Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-05-24 09:15

Knäcker skifferoljekraschen återhämtningen?

Nu när 60% av USA:s skifferoljeresurser försvann över en natt är frågan hur mycket av berättelsen om återhämtningen i USA:s ekonomi som bygger på lögnerna om energioberoende och skifferoljemyten? Kommer rent av återhämtningen knäckas nu när bubblan punkterats?


Amerikanska resurser skifferolja,
före och efter verkligheten knackade på.
Det är förstås inte bara amerikanska media som blåst upp möjligheterna med skifferoljan. Svenska media, speciellt inom finans, har hängt på, men gör nu inte avbön när det visat sig att skifferoljan var en kraftigt överdriven lögn. Berättelsen om den oändliga oljan höll inte och det blev med ens alldeles för pinsamt att medge felet. Inte osannolikt är man också orolig att sanningen ska knäcka den ekonomiska optimismen, även om de reala konsekvenserna av kraschen inte kommer de närmsta 2 - 3 åren.

Tvärt om var det bara nyhetsbyrån FinWire, samt Fria Tidningen som rapporterade att Kaliforniens skifferoljeresurser skrevs ner med 96%. Kopplingen att detta var 60% av USA:s skifferolja har dock inte gjorts i svenska media än. 

Istället går Privata Affärer ut med en uselt timad artikel om vilka aktier man ska köpa för att rida på skifferoljevågen. Bland annat rekas skifferoljeborrningsbolagen, trots att dessa nu förlorat 60% av sin marknad.

Kalifornien hade räknat med 2.8 miljoner jobb och 24 miljarder USD i direkta skatteintäkter (årligen?), varav nu 96% försvann (CNBC). Med tanke på att Kalifornien är en av världens största ekonomier, så är förlusten av 2.8 miljoner förväntade jobb ett rätt stort ekonomiskt avbräck för den redan sargade delstatens ekonomi.

Det hela slår sedan över till hela USA:s ekonomi, där berättelsen om energioberoende, rent av direkta lögner om att USA ska sluta importera olja, trots att den officiella prognosen aldrig sagt detta, nu kommer punkteras. Med det kommer drömmen om åtminstone stabila oljepriser spricka, liksom drömmen om miljontals jobb och skatteintäkter, och återhämtning i den amerikanska ekonomin. Berättelsen har använts till allt möjligt, inklusive motivering till att dra sig ur Irak, att låta Ryssland få fritt spelrum och inte engagera sig lika mycket internationellt, till att börsen ska stiga, att finans- och skuldkrisen är över osv.

Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger tas den för sanning. Det kommer ta tid för verkligheten att få fotfäste, speciellt som så mycket prestige investerats i de enorma icke-existerande skifferoljefyndigheterna.
Gällande officiell prognos över
USA:s oljeproduktion och import.
Ej reviderad för att 60% av
skifferoljan inte fanns.

Som ett led i att få världen att tro på det amerikanska skiffermiraklet har EIA gått ut och pekat ut enorma fyndigheter i resten av världen, via äkta pappersprospektering. Inte bara av olja, utan även gas. Genom att få olika länders politiker med på hypen ska USA:s mirakel etableras som sanning. Men så knackar verkligheten på. Det visar sig inte finnas någon utvinningsbar skiffergas att tala om i Englands Weald-formation enligt British Geological Survey (BGS). Man tror inte heller på mer än någon procents utvinning av den från amerikanskt håll påstådda skifferoljan. Och då påstods det tidigare att det fanns 40 000 miljarder (eng 40 trillion) kubikmeter skiffergas där. Eller som det heter: Ooops... 

Återstår att se om det finns någon utvinningsbar skifferolja i England, av de påstådda 4.4 miljarder faten, dvs mer än t ex Bakken i Nordamerika. BGS är tveksamma och pratar nu bara om bråkdelar. Kanske mer likt Kaliforniens 4%, dvs 176 miljoner fat, eller drygt 100 dagars brittisk oljekonsumtion? Då blir frågan om det är värt att pumpa ner miljontals liter glykol och andra giftiga vätskor i grundvattnet mitt i det brittiska Heartland för att få upp den oljan?

Sedan återstår att se när bubblan punkteras på övriga håll. Skifferoljelögnarna hävdar t ex att Israel skulle ha mer olja än Saudi-Arabien. Berättelsen lever sitt eget liv.

Mest intressant är hur skifferoljeberättelsen speciellt lever i länder med en evig energikris och utan självförsörjning, som USA, Storbritannien eller Israel. I förhandlingsfasen griper man efter halmstrån i desperata försök att inte se verkligheten.

Under tiden kommer vi få se och höra ett massivt locket på i svensk media, speciellt från den som vanligt helt okritiska och dåligt pålästa finanspressen. Berättelsen om skifferoljan får inte störas. Istället får vi artiklar som i Privata Affärer, där man rekommenderas köpa in sig i sektorn.

Verkligheten är snarare att det är den bekräftade och etablerade kanadensiska fuloljan man ska köpa in sig i. När skifferoljeboomen väl spricker på allvar om några år, så lär pipelinene Keystone XL byggas omgående, samtidigt som de nordamerikanska oljepriserna (och med det även världspriserna) skjuter i höjden. Fuloljebolagen är ofta billiga idag, just på grund av berättelsen om skifferoljan. Som extra bonus kommer det finnas en enorm överetablering av oljeservicebolag i Nordamerika, vilket lär ge fuloljebolagen bra priser på borrning framöver. Bara att köpa fulolja och bida sin tid.

Kom ihåg att ekonomi mycket bygger på psykologi. Om berättelsen om återhämtningen ifrågasätts av tillräckligt många så uteblir återhämtningen. Och den berättelsen har i mycket handlat om skifferolja.

Tillägg: Som ett led i skadekontrollen hävdas det nu att Monterey bara var skattat till 13.7 miljarder fat olja och inte 15, men verkligheten är att EIA hade 15 miljarder fat i sina tidigare rapporter, det finns svart på vitt. Dessutom höjde EIA:s rapportförfattare Hitesh Mohan reserverna till 17 miljarder fat i uttalanden 2013, men nu ägnar man sig åt historierevisionism och siffran 13.7 far runt i media.
"I'm saying 17 billion right now. My estimate for this year, in my revised report, is up to 17.025 billion barrels," Mohan told 17 News.
Någon som letar efter ett nytt jobb, tro? Kanske rent av helt ny bransch? Skillnaden mellan 600 miljoner fat och 17 miljarder fat är ett tapp på 96.5%...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Då slipper de förstöra allt sötvatten som de avsett pumpa ned och förorena.
  Tröst för finansdrömmande tigerhjärtan kanske? Nähä, inte det heller?
  Nu gäller skadekontroll. Finns det något annat att rikta strålkastaren emot och haussa upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solkraft, vindkraft, vågkraft, kärnkraft, elektrifierade järnvägar, mindre och lättare bilar, bussar, cyklar, värmepumpar, distansarbete(från Indien ;) ), elbilar, compact living, loppis?

   Radera
  2. Amerikansk ekonomisk kollaps: Zombies!
   Svensk ekonomisk kollaps: Loppis!

   Radera
 2. De kan väl som vi i Sverige haussa upp möjligheterna med sol vind och vatten.
  Kanske är USA så isolerade eller lite beroende av utrikeshandel att de har råd med övergång till flödande energi.
  De hade länge en bilpark som inte direkt var trimmad för låg energitillgång.

  Men först vill jag se gaspriserna återgå till en rimlig relation till oljepriserna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras bilpark kan knappast kallas för "trimmad för låg energitillgång" idag heller... Att det har sålts några Toyota Prius i Kalifornien motverkar knappast alla lätta lastbilar, SUVs och gamla bilar som finns i landet.

   Radera
  2. USA har idag en snittförbrukning på ca 1 liter per mil för lätta bilar med kort hjulbas. Detta är visserligen bättre än de 1,8 liter som USA hade på 70-talet men är mer än snittet 0,9 liter per mil för de Svenska bensinbilar. Lägg därtill att en stor del, större än i Sverige, av amerikanarna kör omkring i lätta lastbilar och SUVs med en snittförbrukning på 1,4 liter per mil. I siffran för de svenska förbrukningen är dessa till stor del inberäknad. Det bör alltså vara något mellan 1,0-1,4 som ska jämföras med den svenska siffran på 0,9 liter.

   Radera
  3. En viktig sak när man skall jämföra bränsleförbrukning mellan Usa och Sverige är inte bara liter/mil utan även ta i beaktande att medelamerikanen kör betydligt fler mil än genomsnitts svensken. Om 1500-2000 mil/år är normalt för svensken så ligger nog amerikanen på 5000-7000 mil/år. Det är något många inte tänker på men nog så viktig när man tycker jänkarna betalar lite för soppan.

   Radera
 3. Bra inlägg. Svårt att förstå varför inte svensk media rapporterar kring denna nyhet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att de rapporterat väldigt osakligt och tendensiöst i ämnet tidigare, och därmed inte kan erkänna att de rapporterat fel.

   Radera
  2. Damtidningarna har det lättare, Bantar! För smal! Det är Slut! Gifter sig! Hela listan! Hela listan med nytt innehåll! Ät fett! Ät inte fett! :)

   Radera
 4. Det ligger nära tills hands att ifrågasätta EIAs övriga siffror ang. reserver med så stora fel.

  SvaraRadera
 5. Man pratar nastan aldrig om olja har i Israel (bor i Tel Aviv). Har kanske sett nagra artiklar under arens lopp, men inget som blivit nagot storre samtalsamne. Daremot ar gas ordentligt pa tapeten till foljd av upptackterna i medelhavet.

  SvaraRadera
 6. Frågan är då
  - Hur investerar man i kanadensisk fulolja?

  SvaraRadera
 7. "Mest intressant är hur skifferoljeberättelsen speciellt lever i länder med en evig energikris och utan självförsörjning, som USA, Storbritannien eller Israel. I förhandlingsfasen griper man efter halmstrån i desperata försök att inte se verkligheten."

  Kanske är inte detta en förhandlingsfas utan ett sätt att stärka den nationella ekonomin. Hur skulle du spela ut det om du var importberoende av en dyr råvara? Självklart måste du få din inhemska utvinning att verka större än den är...

  Kanske ändå viktigt att poängtera att mängden tillgänglig skiffergas/olja aldrig varit särskilt intressant. Utvinningstakten är det intressanta och den har trots allt stigit dramatiskt mot alla bedömningar. Kanske är nedskrivningen av mängden inte av relevans för utvinningstakten då det aldrig varit någon som trott på mer än ca 1% recovery rate för skifferolja.

  SvaraRadera