Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2014-05-12 13:22

Korrelation mellan Stockholms bostadspriser och konjunkturbarometern

Konjunkturbarometern och Stockholms bostadspriser har en medelstark matematisk korrelation. Kausalitet existerar, då konjunkturbarometern sammanställer samhällets syn på den ekonomiska utvecklingen framöver, vilket också påverkar folks vilja att betala mycket eller lite för en bostad.


För lägenhetspriserna är korrelationen på förändringen per månad under perioden våren 2005 - våren 2014 0.18. För villor är motsvarnade korrelation 0.25, dvs högre. 

Periodvis är 2-årskorrelationen motsatt, men pga en Excelbugg kan jag inte producera bra grafer över detta. Det sker något magiskt med siffrorna för december 2012, som förstör visualiseringen. Och jag har inte tid att stånga mig blodig mot Excel, utan behöver få ut ett nytt inlägg, så det här får bli ett graflöst inlägg. Generellt har dock korrelationen varit positiv.

Stryker man vårens utveckling stiger korrelationen till 0.19 för lägenheter och 0.28 för villor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 108 observationer. Samhälls-"vetenskaper"? Finns det någon vetenskap som sysslar med trams som korrelationer? Skulle vara "samhällsvetenskap" och "ekonomisk vetenskap" då?

   Radera
 2. Skrev jag vetenskaper? Tog bort det eftersom jag inte orkade att diskutera och eftersom jag läste korrelationen för villor som R-kvadratvärde, eftersom jag letade efter det. Slarvigt av mig.

  Nu när vi ändå är igång... hur stark är korrelationen? Och är den statistiskt signifikant?

  SvaraRadera