Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2014-05-26 12:45

Var sjunde svensk man röstade på (sd)

Ungefär var sjunde "svensk man" röstade på (sd). Kan vara bra att tänka på innan ni kastar ur er fördömande omdömen i sociala medier och på arbetsplatser. Det kan vara någon ni känner, rent av håller av, som ni idiotförklarar. Ska intolerans botas med intolerans?


Enligt SVT:s vallokalsundersökning (VALU) var 65% av (sd)-väljarna män och 35% kvinnor. Enligt valnattsresultaten fick (sd) 9.7%. Det innebär att 0.65*9.7%=6.31 procentandelar var manliga röster. Om vi antar 50% män och 50% kvinnor i den svenska befolkningen, innebar det att 6.31/50=12.62% av alla  män röstade på (sd). 

Man kan förmoda att det även är vanligare att sk etniska svenskar oftare röstar på (sd) än invandrare. Ja, det finns anekdoter om invandrare som röstar på (sd), precis som det finns ankedoter om kvinnor som röstar på (sd), men för åtminstone kvinnor var det en anekdot enligt VALU och inte något som gällde generellt.

Helt godtyckligt med anpassning till etnicitet, och för att få en snygg siffra, så höjer jag siffran till 14% av alla "etnisk svenska män" röstade på (sd). Det är ungefär var sjunde "etnisk svensk man".

Sociala medier översvämmas nu av fördömanden av (sd):s valresultat, men tänk på att ni antagligen i era nära bekantskapskretsar har just dessa så förhatliga svenska män. Det är dem ni fördömer och omyndigförklarar. 

Det finns tonvis med valanlyser att göra här, men den stora skrällen är inte att (sd) gick framåt. Den stora skrällen är att de tre ytterlighetspartierna på vänsterkanten gick framåt stort. (sd) ökade via valnattsresultaten 6.5 procentenheter från 2009, medan (fi) ökade 3.1, (v) ökade 0.6 och (mp) ökade 4.4, för en vänstersumma på 8.2 procentenheter. Det är en otäck utveckling, för till skillnad mot (sd) kommer dessa tre partier påverka politiken och orsaka enorma skador för de allra flesta svenskar.

Valets stora svenska förlorare var balanserade liberaler, inte vänstern. Någon brun våg föreligger inte i Sverige (men väl i EU), det föreligger en ytterlighetsvåg, bort från sans och balans. En radikalisering, och där radikaliseringen börjar så slutar det med bränder, först böcker, sedan människor.

Om denna utveckling står sig i riksdagsvalet, så kommer svensk invandringspolitik radikaliseras ännu mer, då vänsterpartierna i princip vill öppna Sverige helt fritt och kravlöst, inklusive fulla sociala förmåner och utvisningsförbud (även av hedersmördare eller krigsförbrytare). (s) kan inte hålla emot om övriga vänsterpartier tillsammans är större än socialdemokraterna. Det kommer inte minska (sd):s väljarstöd i valet 2018, utan fortsätta öka det.

Kom ihåg att Göran Persson-regimens invandringspolitik antagligen idag anses som rasistisk, då invandringen låg på halva nivåerna mot idag. Någon sådan politik kan inte (s) genomföra med stöd av (v), (mp) och (fi). Möjligen med likarna i (sd).

I mina tidigare enkäter här på bloggen har (sd):s stöd i riksdagsvalet varit betydligt större än i EU-valet. (sd) har fått 22% större stöd i riksdagsvalsenkäterna än samtidig EU-valsenkät. Det talar alltså för 9.7*1.22=11.8% i riksdagsvalet. Låt oss säga 12%.

Beroende på hur ful valsommaren blir kan det bli ännu större. För att idiotförklara folk och gruppmobba dem, även om det kan vara berättigat, kommer inte få dem att ändra åsikter. Det kommer radikalisera dem och driva in fler i deras fålla. Istället behöver man faktiskt fråga sig varför de röstar på (sd) och hur samhället kan förändras för att få färre att rösta på det viset. Till dess kommer (sd) öka. Kanske 12% i höst, 16% 2018, och rent av 25% år 2022. Med bibehållen fördelning man-kvinna, innebär det i så fall att ca var tredje etnisk svensk man kommer rösta på (sd) 2022. Det inkluderar din pappa, din farfar och din morfar, dina bröder, din make och dina söner. Så idiotförklara på och sticka en offerkofta att ge bort. 

Eller fundera på varför. 

För den som inte funderar på varför använder inte hjärnan, och när man lämnar hjärnan någon annanstans blir sällan resultatet önskvärt.

Vad jag skäms för är alla som idiotförklarar hur andra röstar. I en demokrati får man rösta som man vill, i en demokrati får man ha fel, i en demokrati får man vara dum i huvudet. Alltså får man faktiskt rösta på t ex (fi) och de rösterna ska respekteras, oavsett hur korkad man därmed är. Då ska man istället titta på varför de röstar på (fi) och göra något åt det.

Riksdagspariterna har nu en läxa att göra innan nästa valrörelse. (m) visar iaf att de inte kommer göra sin läxa och stoppar huvudet i sanden. Applådkulturen inom partierna gör att man saknar sjukdomsinsikt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

139 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg. Jag som röstat SD säger inte på något sätt att jag är på helt rätt spår men att jag vill se en drastisk förändring. Är det befogat att kalla mediadrevet för nyttiga idioter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan ställs ju oftast: "hur (i h-vete) kan du rösta på ett sånt parti" istället för "varför". Andra frågan har ju iaf en möjlighet att leda till något konstruktivt.

   Radera
  2. Bra där ErikG! Men det blir långrandigt, sönderspammat och misscredd hos bloggaren om jag ska utveckla svaret. Det korta svaret blir att jag tycker mångkulturalismen går alldeles för för för att samhället ska hinna med utan att krackelera.

   Radera
  3. Ok. Har aldrig fattat vad "mångkultur" innebär. Är det motsatsen till "Svenskhet", som jag inte heller fattat vad det innebär? Jag har inte heller fattat varför någon tycker att det är viktigt att man reglerar det i lag, vad som är svenskhet och inte.

   Är mångkultur att man måste stå ut med att en del inte firar jul och midsommar så känns det som att jag kan leva med det faktiskt. Om mångkultur innebär att nån inte äter skinka eller bär turban så kan jag leva med det med. Mer skinka och bacon över till mig!

   Radera
  4. Nåja Erik. Jag förstår hur du tänker. Skinkan och turbanen är inget som stör mig heller. Tror bara att ett samhälle behöver förändras i maklig takt på ett genomtänkt sätt så det inte skapas spänningar.

   Radera
  5. ErikG: ex på mångkultur:. Rinkeby hade för några veckor sedan kulturfestival. Stadsdelachefen ville ha balettuppvisning, 8-åringar i tyllkjolar. Det gick de muslimska föreningarna inte med på för de tycker det är synd. Naturligtvis har de rätt (för de tar mer illa vid sig än vad svensk kultur gör av att inte se barn i tyllkjolar. Moral = minsta möjliga skada.) Ex 2. Min kompis tappade sin plånbok för 1 vecka sedan. En somalier lämnade tillbaka den för det är haram (synd) att stjäla från sin bror (som han undervisade sin son i). Min kompis är muslim. Jag blev ganska chockad över detta för det innebär juatt somalierna INTE (nödvändigtvis) skulle ha lämnat tillbaka svenne banans plånbok. Har faktiskt svårt att tänkamig att ens kent ekrot skulle vara så rasistisk (han skullenog i jämlikhetens namn sno BÅDE en blattes och en svennes pluska - om tillfälle gavs.)
   Mångkultur innebär helt enkelt att vi får anamma andra kulturers normsystem. O så är detju i skolorna: det är bara horor som har sex utanför äktenskapet.

   Radera
  6. "Mångkultur innebär helt enkelt att vi får anamma andra kulturers normsystem. O så är detju i skolorna: det är bara horor som har sex utanför äktenskapet."

   Nä, det är inte mångkultur, det är att lägga sig platt och låta någon annan köra över en. Problemet är alltså inte att muslimerna har svårt för tyllkjolar eller att jag inte lämnar tillbaka din plånbok har du pengar i den?). Problemet är att vi inte vågar stå på oss eftersom vi är så konflikträdda. Självklart ska vi kunna ha balettuppvisningar i det här landet. Den som inte vill se uppvisningen kan givetvis gå någon annanstans, och den som inte vill vara klädd i tyllkjol ska inte heller behöva det. Men min poäng är att ingen ska tala om för mig vad jag ska gilla eller inte gilla (om jag inte väljer det själv). Vare sig Imamer eller Sverigedemokrater. I gengäld kan ni få ha era religioner helt i fred från mig. DET är multikultur enligt min mening.

   Problemet jag ser är att landet polariseras i de som vill slänga ut alla invandrare och de som är beredda att gå med på vad som helst så länge det framgår tydligt att de inte tillhör den första kategorin.

   Jag håller mig i mitten. Jag kan tänka mig att slänga ut er allihopa, bara jag får lugn och ro :-P

   Radera
  7. Verkligen ErikG, om svenskarna bara stod på sig med sina traditioner, och inte vek ned sig, respektfullt men bestämt, så skulle vi inte ha det här problemet. Vi skulle visa att man är välkommen hit, men skåpet står här. Och inga svenskar skulle känna sig tvugna att slänga ut någon (annat än brottslingar o dyl. som självklart inte har här att göra), eftersom inga övertramp hade fått dem att känna sig trampade på.

   Dålig sjukdomsinsikt. Känna sig överkörd när man inte har klarat av att hålla fanan... Och nej, hålla fanan innebär inte att våldföra sig på eller trakassera någon annan, utan bara att låta sitt skåp stå där det ska stå. Punkt.

   Radera
  8. Dock finns det ett problem med det här. Vi vill inte vara auktoritära, vi har en kultur av samförståndsbeslut, att ge plats för att få plats, ett lågmält men hänsynsfullt utbyte.
   Vi skulle behöva byta bort det mot en mer explicit och demonstrativ hållning, för att även de mindre konsensusinfluerade kulturerna skulle förstå just det här med vart skåpet står.
   Hur vi än vänder oss måste vi byta bort något och anpassa oss, för att gästerna ska förstå.

   Detta tror jag att många helt enkelt inte vill ha. Det känns fel att vi ska behöva byta bort något som funkar bra för oss, för att vi hjälper andra.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Vad händer om du korrigerar för att valdeltagandet var 48-50 procent? Då blir det inte ens var tionde svensk man. De extrema växer ju naturligt vid lågt valdeltagande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet inget om de som inte röstade. Så det går inte att korrigera för dem. Enligt bloggenkäterna är (sd) större i riksdagsvalet, större brukar innebära att fler också tänker sig gå att rösta.

   Radera
  2. sd själva säger att deras väljare har dålig närvaro i eu-valet.

   Radera
 3. En snabbkoll visar att SD är starkast i de områden där folk har låga inkomster och där det bor många arbetare, i områden med många sk kulturpersonligheter och kändisar d.v.s folk som inte är så utsatta på arbetsmarknaden där är det MP, VP och Fi som gäller.
  Jämför Göteborg centrum med Lilla Edet, eller Herrljunga. Dock verkar SD märkvärdigt svaga i Göteborg kan bero på att de inte har mobiliserat soffliggarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Göteborg har man förorterna väldigt långt bort, mångkulturen i centrum är fortfarande lite spännande. Jämfört med andra sk storstäder i landet.
   Nu byggd det även någon sorts sjukhus i Angered, kanske med baktanken att De östra stadsdelarna ska få ha östra sjukhuset i fred.
   I ett segregerat samhälle blir det före konflikter, åtminstone till en början.

   Radera
  2. Almgården i Malmö, SD:s bästa valdistrikt sedan länge. 40% igår.

   Det området är inte botten, men definitivt inte toppen heller. I Rosengård däremot röstar 70% på S och typ ingen på SD.

   SD är de "okvalificerade" arbetarnas parti.

   Radera
  3. Aftonbladet har en trevllig grafisk redovisning valkrets för valkrets.
   Det borde vara lätt för media att göra en riktig analys om man vill.
   Olika partiers valresultat jmfört med olika kriterier.
   Inkomst, sysselsättningsgrad , skolresultat mm.
   Kollade på Söder där det är segregerat. MP och F! fick mer än hälften i vissa kretsar , SD var små.

   Radera
  4. Mina värdelösa anekdoter säger att SD är även de driftigas parti, de som inte längre platsar i M. Men de skyltar inte med det, då kan deras företag gå i konken. Och sedan är de ju inte så många så de försvinner i statistiken.

   Det finns ju många sätt att se att Sverige är på väg mot någon slags skärseld. De etablerade vill inte se det, låtsas inte om det, och motarbetar de som vill påtala det. De skulle ju förlora på att rådande skattediarordning rubbas.

   Då är det klart folk som upplever att de förlorar på rådande misskötsel röstar på annat än de självutnämnda mittenpartierna, beroende på hur de upplever misskötseln.

   Hur mitten de självutnämnda mittenpartierna och medierna nu är?

   Radera
  5. @Ben Dover,

   Visst, bryter du ned det till den nivån, så ser det ut så. Men tittar du på Malmö som helhet röstade 10,5% på SD mot 13,5% i Skåne. SD har sina främsta fästen i mindre orter runt om i Skåne.

   Hade varit intressant att applicera Cornus analys i det här inlägget på "etniska Svenska män" utbytt till "etniska Skånska män" istället...

   Radera
 4. Cornu, på vilket sätt är SD radikala?
  Jag vet att de har ett tvivelaktigt förflutet och att de är naiva med folkhemsidealet, men jag kan inte hitta något speciellt radikalt i deras partiprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radikal är ett relativt begrepp. Eftersom du är folkhemsfundamentalist kommer inget (sd) säger framstå som radikalt för dig, även om de skulle föreslå koncentrationsläger.

   Radera
  2. Jasså, du tror dig veta vem jag är och vad jag röstar på?
   Jag kan upplysa dig om att jag är libertarian och därmed anser att alla etablerade partier är toksocialistiska i mina ögon inklusive SD. Men jag undrar vad det är DU tycker är radikalt med SD?

   Radera
  3. Jag är också lite nyfiken på vad som är såradikalt med SD.

   Bortsett från invandringsfrågan så är de mer socialdemokrater än något annat parti, inkusive sossarna själva.

   Men även i invandringsfrågan så är de inte ens särskilt radikala sett ur ett historiskt perspektiv, sverige var långt värre för 50 år sedan, t.o.m. rasgenetiken var värre med tvångssteriliseringar...

   Nu anser jag liksom Markus att vi har 9 mer eller mindre tokiga socialistpartier i EU och riksdag, vilket går fetbort för mig att rösta på, men med det helikopterperspektiv jag tittar på socialistpartierna vi har med, så ser jag varken särskilt stor skillnad mellan dem, eller särskilt radikala åsikter... (bortsett då från extrempartierna V, MP & F! marxistromantiska drömmar)

   Radera
  4. Då är du nog objektivist i ställat. Gör så här, makulera dina studiebetyg (som samhället betalat), säg upp dig från jobbet och börja om från början, i nordkorea

   Radera
  5. @Phatcuru
   Du får allt försöka indoktrineringens starka grepp släppa lite på dig. Med största sannolikhet har dennes föräldrar med råge betalt för den i allra högsta grad mediokra tvångsutbildning denne fick i ungdomen. En medianfamilj med två heltidsinkomster(brutto) på runt 2x22500 får ca 500 000 konfiskerat under hot om fängelse varje år när de väl använt sina inkomster.

   Radera
  6. Jaja Patrick lugn o fin. Helt rätt.

   Du glömde också lägga till att skolan hjärntvättar mot kollektivistiskt tänkande.

   Men samtidigt verkar ju USAs skolsystem ha spårat ut också, och kanske kostar för mycket, men det är kanske pga dyrkande av elitskolor och ett politiskt system som uppmuntrar till korruption.


   Radera
  7. Cornu, det är i sådana här lägen du tappar all stil. Sen har du inte ens stil nog att reda upp det. Du kan inte bara kalla folk för folkhemsfundamentalister för att de diskuterar ämnet med dig.
   Du gör så här om och om igen. "Är du rasist??" "Du är folkhemsfundamentalist" sen inte ett ord mer när det visar sig att det kanske inte riktigt var så.
   Varför gör du så med ditt sociala kapital? För många vettiga läsare tycker du?

   Radera
 5. kanske att skapa en skatt, soffliggarskatten? 3000 SEK, så är det väl i belgien? 500 SEK borde räcka.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Obligatoriskt_valdeltagande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle ännu fler opålästa låginkomsttagare ta sig ur soffan i ren besvikelse och rösta fram extremistpartierna.

   Radera
  2. Ungefär så, medimixus. Valdeltagandet var väl högre i detta EU-val än förra och extremistpartierna gick fram på bägge flanker.

   Radera
  3. Belgiens valresultat (21 mandat, ett mandat starkare än Sverige således) ser inte ut så http://www.electionresources.org/eu/index_en.html

   Men visst, första gången kan det bli en sådan reaktion.

   Tar ju 5 minuter att rösta oftast, så 500 spänn per minut låter rimligt

   Kan ju tom vara "liberalt" eftersom det genererar "frihet" ... or not?

   Radera
  4. För mig tog det en timme, eftersom jag tappat mitt röstkort och det visade sig att mina 3(!) närmaste vallokaler inte var rätt... (närmaste vallokal låg 150m bort, näst närmaste 200m, därefter 500m. "Min" vallokal visade sig ligga närmare en kilometer bort...)

   Märkligt...

   Radera
  5. Tänka sig. Böter för att man inte legitimerar nomenklaturan. Fast de har mage att kalla det skatt. Vedervärdigt rent av äckligt!

   Radera
  6. Just att man så ofta från detta skattetyngda folk hör rop på nya skatter visar tydligt att propaganda lönar sig.

   Radera
  7. Källa till att 3000 skulle utdömas i Belgien!
   Man tycks behöva ett röstkort.
   Om man har ett dylikt måste man rösta
   Har man det ej behöver man inte rösta.
   Säger hustrun.
   Jag gömmer mig tryggt bakom hennes förmodade expertis...

   Radera
 6. Cornu, kan du lyssna på sista inringaren till "Ring P1" i morse? Han jobbade som etableringslots.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är inte intresserad att diskutera eller skriva något om invandringspolitik och invandring. Bajs drar bara till sig flugor. Sluta tjata.

   Radera
  2. Lyssnade och han var både sansad och klar.
   Han idiotförklarade ingen som röstade i demokratiska val även om de röstade på SD.

   Radera
  3. Japp, han fångade vad detta blogginlägg handlar om på ett bra sätt! Nej Cornu, du behöver inte skriva ett ord.

   Radera
  4. Själv skall jag rösta (S) som det ser ut nu. Gör mest åverkan på bostadsbubbla om de kan regera i egen majoritet (man får göra vad man kan). SD kommer sannolikt ha motsatta effekten mot den önskade om man är lagd så.

   Radera
  5. Mycket måste läsas mellan raderna som att Fi m.fl. hinner fucka upp innan RD-val.

   Radera
  6. Taktikröstning för att spräcka bostadsbubblan, det var något nytt för mig. Tja...varför inte...

   Radera
  7. Det kanske Cornu kan skriva om? "Taktikröstning för att panga bubblan."

   Radera
  8. Hehe, ja, skall man taktikrösta för att spräcka bostadsbubblan är det nog snarast Fi som gäller. Kommer de väl in i riksdagsvalet och vi får motsvarande polsk riksdag som det är nu, så lär vi få en koalition mellan S och M under parollen "ansvar för Sveriges bästa". Sedan är det bara att köra på med de jobbiga, tråkiga beskeden som inget av partierna vill ta om de själva skall sitta ensamma i förarsätet.

   Får vi ingen sådan egen majoritet för S + M blir det ändå kaos, men då i form av röd/grön/feminist-röra med med stort inslag av polsk riksdag istället.

   Så bäst bet är nog att satsa Fi i riksdagsvalet om man vill spräcka bubblan. Tror en och annan bankanalytiker med risk placerad i svenska bostadsmarknaden och med inrdirekt räntepåverkan också skulle dra öronen åt sig vid ett riksdagval där Gudrun Schyman för ett feministiskt parti pryder löpsedlarna morgonen efter valdagen.

   Radera
 7. "Valets stora svenska förlorare var balanserade liberaler.." javisst men på vilket parti ska liberaler rösta då det endast finns röda sossar, blå sossar, bruna sossar att välja på? Det saknas ett trovärdigt liberalt parti i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar gamla moderaterna där liberaler och konservativa nötte av varandras kantigheter.

   Knepigt problem att få till vett och sans under en radikalisering, att "68" bejaka den borde bli ännu värre än det vart då.

   Radera
  2. Med tanke på att våra sk "liberaler" införde den hårda skoltvångslagstiftning de gjorde blir det en parodi att kalla dem Folkpartiet liberalerna.

   Radera
  3. en liberal handling => genererar frihet. Att inte gå i skola => inte frihet

   Skit i andra sköt dig själv = Objektivism

   Radera
  4. Skoltvång för grundskola eller grundläggande utbildning väl inskrivet i deklarationen om mänskliga rättigheter? Känns svårt att skippa den.

   Radera
  5. @Phatcuru
   Så det enda alternativet till medioker, statligt styrd tvångsutbildning som du ser eller kan föreställa dig är ingen utbildning. Åter igen försök få indoktrineringen att släppa sitt hårda grepp om dig.

   Radera
  6. Art 26:

   Everyone has the right to education. Education shall be free, at least in the elementary and fundamental stages. Elementary education shall be compulsory.

   Radera
  7. @Ben
   Om man åtminstone kunde hålla sig till utbildningsplikt likt Finland skulle det inte vara lika osmakligt.

   Radera
  8. De mänskliga rättigheterna var vettiga fram till 20 artikeln sen löpte socialisterna amok och införde en massa som förutsätter att övergrepp skall begås mot andra.

   Våra politiker missade för övrigt tredjepunkten i art 26 eller också gjorde de den vanliga tolkningen att eftersom det är ett demokratiskt beslut så har föräldrarna i och med det "bestämt"

   Artikel 26.

   1. Envar har rätt till undervisning. Undervisningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära undervisningen skall vara obligatorisk. Yrkesundervisning och teknisk undervisning skall vara allmänt tillgänglig. Den högre undervisningen skall stå öppen i lika mån för alla på grundval av deras duglighet.
   2. Undervisningen skall syfta till personlighetens fulla utveckling och till att stärka respekten för människans grundläggande fri- och rättigheter. Undervisningen skall främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper samt befordra Förenta Nationernas verksamhet för fredens bevarande.
   3. Rätten att välja den undervisning, som skall ges åt barnen, tillkommer i främsta rummet deras föräldrar.

   Radera
  9. @Pafast,

   Bra poäng. Håller helt och hållet med. Det saknas ett trovärdigt och samtidigt sansat liberalt parti i Sverige. Alliansen tappade sansen i förslagen vilket vi ser resultatet av nu. Framförallt i skolan.

   Radera
  10. "Det saknas ett trovärdigt liberalt alternativ". Men varför startar ni inte ett nyliberalt parti? Ni är åtminstone folk till styrelsen på den här bloggen. Lycka till med 4% målet till riksdagen!

   Radera
 8. SD-väljare är lägre medelklass som känner sig svikna av ffa S, skulle jag tro. Med viss rätta. Fast SD är nog inte svaret på deras böner.

  Almgården i Malmö är full med gamla svetsare, kassörskor och städerskor och sånt som nog inte har nån förståelse alls för S längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... nu kommer anekdoten som ska motbevisa att (sd)-väljare är lägre medelklass ("jag är minsann X och tjänar Y och jag röstar på (sd)"). Wait for it, 3, 2, 1 ...

   Radera
  2. http://www.sydsvenskan.se/val-2010/sverigedemokraternas-starkaste-faste/

   Jag tycker det här beskriver SD:s grogrund perfekt, åtminstone här i Skåne.

   Inte fan identifierar man sig med sossarna som arbetare när Mona Sahlin verkar mer intresserad av att synas på Pride än att debattera villkor för sjukskrivna, löneklyftor eller pensioner?

   Ffa är det ett enormt misslyckande av övriga partier att de här människorna inte känner att någon för deras talan. Löfvén går kanske hem lite bättre i de kretsarna iofs.

   Radera
  3. Oavsett vilket är iaf SD:s väljare inte särskilt radikala. De vill nog ha ordning och reda, bättre skolor, högre pensioner och lite återupprättad heder som arbetare.

   Radera
  4. Glöm inte att de gamla socialdemokraternas kärntrupper är medelklass idag. Man kan kalla en elektriker arbetarklass, men ekonomiskt är han/hon definitivt medelklass. Socialdemokraterna har alltid varit den arbetandes parti, logiskt eftersom det är arbetarfackets parti. Underklassen idag består av de som aldrig har arbetat och några som arbetar inom sektorer som inte kvalificerar dem till den traditionella yrkesmannagruppen (tänk call center eller gatusälljare av mobilabonnemang).
   Vilket intresse har elektrikern av att diskutera löneklyftor för övrigt? Just det, inget alls.

   Radera
  5. Aftonbladet eller Expressen (kanske båda) har tidigare haft artiklar om att SD:s väljare är outbildade och i den andemeningen dumma. Vad de baserade uppgifterna på, kommer jag inte ihåg.

   Förresten, så brukar hopsamlade anekdotiska exempel i tillräckligt stor mängd, kallas för statistik, och därmed är de bevisföring.

   Radera
  6. Enligt valundersökningen i går identifierade sig många fler SD-röstare som höger än vänster. Jag minns inte fördelningen exakt, men typ 40% höger, 40% neutral och 20% vänster. (Det går säkert att hitta siffrorna för den som är tillräckligt intresserad.)

   Radera
  7. @Börjesson,

   Valundersökningen var ändå helt off på just SD (föga oväntat), så tror inte du skall dra så stora växlar kring SD på den överlag...

   Radera
  8. klarsynth: Nåja, SVT hade väl antingen fuckat upp sitt urval så att det inte blev tillräckligt representativt, eller också mörkade helt enkelt fler SD-röstare vad de röstat på än vad snittröstaren gjorde. Oavsett så kan man ändå våga hoppas att de som faktiskt svarade på enkäten i egenskap av SD-röstare ger en något så när rättvisande bild av SD-röstaren i gemen.

   Radera
  9. @Börjesson,

   Var inte så säker på det. Som du säger lär många ha mörkat att de röstat på SD då det inte är det mest PK alternativet att rösta på, men de som väl påstod sig komma ut som SD i en sådan här undersökning kan också i högre grad försökt svartmåla partiet.

   SD väcker känslor och att det var så grav diff på verkligt utfall och prognos tycker iaf jag är tillräckligt för att ifrågasätta hela den undersökningen.

   Radera
  10. @Ben Dover, helt riktigt. Och Kingedward24, arbetarklassen idag, de som sliter med dåliga arbetstider, liten makt över sin arbetssituation samt - så klart - låga löner, är andra än de som traditionellt har betraktats som arbetare. Det här är verkligen inget nytt, men förvånansvärt många (däribland bloggförfattaren, ett inlägg några veckor tillbaka, kommenterade då med, ingen länk dock..) går bet på det om och om igen.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 9. Det är ok och demokratiskt så länge ens åsikt spelar lika ungefär med den näste. Avviker åsikten för mycket placeras du i ett odemokratiskt fack, ex rasist, fanatiker, kvinnohatare, kapitalistiskt svin, kommunist o.s.v. Tycka vad man vill om SD och FI, dem når ut till väljare som anser att en eller flera frågor tas på allvar av just det partiet och att övriga partier misslyckas att hantera dessa.

  SvaraRadera
 10. Känns som om Cornu är sent ute. SD är på väg ner efter att ha toppat i augusti 2013. Sedan dess har SD Åkesson visat sig ryggradslös och sålt sin själ till mammon och kulturmarxisterna, med följd att gamla kärnväljare lämnar partiet. Något prosvenskt alternativ fanns inte i EU-valet men väl i riksdagsvalet i höst. Skall bli intressant att se hur det kommer att gå för Svenskarnas Parti som fick under 1000 röster i förra valet. SvP ser ut att vara det enda parti som arbetar för de etniska svenskarna varför de antagligen har chansen att kanske knipan någon procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nazist alltså?

   Eftersom Ben Dover har träffat din mamma borde du nog DNA-testa dig att du verkligen är "svensk" innan du röstar på det partiet. Tänk vilken ironi om du DNA-testas och koncentreras till läger efter att ha identifierats som icke-svensk, när du själv röstade fram partiet.

   Radera
  2. Är inte det liksom standard i de lite mer sekteristiska prtierna, att kärntrupperna lämnar och startar nytt? Förr var det vänstern som förökade sig genom delning, nu är det istället bland Gilettes reklampelare.

   Radera
  3. Svenskarnas parti är inte nationalsocialister. I och med att partiet är ett etnosvenskt intresseparti är det implicit rasistiskt eftersom man definerar svenskar som en grupp människor med gemensamt arv och gemensam historia.

   Radera
  4. Just det genetiska var nazisternas stora problem...
   Hur många procent judiskt blod fick man ha för att hamna i " rätt" läger?!
   Likadant var problemet för finnar... En gång när jag jobbade som lärare så var det en liten blondin som gjorde nazihälsning...
   Jag frågade litet försynt vad hon hade för bakgrund..
   Finska föräldrar.
   Hmm... Finnar räknades inte till arierna...sa jag.
   Hon blev litet blek om nosen...

   Däremot träffade jag en indier en gång som tog upp problemet...
   Han menade att Hitler accepterade indier som arier, för det hade "varit en väldig insats att försöka utplåna indierna"...

   Den svenska rasistdebatten präglas av en "storsvensk" tanke.
   Att vara svensk är bäst!
   Därför måste vi agera tvärtemot....
   Hålla en märkligt låg profil..
   Förneka att vi faktiskt "är störst, bäst och vackrast..."
   Den som ändå tycker att det är dubbelmoral att klä sig i tagelskjorta måste man angripa...
   Vrickat!

   För vi borde fundera ett tag..
   Svenska folket (vad det nu är) är en mycket liten minoritet på denna planet.
   En minoritet som inte fattar hur liten minoritet de är....
   På grund av sin hybris...
   Som säger att vi måste dölja att vi anser att vi är störst, bäst och vackrast...

   Förövrigt..
   Vem vill vara svensk?
   Vissa norrlänningar och många stockholmare kallar sig samer...
   Romer eller judar...
   En del kallar sig masar...
   Själv funderar jag på att kalla mig Västgöte...
   Svensk?! Det kan dom där i Stockholm få kalla sig...

   Radera
  5. Bra skrivet Thomas.

   Svensk är väl ingenting annat än något staten infört för att få kontroll över befolkningen. Stora delar av de sk svenskarna är befolkning i ockuperade områden dessutom.
   Själv är jag Västgöte boende i Värmland och dessutom identifierar jag mig som glesbygdsbo.

   Roten till den här sjuka sorteringen av gener heter välfärdsstaten som helt enkelt inte fungerar med att människor skall få välja fritt var de vill bo och var de tror sig få ett liv som de vill ha vilket vore det helt självklara.

   Radera
  6. Det är en gammal västgötsk tradition att flytta till Värmland.
   Helt i sin ordning.

   Radera
  7. Jag förväntade mig ett negativt svar från Cornu, men tycker att nivån var långt lägre än jag hoppats på. Men vad tror Cornu om SvP eller ev andra etnosvenska partier nu när SD omdefinierat sig till ett kulturmarxistiskt parti som inte tillstår att det finns etniska svenskar? Jag tror det finns en marknad för etnosvenska partier liksom en marknad för andra etniciteter. Skulle inte förvåna mig om det kommer fler religiös partier KD. Kanske ett parti som vill föra muslimers talan.

   Radera
  8. @Thomas
   Skönt att få det bekräftat :-)
   Faktum är att de är rätt lika de båda folkslagen speciellt om man jämför den Skaraborgska delen och Värmlänningarna.

   Radera
  9. Den etniska tillhörigheten är baserat på flera faktorer och folk har inte tankeproblem, i det defactokonforma landet, med de som söker bli konforma. Där gör SvP bort sig. Det blir problem som växer i kvadrat, fler och fler unga ska bara ut för att deras föräldrar hade sitt ursprung i en annan stam. Precis som vi alla blir liberaler på ngt sätt blir vi också kulturmarxistiska. Sen kan man se det som damage control men vi har nått point of no return redan idag och med EU och globalisering PLUS flyktingströmmarna så...

   Radera
 11. Det är inte så konstigt att SD går framåt, de andra partierna skiter totalt i arbetarna, pratade med lastbilschaffis i morse och ha var mäkta bekymrad över det olagliga "cabotage" som förekommer av folk från det gamla östblocket, likaså att man hyr in billig arbetskraft från Polen som kör svenskskyltade bilar.
  Förarna får knappt någon lön de kan tjäna en slant på att sälja brännvin, de åkerier som kör juste blir utslagna och trafiksäkerheten lidande.
  Vad säger FI, Vp och MP om detta, de har förstås ingen aning, de sitter väl på något café och dricker latte och har ingen aaaaning om hur saker transporteras inom landet.
  Statsministern vrider sina händer och hummar något, törs inte göra något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma arbetare som skriker efter "solidaritet" och oseriös konkurens går helt skruppelfritt till Jula och köper Kina importerat eller varför inte lite danskt eller tysk lågprisgris efter att de varit sååå goda och röstat fram en hårdare djurskyddslagstiftning.

   Radera
  2. Ja, 1995 så insåg vissa yrkesgrupper att det kanske blir problem....
   Bönder och åkare...
   Bönderna blev lovade en massa stöd... Men det hjälpte inte så efter några år insåg de flesta att något måste göras...
   Nu tar det tid att avveckla ett företag, särskilt inom jordbruk...
   Åkarna outsourcade sin verksamhet...
   När så småningom Skatteverket insåg detta och för ett år sexan angrep åkerierna såbörjade man lämna Sverige helt...

   Nästa man till rakning...

   Bygg, kanske....
   Polska byggjobbare har knappast lägre nettolöner än en svensk byggare...
   Men med svenska skatter och löneavgifter så blir det litet för mycket skillnad.
   Och då måste en svensk byggare jobba för lägre nettolöner än en polack....
   Eller?

   Alltså...
   Det är egendomligt att svenska politiker inte fattat.
   Eller är det demokratins stora problem....?
   När problemet är för svårt att läsa så skjuter vi det framför oss till nästa mandatperiod...

   Radera
  3. Jag vet inte hur det är idag men för 5-10 år sedan så hade jag många polare som jobbade på byggen i Stockholm. Då gick det kanske 10 polacker på en svensk men polackerna tjänade betydligt mindre än svenskarna (långt under fackens krav). Jag tror detta pågår fortfarande för den svarta arbetskraftsmarknaden är kvar när hyreshus och andra större byggnader byggs.

   Radera
 12. Radikalisering är ordet. Det är inte så stor skillnad på utvecklingen i Sverige och i Europa i övrigt. Det är bara mer flum här och ett annat flum. Radikaliseringen fortsätter nog tills kollapen sjunker in i folks medvetande och får praktisk betydelse i ekonomiska frågor, exempelvis inom invandring och självförsörjning och med en samling kring mitten. Det amerikanska valsystemet med personval i enmansvalkretsar skulle eliminera ytterligheterna. Kanske mer troligt ändras systemet så att det demokratiska babblet läggs ner. Folk har bara inte fattat att många av dom kommer att svälta ihjäl och då blir det ett annat tänk. Flummet upphör med en skärpning och det blir mer rationellt och kostnadseffektivt.

  Munnenes rörelser styrs naturligtvis av naturresurserna, vilket kan svårt att fatta för de som tror att jorden är platt. Plötligt börjar trutarna glappa mindre, är min prognos. Romklubben hade inte med peak trutglapp, som kommer efter produktiviteten i naturresursernas utvinning. Det skulle inte skada om Putin plötsligt stoppade oljeleveranserna till Preemraff så att de moraliserande dårarna med sin frälsning av världen får lite terapi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 för peak trutglapp.
   Resten är tveksamt; ska vi avskaffa demokratin med hänvisning till att vi allihop ändå ska svälta ihjäl...?

   Radera
  2. Alla försvinner inte av svält i första fasen. Vi som är lite till åren kanske slipper även denna. Faserna tas om hand i medvetandet efterhand som de kommer. Det räcker att oljan slutar flöda och maten blir knapp för att ändra tänkandet. Betalningssystemet och elsystemet behöver inte slås ut. Förr var det krig som dämpade flummet. Idag är flumnissarnas värsta fiende naturen och de kommer att tvingas till snabb reträtt när de ser kraften i denna och att vindkraftverk, massutbildning och kortare arberstid är vapen som inte biter.

   Radera
  3. Jo, det blir nog något sådant...
   Förändringar i valmanskåren sker inte sakta i procent utan i hastiga hopp....
   Att FI fått medvind är första steget..
   FI tror att samhället fortfarande kollektivt kan lösa individuella problem...
   Som fattiga immigranter och lågbetalda arbetare...
   Men så blir notan litet för hög och det drabbar FI:s egna väljare och inget är så farligt som en hotad hona med ungar...
   Dit har vi inte nått än.
   Men den dagen sker en radikal förskjutning i svensk politik!

   Radera
  4. Urban, du må vara en excentriker, men jag håller det för en absolut klockren iakttagelse att när det krisar så tystnar folk. Det kan handla om att en hypead aktie plötsligt rasar och folk förlorar allt, eller att våldet visade sitt fula ansikte bland dina nära och kära, svält eller vad du vill. Folk blir likbleka och tysta. Tids nog gör man det man måste och glömmer allt annat.

   Radera
 13. F! är ju betydligt värre om man ser till vad ledaren själv har kastat ut sig under åren. Citat Gudrun:

  "När kostnaderna är beräknade för denna del av mäns samhällsförstörande verksamhet så blir det tydligt hur mycket mäns våld kostar samhället; pengar som istället skulle kunna satsas på en höjning av kvinnors löner, bättre sjuk- och hälsovård, bättre arbetsmiljö etc. "

  Tänk om något parti kläckt ur sig samma sak om judars eller invandrares/muslimers (som kollektiv) samhällsskadande verksamhet där den ariska urbefolkningen ska kompenseras ekonomisk för detta.

  Uppenbarligen anser folket att detta är helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SDs mellanmjölkslösning är ju deporterande av oönskade (som förvisso ska få en chans att bota sin arvssynd)

   Radera
  2. SD vill inte deportera oönskade
   Sluta läs Aftonbladet

   Radera
  3. Så de vill att rumänska zigenare och "icke anpassningsvilliga" muslimer ska stanna i landet? Har för mig att deras egna ledare och reklambyråer är tvärt om.

   Här i 08 har de tom skyltar i tunnelbanan om just den saken.

   Till skillnad från fis hatobjekt så kan iaf zigenarna i SDs sverige få syndernas förlåtelse om de skaffar jobb och assimileras

   Radera
  4. @Victor

   Självklart så ska de inte ens släppas in om det enda de tänker göra är att sitta och tigga eller sälja falskt guld till sina medtrafikanter.

   Annars har de 3 månaders semester framför sig innan de frivilligt återvänder dit de hör hemma, dvs till sitt hemland.

   Sätta gränser, regler, lagar och sedan hålla dem är ju inte "deportering"

   Och angående muslimer så finns det inget skrivet om dem, men om religion generellt skriver man på deras hemsida: "Vi definierar religionsfriheten som individens rätt att fritt få tro på vilken gud eller vilka gudar man vill utan att för den sakens skull drabbas av negativ särbehandling eller förföljelse. När det kommer till utövandet av religionen måste det dock finnas tydliga begränsningar. Religionsfrihet innebär enligt vår mening inte någon absolut rätt att få säga eller göra vad man vill i en religions namn."

   Och "Säpo har pekat ut problemet med att personer i Sverige åker på sk ”terroresor” utomlands som det största potentiella hotet mot Sverige. SD vill komplettera nuvarande anti-terrorlagstiftning så att det blir olagligt att deltaga i träningsläger tillsammans med terrorgrupper."

   Om det var det du tänkte på när du skrev:""icke anpassningsvilliga" muslimer", återvändande jihaddister med pulsen upp och ett annat mål i sikte än en fredlig lösning på sina problem?

   Radera
  5. De där meningarna skulle jag kunna skriva under på. Varken radikalt eller oförståndigt. Klokt låter det.

   Men försök säga det på söder bland några hipsters och du har ögonen utklösta och genitalierna finhackade. Någon annanstans behöver du kanske säga vilken sida det kom från innan du får kyliga blicken, nämner du inte det så kan du nog få ett medhåll.

   Radera
  6. Kalle7: Så du säger inte emot att SD står för att skicka iväg utländska tiggare eller andra folkgrupper som vägrar assimileras i samhället, med tvång om det behövs? Det är nämligen deportering enligt ordets definition. Se här

   Den stora skillnaden är att t.ex muslimer som vill anpassa sig efter svenska seder inte blir straffade av SDs politik medan en person som är född man ska straffas tills han är död enligt Fi.

   SD är ju emot att islamister ställer krav på samhället öht. Om det är rätt eller fel orkar jag inte ens diskutera, men deras sikte är bredare inställt än att bara jaga jihadister.

   Oavsett vilket så var min poäng att Gudrun är bra mycket mer extrem än Jimmie.

   Radera
  7. @Viktor
   Nu är ju inte jag aktiv i SD men såvitt jag kan läsa mig fram så finns det redan lagar http://www.migrationsinfo.se/migration/eu/rorlighet-inom-eu/ees-invandring för hur länge man ska få uppehålla sig i vårt land och efter den tiden så ska man frivilligt avlägsna sig, gör man inte det så är man en lagbrytare som då kan bli utvisad.

   Den lagen tillämpas väl nästan inte i praktiken nuförtiden, för då blir det ett jäkla liv på vänstern i media

   Alltså står SD för att vi faktiskt SKA tillämpa de lagar och regler som redan gäller i det här landet, samt även förbjuda tiggeriet i likhet med vad många andra länder redan gjort.

   Det är ju inte så att de ska "deporteras" bara för att det är kul liksom

   Aha.. så det var Gudrun som var din poäng :) Kan bara hålla med dig där!

   Radera
 14. Det som alltid fascinerat med SD och de av självrättfärdighet uppfyllda motståndarna är hur de goda aldrig argumenterar för sin sak, den anses tydligen "go without saying".

  Istället för argument så yttrar man "människors lika värde" kombinerat med "människosyn" och ibland tillför man ett "vi-och-dom". Tonläget kan dessutom med fördel vara tämligen högt.

  Borde man inte vara något skarpare i sin argumentation? Eller handlar det endast om att posera inför likasinnade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar definitivt åtminstone delvis om att posera inför likasinnade. Det finns röster att tjäna! Det var rent komiskt i valvakan i går att se hur nästan varenda partiföreträdare, höger som vänster, försökte utmåla just sitt parti som SD:s huvudmotståndare. Värst var Post (FI) som inledde båda intervjuerna jag såg med henne, där de frågade vad FI:s framgång berodde på, med att tvärsäkert slå fast att "vi är SD:s huvudfiender".

   Radera
  2. Det handlar om att motståndarna inte tänker, de utgår från sina känslor och då blir det främst en mental härdsmälta. Man lockar givetvis andra känslomässiga och liktänkande men utöver det så blir det katastrof. Man placerar SD i den så gynnsamma offerrollen och man framstår själv som idioter. Slutresultatet blir därför förlust.

   Radera
 15. Jag håller med. Detta är alldeles förfärligt. De inser uppenbaligen djupt inom sig att deras politik är ogenomförbar och utser redan från början en syndabock att skylla ett kommande misslyckande på.

  Men har vi tur upprepar sig historien från 1900-talet denna gången som fars istället för tragedi.

  SvaraRadera
 16. Ovanstående var alltså ett svar till Victor 14:34

  SvaraRadera
 17. Inte bara politikernas fel.
  Både hemma och i skolan uppfostras barn som om allt i livet ska komma gratis.
  Att det ena måste vägas mot det andra finns inte.
  Jag tror denna inställning också förenklar för partier som driver enkla allt till alla budskap.

  SvaraRadera
 18. "Vad jag skäms för är alla som idiotförklarar hur andra röstar. [...] Alltså får man faktiskt rösta på t ex (fi) och de rösterna ska respekteras, oavsett hur korkad man därmed är."

  Skäms du för dig själv, Cornu?

  SvaraRadera
 19. Jag röstade SD pga lathet och för att jag har fått för mig att de är mest EU fientliga partiet.

  Vi kommer aldrig få ett fungerande EU, det är en utopi.
  Vi klarar oss bättre ifall vi skulle isolera oss och försöka hålla landet självförsörjande.
  Ut med utländska bolag. Vi kan ha en marginell utlandshandel för att folk ska kunna köpa sina Iphones. Den inbromsade ekonomin och det som blir över när konsumtionssamhället återgår till ett 1800-tals bondesamhälle kan användas till att konkurssätta bankerna för att slippa våra bostadsskulder.

  Jag tror även att människorna som får ljuga mest för att dölja sin egentliga agenda kommer också upptäckta reala brister på vägen som dom faktiskt kommer ägna energi åt.

  Jag är faktiskt för ett samhälle där vi har en undre gräns vad gäller begåvning innan man får rösta. Även ifall jag skulle åka ut på det. Demokrati må vara rättvist, men totalt värdelöst vad gäller resultat

  SvaraRadera
 20. Cornu, är helt enig med dig om att vi måste förstå varför människor röstar på SD (eller andra partier för den delen) om vi är intresserade av att få dem att tänka om (med hjälp av kunskap och vänlig diskussion såklart). Det vore intressant med en djupare demografisk, socio-ekonomisk och geografisk analys av SD-väljarna. Det finns nog många fördomar och felaktiga föreställningar där.

  Angående vänsterpartierna. Du skriver

  "Om denna utveckling står sig i riksdagsvalet, så kommer svensk invandringspolitik radikaliseras ännu mer, då vänsterpartierna i princip vill öppna Sverige helt fritt och kravlöst, inklusive fulla sociala förmåner och utvisningsförbud (även av hedersmördare eller krigsförbrytare)"

  Stämmer det verkligen? Såvitt jag förstår det har exvis F! sagt att man vill erbjuda sjukvård och socialt stöd även för ex.vis papperslösa och asylsökande. Det är i linje med FNs rekommendationer och helt rimligt tycker jag. Det betyder inte att man är positiv till ohejdad invandring, utan att man vill att extremt utsatta människor innanför våra gränser ska skyddas.

  Hur man däremot ska undvika att det som en konsekvens blir stora strömmar av EU-medborgare som kommer hit för att ta del av det sociala skyddsnätet är en annan fråga tycker jag, men viktig. Kanske behövs en ett socialt försäkringssystem på EU-nivå? Kanske behöver länder som Rumänien mha piska eller morot uppmuntras införliva de stödpaket för utsatta grupper som finns att hämta ut och som nu brinner inne?

  När det gäller utvisningsstopp. Som jag förstått det är Sverige ett av de länder i världen som har störst rättsosäkerhet när det gäller utvisningar, och Sverige är överrepresenterade i Europa när det gäller utvisningar som man sedan dömts för i EU-domstolen. Olika mindre polismyndigheter ute i landet har olika praxis, kunskapsnivå och lagtolkning för utvisningar och flera fruktansvärda fel har begåtts, se t.ex. (http://www.svt.se/ug/amnesty-granspolisen-i-gavle-sticker-ut). Att stoppa utvisningar tills vi kan säkerställa en rättssäker utvisningspraxis känns för mig helt rimligt. Det betyder inte att t.ex. F! inte vill att vi ska ha möjligheten att utvisa personer på sikt när rättssäkerheten är säkrad.

  Eller? Kan inte säga att jag har total koll i de här frågorna så tar tacksamt emot synpunkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fi ska verka för att ingen ska kunna dömas till utvisning."

   Låter rätt tydligt. Spelar ingen roll vad du gör, eller om du öht får vara i landet, du får inte utvisas. Du kan vara en illegal flykting och efterlyst krigsförbrytare, som begår hedermord, våldtäkt, whatever, du ska inte få utvisas.

   Radera
  2. I praktiken innebär "ingen ska kunna dömas till utvisning" helt fri invandring. Punkt slut.

   Radera
  3. Nej, jag tror att du tolkar det fel. Att inte kunna dömas till utvisning betyder (såvitt jag förstått partiaktiva) att man inte vill att utvisning ska finnas med som alternativ på utdömda straff vid kriminalitet. Du kan utvisas av andra grunder, t.ex. att du vistas i Sverige utan uppehållstillstånd.

   Radera
  4. För mig känns det omoraliskt att utvisa någon -på grund av- att de begått ett brott. Däremot har jag inga problem med att utvisa personer som begått brott om andra skäl föreligger. Men det kan man förstås ha olika uppfattningar om.

   Radera
  5. Anekdotiskt har jag fått intrycket att när någon är dömd till både fängelse och utvisning är benägenheten att överklaga utvisningen betydligt högre. Utvisning upplevs som ett mera kännbart straff helt enkelt. Speciellt för de mera förhärdade som annars tar en period i utvisningsbåset med en axelryckning eller ett tillfälle till att få gratis mat och husrum. Ja, de finns faktiskt.

   Men att det skulle gå att få fram någon sådan officiell statistik är väl omöjligt, för den som inte lusläser vartenda överklagande i alla domar där utvisning ingår.

   Att inte ha utvisning i straffskalan är att kasta *hela* avskräckningsdelen i papperskorgen. Tvärtom borde utvisning införas också för upprepad systematisk brottslighet, som åldringsbrott och sabotage mot järnvägen.

   Radera
  6. Rättsosäkerheten när det gäller utvisningar i Sverige består mest i att utvisningar efter avtjänat brott inte kan verkställas av olika skäl, utan där den som avtjänat sitt straff får sitta på häkte under obestämd tid, vilket är en försämring mot fängelset.

   Det är särskilt underligt att F! motsätter sig utvisningar i sådana fall, då det inte minst berör sexualbrottslingar.

   Jag ifrågasätter att F! har någon insikt i vad det är för människor som faktiskt döms till utvisning enligt rådande lagstiftning. Inte är det några som respekterar kvinnors rättigheter direkt, ens till deras rätt till sin kropp.

   I rest my case.

   Radera
  7. Möjligen kan man fundera över det etiska i fall som med Goran Kotaran, som efter att ha suttit av sitt straff för flera mord i Sverige, i kallt blod, utvisades till Bosnien utan att myndigheterna informerades, varpå han utförde ett antal mord där. Bosniska myndigheter var inte glada över att ha fått honom dumpad på sig utan att få veta vad han var för någon person.

   Radera
  8. @Viktualiebroder
   Jag ifrågasätter inte att utvisning som straff kan ha en preventiv effekt. Jag tycker däremot inte att det verkar som att den samhällsekonomiska vinsten och eventuella minskade lidandet därmed står i proportion mot den negativa effekt på integration vi skulle få om invandrade personer kände att det fanns en prövotid inom vilken man kunde bli utvisad pga kriminalitet.

   Jag bygger också min uppfattning på att de allra flesta personer som begår brott (svenska medborgare eller ej) redan lever i en utsatt situation med svag socioekonomisk status, svagt nätverk, ofta neuropsykiatri typ ADHD mm. Dessa personer behöver stöd och inte straff, det visar all välgjord rättsvetenskaplig forskning. Med tanke på att de flesta brott som begås är narkotikabrott, småstölder mm måste vi också fråga oss var gränsen går för att bli utvisad. Svårt att göra på ett rättssäkert sätt tycker jag. Bättre då att vi jobbar mer med integration.

   Självklart kan man diskutera om utvisning vore ett lämpligt straff vid mycket allvarliga brott. Jag har dock svårt att se att det skulle ge en så stor preventiv effekt som du hävdar, och jag tror som sagt att de negativa samhälleliga och medmänskliga konsekvenserna vore större.

   Radera
  9. Jag tycker att vi borde införa dödsstraff, inte för det att minskar brottsligheten eller ger besparingar, utan därför att det känns rätt och ger mer ordning på saker. Verkligheten på mordområdet räcker för åtminstone en svensk eller nysvensk i månaden. Man får en viss anpassning till livet efter kollapsen och den är inte så långt bort. Då kanske siffran tusendubblas och med en betydligt sämre rättssäkerhet, utan ens domstolar. Men huvudskälet är att det är rätt idag. Jag bryr mig inte om vad Europarådet tycker. Hårda straff i allmänhet skulle naturligtvis skrämma iväg vissa och ändra attityder och få en positiv ekonomisk effekt. Kastrering borde också utdömmas för vissa sexualbrott. Det är för mycket flum. Folk får bara skylla sig själva.

   Radera
  10. Det här är ett mycket viktigt ämne Jesper, och jag tycker du har väldigt goda poänger.

   Det är ett oerhört uppdrag för en befolkning, lagstiftare mfl att bilda sig en uppfattning om vad som är rätt och fel i alla de här fallen, och forma en gemensam praxis på det.

   Jag kan personligen hålla med om att det å ena sidan förstås krävs grövre brott för att utvisning ska komma i fråga, detta allra särskilt som brottslighet bevisligen hör ihop med låg sociekonomisk status, och att många som kommer hit hör hemma i, eller blir en del av, den gruppen. Å andra sidan har vi också behovet att ha någon form av prövotid. Det går liksom inte att komma runt. Ska man tillåta folk att komma hit, men inte ha ohejdad invandring, så krävs någon form av prövotid.
   Att fastställa hur den ska se ut och samtidigt ha det förankrat i samhället, är en fruktansvärt lång process.
   Ja, att jobba med integration, som är en sorts brottsprevention, är viktigt, men man kan inte åsidosätta ett grundligt utredande av villkoren för att få komma hit, få stanna här och att få en förankring i samhället för resultatet.

   Radera
  11. Om man åker hit i akt och mening att begå brott, också småbrott i serie, ser jag den socioekonomiska bakgrunden som närmast irrelevant vid utdömande av påföljd. Man måste komma ihåg att i alla migrerande befolkningar är andelen psykopater och sociopater anrikad - de har en tendens att göra sig omöjlig på ett ställe och drar vidare till nästa.

   Jag har enbart andrahandsuppgifter om fängelser och häkten, och tack och lov enbart något års personlig erfarenhet i en psykopats närhet och inflytande, men jag blir närmast förtvivlad när jag ser hur många som har åsikter i rättsfrågor som inte har någon kunskap alls om fängelseklientelet och aldrig upplevt en psykopat, eller en antisocial människa över huvud taget, på nära håll.

   Hur man skulle ha kunnat integrera en sådan som Goran Kotaran, hur man skulle kunna integrera sådana som efter någon vecka på en asylförläggning begår en gruppvåldtäkt, eller ens de som systematiskt snattar i närmaste affär, hur man skulle kunna integrera turnerande empatibefriade åldringsbrottslingar - ja det övergår mitt förstånd.

   Den preventiva effekten skulle alltså enkelt kunna kvantifieras om nu någon gjorde sig mödan att jämföra överklaganden i utvisningsdelen i förhållande till fängelsedelen i domar med både och. Men det lär nog inte ske, vare sig av Domstolsverket eller av BRÅ.

   Radera
  12. @viktualiebroder, jag håller med dig, både om att sociekonomisk bakrgrund tappar relevans när syftet med vistelsen är brott, oavsett hur små de är, men också om möjligheterna att integrera eller vårda psykopater och antisociala människor. Det finns gott om människor som är bortom all räddning, mer eller mindre, och som endast kan hållas inlåsta, eller dumpas på någon annan..
   Empatibefriade människor (bör finnas forskning på detta..), som begått så grova handlingar att de dömts för det, kommer i de absolut flesta fallen aldrig någonsin komma i närheten av normal empatigrad.
   Det enda vi kan göra med dem, är att behandla dem på ett sätt så vi inte fördärvar oss själva på kuppen. Det, däremot, är något vi aldrig kommer kunna göra perfekt. Vi är nämligen inte gjorda varken för att vara inlåsta eller att hålla andra inlåsta. Det har sidoeffekter som alltid kommer att vara oönskade. Finns inte bra lösningar i det fallet, bara mer eller mindre komplicerat och med olika varianter av oönskade sidoeffekter.

   Radera
  13. Det mest korkade vi kan göra är att tro att det faktiskt finns bra lösningar på det.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. @Rahleigh, jag delar din bild och analys i princip helt. Har själv viss inblick både i fängelseklientel, utsatta grupper (hemlösa och missbrukare) och vuxenpsykiatrin.

   @Viktualiebroder, du får gärna hänvisa till någon källa för påståendet att psykopater och sociopater är anrikade i migrerande befolkningar. Att andelen psykisk ohälsa är förhöjd bland flyktingar m.fl. är kanske inte så konstigt men att det bland migranter skulle vara fler med psykopati/antsocial personlighetsstörning tycker jag verkar konstigt.

   Radera
  16. #raleigh
   Mycket bra om det korkade i att tro på perfekta lösningar. Därför måste man hålla många dörrar öppna, även de man ogillar, för ju fler dörrar man stänger ju mer våld koncentreras i en punkt.
   #Jesper
   Det är en rent logisk slutledning. Om vi har två populationer, ok lite löst definierade i gränserna, och den ena är mer inriktad på exploatering i mänskliga relationer och den andra på exploatering av naturen och genom fri handel på en marknad, så kommer den som är inriktad på exploatering av relationer att efterhand stöta på mera ovilja och motstånd och därmed se sig tvingad att röra på sig. Den populationen är ju heller inte bunden till en plats (naturen)

   Det gällde inte minst också svenska emigranter till Amerika och Danmark under 1800-talet, och också något som bidrog till den västerländska imperialismens och slavhandelns illdåd.

   Så att nej, det är ingen statistikfråga som jag ser det, utan ren logik. Och då kan jag inte se annat än att bevisbördan ligger på den som hävdar det fullkomligt ologiska.

   Jag tvivlar inte på att flyktingar lider av psykisk ohälsa - det visas inte minst av den otrygghet och rädsla de känner inför varandra. Flyktingförläggningar läggs ofta långt från där polisen finns, och att inte förstärka polisskyddet eller anställa vakter är uttryckligen enligt Migrationsverket för att inte förmedla intrycket att flyktingar lider mera av psykisk ohälsa/har högre andel kriminella. Så sa en företrädare för MG i alla fall på frågan varför det inte fanns vakter när närmaste polispatrull fanns 50 km bort efter att polisen skjutit en man som löpte amok på en förläggning i Geijersholm utanför Hagfors.

   Att flyktingarna själva är de som lider mest av det, som den syriska barnfamiljen i Gärdshyttan som sa att de inte kände sig trygga med sina barn i Sverige, där det var ständiga slagsmål och droghandel på förläggningen eller som mannen på en norrländsk flyktingförläggning som blev våldtagen (jo män kan våldtas av andra män).

   Silence like a cancer grows. Om information anses rasistisk är till slut bara rasister informerade.

   Radera
  17. @Viktualiebroder: Att komma fram till vem som har bevisbördan är ett evigt gissel. Jag tror själv att logik är ett kraftfullt men farligt verktyg som måste kompletteras med fakta och vetenskapliga belägg för att gå att lita på.

   Hursom: Jag köper alltså inte detta med psykopati och migranter av olika anledningar. Dels är psykopati en diagnos inom psykiatrin som är komplex och bara ställs av experter. Det är också ett heterogent spektrum av olika karaktärsegenskaper och beteenden som vävs ihop. Dels verkar din beskrivning om två olika populationer alldeles för förenklad. Ditt resonemang håller bara om man accepterar din extremt förenklade modell. Men jag kan nog inte övertyga dig om detta, vi kanske får nöja oss med att inte hålla med varandra.

   Däremot har jag ingen anledning att tvivla om det du skriver om jobbiga förhållanden på vissa flyktingförläggningar, även om jag måste erkänna att jag har för dålig kunskap där. Jag har dock träffat en del flyktingar via barn- och vuxenpsyk med djupa depressioner, paranoia, PTSD och suicidönskan, ofta splittrade familjer...

   Radera
  18. Att det sker en anrikning av problemmänniskor bland de som kommer hit är ganska självklart. När jag har bott i Sydafrika och USA så har jag sett liknande tendenser bland svenskar. De är i hög grad äventyrare, tar en dag i taget, saknar pengar och kredit, har inga lokala kontakter, drar lätt vidare med mera. Truten går i ständigt på dom och det är inget att lita på. Jag har själv sett gruppen på nära håll så jag vet, eller rent av varit en del av den.

   Den dumme svensken tror på dom och speciellt de som har politisk makt och har kommit upp sig i byråkratin och vårdapparaten. Det är hur lätt som helst för afrikanen med något lokalt politiskt trassel att köra med. Dom är ju inga idioter. En extra anrikning fås självklart i det här landet med sina höga skatter och allt flum. Och även med stora volymer. De som kan något och vill arbeta kommer långt mindre hit. Det går inte heller att kalla dom för något enligt någon slags psykvetenskap, för det är som Jesper säger en allt för heterogen grupp.

   Ingen borde släppas in som inte är dollarmiljonär och har pengarna med sig och det gör det väldigt enkelt. Och om dom ändå skulle komma hit, eller är redan är här, så bör dom kunna utvisas inom 20 år, även om dom är medborgare och har allt annat ordnat.

   Radera
  19. Den främsta anledningen till att Sverige är överrepresenterade när det gäller brister i avvisningarna är att både Polisen och Migrationsverket länge varit överbelastade. Det finns inte resurser för att hantera mängden fall på ett bra sätt. Det är många fall som inte ens hanteras alls idag eller så kan de dröja allt för länge innan de verkställs.

   Den enda lösningen som jag ser det är att Sverige tar emot färre asylsökande. Övriga EU måste ta ett större ansvar och Dublinförordningen måste följas.

   Radera
 21. Det går inte att ta dina uppmaningar på allvar när du gör precis samma fel själv. Du har uppenbarligen inget som helst tålamod själv längre att skriva konstruktiva inlägg om de rödgrönas politik. Du bara sågar den rätt av och skriver helt pubertala och raljerande inlägg om feministiska mäns sexliv. Men resten av Sverige ska skaffa sig tålamod och ta reda på varför vissa kränkta vita män har sån otur när de tänker att de måste rösta på ett rasistparti? Snacka om att lämna hjärnan någon annanstans. Du ser inte det orimliga i att be någon annan vara bättre än du själv klarar av att vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara pubertal och raljera är inte samma sak som att säga att någon inte får rösta på (fi). Det är också en enorm skillnad på att raljera (vilket jag gör om alla) och att riva ner affischer, blockera demokratiska möten mm. Fast jag antar att du inte förstår skillnaden? Man får aldrig kritisera eller driva med (fi), bara med (sd)?

   Radera
  2. Du har helt rätt i, Cornu, att det är skillnad mot att riva ner affischer och blockera demokratiska möten etc. Skillnaden förstår nog både Jennie och många andra, men förstår du skillnaden mellan att raljera och kritisera? Jag hoppas du börjar kritisera mer, mot både (fi) och (sd), och raljera mindre. Du och vi läsare skulle få ut mycket mer av det.

   Radera
  3. Raljeramera! Mycket roligare läsning.

   Radera
  4. Om (sd) är kränkta vita män, så är (F!) är definitivt gnällkärringar.

   Radera
  5. Jo, man får kritisera allt. Men du kritiserar ju inte i detta fallet, du skriver ner dina åsikter, ofta om hur kvinnor bör känna eller agera i vissa frågor (har fortfarande inte hämtat mig från rådet att jag skulle kräkas om någon våldtog mig) i en blogg vars läsare till större delen utgörs av män. Hur intresserad är man av att förstå något då?

   Radera
 22. Cornu - vet inte om du fortfarande kollar tråden? Jag bad F! via deras FB-sida förklara hur man menade med utvisningspunkten och de bekräftade det jag skrev tidigare, alltså att man vill att ingen människa, svensk medborgare eller ej, som begår brott ska kunna dömas till utvisning. Den som söker asyl/medborgarskap, men inte får det ska kunna avhysas som tidigare.

  Detta kan man givetvis diskutera men det betyder alltså -inte- som du skrivit i flera inlägg att man vill att ingen ska kunna utvisas överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser du ingen motsättning i det du skriver...?
   Om man vill stanna i Sverige begår man ett brott eftersom "ingen människa, svensk medborgare eller ej, som begår brott ska kunna dömas till utvisning".
   Inte ens fi skulle föreslå det.

   Radera
  2. Kingedward24, du syftar alltså till att den som söker asyl/medborgarskap skulle begå ett brott iom att personen befinner sig i landet men får sin ansökan avslagen, och därmed inte kan bli avvisad eftersom "ingen människa, svensk medborgare eller ej, som begår brott ska kunna dömas till utvisning". Är det din logik?

   Det var en ganska fattig logik, eftersom det inte är ett brott att få sin ansökan avslagen, och det inte är pga något brott som en person som följd av det blir utvisad.

   Om du menade något annat så förtydliga gärna.

   Radera
 23. Ja du, problemet med hela resonemanget med demokrati är att demokrati är skräp. Illsinnade mindre begåvade borde inte ha rösträtt. Det är hela problemet. Så nej, vi behöver inte förstå varför var sjunde svensk man röstade på SD. Konstatera bara att demokratin har misslyckats. Demokratin föder ett samhälle där folk kommer börja förfölja utlänningar och sluta med att de slängs i ugnar. Ring a bell?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är bättre om bara de som uppfyller de högt ställda kraven på intelligens, styrka, skönhet och rena blodlinjer får rösta och vara riktiga medborgare. Undermänniskornas röst är det ändå inte lönt att lyssna på, och hotar den rena, ädla demokratin.
   Rösta på mig som diktator i september och jag lovar att bara tillåta folk att rösta rätt i framtiden!

   Radera
 24. Klart det är viktigt att känna en tillhörighet, vilket i princip alla folkslag gör i synnerhet romer, judar, serber, greker, syrianer, thailändare, japaner.....
  Man har ett gemensamt språk och traditioner som vissa bibehåller trots att man bott i andra länder i tusentals år. Dom blir starka i sin sammanhållning, vilket vi svenskar nu är på väg att ge upp sen blir vi en parantes i historien, där vi genetiskt kommer att utplånas till förmån för andra då starkare p g a sin sammanhållning folkslag precis som ursprungsbefolkningen i Skandinavien för 4000år sedan (de flesta svenskar härstammar från nordtyska stammar som vandrade upp och konkurrerade ut de ursprungliga skandinavierna). Så lycka till ni alla nyttiga idioter som tror på "multi kulti", lär av historien istället som tenderar att upprepa sig såsom Libanon, Jugoslavien, Turkiet (folkmord på armenier och nu fördrivning av kurder), Tyskland under 30-talet, Rwanda (85% tutsier mördades ca 1miljon 1994), tibetanerna som fördrivs i Kina.
  Wilhelm erövraren som på 1000talet med erövrade England med trots att dom bara utgjorde 5% av befolkningen, besegrade alla kelter genom söndra härska och nu är kelterna genetiskt borta ( bara till liten del inblandade), samma sak gällde indianerna i Nordamerika.
  Så detta är vad som väntar oss svenskar när väl vår historia och sammanhållning är utraderad. Det är bara idioter som går emot naturlagarna då naturen alltid vinner i det långa loppet.

  Lycka till alla ni som har barn

  SvaraRadera