformar partiets politik. Jag vågade mig på att invända mot förslaget att partiets mål ska vara att män och kvinnor ska ha samma inkomst, med argumentet att det krävs långtgående inskränkningar i olika friheter för att kompensera för individers val, på jämställdhetsutskottet på kongressen och det var närmre gruppstryk än applåder.

  För övrigt verkar det som att du Cornu är den ende som klarar av att tro på endast ett urval konspirationsteorier; bra jobbat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom alla partier är det ju intern röstning på kandidater på alla nivåer, därför viktigt att vara med i "sitt" parti (man kan ju också fuska och vara med i flera) och rösta fram de med "mest sunda" ideer (eller mot de med konstigheter)

   Sen är det ju en hel del röstfiske genom att uttrycka sig på marginalen. Har dock sett att en hel del gått från Mp till "Djurensrätt" på senaste tiden (??)

   Radera
  2. "Med åren träffade jag fler och fler fältbiologer som inte tyckte särskilt mycket om att vara ute i naturen men som ändå var miljöengagerade och ofta radikala."

   Kanske finns ett tecken på ovanstående i det att Mp har starkt stöd i Stockholm och storstäder, men obetydligt i stora delar av landsbygden? Inte för att Stockholmare inte gillar natur, men de lever kanske inte i den så mycket, och definitivt inte av den. Det är ju jävligt svårt att vara bonde och miljöpartist exempelvis, ingen vill väl engagera sig i en rörelse med syfte att lägga ned sitt levebröd?

   Radera
  3. Problemet med miljöpartiet och deras idé - skatteväxlingen - är ju att när man vill beskatta handelsgödsel för lantbruket så skatteväxlar man med en skattesänkning för övre medelklass i Stockholm...
   Inte riktigt logiskt, men så säger man faktiskt...

   Jag uppfattar det inte som en skatteväxling utan en skatteflyttning.....

   Radera
 11. De som inte har några så kallade konspirationsteorier är inte friska i huvudet. Men det måste vara rätt struktur på teorierna. Diskussioner om den så kallade miljön är som regel ett flum. Naturen renar sig själv. Ofta leder renhet till mer åtgång av naturresurer och då får man bara kollapsen tidigare. Om man exempelvis byter kalsingar mer sällan så åtgår mindre energi och tvättmedel och tvättmaskinen slits inte ut så fort. Den största miljöföroreningen uppstår när den dumme svensken öppnar truten och börjar mala om något politiskt problem och önsketänker om en hållbar utveckling.

  SvaraRadera
 12. Lars, på vilket sätt anser du att djurrättsrörelsen blivit mer extrem?

  Det mesta jag hör och läser från djurrättsrörelser handlar om att djur i livsmedelsproduktion ska ha rätt till att få utlopp för sitt naturliga beteende. Exempelvis att grisar ska få böka utomhus, att hönor ska få picka ute och att lamm ska födas på våren.

  Så är det tyvärr inte i Sverige idag även om Sverige är bättre än många andra länder.

  Detta är åsikter som jag uppfattar att du själv delar i t.ex. dessa inlägg:
  http://cornucopia.cornubot.se/2010/03/hort-talas-om-sno-och-varg.html
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/varlden-behover-mer-kott-av-ratt-sort.html
  http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/hemslakt-viktigare-hemjasthembrant.html


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka djurrättsrörelser har du hittat?
   Efter en googling hittar jag noll med den inriktning du beskriver, däremot tre,
   Djurens Rätt (veganism, emot varje tvång riktat mot djur)
   Djurrättsalliansen (mot pälsar, kött, stöder olagliga aktioner)
   Djurens befirelsefront (dårar med massmord på minkar som specialitet).

   Vilken djurrättsrörelse menar du drivs av att hönor ska picka ute? Det kommer ju inte att finnas hönor när vi alla blivit veganer, eller? Eller är djurrättsrörelsen för dig något annat, mer Astrid Lindgrenliknande?

   Radera
  2. Djurens rätt också ett flum. Dessa bör packas ihop och drivas till den grad att de växer mindre och ekonomin blir sämre, till det optimala. Systemets gränser och att detta ger en snabbare kollaps än om det rent hypotetiskt vore som på 1800-talet i Bullerbyn är en helt annan sak. Allt visar vilka galna värderingar som råder och hur snurriga folk är.

   Radera
  3. Eftersom man kommer in pådjurskydd här...
   Djurskyddslagen är tänkt, sedan moderniseringen på 1970- talet, att hålla den moderna djurhållningen i en fasad av djurskydd.
   En fasad som ständigt förändras för att passa modern uppfödningsindustri.
   Varför tjata om detta?

   De som mosas av lagen är de som driver djurhållning enligt gammalt mönster....
   De följer ju inte regelverket....

   Radera
  4. Det har haft djur länge och har testat gränserna har naturligvis bäst kunskaper om vad som är ekonomiskt och inte. Det finns ett egenintresse av att inte skada djuren och få dessa att må för dåligt. Den här typen av lagar skulle bara kunna tas bort. Jag skulle till och med kunna tänka mig att byråkratin får negativ effekt till och med för djuren, ungefär som när bilar missköts tills de kommer till bilprovningen.

   Radera
  5. Urban Persson...
   Jo, din fundering är helt rätt.
   Man skapar mer skada än nytta...

   Radera
 13. Groupshift... I rörelser som enbart erkänner en moralisk dimension saknas möjligheten att hålla tillbaka en radikalisering genom att balanseras av argument från andra moraliska dimensioner.

  Det kan då löna sig för enskilda att framställa sig som att man "hatar romarna mest" och på så sätt höja sin status inom gruppen. Om det inte finns någon annat annat moraliskt värde än till exempel de eteriska/mångtydiga begreppen "naturen" eller "alla människors lika värde", så uppstår en möjlighet att stiga i hierarkin genom att visa sig vara kompromisslösast naturvän, eller radikalaste försvarare (med våld) av "mäniskors lika värde".

  Typiskt är då också svartvittänkandet, "den som inte är med oss är mot oss", vilket är till för att stämma i bäcken och hindra uppkomsten av kritik ur andra moraliska dimensioner.

  Gäller till exempel då miljöfrågan och migrationsfrågan.

  SvaraRadera
 14. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10414593_654955417924783_2933980971595401764_n.png här är en typisk bild som delats på facebook många gånger. Det handlar alltså om frukter/grönsaker som vi på mer naturlig väg förädlat och som idag inte alls ser ut som på bilden.Banan, vattenmelon, morot, majs m.fl ser helt annorlunda ut idag än hur de hade sett ut om de växt vilt. Tyvärr ser alltså folk det som något negativt och tror att det skulle varit mycket bättre om vi behållit frukterna som de såg ut från början. Även om de säkert inte var lika goda som de är idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk bara på alla vita rotfrukter som var populära på 1800- talet....
   Vit morot, utan karotin...
   Värdelös.
   Idag skall alla grönsaker vara färggranna om de inte är gröna...
   Vi lär oss nytt.

   Radera
  2. Det ser i alla fall godare ut. Inte så oviktigt när man ska lära ungar äta rätt och så där.

   Radera
  3. Det kommer väl från Paleo rörelsen som inte har så mycket på fötterna för sina historier se tex https://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8

   Dock är det ju inte bra att frukterna har modifierats att bli sötare, men det spelar nog inte så stor roll i det stora hela.

   Radera
  4. Nja.. nere i Blekinge kallades de vita morötterna för "hästamorötter". Man åt dem inte utan de användes som foder till djuren.

   Radera
  5. @Rymdis

   Man skulle kunna inflika hunden (ie vargen) bland bilderna - knähundar är vargar som är ganska hårt avlade för att få plats på knät eller i handväskan...

   Radera
 15. Dessutom så vimlar det av folk som tror på "alternativmedicin" i MP vilket leder till att de bland annat stöder antroposofsekten med bl a bidrag till Vidarkliniken i Järna och biodynamisk odling (andetro)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte homeopati fått visst fäste i EU dessutom? Hörde nån gång ett absurt påstående om att man rekommenderade homeopati för ekologiska djurbesättningar.

   Radera
  2. Kan intyga att homeopati är stort i Frankrike åtminstone, men det är mest känt som placebo för äldre damer som vill ta en medicin men ändå inte. Har inte hört om homeopati för djur, men det skulle inte förvåna om det fanns också.

   Radera
  3. Kingedward24. http://www.djurenshomeopat.se/ http://animalt.se/djurhomeopati/ http://www.djurhomeopaterna.se/ .Jo så att..
   Är rätt vanligt i Brasilien med, tyvärr verkar det inte vara begränsat till en oförmåga att tillgodogöra sig information eller kritiskt granska denna, då jag förra månaden fick förklarat för mig av ett välutbildat par att anledningen till att deras familj var så frisk var deras användande av homeopatiska läkemedel. För att i nästa mening börja tala om hur farligt och fel det kan vara nyttja preparat från läkemedelsindustrin.

   Radera
  4. Då är det dags att damma av den här länken: http://www.howdoeshomeopathywork.com/

   Radera
  5. Det är tyvärr även så att Järnasektionen med dess Waldorfskolor under många år fått styra partiets skolpolitik; som formats så att det ska vara möjligt med offentligt finansierade Waldorfskolor.

   Radera
  6. Frågan är väl om det är "röstfiske", dumhet eller ... (tja?)

   När du pekar på någon/något så pekar tre fingrar tillbaka på dig själv. Gå med i "rätt" parti och rösta bort mupparna:


   Anne Marie Brodén (M)
   http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/broden-m-glaedjande-att-vidarkliniken-faar-fortsaetta-sitt-viktiga-arbete-262500

   Finn Bengtsson (M)
   http://www.vidarkliniken.se/vidarnytt/?tag=finn-bengtsson
   http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/professor-finn-bengtsson-gillar-alternativmedicin--men-inte-inom-psykiatrin/

   Jonas Andersson (FP)
   http://www.dagensmedicin.se/nyheter/politiker-forsvarar-elsanerat-vardrum/

   Filippa Reinfeldt (M)
   http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/filippa-reinfeldt-godkanner-arlig-homeopati/

   Gunnel Wallin (C)
   Tage Gripenstam (C), Cecilia Wikström (FP) och Christina Doctare (KD)
   http://www.dn.se/debatt/skattebetalarnas-pengar-ska-inte-ga-till-sockerpiller/

   Radera
 16. Bra skrivet. Det ovetenskapliga förhållningssättet (skulle vilja kalla den brist på bildning) är en sjukdom på samhällskroppen - för att uttrycka sig lite dramatiskt..

  SvaraRadera
 17. Noterar att många av oss verkar överens. Frågan är, vad krävs för att ändra sakernas tillstånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå med i MP!
   De verkar behöva lite folk med sunda åsikter. Sen kan ni taktikrösta fram varandra och kuppa igenom en ny styrelse...

   Skämt åsido - man ändrar på saker genom hårt och träget arbete i ett parti. Ofta får man skita ned händerna och svika en del av sina höga ideal för att komma ett litet steg närmare dit man vill. Tyvärr ser människans och demokratins villkor sådana ut.

   Alternativt kan du starta ett företag och göra något riktigt bra i det lilla - men då påverkar du mindre. Men bättre än att gnöla på nätet iaf!

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Visst finns det extremister i alla grupper och partier, men det är ju extremt långsökt att försöka få det till att just de partier som du är ute efter att sänka består av just dessa extremister. Guilt by Association?

  Phatcuru gör ett antal väldigt bra spaningar ovan som enkelt slår hål på din "teori". Eller finns det nån som har räknat antal foliehattar i resp. parti?

  SvaraRadera
 20. När jag läser kommentarerna här slås jag av en tanke...
  Det tycks vara någon slags religionsfobi som flera lider av...
  Man är så rädd att inte vara renlärig utan betraktar allt som kan vara/lukta avsteg från den "rätta tron" som fruktansvärt...
  Ungefär som homofober..
  Som springer omkring och kallar alla andra för bögar...
  Bara för att de själva är osäkra på sin sexuella identitet.

  Samma tycks gälla religiösa frågor. Vilka de än är.
  Man hänvisar alltid till någon "auktoritet"....
  Egna åsikter vågar man inte ha...
  Det kan ju uppfattas som att man inte är "straight"......

  Som om man är osäker på sin egen religiösa identitet...
  Ty det vore ju fruktansvärt om man poppade upp som "nyfrälst"....
  Kommit fram ur garderoben, som en del säger....

  SvaraRadera