Cornucopia?

2014-05-20 10:55

Mer om ZH:s lögner om osålda bilar

ZH:s lögner om osålda bilar och carpocalypsen har nu bemötts och avfärdats av fler mediakällor, inklusive Bloomberg.


"The truth about these five-year-old photos didn't stop the usual doom and gloomers from immediately running with them. Zero Hedge, Silver Bear, Daily Paul, and too many others to list here re-posted these old snaps as if they were new.
Which raises the following question: How trustworthy are your favorite Internet sources? It varies a lot."
Bloomberg länkar också till Snopes som avfärdar det hela och identifierar ursprungsdatum från 2009 på de olika bilderna.

Hos Gawkers bilsajt Jalopnik finns en omfattande och underhållande artikel.
"Bottom line: This is paranoid nonsense that has the tiniest bits of reality inside of it, like a giant turd sprinkled with truffles. My advice? Don't swallow it."
Även Mike Shedlock på Mish's Global Economic Trends Analysis har postat i ämnet, även om det mest är en länk till Bloomberg.
"A few days ago a reader sent me a link about unsold cars piling up around the world. I did not touch the story because I had already seen it, years earlier in fact."
I sammanhanget kan man alltid komma ihåg när Zero Hedge publicerade ett foto på en svensk bankomatkö och försökte antyda att en uttagsanstormning (eng bank run) var på gång i Sverige. Som om svenskarna i gemen hade en aning om hur hög hävstång och stort risktagande de svenska bankerna kör med ...

Man kan för all del läsa Zero Hedge, men förvänta er att dubbelkontrollera allt som skrivs och att allt som skrivs enbart syftar till en enda sak - framhäva att allt är på väg rent åt helvete med den globala, regionala och lokala ekonomin. Förr eller senare får man kanske rätt, men det är ingen anledning till att aktivt ljuga och bedra sina läsare.

Under tiden fortsätter länkar till ZH:s grovt felaktiga och lögnaktiga artikel att cirkulera oemotsagd i sociala medier. Lögnen blir en sanning för många, som inte kontrollerar fakta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. carpocalypsen? Avses låsta händer eller är det kanske en av de tre horerna (Carpo) som man behöver avskilja? NB att apokalyps inte betyder undergång utan uppenbarelse (avslöjande eller liknande).

  SvaraRadera
 2. Det värsta med Zerohedge är ju deras kommentarfälten. Innehåller utan tvekan spår av nötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och skillnaden mot kommentarsfältet på den här bloggen är? Finns definitivt spår av nötter även här, och allergiska varnas.

   Radera
  2. Kanske vore läge att skriva det i waivern före kommentarerna då?

   Radera
  3. Herr Lars Wilderäng!
   Hur är det man brukar säga.
   "Sådan herre sådan hund"
   Eller var det drängar?
   Orfei Drängar?
   Skönsång, således?

   Ja, inte jag.
   Jag fick gå ut i korridoren när vi skulle sjunga i folkskolan.
   Tydligen ej önskvärd redan då...

   Radera
 3. Jag passerar Södertälje hamn med tåg som lägligt stannar med utsikt över uppställningsplatserna för bilarna varje dag och jag kan bekräfta att det omsätts bilar hela tiden. Jag kan ta på mig att från denna O-plats meddela om det verkar som att carpocalypsen är nära så slipper man följa ZH :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt!

   Har funderat över detta. Kan du möjligen ta lite (mobiltelefon)foton med några dagars mellanrum, som vi kan lägga ut här på bloggen, för att få en "baseline" att jämföra mot i framtiden?

   Radera
  2. Kan ordnas, tar lite bilder och skickar över - förslagsvis kan man väl ta en bild den första vardagen varje månad, det borde räcka för att från tågbrohöjd tydligt visualisera ev förändringar.

   Radera
  3. Javisst, men initialt vore det kul med en bild "idag" och en första vardagen i månaden (sedan gissar jag att du har semester i juli-augusti), för att redan från första stund kunna jämföra förändringar och se att bilar faktiskt försvinner och/eller tillkommer.

   Radera
  4. I fix, är det klart väder i morgon har du en bild då.
   //Spaningsgruppen

   Radera
 4. Självklart ska man dubbelkolla det som skrivs, särskilt det som skrivs på bloggar och på internet.
  Bloggägaren medger själv att han är 100% övertygad om att han kommer ha fel i 100% av alla gissningar/prognoser/scenarion bloggägaren skriver om...

  ZH har kanske fel angående inlägget om bilarna men det är lite lustigt hur det plötsligt blev ett himla hallå över ZH:s eventuella felaktigheter om man betänker vad ZH allt som oftast skriver om.

  Al Capone åkte aldrig dit för de brott han begick men åkte till slut dit på skattebrott. Lite så känns det nu när drevet mot ZH som även bloggägaren tillsammans med mainstreammedia nu ägnar sig åt. ZH ska klämmas åt. Och det blir lite underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att Al Capone var oskyldig och att ZH är oskyldiga? Eller vad menar du?

   För övrigt är det skillnad på att ha fel i gissningar/prognoser/scenarion och att ha fel när det gäller faktauppgifter. Framtiden är aldrig fakta, framtiden är alltid spekulation. Om du förstår skillnaden, vilket jag tror är tveksamt.

   Radera
 5. Definition enligt allvetande Wikipedia, En lögn är en oriktig utsaga som uttalas såsom varande sann, med avsikt att få dem som tar del av utsagan att anta dess riktighet trots att den som uttalar den vet att den är osann

  Vet vi att Tyler D framför en lögn i detta fall eller bara som så många andra okritiskt sammanställer fragment och anekdoter från verkligheten i god tro? Stor skillnad mellan att ljuga och vara okunnig, iaf ur ett avsiktsetiskt perspektiv. ZH är en permabear blog något alla läsare bör ha i åtanke.

  SvaraRadera
 6. Förvisso varning för nötallergi på vissa håll och kanter, men det vore snyggt att köra med litet mer full disclosure och jämföra t.ex. med NATO:s satellitbilder som skulle visa ryska truppsammandragningar och som senare visade sig komma från en övning som var ett antal månader tidigare... Alla sidor fuskar och alla sidor kan göra misstag...

  SvaraRadera