Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2014-06-11 11:52

Gisslandrama på fyra orter på Gotland - tio poliser skjutna

Just nu pågår ett omfattande gisslandrama på Gotland. Beväpnade maskerade män har tagit gisslan i Visby, Slite, Klintehamn och Ljugarn. Tio poliser ska ha skjutits och en helikopter som Aftonbladet sände ut har skjutits ner.

Detta är INTE på riktigt.


Det hela utspelar sig istället på Twitter, där Johan Kylander under hashtaggen #GOTSCEN i realtid spelar upp ett scenario det kommande dygnet.

Verkar intressant.

Väcker en hel del funderingar om vad som är polisiärt, och när militär sätts in. Och hur man nu transporterar ens nationella insatsstyrkan och piketen till Gotland, när man inte kan använda flygplatsen... Än så länge är inte scenariot militärt, utan terrorism, vilket gör att det tills beslut om annat fortfarande är en polisiär fråga. Scenariot har än så länge pågått ca tre timmar och vare sig NI eller piket är på plats än. Enbart på Campus Visby ska över hundra personer hållas gisslan.

I min roman Midvintermörker är redan en militär motövning på plats, så där är problematiken annorlunda och dessutom skrevs Midvintermörker före det post-moderna kriget, när man fortfarande uppträdde som militära förband. Uppträder man civilt är det hela ett polisiärt ärende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Kan man inte få in helikopter (efter att man rekognicerat situationen) så är det nog elakingarna lite mer rustade och organiserade än vanliga busar - frågan är om det då inte borde vara en militär fråga då (man får också följdfråga sig ifall militären är bättre rustad än polisen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Piket och NI är betydligt mer erfarna, speciellt piketen, än militären som mest torrsimmar av förklarliga skäl. Piket + NI har tränat för omfattande terroristscenarion, inklusive stormning av t ex kapat flygplan.

   Det kan dock bli en hel del revirpinkeri och samordningsproblem.Och hur avgör man att ngt är militärt? Vem vill ta beslutet? Och hur snabbt?

   Så fort ordet "gisslan" eller "beväpnad" dyker upp så kommer piket och/eller NI att aktiveras.

   Radera
  2. @Cornu

   Jag tänkte mer militären eftersom att om man inte kan landsätta Piket/NI via helikopter (kanske finns bättre sätt att flyga in än aftonbladets/expressens piloter) så är det svårare att skjuta ner ifall man landsätter fallskärmsjägare (kanske Piketen/NI kan fällas med fallskärm?).

   Poängen är att om man vet var terroristerna håller hus och givet detta ändå inte kan flyga in med helikopter så är det ganska välorganiserade terrorister och det blir då kanske mer en militär fråga.

   En intressant fråga är var man drar gränsen mellan militärt angrepp och terroristangrepp och var man drar gränsen när man sätter in militär. Jag uppfattar militär som ett trubbigare instrument och det är då en politisk fråga hur man använder det (med tanke på att det kommer orsaka en del skada också).

   Radera
  3. Utan gränsdragningsproblematiken skulle man släppa SOG på mycket hög höjd, utanför räckvidd för MANPADS, så glider de in den vägen.

   Men utan faktiska underrättelser kan man inte bara sätta in militär hur som helst. Piket+NI får ta färjan.

   Radera
  4. Till saken hör att militär tar inte gisslan, så alltså är det terrorism.

   Radera
  5. @Cornu

   Nej, då kallas det väl mänskliga sköldar...

   Radera
  6. Tillägg: ...men utan någon annan aggression så är det ett gisslandrama, men å andra sidan så förekom det väl annan aggression i sammanhanget? Har de t.ex. angripit samhällsfunktioner (annat än för att försvara sina positioner)?

   Radera
  7. Terrorister angriper samhällsfunktioner...

   Dock, svensk militär får sättas in mot terrorism. Men det lär ta sin tid innan sådana beslut tas.

   Radera
 2. Färjan är ej aktuell då hamnterminalen är tagen av terroristerna.
  Är det bra väder och icke semestertider så kanske marinen eller KBV kan transportera NI
  alt åker de över med egen RIB? Fast några fordon får de ju inte med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stridsbåt 90 från Berga torde vara snabbaste lösningen, men som sagt, inga fordon.

   Radera
  2. Iofs har amfibiebataljonen väl en svävare som kan ta fordon? Möjligt att få över en Sandkatt.

   Radera
 3. Hemvärnet fixar biffen .... så länge det finns kaffe på Gotland så är det svenskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. @fredrik lindqvist

   Måste vara terroristernas mål: att skära av kaffetransporterna till Gotland - sen är det fritt fram att annektera gotland...

   Radera
 4. Skymningsläget är oerhört intressant. Frågan är om man ska skynda, eller skynda långsamt? Om bästa styrkan förverkas i första slaget tvingas Sverige in i mycket svårt läge.

  SvaraRadera
 5. tycker twitterberättelsen går för snabbt fram i händelersera

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ja utan kaffe så rullar inte Hemvärnet ... men HV fixar fulingarna direkt kanske inte lika smidigt som dom som grabbarna med kardborrefästen o en massa Hollywood prylar .. ingen kirurgi men väl en tung yxa lär falla på Terroristerna.. lär väl finns rätt många jägare som plockar med bössan med

  SvaraRadera