Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-05-28 09:21

Skoldebattören Per Kornhall sparkad av kommunen

Skoldebattören, visselblåsaren och författaren Per Kornhall, som varit anställd som skolstrateg hos Upplands Väsby kommun, där 20% av grundskoleeleverna inte lyckas få gymnasiebehörighet, har sparkats av kommunen.


Redan förra veckan fråntogs han sina arbetsuppgifter, vilket han skrev om i Bonnier/DN. Se även artikel i Lärarnas nyheter.

I måndags sparkades han så av kommunen enligt uppgifter från honom själv på Twitter.

Upplands Väsbys kommun finner det lämpligast att lösa problemen med kommunens skolor genom att få tyst på kritiken. Som om den skulle sluta bara för att Kornhall blir av med jobbet?

Upplands Väsby har sedan valet 2010 en borgerlig majoritet i kommunfullmäktige.

Någon bloggläsare i Stockholmsområdet som bor och har barn i skolan i Upplands Väsby?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Inga barn i Stockholm, men jag vet inte om jag skulle oroa mig för just den här händelsen, mer kanske för att resultaten är kassa. Enda anledningen till att han blev sparkad är denna om jag fattat det rätt:

  "Till slut tröttnar jag på tillsägelserna. Eftersom jag av andra personer har fått höra att man har en historia av att på obehagliga sätt göra sig av med obekväma personer spelar jag in några av de samtal jag blir utsatt för. Jag berättar sedan om vad jag råkat ut för i en blogg och i lokaltidningen."

  Jag vet inget företag eller arbetsplats där man inte skulle bli sparkad för en liknande händelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som skiljer offentlig verksamhet mot privat. Och en stor fråga i det semi-privata näringslivet. Sen är det bästa för ens eget intresse, incitamentet för individen, hela tiden att göra som ledningen vill, om man inte gillar det, gör det extra bra. Dvs följ bokstaven och din Ledning.
   Sen kan du ju kaosa upp det extra och lägga skulden på dem, minns, privata vinster, kollektiva förluster. Jag vet få som straffats för att de kaosat upp allt och varit svensk-korrupta. Inte ditt problem hursomhelst. Du kan ju tjäna på det privat. Till och med kapitalisera extra då du ser och vet hur systemet och zeitgaist och individerna över dig agerar och reagerar.

   Radera
 2. Politisk debatt driven av en anställd är väl tveksamt.
  Speciellt om det rör sig om en fråga där han öppet tar ställning i en fråga där politiska majoriteten har en annan uppfattning.
  Å andra sidan är deltagande i debatten av tjänstemän med sakkunskap viktig. Men kanske då utan att ta ställning?

  SvaraRadera
 3. Vet inget om specifika fallet, bodde där tidigare, skall inte legitimera Kornhall, men intressant.

  flyttade därifrån pga problem i skolan med ett av barnen. Flera av skolorna är nya och har i alla fall uppstartsproblem. Men det finns ett par som har bra rykte också. Känner två personer som kör iväg barnen till en annan kommun.

  Några saker som säkert påverkar valet i år (Alliansen glömde att det var valår? ) ... genererar alltså gnäll i demokratisk ordning.

  Nya gymnasieskolan sponsras av Microsoft ser ut som en rosthög, platt tak och mycket glas anpassad till AC i Madrid kanske?
  http://messingenhuset.se/om-messingen/
  Har dock inte hört mycket gnäll om detta?

  Händelse vid allianstillgrädet: Största kommunala dagiset brinner ner och inga nytt byggs upp... utan bara nya privata startas, va bra för de privata aktörerna, inte så bra för de som har barn. Men politiker är väl till för företagen väl?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10933763.ab

  Nytt badhus (äventyrs versione) "vilundabadet" blev väl lite dyrare än man trodde och kostar en del att driva. Platt tak och mycket glas. Anpassat för Spanien kanske?
  http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/9506/page/5

  Ny Vallentunavägen (Fysingenleden) vars sträckning är omdiskuterad, men vad gör man för att inte för att undvika köra över antonia ax son johnson ägor... (skytteklubb, motorcross och modellflyg går dock bra att köra över)
  http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Stockholm/Vag-268-E4-Grana/?si=A9F36E516C3E0FD96907B66C8DB0BFA8&rid=637172784&sn=trafikverketse

  Väsby sjöstad, ny statsdel som skall hjälpa med "bobristen" och ordna tillbäxten.. etc kritiseras
  https://sites.google.com/a/mp.se/nejtillvasbysjostad/

  SvaraRadera
 4. http://dittvasby.wordpress.com/2014/05/23/djupt-oetiskt-agerande-av-oppositionen-for-att-plocka-politiska-poang/

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_opposition

  SvaraRadera
 5. Med erfarenhet från tre barn i Väsbyskolor (och även lite körande till annan kommun) förefaller de 'gamla' kommun-skolorna fungera mycket bättre än alla nystartade skolor.

  Jag tror 90% av alla utbildningsplatser i grundskolan i Väsby erhålls av friskolor.

  SvaraRadera
 6. Det där är mer vanligt än man tror. Skillnaden i Pers fall mot andra är att majoriteten blir tysta och gör som de blir tillsagda. Vissa driver deras tankar men ser till att det kraschar och har underlag att det är beslut från "högra" (get out of jail-kortet som någon skrev om tidigare).

  Sorgligt.

  SvaraRadera
 7. Ur DN-artikeln: " så att det nu fanns skolor med barn där ingen personal på skolan kunde det nyanlända barnets språk. Den kommunala skola som tar hand om lejonparten av de nyanlända fick förra läsåret ta emot 18 helt nyanlända bara i årskurs nio, helt utan förberedelseklass eller språkintroduktion. Det är en omöjlig situation."

  Detta fenomen fördes på tal i samband med PISA-skandalen. Då förnekades dock att nyanlända skulle ha något med saken att göra och de som förde saken på tal avfördes som främlingsfientliga och rasister. I vanlig ordning.


  Ur artikeln: "Systemet premierar skolorna extra om de kommer ner till åtta (8) kvadratmeter/elev (vilket händelsevis är jämförbart med jordbruksverkets regelverk för grisar)."
  Det är nog också vad högavlönade Civilingenjörer har i sina kontorslandskap. Men det skulle väl inte låta så illa med det som referensobjekt.


  Ur artikeln: "Gång på gång får jag också smäll på fingrarna när jag ibland lyfter frågor som de nyanländas situation
  ...
  och får vid ett lönesamtal höra att jag inte representerar kommunens värderingar."

  Visst är det så. Eftersom han för fram problem som har med invandring att göra är han därmed rasist och delar således inte kommunens värderingar. Och då kan han inte kvarstå i tjänst. Glasklar logik.

  SvaraRadera