Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2014-05-24 12:39

Yrkena där kvinnor har högre lön än män

Från feministpopulistiskt håll finns alla möjliga utsagor om att kvinnor har lägre lön än män. En siffra som ofta slängs runt är 70% av mäns lön, men när man justerar för vad kvinnor faktiskt jobbar med så var siffran 86% år 2012, enligt SCB. Faktum är att i tjugonio yrken har kvinnor högre lön än män, och ju yngre kvinnorna är desto mindre är löneskillnaderna generellt, vilket talar för att problemet med lägre löner främst drabbat äldre kvinnor, som legat fel från början i gamla Sossesverige.

Lägg till bildtext

I åldern 18 - 24 år har kvinnorna 95% av männens löner och i åldern 25 - 34 år är lönerna 91% av männens för samma yrke. Några 70% finns inte spår av.

Bland yrkena där kvinnor har högre löner hittas butikskassörer, artister, regissörer och skådespelare,  inköps- och distributionschefer, flygledare, fastighetsmäklare, psykologer, grundskollärare, maskinförare, speciallärare, biomedicinska analytiker och även advokater. Lönerna är lika bland högre ämbetsmän och politiker, ingenjörer och tekniker inom elektronik, i banksektorn mfl yrken.

Uppenbarligen kan man inte dra alla yrken över en kam och uppenbarligen är feministpopulisternas 70% att tumma på sanningen.

Tittar man i åldersgrupperna, så ser det ut ungefär likadant, även om skillnaderna ofta är ännu större till kvinnornas fördel i de här grupperna. I åldern 18 - 24 år har kvinnliga butikskassörskor har 25% högre löner än män, i åldern 35 - 44 år har kvinnliga inköps- och distributionschefer 14% högre löner än män mot 6% totalt och psykologernas löner är 9% högre mot 3% totalt.

Istället för att ställa en massa dikterade krav på höjda löner, kanske man borde titta på hur och varför kvinnorna får högre löner än män i många yrken? Det finns kanske lärdomar att dra? Eller är kvinnorna helt enkelt kompetentare än män i dessa yrken och förtjänar högre löner?

En möjlig slutsats är att det ofta är i kvinnodominerade yrken (t ex lärare och sjuksköterskor), som kvinnor har högre lön än män. Kan det vara så att kvinnor generellt helt enkelt är bättre än män på dessa yrken och det alltså är bra  att kvinnor söker sig just dit? 

Kvinnors löner som procentandel av
männens 2005 - 2012.
Oavsett är siffran 70% grovt missvisande. 86% är mer korrekt. 70% handlar om gamla tanters livslön, som levt stora delar av sitt yrkesliv i gamla DDR-Sverige där kvinnan var förtryckt under socialdemokraternas ledning och där kvinnan utestängdes från många yrken i Sossesverige. Dagens unga kvinnor kommer inte alls ha så stora livslöneskillnader, speciellt som var sjätte man dör innan pension, mot endast var elfte kvinna. Männen som dör i förtid får garanterat lägre livslön, då de inte ens får hämta ut sin pension. Dessutom går det inte att retroaktivt kompensera för kvinnors livslön, målet måste vara att de som börjar sitt arbetsliv idag ska ha samma livslön som män.

Man kan också konstatera att under alliansregimens styre 2006 - 2012 har kvinnors löner knappat in på männens, i alla åldersgrupper.

Ja, kvinnor har i många yrken något lägre löner än män. Men det handlar inte om 30% och för unga kvinnor är det generellt bara 5% lägre. Det finns en liten bit kvar att gå, men inte så långt som feministpopulisterna hävdar.

Justerar man för ålder, utbildningsnivå, år i yrket, geografisk hemvist, heltid eller deltid, återstår endast mellan 1.3% och 5.4% i "oförklarad löneskillnad" mellan kvinnor och män.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det heter faktiskt "dra alla över en kam" inte kant. Och jo, det är jättedumt att göra.

  SvaraRadera
 2. Det kan ju vara en helt annan faktorer än snippan som påverkar kvinnors lön. Har FI tänkt på detta?

  SvaraRadera
 3. Löneskillnaderna inom handel kan vara ren könsdiskriminering.
  Att en man som söker ett sådant jobb betraktas som en fjant och därför inte får så hög lön, medan en kvinna bedöms på ett annat sätt som att handel är en kvinnlig bransch...
  Därför kan säkert en kvinna, avsett ålder, få en bättre lön än en man, oavsett ålder.

  Sedan är det säkert samma problem med detta som misshandel...
  Att kvinnor får mer stryk än män...
  Det beror på hur man mäter...
  Vad man mäter.

  Det finns en aspekt som inte ofta tas upp.
  De djupaste biologiska funktionerna...
  Som en kvinna sade: Jag skulle aldrig kunna tänka mig att leva med en man som tjänar mindre än jag själv...
  Den kommentaren ger vissa funderingar!

  SvaraRadera
 4. Angående att denäldre generationen har ännu större sklillnad mot män: vad händer om man lägger in kompensation för arbetad tid? Min känsla är att dessa äldre kvinnor i större utsträckning jobbar deltid.

  SvaraRadera
 5. Något som aldrig nämns när man basunerar ut den stora löneskillnaden är att den siffran är ojusterad, dvs den tar inte hänsyn till utbildning mm, ort, yrke etc. Siffran är helt enkelt meningslös.

  Alla undersökningar viktar dock resultaten statistiskt, dvs justerar genom att ta hänsyn till fler faktorer än bara kön. Då är löneskillnaden endast några procent till männens favör.

  Så nästa gång någon kommer dragandes med "kvinnor tjänar 20% mindre än män" så kan ni säga att den siffran är meningslös och den rätta är runt 3 procent.

  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Löneskillnader_mellan_män_och_kvinnor

  SvaraRadera
 6. En faktor som ofta glöms är att högutbildade män inte sällan har lågutbildade fruar vilket gör att familjen lätt kan ta beslutet att han kan lägga mer energi på karriären och tex enkelt flytta för att mannen blir befordrad. Högutbildade kvinnor däremot är ofta inte intresserade av lågutbildade män och när båda har karriärer så blir det mer kompromissande.

  Denna faktor beror främst om kvinnors preferenser och det är isf dessa feministerna bör försöka ändra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäns IQ varierar mer än kvinnors och det kan mycket väl dra upp genomsnittet. Men sådana hjärtlösa hypoteser spelar ingen roll när råttfångarna leder barnen till valurnorna...

   Radera
  2. Min uppfattning är att många män är livrädda för intelligenta kvinnor. Jag har också fått det intrycket, när jag varit ute på någon danskväll, att många tjejer spelar efterblivna för att inte skrämma bort kavaljeren.
   De tjejer som gifter ned sig vad det gäller intelligensen får problem. Att bo ihop med en halvidiot, som har för sig att det skall vara han som bestämmer, kan inte vara roligt.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Sjyst inlägg! I de yrken kvinnor har högre lön än män, kan det vara så att kvinnorna i snitt har arbetat längre än männen och därför har högre lön? Kan tänka mig att i traditionella kvinnodominerade yrken där nu fler män kommer in har kvinnorna i snitt högre lön av den anledningen. Man borde alltså normalisera siffrorna efter hur lång arbetslivserfarenhet man har, eller det kanske redan är gjort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att titta på åldersgrupper, men tar tid att gräva i allt. Jag kunde dock konstatera ovan att oftast har yngre kvinnor ännu högre betalt än unga män i dessa yrken, t ex 25% högre som kassörskor.

   Radera
  2. Precis vad jag tänkte Jesper. Nu slapp jag skriva det.
   Det viktigaste det visar är dock (bl.a. iom cornus uppföljning) hur många olika typer av faktorer som inverkar, och hur lätt det kan vara att bara inte uppfatta x antal av dem. Här har vi en av dem, som du tog upp nu Jesper. Finns många till, kräver en speciell typ av analytisk förmåga och korsreferenstänkande för att spåra de mer komplexa sambanden.

   Radera
 9. Nu räknar väl inte FI och Schyman på det viset, de pratar väl om "kvinnoyrken" respektive "manliga yrken" t.ex tjänar en byggnadsarbetare mer än en butikskassörska och en svarvare mer än en städerska.
  Att sen en kvinnlig bussförare har lika mycket betalt som en manlig det nämns inte.
  Skall man nu oxå räkna in det tredje könet "hen" i statistiken så blir det etter värre.
  Med andra ord, det är och förblir rena rappakaljan som de häver ur sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom räknar kallt med att folk köper det. Dessutom är ju Schyman redan med i klubben så varför inte så länge man plockar röster från SD, PP m.fl.

   Radera
  2. Enligt en del vänsterextremister verkar det vara viktigare att _alla_ har samma lön än att alla får det ekonomiskt bättre. Alltså ser de hellre att alla har 0:- i inkomst än att alla får råd, utan att ta lån, till att skaffa snabb internetuppkoppling, bosätta sig på lämplig plats för jobb eller starta eget företag. Alla skall även ha samma utbildning och kunskap, alltså hellre ingen eller mycket låg utbildning än att vissa lär sig mer än andra och kan få bättre utbildning pga att de lär sig snabbare.

   Radera
 10. Vem tusan bryr sig om lön när kvinnorna har total äganderätt över de gemensamma barnen vid separationer.

  Samhället är som vanligt skamligt i sitt silande av mygg och sväljande av kameler.

  SvaraRadera
 11. Både de svenska männen och kvinnorna är "big loosers" i dagens (DDR) samhälle.Kvinnorna kommer inte alls att leva längre än männen eftersom de drar på sig hjärtinfarkt och andra stressrelaterade sjukdomar.
  Ytterst är det även barnen som drabbas.

  SvaraRadera
 12. Vad vill du bevisa Cornu? Rösta på den regim vi har idag om man vill ha mer jämlika löner? Om vi går mot en lönesättning som tar mer hänsyn till kompetens än kön, så är det definitivt inte en borgelig regims förtjänst eller önskan. Samhället och deras medborgare utvecklas, helt klart går dom flesta av oss in i framtiden med en önskan att kön eller hudfärg inte ska spela någon roll. Själv har jag arbetat i lägre chefsposition med bra lön och har känt mig underlägsen mina kvinnliga kolleger som har haft betydligt lägre lön. Jag ser EU-valet som en indikator på vad folket verkligen vill. Riksdagsvalet är bara en ekonomiskt val. Rösta borgeligt om ni vill ha jämlika löner. Rösta på SD om ni tänker på flyktingarnas bästa. Rösta på en vänsterregim om ni har aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina anekdoter om dina chefskollegor är inte värda ett dyft. Det säger ingenting om hur det är generellt, bara något om hur det är hos din arbetsgivare just där, just då.

   Den som kommer med anekdoter saknar som bekant argument.

   Radera
  2. Eller om jag drar en anekdot om kvinnliga chefer med högre lön än manliga kollegor, så motbevisar jag dig?

   Radera
  3. Nu ska vi inte vara så bokstavskombinationiga av oss cornu. Man kan använda sig av exempel i annat syfte än att vinna rent argumentatoriska poäng. Men jag förstår att din sits kräver lite genvägar och generaliseringar. Don't overplay it though.

   Radera
 13. Justera för verklig arbetad tid, dvs hur mycket sjukfrånvaro kvinnor har jämfört med män, så hade det framkommit att kvinnor i de allra flesta yrken har mer betalt än män. Inte att det gör nåt alltså, millimeterrättvisa är inte särskilt eftersträvansvärt och samhället vinner mycket på att bägge kön jobbar istället för bara ett.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, intressant. Du uttrycker här åsikter som går på tvärs mot vad jag har flameat dig för i en annan tråd. Kul. Min poäng i den tråden kvarstår, men jag ser att jag nog kommer ha åtminstone visst medhåll av dig, att döma av det du skrivit här. Då förutsätter jag helt sonika att du inte kör med cornucopisk (eller för den delen rahleighsk) mångbottnad argumentation.

   Radera