Cornucopia?

Aktuellt

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energ...

2014-06-28 15:53

FI:s vallöften kostar 500 miljarder SEK om året

Liberala Ungdomsförbundets (LUF) ordförande Linda Nordlund konstaterar i en debattartikel hos Stampen/GP att (f!):s vallöften kostar en halv biljon svenska kronor om året, eller ca 14% av BNP om man så vill. En halv biljon är kanske lite olyckligt, då många inte vet vad begreppet innebär (pga språkförbistrning med engelska där a billion är en miljard), men vi pratar alltså om 500 miljarder svenska kronor, 500 GSEK, eller om man så vill 500 000 000 000:- kronor. Per år.


"Exakt" siffra är 488 GSEK.  Eller ungefär halva statsbudgeten.Till detta kommer ett antal punkter man inte räknat fram kostanden för, t ex förbudet på vapenexport, vilket kostar 1000-tals svenska jobb. Största enskilda smällen kommer från arbetstidsförkortningen, som står för 252 GSEK, följt av att undantagen för handikappanpassning ska strykas, vilket kostar 130 GSE om året. Denna punkt innebär ju bland annat att alla befintliga byggnader och bostäder måste handikappanpassas, inklusive privat ägda villor som alla måste få hiss till övervåningen, alla för små toaletter och badrum (inklusive i offentliga byggnader) som måste förstoras till att hantera rullstolar etc etc etc. Resten är "mindre" poster som att kollektivtrafiken i storstäderna ska vara gratis för 16 miljarder SEK om året. Övriga Sverige ska dock inte få gratis kollektivtrafik i ett direkt fall av landsbygdsdiskriminering, vilket nog också visar vilka (f!) vänder sig till.

Gudrun Schyman har lovat att presentera finansieringen, som är ca 52 000:- SEK per vuxen svensk om året, eller, om man så vill, ökade kostnader om 208 000:- SEK för tvåbarnsfamiljen per år, eller 156 000:- SEK per år för den ensamstående mamman med två barn.

Det blir nu mycket intressant för Schyman att visa hur hon ska trolla fram 488 000 000 000:- SEK via olika skattehöjningar och annan kreativ finansiering.

Siffrorna presenteras i en rapport LUF tagit fram och som man kan läsa i sin helhet som PDF här.

Naturligtvis kan du som god feminist gå före här och t ex handikappanpassa din villa frivilligt i förväg, samt gå ner i arbetstid till sex timmar om dagen. Seså, sätt igång nu!

Tillägg: LUF:s analys ligger rejält i underkant, och verkar bara beröra direkta kostnader, t ex vill man återskapa Djurskyddsmyndigheten och skärpa tillhörande lagstiftning och förordningar. Kostnaden är listad som 100 MSEK, vilket är vad ytterligare 100 anställda byråkrater kostar. Man räknar inte in kostnaden för 1000-tals nedlagda jordbruk och tillhörande import av kött och mjölk, vilket landar på miljarder i kostnader som åker ut ur landet i form av import av vanskötta och antibiotikaindränkta djurs kött och mjölk. Indirekt kostnad i form av ökad antibiotikaresistens som nedläggningen av svenskt jordbruk innebär är inte heller med. Antibiotikaresistenta infektioner fullständigt skiter i de patriarkala strukturerna, normkritik och att kön är en social konstruktion, men blir fler när svenskt jordbruk läggs ner.

LUF har inte heller angett vad kostnaden blir för "massiva satsningar på (internationellt) våldsförebyggande arbete istället för försvar" - svenska genusoperatörer ska skickas ut och prata ISIS till rätta. Bara kostnaden för hemtransporten av genusoperatörernas döda kroppar kommer kosta miljontals kronor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Blir väl Benny Andersson som betalar. Han stöttar ju redan.

  SvaraRadera
 2. Jag har redan registrerat ett företag som till gängse kommunala självkostnadstaxa, kommer att inspektera och utföra säkerhetskontroll av era nya personhissanordningar, jag tänkte mig ett rabatterat introduktionspris på runt 10000kr plus moms och då tillkommer endast fakturering, framkörning och övriga administrativa avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gronvita
   Rut naturligtvis. Finns ingen som fått Rot i F! ;)

   Radera
 3. Vill inte F! ha fri invandring? Jag vill minnas det. Så jag skummade igenom LUFs lilla utlåtande för kostnaden för den posten, men jag kan inte hitta någonting. Det hade varit intressant att läsa den utredningen, men där tog väl LUFs granskning slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi är hemskt förvånade över det...

   Radera
  2. "Fri invandring" ingår väl i alla partiers program nuförtiden, ja utom hos SD då.
   Jaså ni vill inte ha fri invandring, är ni rasister?

   Radera
  3. Om vi antar att invandringen på dagens nivåer kostar 2% av BNP så är det ca 75 miljarder, och då finns det de som hävdar att kostnaden kan vara betydligt högre än så.

   Om vi antar att invandringen 10-dubblas och att kostnaden stiger linjärt så kan vi alltså lägga till 750 miljarder till de 500 miljarderna.

   Radera
  4. Kalle, jag förstår ironin, och jag är inte rasist men jag har en verklighet att förhålla mig till. F! vill helt enkelt sprida för vinden det välstånd som har skapats i Sverige under generationer.

   Radera
  5. @Sombody...

   Visst är det hemskt, jag är inte heller rasist men jag vill faktiskt ha en landsgräns med lite regler och krav för att få passera den.

   Vi skulle kunnat vara ett föredöme för alla de ickefungerande länderna ute i världen, uppmuntrat dem att göra som vi har gjort för det fungerar fint!

   Men det kan vi inte längre, för vi slutar snart att fungera själv

   Radera
  6. Det ironiska inträffar väl om LUF också skulle vara för fri invandring, vilket skulle göra dem nästa lika världsfrånvända som F!.

   Radera
  7. Nu tycker jag att vi alla avfärdar era argument med "Jag är inte rasist, men.." och så kör vi bara på och hoppas att vår självgodhet löser allt.

   Radera
  8. @kongos

   Ja visst är det bedrövligt att man nästan måste börja alla inlägg som kritiserar den politik som förs i landet med "Jag är inte rasist men..."

   Och ändå bli misstänkt för att vara det bara för att man vill ha någon slags ordning och rättvisa i det här jä#la landet!

   Radera
 4. Tydligen är detta världs- och verklighetsfrånvända parti väldigt populärt i Turkiet, ca 10% av deras fans på Facebook kommer därifrån:
  http://www.socialbakers.com/facebook-pages/112513375470294-feministiskt-initiativ/in-turkey
  Att på bara några dagar få tio tusen turkar att gilla FI är en bedrift, för det kan väl inte vara något fusk för att bättra på siffrorna?

  SvaraRadera
 5. Finansieringen heter skattehöjningar och återinförandet av tidigare avskaffade skatter, samt införandet av nya skatter (speciellt för män). Snart sagt hela lönen plus företagens vinster etc. kommer att behöva konfiskeras för att sedan distribueras ut som deras sjuka hjärnor behagar, m.a.o. ren kommunism. Att F! attraherar vänsterväljare är logiskt.

  Tänk hur många miljarder F! skulle kunna spendera enbart genom att t.ex. beordra elbranschen att ta fram könsneutrala vägguttag och stickkontakter, och sedan byta ut de befintliga.

  Om F! styr utbildningsväsendet, så kommer kostnaderna på sikt att vida överstiga de ovan angivna 488 miljarderna. När sista resterna av den, enligt feministerna, manligt kodade genuina vetenskapen är utbytt mot statscertifierad genus(o)vetenskap som indoktrineringsverktyg, så faller Sverige ihop. Förutsägbart. Ingen svart svan här inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va!
   Skall det bara vara honor i elkontakterna.

   Radera
  2. Nej. Hon, han, hen och hbtq kontakter skall det förstås vara. Alla skall passa i alla så att det blir jämställt.

   Radera
  3. Jag blev orolig ett tag där, fast nu gäller det att hålla reda på faserna.
   Det får ju bara vara nollor som sticker ut.

   Radera
  4. @Anders Ryden

   Bortsett från i politiken - där sticker inte nollorna ut...

   Radera
 6. En av inkomstkällorna är väl försäljningen av Sveriges guldreserv. Säljs hela reserven kommer det att räcka för de 4 första veckorna på första året, sedan är reserven slut och Sverige står med byxorna neddragna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns även en inte oansenlig mängd guld i privat ägo. Således bör guld förbjudas, med hot om våld samlas in och sedan säljas till... ja det är oklart. För inte vill väl FI vara delaktiga i spridandet av patriarketet, som ju guld symboliserar.
   "It's a conundrum", skulle man kunna säga.

   Åhh du sköna nya värld!

   Radera
  2. @Axel Svensson

   Räknade på det nyss, fick det till att guldet skulle räcka i två veckor (kortare ifall man skall lägga på vallöfterna - ny beräkning ger drygt tre veckor ifall man bara skall använda den till vallöftena).

   Radera
 7. Med Gudrun och hennes anhangs logik och ingående kunskaper inom (plan-)ekonomi så är det väl bara att trycka upp lite mer sedlar, hur svårt kan det vara liksom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller elda upp dem om man har för många...

   Radera
  2. @BackstugeBengt

   Ja då har de ju iaf en förklaring hur de skall lösa energiförsörjningen (utan kärnkraft).

   Radera
 8. "Bara kostnaden för hemtransporten av genusoperatörernas döda kroppar kommer kosta miljontals kronor." Haha! Ja sannerligen..

  Hm.. men jag tycker det är väldigt bekymmersamt överlag med sammansättningen av politiska partier i Sverige.

  Låt säga att man vill ha en utveckling av landsbygden (förenkling av regelverk), av försvaret (beats me hur utvecklingen ska ske där, men lägg för fan inte ned) och lagom restriktiv invandringspolitik, ovanpå det fler poliser på gatorna (inte nödvändigtvis beväpnade med handeldvapen dock), högre lärarlön + högre intagningskrav till lärarutbildningarna och satsning på kärnkraft.. .. som ett litet axplock.
  Var hamnar man då? Folkpartiet har ju skjutit bort sig redan på landsbygden och försvaret..

  SvaraRadera
 9. Alltså,
  Är Gudrun konstant berusad, eller?

  SvaraRadera
 10. Det är väl bara för oss Svenskar att sluta elda 100 000 SEK-för det gör väl alla?

  SvaraRadera
 11. "Försvarsindustrin i Sverige omfattar i dag cirka 30 000 anställda. Med alla företag och verksamheter som är knutna till eller indirekt beroende av försvarsindustrin så handlar det totalt om cirka 100 000 arbetstillfällen."

  - Peter Hultqvist i di.se 2013

  SvaraRadera
 12. Vore intressant att se kostnaderna även för övriga partiers vallöften, som en jämförelse.

  SvaraRadera
 13. "En halv biljon är kanske lite olyckligt, då många inte vet vad begreppet innebär (pga språkförbistrning med engelska där a billion är en miljard), men vi pratar alltså om 500 miljarder svenska kronor, 500 GSEK, eller om man så vill 500 000 000 000:- kronor. Per år."

  Jo, men kanske 14% av BNP, halva statsbudgeten eller 52tkr/vuxen är mer greppbart för folk. 500mdr är ju en siffra som folk inte kan relatera till.

  Penn och Teller om "Numbers": https://www.youtube.com/watch?v=lxewcbocXkk

  SvaraRadera
 14. Fi är ett skämt, men hyllas likväl av omdömeslös media.

  SvaraRadera