Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2014-05-01 16:14

(s): SBAB ska bli svensk Fannie & Freddie

(S)ocialisterna kommer med fler valfläskande idiotiska utspel. Nu ska man lösa icke-bostadsbristen genom att SBAB ska förvandlas till en svensk motsvarighet till amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac och låna ut pengar till de som inte borde få låna ett öre.


Liknelsen Fannie & Freddie haltar dock något, eftersom man ska låna ut pengar till olönsamma byggprojekt, inte till själva privatpersonerna. Svenska statliga bolag ska plundras på sina kassor, som ska stoppas in hos SBAB och lånas ut till projekt som aldrig skulle byggas under normala omständigheter.

Man kan dock fundera på om nästa steg inte är att det är orättvist att bara folk med jobb och inkomster kan låna pengar till att köpa en bostad, och att SBAB därnäst, likt Fannie & Freddie, ska åläggas att låna ut pengar till obefintliga räntor (t ex 0% de första X åren) till de som får avslag av övriga banker.

Definitionen av idioti är nämligen att uppepa något som redan provats, och förvänta sig ett annat resultat. Eller socialism, som det också kallas.

I verkligheten föreligger inte någon bostadsbrist. Antalet uteliggare är en handfull, och är oftast uteliggare av andra skäl än egentlig bostadsbrist, t ex drogmissbruk, mentalsjukdom, rättshaverister mm även om undatag finns. 

I verkligheten får istället varenda person som flyttar till exempelvis Stockholm en bostad i någon form. De allra flesta i Stockholms (eller Göteborgs etc) bostadskö bor redan på orten och saknar alltså inte någon bostad.
Bostadsytor i olika europeiska länder
och huvudstäder/svenska städer

Därtill bor svenskarna på bland de största bostadsytorna per person i Europa och flyttar hemifrån bland de yngsta i Europa. Det är alltså knappast brist på bortskämda, gnälliga svenskar. Med babyboomen runt 1990 snart passerad kommer ungdomar som behöver en egen bostad dessutom snabbt falla i antal. 

Vad som inte heller är nytt är det ständiga gnället om bostadsbrist - det har alltid funnits och kommer alltid finnas. Men bostadspriserna beror inte på bostadsbrist - de skenar rent av som mest i avfolkningslän.
Nybyggnation Stockholm. Spiken
2006 är de sk "Odellplattorna", men
nybyggnationen är nu återigen högre
än inför 90-talskraschen.

Oavsett ska de statliga bolagen inledningsvis bara plundras på 3 miljarder kronor. Med 20 000 per m2 och 75 m2 per lägenhet räcker det till 2 000 lägenheter. Återigen en populistisk fis i rymden. Enbart i Stor-Stockholm påbörjades 9 811 lägenheter i flersbostadshus under 2013 och byggs nu mer än under byggboomen inför 90-talskraschen. Antalet ungdomar som kommer behöva en egen bostad kommer dessutom falla snabbare än 2000 per år, nu när babyboomen från runt 1990 är passerad.

I hela Sverige byggdes 27 197 nya bostäder under 2013 och den som tror att 2 000 nya lägenheter "löser bostadsbristen" är antingen en idiot eller en socialist, vilket ofta är det samma. Inte för att det spelar någon roll, alltid lurar (s) utspel någon.

Sedan borgar det hela för ett nytt miljonprogramsfiasko, även om det bör kallas tvåtusenprogramsfiasko.

Fundera på om du vill flytta in i en hyreslägenhet som är så olönsam att den behövde statligt stöd för att byggas - vad tror du kommer ske med drift, underhåll, reparationer och renoveringar på en fastighet som går med förlust under normala omständigheter? Vad kommer hända med de bolag som äger dessa olönsamma fastigheter?

Tillägg: (S)ocialisterna själva hävdar att 3 miljarder ska räcka till 4000 - 5000 bostäder om året, dvs man ska klara av att bygga dessa till halva priset. Vi säger lycka till med det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Jag lyssnade under 10 min på Löfvéns maj-tal på TV. Jag stod inte ut längre tid. Bl. a hörde jag lögnerna om bostadsbristen och dess orsaker samt ungdomsarbetslösheten(s) har alltid varit emot s.k lärlingsutbildningar till lägre lön....delkonsekvenserna ser vi idag). Karriärpolitiker borde förbjudas.
  Karln är en kombination av lögnare och inkompetens/okunnig. Men forket jublar bara för att få bort Alliansen(alltid ngn annan att skylla på). Men många av tillbedjarna förstår förstås absolut inget om orsak/verkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han behöver inte vara inkompetent om han ljuger. Det är samma i alla partier när man skall leda upp trupperna, ledningarna vet om att dom egna aldrig nagelfar vad som sägs.

   Radera
  2. Förvisso men jag skrev alternativ, dvs x/y mht olika ämnesfrågor. Man kan ljuga av flera anledningar. En lögn kan vara av olika grader beroende på lögnarens kunskaper om sanningen. En del politiker ljuger säkert så mycket att de snart tror på vad de säger. De tappar orienteringen. Nu för tiden är lobbyister och andra särintressen så involverade att sakkunskaper gått förlorade inom regeringskansliet. Taktik&Strategi har blivit viktigare i karriärpolitikernas vardag. Inte bara vid valen.


   Radera
 2. Jag undrar i mitt stilla sinne vad folk tänker som hankar sig fram på 3ehandskontrakt när du säger att det inte är brist på bostäder. Att bostsdsyta pp är hög beror kanske på att många gamla bor kvar i bla villor för det är billigast och underhållet är subventionerat via rot och rut och skatten låg, dessutom en fantastisk investering och värdet ökar snabbare än inflationen och man bor gratis.
  Jag kollade befolkningstillväxten i Stockholm och fick inte ihop den med dina siffror som var 5000st inlk. invandring förresten, tror det blev närmare 35000st . Kollade på SCB. Vore också kul om du titta på nettoarbetskraftsinvandringen för olika grupper också nån gång.
  mvh
  bo bubbla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbjud andrahands- och tredjehandsuthyrning, istället för att folk ska sitta och tjuvhålla på lägenheter.

   Radera
  2. Vill du skriva om invandring kan du göra det på din blogg.

   Radera
  3. Problemet med "bostadsbristen" är flera men bl.a att det alltid är från toppen(de rikare med större hus i priv. områden) som priserna styrs. Inget av partierna har haft en plan för framtiden att luta sig mot när det gäller bostadsplanering och demografiska konsekvenser (kommunerna har ansvaret!!). Bankavregleringen är båda sidors ansvar vilket medgivit snabba prisuppgångar(bankens vinstmaximering) tillsammans med utförsäljning av allmännyttan(snabba vinster). Höga priser kräver både stor andel lån(i början bara lån eftersom bankerna bedömer priserna långt från taket) och egen kontantinsats(som ökar ju högre priserna blir). Alla politiska makthavare(och privata) har haft incitament till att kräva allt lägre räntor utan att reformera i tid(efter 90-talsfiaskot). Idag finns gott om bygglov för att starta bostadsbyggande(brf) men kreditstarka kunder saknas! Det är inte efterfrågan i sig som givit höga priser(fantasi) utan svaga bankkrav(eget kapital), för låga räntor och att inflyttningen till Sthlm varit koncentrerad till innerstaden som alltid är prisledande för övriga områden(prissmittan). Slutsats: Man kan inte göra ngt vettigt av situationen. Dels för det skulle som Cornu påstår innebära ännu större felallokering av kapital(other peoples money, dvs våra), dels är den demografiska puckeln i princip redan passerad som Cornu också det redovisat. Bostadskön i Sthlm t.ex har en mycket stor andel människor som tackar nej till bostad därför de redan har en borätt. Men de står kvar! Annars finns det gott om bostäder. Titta i tidningen/nätet och lägg ett bud!

   Radera
  4. Där har du en bra poäng, naturligtvis går bostadsbristen att trolla bort i ett trollslag visa slopad reavinstskatt, ökad fastighetsskatt och marknadshyror osv. Men vi är liksom inte där idag och då blir det som det blir att följa tankebanor som om vi vore det.
   Eftersom du har en bra åsikt och argumentation för det absolut mesta vill jag gärna hålla med om allt och det blir lite jobbigt när det skär sig. Men det är inte ditt ansvar att reda ut, risken är ju att man inte fattar hela bilden pga begränsat intellekt och det är svårparerat.

   Radera
  5. Det finns i de flesta Svenska städer en bostadskö. Där står folk i kö för att få sig ett förstahandskontrakt med en hyra som ligger under marknadshyra.

   Dvs man står i kö för att få pengar.

   För villor och bostadsrätter finns inte motsvarande prisreglering. Och då kan man också köpa sig ett hus eller BR tämligen omgående.

   I och med att räntan är så låg är det inte speciellt dyrt att bo i en bostadsrätt. Hade det varit någon slags bostadsbrist så hade det varit betydligt dyrare att bo i en bostadsrätt.

   Däremot är det brist på förstahandskontrakt där man bor till underpris. Prisreglerar man under marknadsvärde får man köer.

   Tog man bort prisregleringen på hyreslägenheter skulle det gå att få sig ett förstahandskontrakt på en gång. Även i Stockholms innerstad. Det skulle vara ungefär samma utbud på hyreskontrakt som det är på BR.

   Radera
  6. Vill jag skriva om vem som fyller på i hyreslägenheterna så får jag inte det.
   Svart Svan är något okänt som förändrar förhållanden på ett oväntat sätt.
   Vad kallas något onämnt?
   Elefant?

   Radera
  7. xycorr, helt korrekt analys. Klart det finns gott om folk som köar för att få pengar.

   Radera
  8. Svarta kontrakt borde ge fängelse efter 2:a "brottsgärningen". Då skulle inte politiker och andra dignitärer ägna sig åt detta. Vi har fått en slags brottslighet som döljs av etablissemanget då ingen tycks vilja sätta hårt mot hårt.

   Vår bostadsminister är en person som lyssnar till lobbyister. Progressiva avskrivningar är självmål som visar att han inte kan någonting om ekonomi och fastighetsdrift.

   Radera
  9. @xycorr,

   Spot on. Det är prisregleringen som är problemet.

   Radera
  10. Jag frågade hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman vad hon ansåg om problemen som orsakades av prisregleringen på ett seminarium för några år sedan.

   - Decennielånga köer
   - Svarthandel med kontrakt
   - Folk tjuvhåller på kontrakt

   Såg HGF något sätt att minska effekterna av dessa problem? Eller var helt enkelt fördelarna med prisregleringen så stora att problemen var acceptabla?

   Hon blev helt ställd av frågan och fick bara ur sig något osammanhängande svar.

   Jag hade väntat mig ett halt politikersvar, och blev rätt förvånad över att hon inte kunde leverera ett sådant.


   Det är helt klart prisregleringen på kontrakt som är problemet, men det är ett problem som är under avveckling i och med att nybyggda lägenheter har marknadshyra. Även en höjning av hyrorna på gamla attraktiva lägenheter har påbörjats. Förhoppningsvis låter regeringen den här processen gå så långt att prisregleringen till slut blir irrelevant.

   Jag anser att man kan släppa hyrorna helt till marknaden, och istället från det offentliga se till att det finns vettiga kommunikationer till de oattraktiva lägena, samt en rejäl närvaro av polis och fritidsverksamhet så att vanligt folk kan bo där utan att behöva vara rädda.

   Radera
  11. Cornu,
   Att ropa på förbud mot att hyra ut något man äger låter väldigt socialistiskt, ja tom miljöpartistiskt kommunistiskt. "Tjuvhålla på lägenheter", vad menar du egentligen? Är det någon slags offentlig egendom du menar att en lägenhet är? Ibland undrar jag faktiskt om du är psyops smygkommunist.

   Radera
  12. Problemet är väl att ägaren till hyreshuset inte får ta det pris som marknaden är beredd att betala. Detta leder till att de med kontakter eller gamla kontrakt inte släpper dessa utan hyr ut dessa i andra hand eftersom de tjänar pengar på detta och det inte kostar direkt mycket att ha lägenheten. Skulle istället marknadshyror råda så skulle utrymmet för andrahandskontrakt minska, dels eftersom andrahandskontrakt inte blir lika lönsamt och dels för att kostnaden att sitta med en lägenhet som man inte bor i och inte hyr ut i andra hand någon månad ökar. Detta skulle leda till att de med förstahandskontrakt som inte behöver lägenheten att bo i säger upp kontraktet och vips så finns en lägenhet tillgänglig på förstahandkontrakt på marknaden.

   Radera
  13. @Nån Annan, nu pratade han nog om att hyra vidare något man själv hyr, inte äger, så det är ju en viss skillnad. Ett totalförbud mot det är väl att ta i men det blir ju konstigt om man hyr en lägenhet och sen under flera års tid hyr den vidare till någon annan istället för att bara släppa den.

   Radera
 3. Jag bugar och bockar för inlägg av denna dignitet.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Angående bostadsbristen. Det är en extrem brist på lägenheter i områden där folk faktiskt vill bo. De som bosätter sig 30-60 min utanför stan i otrygga områden vill oftast inte bo där, men de har inget val. Är det ingen brist på bostäder då? Beror nog på hur man ser på det. Brist är kanske fel ord. Folk efterfrågar ifa. centrala lägenheter.

  Detta går givetvis att ordna genom att bygga högt på den ledig central yta som faktiskt finns. Titta t.ex. på Gullbergsvass i Göteborg. Skulle man slänga upp 100 skyskrapor där hade bostadsbristen varit som bortblåst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta resonemang köper jag direkt. Det är enorma mängder kvadratmeter som är off limits. Det stämmer med min bild av verkligheten. Det blir så jobbigt när sådant inte viktad i argumentationen och man viftas bort som folkhrmsfundamentalist osv. Jag har en fantastsk hat-kärlek till denna blogg. Ibland vill jag bara åka och hämta Cornu och visa hur fan det ser ut, eller ifall hur jag tror det ser ut. Bara en sådan sak som postgång och räddningstjänst inte vågar sig dit utan poliseskort har ju så att säga med tillgänglighet på bostäder, det går inte bortse från det oavsett om det är invsndrare eller inte. Sedan Oppti du måste fatta att det beror på arbetslöshet och frustration, hade de som strular haft våra föäldrar och våran omgivning hade det inte blivit som det blivit. Då menar jag inte DNA.

   Radera
  2. Visst är det brist på lägenheter just på Sergels torg eller Götaplatsen. De flesta skulle nog vilja ha en lägenhet för 1:- per månad, mitt i stan, 25 meter till kollektivtrafik och centralstation, minst 500 meter till störande granne, park och grönområde minst 100 meter runt lägenheten, dagis och skola i samma hus, inga ungar som springer och stör och så vidare men mig veterligt har jag aldrig sett en sådan lägenhet.

   Bostadsbristen är bortblåst för den existerar inte. Hade 100 skyskrapor snabbt byggts på Gullbergsvass så hade antingen hyrorna varit tvungna att vara så höga att ingen skulle vara beredd att bo där eller så hade fastighetsbolagen konkat och husen förfallit. Att husen skulle stå så nära varandra att inget solljus skulle finnas i de flesta lägenheterna ska vi kanske inte bry oss om heller.

   Radera
 6. Många unga utan bostad syns inte i statistiken!

  Unga och ofta studerande ändrar inte sin folkbokföringsadress förrän dom har en stadigt kontrakt, vilket kan dröja ett par år. Sover man hos kompisar eller hyr några månad här och där ändrar man in den från sin hemort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I HSB sätts barnen i kö så snart som möjligt...men det är numera bara insatslgh som brf är! Sedan länge sätts även barn i kö via deras föräldrar etc och här finns som utretts av forskare ett stort mörkertal av omvänt slag. Alltså en efterfrågan som delvis är en schimär.

   Som sagt....vi har alltid haft bostadsbrist i städernas populära delar! Och när folk flyttar in och krediter blir lättillgängliga stiger priserna snabbt. Men de tillåts inte falla eftersom makten till varje pris försöker hålla priserna uppe.....

   Radera
  2. Jupp, även i hyresrättskön står 100 000-tals personer som inte har för avsikt att flytta till hyresrätt, utan bara står där "för det är bra att ha köplats".

   Radera
  3. Jag har inga bevis men jag anar på goda grunder att den "nya" efterfrågan på dyra hyreskontrakt i nybyggda hyresrätter till stor del består av "nyförmögna" brf-försäljare som cashar hem. I vart fall skulle jag göra det idag. 55 Tkr per kvadrat...tackar! Skatten blir jobbig förstås men ingen bråkar väl när det gäller aktier? Bor man centralt kan man istället hyra ut och samtidigt bo i ny hyresrätt med viss rabatt!

   Folk är märkliga! När priserna stiger kraftigt myser de men när skatten skall betalas mår de dåligt...... Hur man än gör kommer rörligheten aldrig öka eftersom bostaden har folk långsiktigt. Ingen skatt förändrar detta eftersom det är rimligt att betala skatt på reavinster(och den bör vara rimligt neutral mht till andra kapitalinkomster).
   Skulle prisförändringarna var beskedliga skulle skatterna inte heller upplevas problematiska.   Radera
  4. Ungdomar flyttar hemifrån vid samma ålder nu som de senaste 40 åren. Så oavsett storlek är det ingen nytt problem precis.

   Radera
  5. Man kan alltid börja med att slopa bostadsbidraget, då det inte tillför annat än högre priser.

   Radera
 7. Känner många unga som förtvivlat jagar boende i Stockholm. Bor ofta svindyrt i andra hand.
  Bostadsbristen är tvärt om vad bloggaren anser självklart en nödvändig förutsättning för att det blir budgivningar och upptrissade priser. Nivån på priserna däremot ges av låga räntor, enorma tillgång till kapital och rädda politiker som inte vågar bromsa av rädsla av att få sladd på hela ekonomin.

  Man måste också ta med i beräkningen att de områden runt Stockholm där folk anser sig kunna ha ett tryggt liv och känna sig hemma, hela tiden minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där slog du huvudet på spiken. Nivån sätts av banken, man vill bo så bra som möjligt..

   Radera
  2. Riktigt så enkelt är det dock inte, bolånen ökar nämligen nästan dubbelt så snabbt som priserna.

   Radera
  3. @REXX: Så de som budar har ingen bostad? Eller är det så att man budar upp priserna för att bo ståndsmässigt eller på en plats man anser är bättre? Sedan är det ju självklart så att banken tvingar en till att skuldsätta sig och ta så stort lån man klarar av...

   Radera
 8. Det finns andra sätt att lösa bostadsbristen - avskaffa bostadsbidrag/bostadstillägg och ersätt dem med högre pension/socialbidrag i stället.
  Det kan inte vara rimligt att åldringar med utflugna barn uppmuntras bo i stora bidragsfinansierade lägenheter när småbarnsfamiljer tvingas tränga ihop sig i alltför små lägenheter. Med dagens bidragssystem lönar det inte att byta till en mindre/billigare bostad eftersom bostadsbidraget minskar.


  SvaraRadera
 9. Ord och inga visor Cornu, det ryckte i mungiporna när jag läste detta.

  SvaraRadera
 10. Det är minst sagt intressant kulturellt fenomen vad människor anser sig förtjäna när det kommer till boende. Då jag studerade i Stockholm bodde jag själv i delat boende. Som student tycker jag inte att det finns särskilt mycket utrymme för snobberi då man överlag har en mkt begränsad ekonomi. Då jag var student fick jag dock väldigt ofta reaktionen från andra studenter med samma ekonomiska situation att de helt enkelt inte ”skulle stå ut” med den typen av boende, underförstått att det var under deras värdighet att bo i delat boende. För min egen del handlade det inte om att stå ut eller inte stå ut, utan att acceptera den formen av boende som var ekonomiskt rimlig med hänsyn till min ekonomi. Det var inte heller så att de andra studenterna jobbade hårt för att ha råd med sitt finare boende. De valde istället att toppa upp lån plus bidrag med ytterligare bostadsbidrag. De var väl helt enkelt tvungna eftersom de ”inte skulle stå ut” att bo i delat boende.

  Efter studierna är det givetvis om möjligt ännu mer otänkbart att dela boende. Är man tex singel i denna singeltäta stad ska man SJÄLVKLART ha en egen lägenhet, ca 40 kvadrat minst. Om något annat sker är det ytterst temporärt, en krislösning, som akut måste lösas. Ev genom lån på miljonbelopp trots att det är helt orimligt att man någonsin kommer kunna betala tillbaka, dvs bli skuldsatt för livet och försatt i en osäker ekonomisk situation. Det finns helt enkelt inte i människors världsbild att det går att dela boende.

  Åker man till ett annat land, och det behöver faktiskt inte vara ett u-land i misär, utan tex till London (ja marknadshyror) får man boende direkt utan problem men då är det standard att dela. Där kan man vara glad om man får (dvs har råd med) ett eget rum i den delade lägenheten. Men att det går att dela boende med någon annan än sin familj/partner verkar på riktigt vara utanför väldigt många människors världsbild här hemma.

  Kanske inte helt konstigt att antalet kvm i innerstaden inte räcker till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min dotter åkte och jobbade i Sidney Australien 6 månader, och bodde där väldigt centralt i en villa med fyra andra med varsitt rum, men som hängde och gjorde kul saker tillsammans. Hon trivdes superbra. Sen blev det även superbra när hon kom hem, för att jobba utomlands så ung (20) blev en fet merit på CVn, och hon fick chefsjobb direkt.

   Radera
  2. Jag vill rekommendera alla att bo med andra människor. Det är kul och man lär sig släppa på garden som jag tycker att man bygger upp om man bor själv. Jag bor med några kompisar i en hyrd villa, trots att jag förvärvsarbetar och tjänar bra. Tidigare bodde jag ensam i en etta med det är ärligt talat trist! Folk tror idag, i de svenska storstäderna, att höjden av förfining och utveckling består i att bo ensam i en etta eller tvåa. Det är klart man har väl en dumburk till tröst. Det byggs barriärer som aldrig förr mellan människor. I Eddan står det att "Man är mans gamman." Det behöver vi påminna oss om idag.

   Radera
 11. Totalt är bolånemarknaden 2 366 miljarder. Nu skall sossarna satsa 0.1%, alltså 3 miljarder, som motsvarar den summa banksystemet trycker ut var 9:nde dag året runt.

  Vi bör också rimligtvis utgå ifrån att den socialdemokratiska ledningen är hyfsat kompetent.

  Så vad är sanningen bakom detta? Naturligtvis så vill man ha lättlurade röster (med tydlig riktning mot ungdomar). Men det vore riktigt intressant att få besked om hur dessa tusentals miljoner skall skänkas bort (förlåt, investeras i olönsamma projekt) i praktiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte jämföra pengar så! Tänk dig istället att de tre miljarderna är våra pengar, dvs skattebetalarpengar som skall satsas i toppen på en spekulativ prisspiral. Jmf dessa 3 mdr
   med Nuon-affären! 3 mdr är oerhört mycket pengar även om statsbudgeten uppgår till 800 mdr.
   Politikerna har inte någon respekt för pengars värde och hur de används. Bara att se på hur skolan och vården sålts ut. Avregleringarna av statliga&kommunala verksamheter skulle öka kvaliteten men inte minst ge mer för pengarna! Men inget tyder på att så är fallet.

   Radera
  2. Tillägg: notera också att riksbankens tryckpress inte står tillgänglig för finansiering av politiska reformer. Det blir alltså antingen till att ta in pengarna via skatten eller höja statsskulden (det sistnämnda har vi någorlunda aktuella exempel på vad det kan leda till i grekland bl.a.).

   Jämförelsen med nuon-affären är förhållandevis relevant, både vattenfall och SBAB är vinstdrivande företag och att göra en dålig affär på 3mdr borde det vara skampåle på oavsett om det är höger- eller vänster-socialisterna som sitter i styret.

   Radera
 12. När listor med kontaktuppgifter till privatvärdar säljs för pengar så vet man att något inte är friskt med bostadsmarkanden. I en sund marknad är värdarna (säljarna) som jagar hyresgästerna (köparna), inte tvärtom. Som att bilköparna skulle ligga på och jaga bilhandlarna, hur skulle det se ut.

  Det är svårt att ordna hyreskontrakt i Stockholm, t.o.m. långt utanför stan som Södertälje, Norrtälje eller Nynäshamn är det 2-4 års kötid på ett förstahandskontrakt.

  Den mellanstora stad jag kommer från får man ett 1:a handskontrakt på 3-5 dagar. Att behöva betala 100-200 tusen kr för ett hyreskontrakt är rent bisarrt, det existerar inte i min värld.

  SvaraRadera
 13. Självfallet leder icke marknadshyror till problem i form av svarta kontrakt etc etc.
  Men marknadshyror har naturligtvis också negativa konsekvenser som höjda hyror i attraktiva lägen samt en ännu högre homogenisering.

  Dessutom leder det naturligtvis till en förmögenhetsöverföring av episka mått till ägare av attraktiva fastigheter (100-tals miljarder?) på hyresgästernas bekostnad.
  Inte ens New York har helt marknadsanpassade hyror.

  SvaraRadera
 14. Hm var inte detta som folk sa att det skulle hända när man ordnade att folk med hyresrätt skulle få bilda bostadsrätter?

  SvaraRadera
 15. Produktionskostnad för en lägenhet totalt brutto inkl. mark ligger på 39993 kr/m2 lägenhet i snitt i storstadsområdena. 3 000 000 000 kr räcker till 75 013 m2. Eftersom man säger 5000 lägenheter kan vi då med säkerhet konstatera att lägenheterna kommer vara 15 m2 stora i genomsnitt.

  Studentlägenheter alltså.

  SvaraRadera
 16. Läste i pressen att hemlösa personer från Östeuropa nu flyttar in i under Stockholms broar, väldigt centralt och nära till jobben.
  Det positiva är att innerstaden på så vis blir mindre segrererad.
  Varför inte tillåta temporära tältläger och skjul på Djurgården, Rålis etc? Pittoreskt inslag och dessutom en solidarisk prövning av gräddan av de svenska journalisterna och politikerna när deras fina borätter har utsikt över "favelan" och picknick-korgen i parken lämpligen delas med de som bättre behöver käket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta är väl romer/zigenare. Vad jag förstår tjänar dom ett par hundralappar per dag, men det är ingen fysiskt fel på gubbarna och gummorna så dom skulle lätt kunna tjäna mångdubbelt genom bara på att städa, passa barn eller andra enkla jobb. Men det gör dom inte för att dom är troligtvis är totalt oinformerade och hjälplöst i händerna på människosmugglare. Iallafall förstår dom inte att dom är enormt underbetalda, även mätt på den svarta marknaden.

   Radera