Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2014-05-21 17:17

Kaliforniens skifferoljereserver nedgraderade med 96%

USA:s energi informationsmyndighet, EIA, har nedgraderat estimaten för tillgänglig skifferolja i Kaliforniens Monterey-formation. Tidigare har man angett fantasisiffran 13.7 miljarder fat. Den har nu reducerats med 96% till 0.6 miljarder fat (Post Carbon Insititute, LA Times)Post Carbon Institute:
"“The oil had always been a statistical fantasy,” said geoscientist J. David Hughes, author of Drilling California: A Reality Check on the Monterey Shale, an influential report critical of the EIA’s original Monterey estimates. “Left out of all the hoopla was the fact that the EIA’s estimate was little more than a back-of-the-envelope calculation.”"
Los Angeles Times:
""The narrative of fracking in the Monterey Shale as necessary for energy independence just had a big hole blown in it," said Seth B. Shonkoff, executive director of the nonprofit Physicians Scientists & Engineers for Healthy Energy."
Estimaten om skifferolja även i USA är alltså kraftigt överdrivna i minst ett fall. Samtidigt har även EIA gått ut med fantasiestimat och påstått att det finns si och så många miljarder fat olja eller gas i olika länder runt om i världen, vilket inte heller stämmer om man granskar siffrorna. Svenska SGU har t ex avfärdat EIA:s siffror, som trumpetats runt av diverse naivister i media världen runt, som rent struntprat.

Så kom ihåg att EIA alltså ljuger om tillgänglig olja, men trots dessa fantasisiffror så skulle USA aldrig bli importoberoende enligt EIA:s egna siffror. Snarare bör man nog revidera ner EIA:s prognoser över den fantastiska skifferoljeutvinningen, som väntas toppa runt 2019. Antagligen sker toppen tidigare, eller på en lägre nivå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Märkligt tyst det blev på detta inlägg...

  SvaraRadera
 2. Det hade varit intressant att veta hur stora shalereserverna i övriga världen är.
  Hur är det med Kina till exempel?

  SvaraRadera
 3. Den federala byråkratin EIA består som andra byråkratier av tokiga optimister och det visades bland annat år 2000 när den förutspådde att kolet i USA under tiotals år bara skulle bli billigare av en högre produktivitet i utvinningen. Snopet måste det ha varit för dom. Istället vände det just då och kolet blev bara dyrare. Produktiviteten i utvinningen i arbetad tid per ton kol har sedan dess fallit ungefär 30 procent. Nu är fallet några procent om året. Energivärdet i kolet faller och har fallit cirka 6 procent. Samtidigt har säkert investeringarna och energiåtgången i utvinningen ökat betydligt. Man tycker att byråkraterna borde upptäcka detta innan de är mitt i det. Det finns väldigt många kolgruvor. Varför har de inte slutat med prognoser efter detta? Är det för att folk kan bli lurade hur många gånger som helst? Det är förövrigt ingen skillnad på de svenska byråkraterna inom SGU . Dessa har inte ens statistik över sånt här och är helt tappade. Förhållandet är intressant eftersom systemet kollapar av detta och det nog blir ganska plötsligt. Dom kommer väl med något idiotiskt program för att vända trenden och så ser man dom inte igen.

  http://www.eia.gov/oiaf/analysispaper/coal.html

  http://www.eia.gov/oiaf/analysispaper/coal_fig1.html

  Dom har i varje fall inte tagit bort sina idiotiska prognoser från nätet. Här är en tydlig men lite gammal kurva över den verkliga utvecklingen.

  http://daily.sightline.org/files/2013/03/labor-productivity-US-coal-industry.png

  SvaraRadera
 4. Borde inte detta betyda att kanadensisk ful-olja borde värderas upp?

  SvaraRadera
 5. Hur ligger det till med skifferfyndigheten i östra Ukraina, i Sloviansk regionen, är den bekräftad av mer tillförlitliga källor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju ett gäng gruvor i området så det borde ha karterats på lägnden och tvären. Vad datat säger däremot vet jag inte.

   Annars har man väl brutit skiffer och eldat med direkt i kraftverken i bl a Narva. Så även det borde ju vara hyfsat kartlagt tycker man.

   Radera
 6. Tydligen har Hollywood tagit emot pengar från Saudi-för att göra en film mot fracking!

  Jag misstänker att det finns en del fulspel i dessa olika uppgifter om reserver och möjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle Saudi betala för något sådant? Inte samma typ av olja och det finns inga problem att få den olja man har såld.

   Radera