Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2014-05-22 19:01

Jämför din lön med andras hos SVT

Hur hög lön man har spelar ingen roll. Vad som är viktigt är ju som bekant att jämföra sig med andra.


SVT Pejl har sedan förra veckan ute en tjänst där du kan ange din månadslön (brutto) och se hur du ligger i riket, i förhållande till kön och i förhållande till ålder. Det handlar om taxerad bruttolön enligt 2013 års deklarationer, dvs inkomster år 2012, före avdrag och innefattar både pensionerna och ungdomar från 15 år.

Jag lägger inte ut någon läsarenkät om era resultat, då det bara blir en massa tjafs om man ska jämföra med riket, ålder eller kön, men alltid roar ovanstående länk någon.

Sedan kan man fundera på varför SVT lägger ut en sådan här enkät? För att öka avundsjukan i samhället eller för att få folk att må bra över sig själva och vara nöjda med sin lott?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Så hälften av alla svenskar (inom spannet15-99 år) har 18553:- eller mindre i bruttoinkomst.

  Vad blir det, 14 tkr efter skatt.

  Haha, patetiskt. Vi svenskar är verkligen fattiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionärer och barn drar ner siffran.

   Välj 20-65år istället för en mer "realistisk" siffra.

   Då blir det runt 23.000 kr/månad brutto.

   Tänk sedan på att en stod del av denna åldersgrupp är sjukskrivna, arbetslösa eller förtidspensionärer.

   Radera
 2. Viktigare är frågan om vilka kön de ha med som val, luktar diskriminering!

  SvaraRadera
 3. Wow, om det där stämmer så var det inte ett dumt val att börja arbeta inom offentlig sektor. Ge mig mer av era pengar, ge mig, GE MIG! Pappa måste ha råd med ny TV!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte råd med en ny TV så var det nog inget vidare beslut ändå.

   Radera
 4. Nästan helt platt... är i verkligheten ännu plattare om man tar med marginalskatter på båda svansarna.

  Nu väntar vi bara på diagrammet över förmögenhetsfördelningen...

  SvaraRadera
 5. Ligger i botten i den undersökningen!
  Har valt det själv!

  SvaraRadera
 6. "Hur hög lön man har spelar ingen roll. Vad som är viktigt är ju som bekant att jämföra sig med andra."

  Och helst skall man lägga mer tid och kraft (och pengar i form av att köpa alla nummer av expressen där de har stora artiklar om vem som tjänar mest osv) på att jämföra sig med andra och klättra på stegen än att faktiskt njuta av det man har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller förundras över hur mycket de vill ha för att jobba.
   Det måste vara väldigt trist och olustigt att jobba!

   Radera
 7. Är ju ingen hemlighet att journalister på svt hyser vänster sympatier och är kryptokommunister många gånger. För en tid sedan gick ett "vetenskapligt" program på tv om "de ökade klyftorna i samhället". Ett gäng professorer kom till slutsatsen att jobb-skatteavdraget var dåligt bland annat. Lösningen på alla problem var att höja skatterna och nivåerna på bidragen så att klyftorna mellan de som har jobb och inte har jobb minimeras tyckte man. En oerhört snedvriden och vinklad dokumentär där bara vänsteråsikter fick komma till tals.

  SvaraRadera
 8. 50% tjänar mindre.
  Nice att vara median.

  Att man lagt konsumismen på hyllan gör att man känner sig rikare än 99% ändå. :)

  SvaraRadera