Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-06-05 07:51

Är "Kakan" rasist och går (sd):s ärenden?

En av denna sommarens sk sommarpratare, som heter Kakan, går tydligen bärsärk i media över sommarpratarnas etnicitet och hudfärg. Killen är helt enkelt rasist, eftersom vederbörande fokuserar på hudfärg istället för budskap, vilket är vad rasister gör.


I Sverige lever ca 1.54 miljoner utlandsfödda. Skulle dessa få korrekt, kvoterad, representation bland sommarpratarna skulle de vara nio av 59 sommarpratare. Nu är de elva sommarpratare. Utlandsfödda är alltså tvärt emot vad Kakan säger överrepresenterade.
Fördelningen sommarpratare.
Utlandsfödda något överrepresenterade.
För alla normalbegåvningar som inte
får ihop siffrorna, så beror det på
att man både kan vara utlandsfödd och
samtidigt bo i Sverige.

Antagligen är Kakan en följare av (sd):s och (sd)-svansens retorik på Internet, och tror att av 1.54 miljoner utlandsfödda, så är alla "svarta". Verkligheten är att ca 420 000 av dem är födda i våra grannländer Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Ryssland, eller det nordiska landet Island. Ytterligare ca 90 000 är födda i de EU-länder som inte är listade ovan. Övriga europeiska länder, utanför EU, ca 60 000. Ytterligare ca 30 000 är födda i de anglosaxiska USA, Kanada, Australien, Sydafrika eller Nya Zeeland. Därtill har vi ca 100 000 invandrare från t ex Chile eller Iran, som inte nödvändigtvis ser "svarta" ut. Nej, Kakan, alla utanför Sveriges gränser är inte svarta. Föreslår att du reser mer.

Att vara invandrare eller utlandsfödd i Sverige innebär inte alls att man är "svart". Kakan har lyssnat för mycket på (sd):s retorik. Eller går rent av (sd):s ärenden. För vad tror ni blir reaktionen när man fokuserar på hudfärg istället för budskap? Har Kakan tänkt på det? Allt kakan åstakommer är att han driver in fler i rasismens famn, och då pratar vi både om rasism mot vita och rasism mot svarta. Det enda parti som vinner röster på Kakans beteende är (sd).

Nej, Sommars problem är att det är Stockholmsfokuserat, då övriga Sverige bara får 19% av sommarpratarna. Inte att utlandsfödda inte får vara med. Eller så skiter man i varifrån folk kommer och bryr sig om budskapet istället?

Tillägg: Läsare har påtalat för mig att Kakan är en tjej. Jag ber om ursäkt, jag tittade bara på fotot och trodde det var en kille. Ingen skada skedd dock - kön är trots allt en social konstruktion.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Efter att ha läst lite på http://nojesguiden.se/kakan så har jag dragit slutsatsen att Kakan är gravt efterbliven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ovan ha läst att Kakan figurerar i Nöjesguiden drar även jag slutsatsen att vederbörande förmodligen är gravt efterbliven.

   Radera
  2. Även det ökar ju mångfalden bland sommmarpratarna. Varför ska bara diskreta handicap som adhd och annat få prata i radio? Släpp fram de efterblivna, de med skörbjugg och kroniskt irriterad colon också.

   Radera
  3. Enligt egen utsago tycker hon tydligen inte att en parlamentarisk demokrati är en demokrati. Autonom vänster, förstår du. Jävligt media, det där. Som någon med rötter i östblocket tror jag instämmer i tidigare ställda diagnos.

   Radera
 2. Cornu-föreslår en eliminering av 9 i ditt diagram ovan.(ingen annan stans för tydlighetens skull)
  Do the math or explain!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (38 + 3 +9 + 2 + 2 + 4) != (13 + 8 + 9 + 6 + 1 + 30).

   Radera
  2. Tror det är 58 sommarpratare. Ngn på radio sa det.

   Radera
  3. Utlandsfödda är med två gånger. Kanske svårt att förstå?

   Radera
  4. Nu lider jag lite. Jag utgår från bostadsort och fördelningen i Sverige.
   Randvillkor: En person kan ha en och endast en bostadsort, denna kan vara Sthlm, Gbg, Malmö, övriga Sverige eller utlandet. Eller Uppsala.

   Summerar vi dessa staplar borde vi få antalet sommarpratare. Korrekt?

   Sedan utgår jag från att du representerar Sveige med 59 geografiskt fördelade hitte-på personer. Jag är så jäkla underbegåvad att jag inte fattar varför dessa inte totalt summeras till 59st. Alltså summan av de högra staplarna. Jag struntar i kakan och fokuserar på stockholmsfixeringen. Ignorerar födelseort.

   Radera
 3. Killen verkar vara en tjej...

  I övrigt så tror jag nog att du har rätt. Hon har nog skapat ett par SD-väljare med sin totalt IQ-befriade kritik. Programmet heter "Sommar i P1" men det är inte OK att ha midsommar (en av de svenskaste traditionerna som finns) referenser med enligt henne. Geez...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Midsommar
   Små grodorna
   Visste ni att det är ursprungligen en fransk marschmelodi?
   " Au pas camerade" etc.

   Radera
  2. Haha, en fransk marschmelodi... Det förklarar ett och annat och ger mig en hel drös komiska bilder framför mig...

   Radera
  3. Den franska texten hånar deras motståndare under napoleonkrigen. Vår hånar fransmän (grodätare).

   Radera
 4. Jepp, klockren rasism.

  Du vet att kakan är en tjej va? (angående val av pronomen)

  SvaraRadera
 5. Kakan är ett monster. Tycker synd om henne till viss del då hon inte hör hemma i offentligheten då hon enbart är där på grund av SR/SVT och sina "kulturradikala" åsikter. Tror egentligen hon mår dåligt och behöver värme och kärlek, inte en statlig organisation som uppmuntrar hennes vansinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kakan är ett monster"? Är det månne det s k kakmonstret från min traumatiserade barndom som åter gjort entré? Var är mina ångestdämpande? Fattas bara annat, snart dyker väl Staffan Westerberg upp i rutan med en strumpa på en pinne och pratar med förställd röst när man minst av allt anar det, typ under söndagens TV-sända gudstjänst från Säffle. I så fall får jag nog en stroke.

   Radera
  2. Jag vill också påpeka att allt (ALLT!) så klart är Palmes fel.

   Radera
  3. Kakmonster kan det vara. För att vara taskig så tar hon upp dubbelt så mycket plats som en genomsnittlig vit person. Flytta på dig Kakan! och låt N***rbollar och Swartzwaldtårta ta plats! :D

   Radera
  4. @ Ben 08:23
   Du skrev fel. "Putins fel" ska det väl vara? ;P

   Radera
  5. Om vi skriver ALLT är P*s fel så får vi med Palme Persson och Putin. Perfekt! Det är även perfektionismens fel.

   Radera
 6. thumbs up, cornu!

  Har du någon länk till statistiken om i vilka länder alla utrikesfödda kommer ifrån? Det var intressanta siffror

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en databas, men han har väl gått på folkräkningen; vet inte när den gjordes senast
   http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101J/ImmiEmiMedb/?parttable=&rxid=68f71dec-3cdf-4f6d-9cf8-8a90ffbc92a3

   Radera
 7. HIttills två personer som pekar på Kakans kön. Ni ska inte vara så hetero- eller rasnormativa. Oavsett hur man ser ut på utsidan kan man naturligtvis vara en svart man inuti.

  Kakans helsvenska namn och yttre betyder alltså inte alls att vederbörande är en tredje klassens mediapersonlighet med självhatskomplex som på enklaste sätt försöker plocka kändis- och moralpoäng uppsutten på en hög vit häst. Hen är istället en rasifierad person som solidariserar med sina invandrade bröder och systrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP har precis haft kongress och kommer sannolikt, i någon konstellation, vara med och regera efter valet så nu gäller det att du skärper upp språkbruket. "Bröder och systrar"??? Det finns ju lika många kön som det finns individer så att försöka pressa in alla dessa i termerna "bröder och systrar" är väl bara uttryck för en intolerent heteronormativitet? Hur man istället ska uttrycka sig har makten ännu inte meddelat men det kan vara avsiktligt så att vad man än säger kränker man någon och kan därmed skickas på omskolning. Sen det här med "invandrade", det förutsätter väl att de ska ha korsat någon sorts gräns och det vet väl alla nuförtiden att det bara är nazister som pratar om gränser. Tycker det är bäst att alla, i frihetens och tolerensens namn, nu vaktar sin tunga eller kanske bäst av allt inte diskuterar såna här saker alls.

   Radera
  2. Ja, jag har funderat på det där men "medmänniskor" låter alltför normativt. Även art är självklart en social konstruktion så jag ville ju inte kränka de som identifierar sig som t ex hästar, mineraler eller bävrar. "Medvarelse" skulle man kunna skriva men det implicerar ändå att man ser alla andra individer som bestående av fysisk materia, och det kan ju möjligen kränka en del människor.

   Vi får köra med "med-subjekt", det ligger ungefär lika bra i munnen som "hen".

   Radera
  3. Till nästa år kommer en ekorre, en tomatplanta och ett stycke gnejs att sommarprata. Det är SANN mångfald det. Hoppas de får med en ädelgas också.

   Radera
  4. Now you're getting it!
   Det anses tydligen vara ett stort steg framåt för demokratin att vi nu har en hel massa ord man inte längre får yttra.

   Radera
  5. Jag måste nog erkänna att även jag trodde kakan var en karl först...

   Radera
  6. haha så jäkla rätt BD. Jag ska börja tala om med-subjekt. Allt är en gigantisk social konstruktion.

   Radera
  7. Ben D 10:04
   Varför icke ävenledes putrifida gaser?

   Radera
 8. Kakan säger: ”det tog två generationer, sen har vi glömt andra världskkriget och vad det gjort mot människor. Nu är vi där igen - det är så himla sjukt.”
  Så nu vet ni Sveriges Radio är i grund och botten nationalsocialistikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sannerligen. Inte en enda same i hela sommarpratet vilket så klart är en del i en dold policy om att endast långskalliga ska få sommarprata.

   Att dom har med en rabbin och nån med det oerhört suspekta, talmudisk-klingande efternamnet "Szenfeld" måste ju vara nån form av tryckfel eller skämt, liksom? Jag räknar med att Rasbiologiska Institutet granskat sommarpratarnas stamtavlor.

   Radera
  2. Kakan har uppenbarligen inte Kanal 10 i sitt tv-utbud, där har andra världskriget aldrig slutat.

   Radera
  3. Tv4 brukar väl också köra skit som "Hitlers kvinnor"

   Radera
 9. Kakan är bara en extrem mediahora.

  SvaraRadera
 10. Cornucopia, hatten av för ditt eleganta sätt att inte bara fokusera kritiken på vad Kakan sagt utan även helt göra det omöjligt för Kakan med supporters att gå till motattack med argumentet att kritiken mot henne har en genusaspekt. Formuleringen i inledningen som visar på elementet av rasism i Kakans resonemang var också snygg, det är minsann inte alla som lyckas få fram det utan att det låter som amendurå eller att man kollar upp Godwin på wikipedia.

  Jag tycker också, men det kanske bara är jag, att textens fokus på de märkliga åsikterna även gör det svårare att dra antifeministiska, rasistiska eller andra chauvinistiska slutsatser av inlägget (även om de som mäter vi-mot-dom-polariseringen efter misogyni-misandri med stor säkerhet kommer att delge sina synpunkter i kommentarsfältet).

  SvaraRadera
 11. Tack för inlägget som förgyllde min dag. Hoppas innerligt att "Kakan" tar det av detta inlägg och även svarar med briljanta motargument.

  SvaraRadera
 12. "Vad är det som brister?
  – Ja du, det borde nog Sveriges Radio ta reda på. Jag vill inte peka ut någon, det här är ett strukturellt problem, men alla måste ta ansvar - vi kan inte bara lägga ansvaret på andra hela tiden".

  Dessa rader är ju inget annat än ett konstverk i självdistans, det är vackert att läsa.

  SvaraRadera
 13. Afrosvenskarnas riksförbund är väl också per definition rasister eftersom de fokuserar på hudfärg i uppfattningen att alla svarta afrikaner är en konkurrerande enhet vars intressen gentemot andra grupper måste tillvaratas.

  Å andra sidan är också alla de politiker rasister, som påstår att hudfärg inte ska spela någon roll, samtidigt som de hävdar att vi måste anställa fler (mörka) invandrare. Om hudfärg inte spelar någon roll så innebär det att det torde vara en ickefråga överlag, och att endast kompetens ska beaktas.

  SvaraRadera
 14. Hur kul som helst :)
  "Tillägg: Läsare har påtalat för mig att Kakan är en tjej. Jag ber om ursäkt, jag tittade bara på fotot och trodde det var en kille."
  För övrigt bra inlägg då mina jämnåriga (25-30) verkar slaviskt följa Morgonpasset på P3 vilket är ofattbart.

  SvaraRadera
 15. Fan va trött jag är på detta rasistsnack, så mitt förslag är att vi accepterar varandras rasism i stället för att förbjuda den.

  SvaraRadera
 16. Moahahahahaha! =))) fi fan som jag skrattar kaffet fel. Så dävla rolig du är! Skönt att fler kommenterar detta

  SvaraRadera
 17. Kräver man kvotering baserat på hudfärg öppnar man pandoras ask. Om någon kommer och kräver att personer med mörk hudfärg ska favoriseras så kan man ge sig fan på att någon annan kommer och kräver att personer med ljus hudfärg ska favoriseras.

  Vill man hålla en icke-rasistisk diskurs är det faktiskt rätt enkelt. Det räcker gott och väl att inte använda ras (i rasbiologisk mening) för någon form av urval eller ställningstagande, och att motsätta sig att det görs.

  SvaraRadera
 18. Detta inlägg får 5 glada getingar, 5 88:an, 5 lakrispuck eller 5 vaniljmunkar om man så vill. Klockrent!

  SvaraRadera
 19. Stackars Cornu som känner sig tvingad att hitta på nya anti SD och anti verklighetsartiklar.
  Många invandrare tillhör, som cornu så snällt indirekt berättar, folkslag som lätt anpassar sig till den etniskt svenska kulturen, i den mån de inte redan från början kan betraktas som etniska svenskar.
  En negroid afrikan kommer aldrig att betraktas som en etnisk svensk, hur mycket han än gillar svensk kultur och tar den till sig. Lika lite som en german skulle betraktas som en etnisk kines, japan, zulu eller you name it, om den bosatte mig ibland dem och lärde sig allt perfekt.
  Rasfrågan ligger hela tiden där och så länge som man inte erkänner att den existerar och finns som en liten del av alla olikheter oss människor emellan så kommer absurda debatter och uttalande att fortsätta strömma ur PK-media. Det är ok att säga att det finns raser, det är ok att det finns människor som vill leva inom sin etniska grupp....
  Kakan är förstås bara ytterligar ett bevis på vad vi ser på TV varje kväll där inte ett svenskt program eller filmsnutt är utan rasism. En rasism som går ut på att framhäva alla raser som skiljer sig markant från den germanska. En konstant diskriminering av människor som ser germanska ut pågår i Sverige, utförd och understödd av den svenska regimen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, jag har alltid ansett en grovt mörkhyad vara "svensk" så länge han beter sig som en och pratar som en. Sen kom den där frågan med vad "svensk" innebär, ska man hårdra det så står det i passet men de flesta syftar på hur folk känner sig. Jag tror en mörkhyad med flytande svenska och som är uppväxt här känner sig lika svensk som dig, däremot finns det invandrare som bott här 20 år men fortfarande känner sig som utlänningar.

   Radera
 20. Jag är så glad att jag inte betalat radio och TV avgift på 15 år. Att sponsra sådana personer på etern hade fått mig att må illa.

  SvaraRadera
 21. Jag tog mig en timma och läste en del av vad denna kaka skrivit och kom fram till att hen är skvatt galen. Förstår inte hur sådana här människor kan få utrymme i media, fullständigt obegripligt. Substans verkar inte längre spela någon större roll, så länge det är riktigt kontroversiellt och gärna gränsande till vansinne så är det bra. Och sådana här galningar tycker Schyman är vettiga? Nåde oss alla om något liknande någonsin får för mycket makt i Sverige.

  SvaraRadera
 22. Jag tror Kakan är antingen galen eller ett konstfacksprojekt eller avlönad av SD. Förhoppningsvis går hon snart ut och avslöjar att hon har drivit med mediasverige för att belysa hur bisarrt det blir när idén om exkludering dras till sin extremistiska spets. Eller så kommer det fram att hon tagit emot pengar av SD för att gå ut i media och hota midsommartraditioner.

  SvaraRadera