Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-05-08 09:25

Sveriges största förlag

Sveriges fem största allmänutgivande förlag är Bonnier, Nordstedts, Natur & Kultur, Harlequin och Massollit, baserat på bolagens omsättning. Nedan följer en sammanställning över de tolv största förlagen jag lyckats identifiera, eller få fram uppgifter om.


Allmänutgivande har jag här definierat som förlag som, bland annat, ger ut vuxen skönlitteratur. Det betyder att rena läromedels- eller fackbolag, som Liber, Studentlitteratur, Gleerups, STR, Tholin & Larsson etc inte är med här. Inte heller Egmont ingår, då de enbart ger ut barnlitteratur.

Undantaget Massolit finns det inget börsnoterat förlag, och uppgifter och ägarbilder kan vara svåra att reda ut rakt av. En del förlag hittar jag inte ens som företag alls. Anledningen till detta stavas imprint, dvs att ett förlag bara är ett varumärke inom ett annat förlag. Dominanten Bonnier, här representerad med siffrorna för Bonnier Books Nordic, då man inte redovisar Sverigedelen separat, omfattar t ex förlagen Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum, Bokförlaget Max Ström, Bonnier Audio, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Bonnier Pocket, Kartago, Mix Förlag, Månpocket, Rebus, Reseförlaget, Wahlström & Widstrand, och 2244, varav en del är imprint och en del är egna aktiebolag. Övriga identifierade imprints hos övriga förlag finns angivna i grafen nedan.

En del förlag går inte att hitta uppgifter om alls, då de eventuellt bara är varumärken inom något annat bolag, med ett helt annat namn. Exempel på sådana bolag är Kalla Kulor och Tukan, som åtminstone jag inte hittat som existerande bolag, och som inte är imprints till något annat förlag. Är ett förlag inte ett aktiebolag går det inte heller att få fram siffror.

Natur & Kultur är en stiftelse, och här har jag bara angivit stiftelsens uppgift på hemsidan om en omsättning på 300 MSEK. Vinst eller förlust etc är okänt.

För Massolit Förlagsgrupp har jag tagit vid förvärvet angivet pro forma för Forma Books i höstas, siffror som angavs i det offentliggörande pressmeddelandet. Rent formellt är omsättningen betydligt lägre, eftersom Forma bara ingår under det fjärde kvartalet, men kommer hamna runt 100 MSEK för 2014.

Jag har dragit en gräns vid en omsättning på 5 MSEK, vilket resulterar i tolv förlagsgrupper eller förlag enligt nedan. Uppgifterna är från 2012 eller 2013, och om någon har aktuellare uppgifter för bolag med uppgifter från 2012, eller saknar något bolag med en dokumenterad omsättning över 5 MSEK, hör gärna av er.
De tolv största allmänutgivande förlagen och förlagsgrupperna i Sverige 2012 - 2013.
Notera att grafen är klippt för att Bonnier Books Nordic inte ska göra övriga bolag osynliga.
Med Bonnier Books Nordic oklippt.
Dock inkluderar det även verksamhet
utanför Sverige, men den svenska
förlagsverksamheten redovisas inte
separat i senaste årsredovisningen.
Undantaget Bonnier, så är de riktigt lönsamma bolagen Harlequin, Piratförlaget, Lind och Bokfabriken (Word Audio Sweden). Pocketförlaget, Brombergs och Kabusa går knappt med vinst.

Ordfront, Nordstedts och Massolit blöder, även om Massolit enligt pressmeddelande nu stramat upp ekonomin i bolaget och därmed bytt förlags-VD från en rationaliserande VD till en säljande VD. Författaren och entreprenören Stefan Tegenfalk har därtill tillträtt som VD för koncernen Massolit Media.

Hur Natur & Kulturs ekonomi är vet jag inte.

Komplettera gärna om det finns bättre dokumenterade uppgifter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar